Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No to skoro już wdepnąłem w wątek...😁 Nie jestem znawcą ani smakoszem. Preferuję mocno paloną , czarną,ew. z bardzo niewielkim dodatkiem śmietanki. W małej filiżance zawsze smaczniejsza niż np. z kubka . Najlepiej z imbryka,ekspresu ciśnieniowego,lub tradycyjna zalewajka. Ekspres przelewowy,to już lepiej napić się wody...😁

Z kawowych niespodzianek/porażek. Szwecja. Mała knajpka nad morzem . Zamawiam pierwszą na wyjeździe kawę. Oczami wyobraźni widzę małą filiżankę, słyszę syk ekspresu.... . Tymczasem...barman sprawnym ruchem sięga pod bar, jednocześnie obraca się plecami do mnie , błyskawicznie nalewa i bach! Przede mną stoi porcelanowy kubek jaki pamiętam ze stołówek za komuny/takie o podwójnym fi,można było wstawiać jeden w drugi tworząc słupek/. Za nim, moim oczom ukazuje się dzbanek ekspresu przelewowego. Bolało😁

Napisano
3 minuty temu, Nowy75 napisał:

No to skoro już wdepnąłem w wątek...😁

No i kurdę, teraz to i ja muszę. Powiedz, chociaż, czy Ci naprawdę tak bardzo nie smakowała?

6 minut temu, Nowy75 napisał:

Oczami wyobraźni widzę małą filiżankę, słyszę syk ekspresu.... . Tymczasem...barman sprawnym ruchem sięga pod bar, jednocześnie obraca się plecami do mnie , błyskawicznie nalewa i bach! Przede mną stoi porcelanowy kubek jaki pamiętam ze stołówek za komuny/

Bo w większości przypadków tak wygląda tam picie kawy. Bardzo dobrej zresztą. Fika i szwedzki, w tym wypadku prawdziwy minimalizm, a nie celebracja. A kawy się tam pije chore ilości. I ta z ekspresu przelewowego nie ma nic wspólnego z jakimiś rozwodnionym americano. Ta esencjonalna, mocna, szwedzka kawa, którą ja znam i uwielbiam, to jest krew diabła.

Napisano

@Grzesiek202 tragedii nie było 😁 . Chodziło właśnie o zderzenie tej bezceremonialności z oczekiwaniami, no i mimo wszystko ekspres przelewowy to nie moja nuta aromatyczno- smakowa.  Dodatkowo wszechobecność tych ekspresów w Szwecji, sprawiła,że lubię kawę z nich jeszcze mniej😁. No,ale kaw mają, wybór, próbowałem różnych, zdarzyło mi się też pracować jakiś czas dla właściciela jednej z marek kawowych,pana Lofberga. Miły starszy pan,po wykonaniu roboty obdarował nas swoimi produktami😁

Napisano

Ja lubię kawę w każdej postaci. Ale właśnie ta "po szwedzku", odpowiada mi najbardziej.

11 minut temu, Nowy75 napisał:

Miły starszy pan,po wykonaniu roboty obdarował nas swoimi produktami

Sympatycznie :)

Zoegas, czyli taką biurową przysyłają mi na święta :) . Bardzo mi smakuje po drugiej stronie Bałtyku. Ale w domu, to już nie to.

Napisano
14 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Zoegas, czyli taką biurową przysyłają mi na święta :) . Bardzo mi smakuje po drugiej stronie Bałtyku. Ale w domu, to już nie to.

Marka oczywiście znana 😁. Właśnie chodzi o ten tandem,sposób podania i miejsce- pewnie zalewajka w szklance z koszyczkiem i grubym kożuchem pianki,jak kiedyś u babci,tam by tak nie smakowała😁

Napisano (edytowany)

Dzisiaj uruchomiliśmy DeLonghi Magnifica Plus.

Niestety, coś jest nie tak. Na przykład pojawia się komunikat o braku ziaren, gdy dosłownie minutę temu uzupełniłem zbiornik do kawy. Czasami wyświetla się to:

20250521_221203960.JPG

Edytowano przez Adi777
Napisano

Resetowałem wcześniej. W ogóle kawa strasznie wolno leci. Przed chwilą włączyłem jeszcze raz na kawę, kompletnie nic nie leciało, na końcu pojawił się komunikat - zmniejsz intensywność, a była ustawiona na 3, maksymalnie jest 5.

Cuda wianki.

Prawdopodobnie pójdzie do zwrotu.