Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Czyli o kablach na forum nie dyskutujemy (pomijając długość, przekrój i elastyczność - cechy praktyczne)?

Kurde, jestem za! 

PS proszę tylko moderację o konsekwencję

Edytowano przez Kraft
Napisano
31 minut temu, TomekN napisał:

Taki kabel ma obciążalność 44A,

Obciążalność przewodów  nie wynika tylko z przekroju żył.

W tym wszystkim nie chodzi też o proste podejście ze wzorów, taka geometria i budowa kabla ma wpływ na indukcyjność, pojemność, rezystancję, reaktancje i kilka innych własności fizycznych. To wszystko razem może wnosić zmiany i reakcje wzmacniacza, czy innego urządzenia na zasilanie.

Ale po co dalej ciągnąć temat...?

Napisano (edytowany)
11 minut temu, DiBatonio napisał:

Obciążalność przewodów  nie wynika tylko z przekroju żył.

W tym wszystkim nie chodzi też o proste podejście ze wzorów, taka geometria i budowa kabla ma wpływ na indukcyjność, pojemność, rezystancję, reaktancje i kilka innych własności fizycznych. To wszystko razem może wnosić zmiany i reakcje wzmacniacza, czy innego urządzenia na zasilanie.

...tylko że ten wpływ jest tak mikroskopijny, że nie można tego nawet udowodnić. A tak jak napisał jakiś kolega: "wiara w rzeczy niemożliwe do udowodnienia, jest bardzo mocno wpisana w nasz gatunek" 🙂

Edytowano przez TomekN
Napisano
15 minut temu, TomekN napisał:

...tylko że ten wpływ jest tak mikroskopijny, że nie można tego nawet udowodnić. A tak jak napisał jakiś kolega: "wiara w rzeczy niemożliwe do udowodnienia, jest bardzo mocno wpisana w nasz gatunek" 🙂

Aha....

Napisano
1 godzinę temu, TomekN napisał:

Ja przede wszystkim nie znalazłbym zastosowania dla przewodu zasilającego o przekroju 6mm². Taki kabel ma obciążalność 44A, czyli ok 10.000W.

Dokładnie tak samo jak niejaki Amir dla 1000 W wzmacniacza, a ma :)

Napisano
54 minuty temu, MariuszZ napisał:

Jeżeli masz coś ciekawego do dodania to się nie krępuj i dodaj w tej zakładce. Jeżeli faktycznie będzie ciekawe i rzeczowe to przeniosę. 

Czy tworząc kabel DIY ekranowany, ale ekran nie jest nigdzie podłączony powinno sie nadal nazywać go kablem ekranowanym?

Napisano

Ponieważ cisza a @MariuszZ jest tutaj, wiec może nakreślę nieco "szerzej". Myślę nad konstrukcja DIY kabli ekranowanych.

Będą identyczne z wyglądu (nawet kolor) ale różnic będą sie podłączeniem ekranu. Czyli według wczesniejszych info w "tamtym" temacie różnica w odprowadzaniu "smieci" jak i wpływu kierunkowosci na dźwięk. Chodzi głównie o test ABX. Jednak pytanie czy moge nazywać taki kabel DIY ekranowanym gdy on nie ma fizycznego połączenia?

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Dokładnie tak samo jak niejaki Amir dla 1000 W wzmacniacza, a ma :)

Niezbyt. Revel Salon 2 to kolumna 4-drożna w której trzeba napędzić 6 przetworników i wzmacniacz typu 500W (przy 8 Ohm, ~1000W przy 4Ohm) nikogo nie dziwi. Nawet jeśli zagra na monoblokach 250W, to "przewymiarował" te wzmacniacze tylko dwukrotnie. Zwróć uwagę, że standardowy kabel zasilający 2,5mm² już jest "przewymiarowany" do tego wzmacniacza ponad 2-3 krotnie. Nie ma żadnych (udowodnionych) korzyści, z posiadania węża boa 6,0mm².

Napisano
58 minut temu, J4Z napisał:

Serio Mariusz?

Zakładam, że nikt nic ciekawego nie doda. Mam 99% pewności nawet. 

Wnioskuję to między innymi na podstawie wypowiedzi autora, gdzie pojawia się kilkukrotnie "nie kumam", "nie rozumiem", "czy dobrze rozumiem?".

Po kilku w miarę  merytorycznych postach chcących podyskutować dalej idą pytania od autora i spółki po co? dlaczego? co z koaksjalami? Żadnej merytorycznej wypowiedzi wnoszącej coś ciekawego do dyskusji tylko coraz więcej pytań ukierunkowanych na uwalenie kierunkowości kabli i to wszelakiej oraz coraz więcej bełkotu o "niczym". 

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Czy tworząc kabel DIY ekranowany, ale ekran nie jest nigdzie podłączony powinno sie nadal nazywać go kablem ekranowanym?

Tak. Możesz sobie owinąć przewód taką tkaniną. Podobno nie wymaga uziemienia 😉

Tu masz podstawy dotyczące ekranowania elektromagnetycznego. 

Ekran nie zawsze musi być połączony z masą układową czy ziemią. 

Jeżeli chodzi o przewody koaksjalne zaś wywołane wcześniej to nie widzę problemu żeby kombinować z ekranem. Wystarczy kupić QEDa z potrójnym ekranem i czterema żyłami. Jeden ekran wykorzystać jako przewód masowy na przykład, a drugi dowolnie podłączyć z jednej strony lub wcale. Przewody sygnałowe razem lub w dowolny sposób. Możliwości bez liku. 

Korzystam z tego przewodu na marginesie w moim systemiku. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ponieważ cisza a @MariuszZ jest tutaj, wiec może nakreślę nieco "szerzej". Myślę nad konstrukcja DIY kabli ekranowanych.

Będą identyczne z wyglądu (nawet kolor) ale różnic będą sie podłączeniem ekranu. Czyli według wczesniejszych info w "tamtym" temacie różnica w odprowadzaniu "smieci" jak i wpływu kierunkowosci na dźwięk. Chodzi głównie o test ABX. Jednak pytanie czy moge nazywać taki kabel DIY ekranowanym gdy on nie ma fizycznego połączenia?

1 godzinę temu, TomekN napisał:

Nie ma żadnych (udowodnionych) korzyści, z posiadania węża boa 6,0mm².

@Chyba Miro 84 jak wiesz ekran ma kntakt z dielektrykiem (nie mylić z izolatorem).

Cyt.

A dielektryk przechowuje i rozprasza energię elektryczną podobnie jak idealny kondensator. Niektóre z głównych właściwości materiału dielektrycznego to podatność na elektryczność, polaryzacja dielektryka, dyspersja dielektryka.

W materiałach dielektrycznych pod wpływem pola elektrycznego dodatnie ładunki obecne w materiale są przemieszczane w kierunku przyłożonego pola elektrycznego. Ujemne ładunki są przemieszczane w kierunku przeciwnym do przyłożonego pola elektrycznego. Prowadzi to do polaryzacji dielektrycznej, myślę że tutaj swoją rolę poprzez styczność ekranu z dielektrykiem i odprowadzenia nie tylko jak widać zakłóceń, ale też ładunków dodatnich po drenie do masy może mieć znaczenie.

To ja też mam  pytanie, retoryczne co prawda.

Jakieś pomysły na RCA z tego przewodu, czeka mnie robota w weekend, więc pytam skoro macie tyle do,powiedzenia w temacie przewodów.

😁

20220713_195857.jpg

13 minut temu, Kraft napisał:

Jak się ma kierunkowość, np. kabla głośnikowego do tego, że płynie w nim prąd przemienny? 

Jeszcze zależy, jak kto rozumie prąd przemienny.

Mierzyłeś? 

Chyba nie podczas słuchania muzyki?

😄

Aaaa, jeszcze zapytam, czym mierzyłeś (jeśli mierzyłeś).

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
44 minuty temu, MariuszZ napisał:

Żadnej merytorycznej wypowiedzi wnoszącej coś ciekawego do dyskusji tylko coraz więcej pytań ukierunkowanych na uwalenie kierunkowości kabli

Chyba nie można uwalić czegoś, co leży na samym dnie wiadra z absurdami. Raczej to Wy nie byliście w stanie podnieść tej teorii, że nadruki (strzałki, literki) na izolacji mają jakikolwiek wpływ na cokolwiek, nie mówiąc już o słyszalnym wypływie na brzmienie. Doceniam Twoje starania w celu merytorycznego i naukowego przedstawienia zagadnienia, ale niestety z nic praktycznego z Twoich wypowiedzi nie wynikało. Dla zwykłych użytkowników niezaznajomionych z terminami które poruszasz, była to jeszcze większa mgła i powód do jeszcze głębszych wierzeń, że "coś może być na rzeczy". Ale konkretnie na moje cztery praktyczne pytania (zadane w punktach) - nie odpowiedziałeś.

32 minuty temu, DiBatonio napisał:

😂

Edytowano przez TomekN
Napisano
10 minut temu, TomekN napisał:

Ale konkretnie na moje cztery praktyczne pytania (zadane w punktach) - nie odpowiedziałeś.

Jeżeli moje odpowiedzi Cię nie zadowalają to może poszukaj ich u producentów kabli lub na innym forum. 

