dorsz Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 2 godziny temu, mkk napisał: Nie tylko. No chyba że np Naim spełnia definicję jednoosobowej firemki Angielskie niechlujstwo, nic nowego. 2 godziny temu, Fafniak napisał: Atoll też jest jednoosobowy ? Żabojady też nie lepsi 😉 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 października 2021 Słyszę zasilacz bez względu na sposób podłączenia, nie jest jakoś bardzo głośno, ale jednak w ciszy słychać. Generalnie mam wniosek - im dalej w las tym więcej drzew. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 @Kubakk, @Asia słyszysz zasilacz jak jest uszkodzony, źle zaprojektowany, objawy to dźwięk o wyższej częstotliwości / pisk /. Jest taka opcja, niedobrane obciążenie do parametrów zasilacza, to jest ważne przy zasilaczach imp. Pozdr. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 Dnia 27.10.2021 o 19:40, tomek4446 napisał: słucham sobie właśnie cichutko Sade z drapaka , tak z ciekawości zerknąłem na pobór prądu monobloków wpiętych do jednej listwy Tomanek przy nich to jakby nic nie pobierał Witek pisałem już kiedyś , to , że przeszedłem na zasilanie liniowe to nie mój kaprys. Nausznie się przekonałem , że zasilacz impulsowy powoduje zakłócenia , i w każdej chwili mogę sobie o tym przypomnieć wpinając go w gniazdko. Oświećcie mnie, bo nie rozumiem. Napięcie x pobór prądu = moc. A więc 234V x 4.5 A = 1053 W. Dlaczego jest 868.5 W ??????? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 bo to jest prąd przemienny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 20 minut temu, Marek Muszyński napisał: Oświećcie mnie, bo nie rozumiem. Napięcie x pobór prądu = moc. A więc 234V x 4.5 A = 1053 W. Dlaczego jest 868.5 W ??????? Jest jeszcze coś jak współczynnik mocy cos(fi). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 56 minut temu, Asia napisał: Słyszę zasilacz bez względu na sposób podłączenia, nie jest jakoś bardzo głośno, ale jednak w ciszy słychać. Właśnie " posłuchałem " , włączonych w szafeczce , trzech zasilaczy Tomanka. Kompletna cisza. Zadzwoń do Firmy Tomanek i przedstaw sytuację. Pomogą. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 27 minut temu, tomek4446 napisał: Zadzwoń do Firmy Tomanek i przedstaw sytuację. Pomogą Telefon to podstawa. Tylko warto zdiagnozować trochę problem. Głośne trafo to z reguły efekt magnetostrykcji. Powodem może być słaba jakość trafa, którego blaszki rdzenia pod wpływem pola EM "grają" lub słaba jakość prądu bogatego w niechciane harmoniczne zakłóceń lub składową stałą na co dość wrażliwe są trafa toroidalne i też w takim przypadku często "grają". Prąd można próbować "naprawić" DC blokerem czy filtrami EMI ale jak trafo jest słabej jakości to jedynie wymiana na lepsze pomoże. Zasilacz w każdych warunkach ma być bezgłośny. Moim zdaniem tylko wymiana na lepszy załatwia sprawę. To do zestawu audio jest i musi być bezgłośne. Tomanek może proponować filtry czy DC blokery i od razu napiszę. Nie. Nie. Nie tędy droga. Zasilacz ma mieć dobrej jakości trafo. Kropka 😉 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 46 minut temu, MariuszZ napisał: Zasilacz w każdych warunkach ma być bezgłośny. Moim zdaniem tylko wymiana na lepszy załatwia sprawę. Dokładnie tak jest 👍 Tomanek akurat trzeba przyznać ma bardzo dobry support i na pewno wymienią buczące trafo. To nie chińskie cudo, że gwarancja do bramy a potem się nie znamy 😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 (edytowany) Będę dzwonić/pisać bo skrzynka na dodatek grzeje się jak diabli. Demoniszcze 😕 Tymczasem NAD 1050 gra sobie w najlepsze i jakby ciut lepiej w stosunku do dac-a w MF. Jest zrównoważony i chyba odrobinę mniej dynamiczny. W drodze jeszcze Arcam R-dac, ostatnio było o nim w wątkach podobnych do mojego więc zaryzykowałam i kupiłam. Czy porównanie wnętrz ma sens? Pewnie nie bo gra całość. Edytowano 1 listopada 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 37 minut temu, Asia napisał: Czy porównanie wnętrz ma sens? Pewnie nie bo gra całość. Wygląd nie gra ale dużo mówi o jakości. Ja chętnie rzucę okiem😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Miałam na myśli raczej opisy tych wnętrz bo wciąż nie rozumiem co właściwie jest w przetworniku najistotniejsze . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Będę dzwonić/pisać bo skrzynka na dodatek grzeje się jak diabli. Demoniszcze Muszę przyznać , że chyba nie masz szczęścia do prądu Wczoraj podłączyłem tą listwę którą miałaś. Wpiąłem monobloki , pre , CD i ........ wszystko działało jak należy , żadnego brumienia czy przydźwięku. Na wszelki wypadek ją rozkręciłem, ale nie stwierdziłem , żadnych usterek. Co do zasilaczy Tomanka , zasilacz do 22D jest włączony 24h/dobę od kilku m-cy i jest ledwo letni. Dzwoń do Tomanka, pomoże / chyba się powtarzam /. Jak już rozkręciłem listwę to poprawiłem nieco estetykę połączeń , od razu usłyszałem , że jest lepiej. Wszystko jakby bardziej poukładane Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 1 minutę temu, tomek4446 napisał: chyba nie masz szczęścia do prądu Czy to się da jakoś odczarować? No buczał mi MF po podłączeniu, chyba że, hmmm.... Dziś rano słyszałam jakieś ciche pikanie, a mąż oczywiście kompletnie nic. A jednak był to cichy alarm, który narastał aż nawet mąż usłyszał 😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Asia napisał: Będę dzwonić/pisać bo skrzynka na dodatek grzeje się jak diabli. Demoniszcze 😕 Dziwne, mój trochę buczał, ale odesłałem i poprawili/wymienili na całkowicie bezgłośny. Jeden i drugi były całkiem zimne. Mam drugiego chińczyka na talema do maliny i tego wyłączam na noc lub jak wychodzę bo goracy Edytowano 1 listopada 2021 przez marcinmarcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Mam dwa pomysły - podłączę zasilacz do miniDSP i sprawdzę to raz. Poproszę męża o zmianę fazy w gniazdkach to dwa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 21 minut temu, Asia napisał: Czy to się da jakoś odczarować? A na tym gniazdku w ścianie , do którego podłączasz sprzęt, nie jest przypadkiem napisane 360V ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 @Asia a czy ty przypadkiem (w okolicy) nie masz dużej liczby domostw z fotowoltaiką ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Wszyscy mają panele na dachach. Oprócz nas. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 To teraz sprawdź jakie masz napięcia w gniazdkach o różnych porach Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Kupiłam gniazdo Gosund, ale niestety aplikacja nie monitoruje w sposób ciągły. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Nie wiem co to jest. Chodzi o pomiar wysokości napięcia o różnych porach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Niestety nie rejestruje napięcia w sposób ciągły Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 A zobacz ile jest kiedy jest największe nasłonecznienie a ile wieczorem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 3 godziny temu, Asia napisał: Niestety nie rejestruje napięcia w sposób ciągły Czy to znaczy, że to co widać na wstawionym screenie, to wartości "zamrożone", nie aktualizujące się podczas działania aplikacji? Jeżeli tak, to trochę dziwne, bo pomiar zużycia energii wymusza ciągły pomiar napięcia i prądu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts