Skocz do zawartości

Absolute beginners stereo w strefie dziennej 32 m2

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Niedawno pojawiły sie teksty że kulturalnie tutaj w temacie. Obecnie mamy sytuacje gdzie dwa urzadzenia grają inaczej ale podczas porownania bezposredniego z opisu wynika ze różnic brak. Do tego wywołuje sie kolege ktory w innych tematach pokazał juz swoj punkt widzenia. Co zatem proponuje? Utworzenie nowego tematu z tym zagadnieniem i umieszczenie linku do niego tutaj. Kto bedzie chcial ten wejdzie! 

Pozdr.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

@Chyba Miro 84, czyżbyś sugerował, że szukam zaczepki? ;) Otóż nie, nie szukam. Po prostu jestem ciekawy, jakie są spostrzeżenia Dzika i czy są zbieżne z moimi, z porównania Toppinga z RME. Jest jedną z niewielu osób na forum (właściwie to chyba jedyną oprócz mnie), która takie porównanie może zrobić. Znam jego poglądy, jednak mimo to dopytuję, gdyż w moim odczuciu, nie wyraził się wystarczająco kategorycznie w kwestii nie słyszenia różnic pomiędzy rzeczonymi dacami. Wprawdzie ma D50 a ja miałem D90, ale pamiętam, że któryś z kolegów (chyba  @marcinmarcin ) wspominał niedawno o zbliżonym charakterze dźwięku z obu Toppingów, pomimo przewagi D90 w aspektach takich jak detaliczność, przestrzeń (proszę o sprostowanie, jeżeli jednak coś przekręciłem). 

A odnośnie OT i nowego wątku, koleżanka Asia akurat testuje RME i z tego co można wyżej przeczytać, nie do końca trafia w jej gust. Zapewne niedługo na testy wjedzie więc jakiś kolejny sprzęcik ;) A my tu właśnie o porównaniu RME do innych :) 

Napisano
12 minut temu, nowy78 napisał:

Wprawdzie ma D50 a ja miałem D90, ale pamiętam, że któryś z kolegów (chyba  @marcinmarcin ) wspominał niedawno o zbliżonym charakterze dźwięku z obu Toppingów, pomimo przewagi D90

A to ok. Zawsze można w razie czego napisać... "a bo Ty tak naprawde to porownywałeś inny model". ;)

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, nowy78 napisał:

Wprawdzie ma D50 a ja miałem D90, ale pamiętam, że któryś z kolegów (chyba  @marcinmarcin ) wspominał niedawno o zbliżonym charakterze dźwięku z obu Toppingów, pomimo przewagi D90 w aspektach takich jak detaliczność, przestrzeń (proszę o sprostowanie, jeżeli jednak coś przekręciłem

Ja mam teraz E30 i D90. Zgadza się. Charakter brzmienia jest bardzo podobny. D90 jest bardziej detaliczny, precyzyjny, przestrzeń jest rewelacyjna, teraz dostrzegam smaczki których nie było. Ale E30 i D90 są na Akm. 

Nie słuchałem D50s, ale słuchałem ze 2-3 lata temu D50 i miałem wrażenie że jest sucha/sterylna. U kumpla porównywaliśmy SMSL 500 (Sabre) i SMSL 300mk2, (Akm) bylismy w stanie rozróżnić który gra i mimo że bardzo chcieliśmy MQA z 500, każdemu z nas bardziej siadł tańszy 300. I ponownie 500 wydała mi się sucha (nie wiedziałem że to Sabre na początku). 

Ludzie piszą że Toppingi grają sucho. U mnie jest dużo mięsa i fajnych wybrzmień, czasem mam wrażenie wręcz że lekka maniera jak lampy 🙄 (ale to pewnie cały system tak gra) 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Odsyłam RME Adi i na razie robię przerwę. Zaczekam aż dotrze miniDSP, a potem będę się zastanawiać.

Nie takie hop siup z tym przetwornikiem, nie ma co robić panicznych ruchów.

Napisano
32 minuty temu, Asia napisał:

Nie takie hop siup z tym przetwornikiem, nie ma co robić panicznych ruchów.

Siedzenie na grupach/forach audio właśnie do tego prowadzi ;)
Trzeba uważać na podpowiedzi by nie popłynąć

Napisano

Popłynąć można kupując polecany sprzęt bez możliwości przetestowania. Na szczęście najczęściej mamy możliwość sprawdzenia jako to gra i czy nam pasuje.

Kwestia DAC stawia kolejne pytania - o źródło i inne elementy (jak się okazuje), a na to nie jestem na razie gotowa, ani merytorycznie ani finansowo.

Napisano
Cytat

Oczywiście, że brakuje, ale nie można cały czas korzystać z cudzej własności.

Wybieramy się na krótki wypoczynek, we wrześniu wrócę do nowych pomysłów. Jedyne co mnie przeraża to wzrost cen, w zasadzie dzień w dzień.

Przeniosłem Twój wpis do właściwszego miejsca ..... niepotrzebnie tam pisałem.

Sorki ze tam musiałem Ciebie ponaglić, tak właściwie to miał przyjechać inny Ayon S5 a tym nie byłem zainteresowany wiec nie było potrzeby panikować, a tu z zaskoczenia Roman (opiekun salonu Nautilus) dzwoni do drzwi z uśmiechem oznajmia, że ma to czego chciałem posłuchać. Nie zbadane są ścieżki sprzętu. Drugim zaskoczeniem był brak wejścia xlr na tylnej ścianie Ayona. 

Napisano

A propos chugo2. U mnie bezpośrednio ścierał się z matrix xsabre i może nie spektakularnie, ale poległ. Co prawda system był zestrojony pod matrixa ale różnica w cenie przemawia za matrixem.

Napisano (edytowany)

Trzeba samemu ocenić.

Przeleciałam oferty sklepów , jakieś typy mam. Niestety żaden inny dac (niż RME) nie ma tylu możliwości (szczególnie loudness).

Brakuje mi tego, i większej szczegółowości (wokale) no i to dudnienie. Jak pisałam gdzie indziej - trzeba słuchać jazzu 🙂.

A może to wszystko głowologia (znacie to określenie?) 😉.

Edytowano przez Asia
Napisano
21 minut temu, Asia napisał:

Brakuje mi tego, i większej szczegółowości (wokale) no i to dudnienie.

Z całym szacunkiem , ale jak na razie to nie masz pojęcia jak zagra Twój system po wpięciu 22D , czyli w którym kierunku iść z DAC-em. Na eksperymenty przyjdzie czas.  A to pudełko z DL to samo zło , słuchamy sobie spokojnie naszego systemu tak pieczołowicie wszak wybranego spośród wielu odsłuchanych , banan na twarzy od pierwszego załączenia. Opisujemy jak pięknie się wszystko zestroiło pod nasze gusta , a tu nagle ktoś wyskakuje z jakimś DL , wpinamy , a jak rozłączymy nic już nie jest tak jak dawniej :) 

Napisano

DL nie jest zły, a można go mieć w pakiecie ze streamerem na Volumio, dakiem na kości AKM z funkcjami korekcji parametrycznej i innymi ficzerami. Gorzej z wyporzyczeniem bo chyba nie ma u nas dystrybutora. 

Urządzenie to mało popularne u nas SHD

Napisano
9 minut temu, tomek4446 napisał:

ale jak na razie to nie masz pojęcia jak zagra Twój system po wpięciu 22D

Oczywiście, wiem o tym dlatego poczekam na DL.

10 minut temu, tomek4446 napisał:

, a tu nagle ktoś wyskakuje z jakimś DL

Na szczęście wskoczył w dobrym momencie 😘

10 minut temu, MariuszZ napisał:

Urządzenie to mało popularne u nas SHD

Oglądałam, Felix1 polecał. Z jednej strony super, ale z drugiej jakoś te wszystkomające do mnie nie przemawiają.

Napisano
2 godziny temu, Asia napisał:

Wiesz, to jest tak, że nie wiem, że czegoś mi brakuje dopóki tego nie usłyszę.

Nie wiem, czego jeszcze nie wiem. Dobrze jak ma się tego świadomość.

Napisano
2 godziny temu, Asia napisał:

Z jednej strony super, ale z drugiej jakoś te wszystkomające do mnie nie przemawiają.

Mam podobne zdanie . Z tego co przeczytałem streamer jest oparty na Volumio . Z jednej strony to dobrze, z drugiej zaś właśnie walczę z wtyczkami na OSMC / Malina/ które miały być wieczne . Tworzone przez użytkowników, a realia są takie , że jak komuś gdzieś na świecie się np. znudzi dostosowywanie wtyczki ,to ona nagle przestaje działać. I nie ważne , że mieliśmy wykupioną opcję premium.  Mieliśmy już przykłady poważniejszych firm jak TuneIn , które nagle milkły , bo ktoś się z kimś nie dogadał. Nie jestem więc za centralizacją / w żadnej dziedzinie :) / , bo to się najczęściej źle kończy. 

Napisano

Właśnie walki chciałabym uniknąć.

Dlatego tak cenię sobie Sonosa - on po prostu działa. Zapewne dźwięk nie jest najmocniejszą stroną, ale nie stwarza żadnych problemów użytkowych, zawsze gotów do współpracy.

Napisano
5 minut temu, Dedal75 napisał:

W sumie jak u mnie mini pc na win 10 👌 zero problemów

Co tam masz, NUC?  Miałem też zapytać z jakiej apki grasz ale skoro win10 to dowolnie możesz co tylko zechcesz. 

Napisano

Kiedyś miałem Pipo X8 ale chciałem mu system przeinstalować i się nie podniósł grał prawie 3 lata teraz prawie trzy lata mam już Beelink bt3 pro + mysz Mele F10 deluxe. 

Nie szaleje Foobar i Tidal . Pzdr

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...