Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
12 godzin temu, Kraft napisał:

Zamiast 8/10 może być 9/12 albo 10/14, co zwiększa pewność wyniku.

Wybaczcie dygresję, ale śnieg topnieje, więc czas na moją melancholijną refleksję inspirowaną powyższym zdaniem.

Sprawdziłem, że szansa "głuchego" odgadnięcia 8/10 to niecałe 5.5%. Dla 10/14 już prawie 9%. Do tego drugiego potrzebowałem  kartki. Zweryfikowałem następnie wynik w jakimś internetowym kalkulatorze. Nie zgadzało się o 1%. Pomyślałem ze złośliwą satysfakcją, że ten kalkulator pewnie jakiś kretyn implementował. Ale dla pewności sprawdziłem swoje rachunki. No i jak wół - w jednym miejscu rąbnąłem się przy dzieleniu.  Parę lat temu bym się tak głupio nie pomylił.

Morał jest banalny, ale dotkliwy (piszę to do kolegów 40+ i liczę na pokoleniową solidarność). Mamy dziś lepszy sprzęt audio. Niektórzy z nas mają nawet lepsze kable. Ale kiedyś jednak byliśmy młodsi.

Napisano (edytowany)
18 minut temu, Fafniak napisał:

Bogusława proszę o zaprzestanie tworzenia alternatywnej rzeczywistości

Dziękuję.

Chociaż te baśnie o kablach, które zmieniają całe brzmienie mają też swoje plusy. Po ich przeczytaniu dochodzi do mnie, że zbyt długie tu przebywanie nie jest zdrowe i lepiej wyjść z młodym na sanki. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
50 minut temu, kaczadupa napisał:

Chociaż te baśnie o kablach, które zmieniają całe brzmienie mają też swoje plusy. Po ich przeczytaniu dochodzi do mnie, ż

Chodziło mi o tworzenie obrazu złotych ludzi którzy chcą udu..ć drugiego człowieka

2 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Rafał, Oni tak będą wymyślać jeszcze kolejne utrudnienia. Potem się okaże, że trzeba powtórzyć test, albo był nie miarodajny, bo .... coś tam, coś tam nie było dograne do końca w regułach.

Chodziło o ten głupi wpis

Napisano
16 minut temu, Fafniak napisał:
2 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Rafał, Oni tak będą wymyślać jeszcze kolejne utrudnienia. Potem się okaże, że trzeba powtórzyć test, albo był nie miarodajny, bo .... coś tam, coś tam nie było dograne do końca w regułach.

Chodziło o ten głupi wpis

Nie chciałem się odzywać..........  ale co tam głupiego zobaczyłeś?......... i czemu tylko Tobie wydaje się głupi?

Napisano
6 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

to równo grający przewód w swojej klasie, nie przyda się do testów

Moment, moment! Nie twierdzę, że kable nie grają, ale w mojej ocenie lepiej wydać pieniądze na lepszy system niż zainwestować w drogie i bardzo dobre kable. Ta pierwsza opcja da większą poprawę dźwięku. Bezdyskusyjnie.

Z drugiej strony jak czytam te wszystkie opisy Inie tylko na tym forum) o zmianach jakie wprowadzają kable, to mam wrażenie, że jakieś cuda się rodzą i nagle zwykłe hi-fi staje się high-endem. A niestety prawda jest brutalna. Kablem nie poprawisz fizycznych ułomności systemu.  Przykładowo - CD player za 20 tysi nigdy nie zagra tak jak ten za 50-70 tyś. zł choćby nie wiem jaki kabel do niego wpiąć.

Koszt okablowania nie powinien przekraczać szacunkowo 30%  wartości systemu.  Jeżeli jest inaczej, to błąd. Bo wchodzimy już na poziomy, że za te kwoty można po prostu zbudować lepszy system.

Napisano
7 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Harmonix CI-230 Mark-II = pełna zwykła miedz = to równo grający przewód w swojej klasie, nie przyda się do testów.

RealCable CA 1801 = miedz + pare srebrnych drucików marnej jakości = ten ma za dużo niskich z problemami w kontroli, u góry sypie sybilantami, bezbarwna srednica. Po wpięciu jest efekt Wow ... po dłuższej chwili już wiemy ze ten kabel psuje wszystko

Acrolink 7N-2070 Leggenda = wyjątkowo czysta miedz = to przewód po cieplejszej stronie, wybitna średnica, głęboki bas (kontrolowany) wysokie tony? - gładko i skromnie.

Siltech Classic Legend 680i = srebro z dodatkiem złota = to "odchudzone" granie (coś pod lampowy wzmacniacz) skromny bas, świetna, czysta średnica i dużo powietrza i swobody na wysokich (nadal w wygrzewaniu, teraz będzie grał non-stop))

Bogusław. Piękne opisy, zresztą jak zawsze, aż chciałoby się to usłyszeć.

Napisano

6 minut temu, seba3002 napisał:

Ale dlaczego? To forum w większości to jeden wielki off top. Czemu tutaj miałoby być inaczej? 

Bo nie chciałbym aby przepychanki pogrążyły temat? 

Pisałem już o tym na początku, ale to oczywiście wasza sprawa czy uszanujecie to czy nie.

Napisano
8 minut temu, muzofan napisał:

Tak z ciekawości zapytam. Tworzycie tu Panowie wzorzec ślepego testu i zamierzacie go opatentować? ;) 

Kieruje nami jedynie troska o dobro ludzkości i chęć dotarcia do prawdy. Żadnej prywaty.

Napisano

W mojej ocenie kable dodają maksymalnie 5-10%. Dla przykładu nigdy nie zdarzyło mi się, że jakiś kabel sprawił, że pojawił się bas, którego nie było lub odwrotnie - że zbyt potężny bas udało się zredukować okablowaniem. 

Z kolei zawsze, ale to  zawsze słyszałem różnicę po zmianie elementów systemu. Inaczej zagrał wzmacniacz za 2,5 k zł, potem za coś ok. 5 k zł, potem 10 k zł itd.

Uważam, że kable są tylko dopieszczeniem systemu i nie są lekarstwem na wszystkie bolączki systemu. Nie poprawią fizycznych ograniczeń wzmacniacza, źródła czy kolumn. No bo w jaki sposób? Kabel dajmy na to za 100 tyś. nie zrobi ze wzmacniacza za 10 tysi high-endu i nie będzie on nigdy grał, jak wzmacniacz za 40-50 tyś. na fabrycznym kablu. Wiem, że się powtarzam, ale taka jest prawda.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Zgodzisz się na wartości 0,5-0,1 %? Prawda, że od razu lepiej to wygląda :)

Chyba miałeś na myśli 0,5 i 0,7 ? Wtedy bym się zgodził.😉

A tak poważnie to na czym stanęło? Będzie jakiś test ??

Edytowano przez Sqter83
Napisano

@muzofan 

Dnia 11.12.2021 o 19:50, muzofan napisał:

Bardzo dobrze :) . Tylko na tym mogą ucierpieć dłubacze kablowi uchodzący za marketingowych cudotwórców

Jak na faceta który do czterech klocków, wymienia w stopce pięć nazw kabli + listwę to trochę dziwnie gadasz :) 

stopka.jpg

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

@muzofan 

Jak na faceta który do czterech klocków, wymienia w stopce pięć nazw kabli + listwę to trochę dziwnie gadasz :) 

Żaden z tych kabelków worka pieniędzy nie kosztował a wpis dotyczył dłubaczy kablowych sprzedających kable za dziesiątki tysięcy PLN z cudownymi właściwościami ;) Przynajmniej taki był zamysł posta :)