Mam nieodparte wrażenie, że rozmowy z Tobą przynoszą więcej złych emocji niż korzyści dla użytkowników co wg mojej oceny nie służy forum. 

Podejmuję zatem jednoosobową decyzję i korzystając "ze złotego" przycisku przyznaję bezterminowego bana o czym informuję.

Powodzenia życzę. 

Do wiadomości. 

@Redakcja AUDIO @RoRo

Napisano

Stanowczo za rzadko zaglądam :D taaaaaaaki temat przegapiłem.

Kierunkowe kable - tylko najpierw trzeba temu prądu wytłumaczyć w które strone ma latać :D i Nobel murowany.

@MariuszZ gdzie drugiego takiego nabijacza postów znajdziesz? Staty spadną jak nic :)

Napisano (edytowany)
56 minut temu, TomekN napisał:

😂

Coś ciebie bawi?

Skoro tak, to nie zrozumiałeś,  bo wielu nie wie dopóki nie sprawdzi sobie ogólnej definicji w Wikipedii.

Zaś opinia, że jest przemienny bo płynie w jednym i drugim ,ierunku jest dużym uproszczeniem i to tylko jeden z pranetrów dlaczego mówimy o nim przemienny/zmienny.

Założę się, że wielu tu piszących nie odróżnia metody pomiaru napięcia od pomiaru natężenia zapomina multimetru.

24 minuty temu, J4Z napisał:

O, to teraz zlecą się adwokaci. Nie przejmuj się Mariusz. 

Dziękuję, już dawno powinno być to zrobione. 

Eeee tam.

Za chwilkę tu będzie pod nowym nickiem.

Ostatnio był też wysyp nowych z jakimiś dziwnymi pytaniami.

Napisano
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

@Chyba Miro 84 jak wiesz ekran ma kntakt z dielektrykiem (nie mylić z izolatorem).

Cyt.

A dielektryk przechowuje i rozprasza energię elektryczną podobnie jak idealny kondensator. Niektóre z głównych właściwości materiału dielektrycznego to podatność na elektryczność, polaryzacja dielektryka, dyspersja dielektryka.

W materiałach dielektrycznych pod wpływem pola elektrycznego dodatnie ładunki obecne w materiale są przemieszczane w kierunku przyłożonego pola elektrycznego. Ujemne ładunki są przemieszczane w kierunku przeciwnym do przyłożonego pola elektrycznego. Prowadzi to do polaryzacji dielektrycznej, myślę że tutaj swoją rolę poprzez styczność ekranu z dielektrykiem i odprowadzenia nie tylko jak widać zakłóceń, ale też ładunków dodatnich po drenie do masy może mieć znaczenie.

To ja też mam  pytanie, retoryczne co prawda.

Jakieś pomysły na RCA z tego przewodu, czeka mnie robota w weekend, więc pytam skoro macie tyle do,powiedzenia w temacie przewodów.

😁

20220713_195857.jpg

Mierzyłeś? 

Chyba nie podczas słuchania muzyki?

😄

Aaaa, jeszcze zapytam, czym mierzyłeś (jeśli mierzyłeś).

Juz miałem odpisywać, ale widzę że może lepiej nie....

26 minut temu, MariuszZ napisał:

Mam nieodparte wrażenie, że rozmowy z Tobą przynoszą więcej złych emocji niż korzyści dla użytkowników co wg mojej oceny nie służy forum. 

Podejmuję zatem jednoosobową decyzję i korzystając "ze złotego" przycisku przyznaję bezterminowego bana o czym informuję.

Powodzenia życzę. 

Do wiadomości. 

@Redakcja AUDIO @RoRo

A do tego jeszcze....

19 minut temu, J4Z napisał:

O, to teraz zlecą się adwokaci.

🧐

Napisano (edytowany)
7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Juz miałem odpisywać, ale widzę że może lepiej nie....

Ale dlaczego?

Coś napisałem nie tak?

Mogę podlinkować kilka materiałów o dielektrykach i ich własnościach fizycznych oraz o różnych materiałach stosowanych jako dielektryki.

14 minut temu, gienas napisał:

Ty czytasz co się pisze czy nie czytasz co się pisze :D

Przeca napisane jest ze dostał dożywocie :D

Czytam.

A Ty wiesz co to...

8 minut temu, J4Z napisał:

multikonta

6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Tak wiec... lepiej sie nie odzywać, bo jeszcze dostanę Bana jak kolega :(

Nie przesadzaj.

Daleko Tobie do TomkówN, Dzików itp.

Napisano
33 minuty temu, MariuszZ napisał:

Mariusz, naprawdę z wielką przykrością stwierdzam, że nie udźwignąłeś:(