Rafał S Napisano Poniedziałek o 09:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:48 Dnia 17.03.2025 o 21:40, MariuszZ napisał: Po całkowaniu filtrem zaszytym w przewodzie Wprawdzie miałem na studiach Teorię obwodów i sygnałów (tzw. "Druty"), ale było to blisko 30 lat temu i - wstyd przyznać - nic już z tego nie pamiętam. Mariusz, możesz krótko wytłumaczyć, albo wrzucić link do tekstu wyjaśniającego, skąd się bierze ta całka? Myślę, że nie tylko ja to docenię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Poniedziałek o 11:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:18 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Mariusz, możesz krótko wytłumaczyć, albo wrzucić link do tekstu wyjaśniającego, skąd się bierze ta całka? Myślę, że nie tylko ja to docenię. link Przewód to czwórnik RLC. Dla odpowiednio szybkich sygnałów strome "zbocza" będą miały tendencję do "pochylania się". Sygnał prostokątny będzie stawał się sinusoidalnym upraszczając, ze względu na ograniczone pasmo (wpływ C). Uogólniając sygnał po przejściu przez analogowy filtr całkujący zmieni kształt. Sygnał prostokątny składa się głównie z nieparzystych harmonicznych. Im ich więcej tym kształt bliższy prostokątnemu (strome zbocza sygnału). Jeżeli ograniczymy ilość obcinając pasmo przenoszenia zbocza sygnału będą to odzwierciedlały. Przykład obrazujący zjawisko ograniczenia zawartości harmonicznej sygnału pasmem z pomiaru lampowego wzmacniacza mocy, w którym wykorzystałem do pomiaru sygnał prostokątny o częstotliwości 20kHz. Pasmo zmieniłem wymianą transformatora na wyjściu. Z transformatorem LO pasmo było ok. F g (-3dB) = 40kHz, z Lundhalem F g = 65 kHz. Oczywiście przewody to nie wzmacniacz chociaż niektórzy by chcieli idealny przewód ze wzmocnieniem w jego roli i mają one (przewody) znacznie wyższe pasmo sięgające MHz, dlatego wspomniłem? o "szybkich" sygnałach i będzie to dotyczyło bardziej sygnałów cyfrowych. We wspomnianej przez Ciebie wypowiedzi zwróciłem uwagę na bardziej istotny problem jakim są pętle masy. Jak znajdę chwilę napiszę coś na temat dzisiaj. Będzie o przewodach cyfrowych. Uważam, że warto o tym pisać nawet gdyby to były tylko forumowe teoretyczne pogadanki o charakterze edukacyjnym. Jak to @Kraft napisał: "Mózg wymaga osobnego treningu". Nie wystarczy tylko ciągle się zwalczać wykłócając o najmniej istotne kwestie Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Poniedziałek o 11:30 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:30 @MariuszZ Mariusz - jak zwykle: serdeczne dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Poniedziałek o 11:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:31 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Wiem , że zabrzmiało to z mojej strony jak prowokacja , przepraszam. A za zaproszenie dziękuję i skorzystam. Kwiecień i maj mam luźniejszy , może w tym roku się uda. W zaden sposób nie odebralem tego jak prowokacji. Nie mam kompleksow kablowych. Daj znac wczesniej. Myślę, ze warto bedzie tego posluchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 13:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:40 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Nie wystarczy tylko ciągle się zwalczać wykłócając o najmniej istotne kwestie Pozwolisz że My sami ocenimy co jest najmniej istotną kwestią Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Poniedziałek o 13:50 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:50 Wybór jest oczywiście Wasz, niestety czasami jestem moderatorem. Wtedy oceniam co jest mniej, a co bardziej istotne w kontekście forumowej kłótni, a o tym wspomniałem. Dyskusja Tak, awantura Nie. Przewody niestety są tematem nakręcającym spin w kierunku ognistej debaty, a Ty jesteś często strasznie zaangażowany przy korbie tego spinu. Rajcuje Cię To? 😉 To pytanie retoryczne i nie oczekuję odpowiedzi. Miłego dnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 14:01 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:01 9 minut temu, MariuszZ napisał: Dyskusja Tak, awantura Nie. Przewody niestety są tematem nakręcającym spin w kierunku ognistej debaty, a Ty jesteś często strasznie zaangażowany przy korbie tego spinu. Rajcuje Cię To? 😉 To pytanie retoryczne i nie oczekuję odpowiedzi. Jakoś niemam problemu z tym że tak strasznie zaangażowany i udzielasz się w kwestiach technicznych, chociażby tu... 2 godziny temu, MariuszZ napisał: link Przewód to czwórnik RLC. Dla odpowiednio szybkich sygnałów strome "zbocza" będą miały tendencję do "pochylania się". Sygnał prostokątny będzie stawał się sinusoidalnym upraszczając, ze względu na ograniczone pasmo (wpływ C). Uogólniając sygnał po przejściu przez analogowy filtr całkujący zmieni kształt. Sygnał prostokątny składa się głównie z nieparzystych harmonicznych. Im ich więcej tym kształt bliższy prostokątnemu (strome zbocza sygnału). Jeżeli ograniczymy ilość obcinając pasmo przenoszenia zbocza sygnału będą to odzwierciedlały. Przykład obrazujący zjawisko ograniczenia zawartości harmonicznej sygnału pasmem z pomiaru lampowego wzmacniacza mocy, w którym wykorzystałem do pomiaru sygnał prostokątny o częstotliwości 20kHz. Pasmo zmieniłem wymianą transformatora na wyjściu. Z transformatorem LO pasmo było ok. F g (-3dB) = 40kHz, z Lundhalem F g = 65 kHz. Oczywiście przewody to nie wzmacniacz chociaż niektórzy by chcieli idealny przewód ze wzmocnieniem w jego roli i mają one (przewody) znacznie wyższe pasmo sięgające MHz, dlatego wspomniłem? o "szybkich" sygnałach i będzie to dotyczyło bardziej sygnałów cyfrowych. We wspomnianej przez Ciebie wypowiedzi zwróciłem uwagę na bardziej istotny problem jakim są pętle masy. Jak znajdę chwilę napiszę coś na temat dzisiaj. Będzie o przewodach cyfrowych. Uważam, że warto o tym pisać nawet gdyby to były tylko forumowe teoretyczne pogadanki o charakterze edukacyjnym. Jak to @Kraft napisał: "Mózg wymaga osobnego treningu". Nie wystarczy tylko ciągle się zwalczać wykłócając o najmniej istotne kwestie Pozdrawiam. M Nie pisze również czy Cię To rajcuje! Bo to by była Prowokacja! No ale Ty możesz Miłego dnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Poniedziałek o 14:34 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:34 Mnie to rajcuje i nie mam z tym problemu, ale nie nakręcam spinu wokół kłótni o przewody kręcąc korbą gdy robi się gorąco tylko spinu wokół konkretnych zagadnień. Czasami dam się wciągnąć jak teraz gdy odpowiadając na prośbę Rafała niejako przy okazji wyłuskałeś najmniej istotny fragment posta i robisz z igły widły. Różnica jest subtelną ale dostrzegalna. Ja piszę na temat, a Ty jak w tym przypadku gdzieś obok zahaczając o wolność słowa. Nie zabraniam, nie potępiam, ale upominam. W tematycznych wątkach odnosimy się do meritum. W sprawch wolności słowa czy regulaminu odsyłam do wątków im przeznaczonych. Mniej więcej tam, gdzie zbierałeś późną nocą świadków w jakiejś forumowej kwestii. Zatem Miro napisz coś o przewodach tutaj albo zmień lokację 😉 Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 14:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:54 (edytowany) 31 minut temu, MariuszZ napisał: Zatem Miro napisz coś o przewodach tutaj albo zmień lokację 😉 Gdy piszę to twierdzisz że dolewam oliwy do ognia. Nic na to nie poradzę że siedzimy w przeciwnych obozach. 31 minut temu, MariuszZ napisał: ale nie nakręcam spinu wokół kłótni o przewody kręcąc korbą gdy robi się gorąco tylko spinu wokół konkretnych zagadnień Ja też nie nakręcam, po prostu jest jakiś wątek i włączam się w dyskusje jak każdy. Powinienem mieć do tego prawo (o co też walczę z marnym skutkiem, skoro sam moderator mi te prawo zabiera). Jeśli tylko wystosuję jakaś konkretną kontrę która ciezko podważyć, od razu zlatują się osoby używające docinków personalnych. Jesteś moderatorem to sprawdz historie ile razy kogoś obraziłem personalnie nawet gdy mi konkretne wyjazdy personalne robił. Tak naprawdę nie musisz szukać (dobrze o tym wiesz), bo nic nie znajdziesz. I to Cie chyba Boli! Bo nie masz podstaw do zlikwidowania mnie! Koniec OT Edytowano Poniedziałek o 15:06 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Poniedziałek o 17:01 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:01 (edytowany) Jakoś nie zauważyłem jakiejś szczególnej separacji. Zasila lampe SE. Nitki srebrne są. Sprawdzałem. Edytowano Poniedziałek o 17:07 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Poniedziałek o 19:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:20 Kolego @Regamam w domu podkładki z tej samej serii 😀 . A prawie poważnie,jak patrzę na takie wykonanie przewodu myślę ,że jeśli nawet nawet inaczej nie słychać,to jakoś na sercu lepiej się robi 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Poniedziałek o 20:13 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:13 (edytowany) Mój duński ,, dobroczyńca,, który co jakiś czas zaopatruje mnie w różne kabelki, a dzięki któremu mam możliwość podłaczenia u siebie i porównania twierdzi, że nie kabel jest najważniejszy, ale to co ma się nadzieję usłyszeć. Pewnie ma rację. A ja czekam na następne. Zapowiedział się na kwiecień. Ostatnio był Cardas RCA z kilkunastoma certyfikatami, oryginalnym opakowaniem itp, itp. Ciekawe , co tym razem będzie. Ale, żeby nie było - ten ze zdjęcia wypożyczył mi na rok, z możliwością przedłużenia. Kupowałem też kilka zestawów, do samodzielnego złożenia, w sklepie Furukawy. Wychodzi znacznie taniej niż kupić gotowca w pięknym drewnianym opakowaniu. Tyle, że dobre przewody sprzedają jako wielokrotność 10cm i czasem też trzeba sporo kasy wysupłac. Czasem dodają coś gratis. Ale nic wielkiego - podobnie jak w Japonii w salonach samochodowych - gratis dodają ...... ściereczkę do szyb i są z tego bardzo dumni. Żadne tam komplety opon, czy coś w tym rodzaju. Co kraj to obyczaj. Edytowano Poniedziałek o 20:16 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 20:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:19 (edytowany) 3 godziny temu, Rega napisał: Jakoś nie zauważyłem jakiejś szczególnej separacji Alliexpresowy Nordost 🤭 Miałem "przyjemność" niestety watpliwą się nim pobawić. Zamiast zwyklaka O.K. tylko tyle. Edytowano Poniedziałek o 20:19 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Poniedziałek o 20:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:21 (edytowany) Zupełnie możliwe. Nie znam się na tyle, jak Ty, aby odróżnić. W każdym razie do mnie przyjechał z Danii, a po zapachu ciężko odróżnić. Cuchną podobnie. PS. Miał jeszcze drewienko, ale pokancerował je pies i trzeba było usunąc, bo nie stanowiło ozdoby w tym stanie🙂 Edytowano Poniedziałek o 20:38 przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts