AudioTube Napisano Niedziela o 10:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:04 1 godzinę temu, Kraft napisał: na forum piszemy najmniej U mnie to ego decyduje o czym piszę. Teraz je wykiwałem, ale ono cierpliwie czeka. A u Ciebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Niedziela o 10:06 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:06 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Kupno wzmacniacza lampowego i potem walka z setką pętli mas... Jedne zniekształcenia przeszkadzają ale te wprowadzane przez lampy czy głośniki dedykowane pod słabe lampy już nie przeszkadzają, Porównaj 2 liczby: tych, którzy przerzucili dziesiątki tranzystorów i zostali ostatecznie z lampami, oraz tych, którzy przebyli drogę przeciwną. Nie prowadzę statystyk, ale trochę czytam fora i rozmawiam z audiofilami. Pierwsza grupa jest zdecydowanie liczniejsza. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 10:06 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:06 (edytowany) @AudioTube U mnie spięcie na synapsach. 2 minuty temu, Rafał S napisał: Porównaj 2 liczby: tych, którzy przerzucili dziesiątki tranzystorów i zostali ostatecznie z lampami, oraz tych, którzy przebyli drogę przeciwną. Nie prowadzę statystyk, ale trochę czytam fora i rozmawiam z audiofilami. Pierwsza grupa jest zdecydowanie liczniejsza. Tylko lampy nie są Hi-Fi, a ponoć o to w tym chodzi. Edytowano Niedziela o 10:07 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Niedziela o 10:12 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:12 26 minut temu, Rega napisał: Rozwiąze to wszystkie problemy i powyższa dyskusja okaże się bezprzedmiotowa. I bezprzewodowa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 10:14 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:14 1 minutę temu, Rafał S napisał: Porównaj 2 liczby: tych, którzy przerzucili dziesiątki tranzystorów i zostali ostatecznie z lampami, oraz tych, którzy przebyli drogę przeciwną. Nie prowadzę statystyk, ale trochę czytam fora i rozmawiam z audiofilami. Pierwsza grupa jest zdecydowanie liczniejsza. Nie wiem co mam Ci Rafał odpowiedzieć. Nie wiem na zasadzie, żeby nie zniszczyć nadziei na powrót do… Jeden potrafi się przyznać, że dał się wciągnąć w audiofilskie głupoty a drugi do końca życia będzie szedł w zaparte. Idę pojeździć, to faktycznie zdrowsze niż dyskusja o audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Niedziela o 10:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:18 I jeszcze taka obserwacja, w wątku o przewodach tradycyjnie najwiecej do powiedzenia mają osoby, ktore nie słyszą kabli i wzmacniaczy. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 10:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:19 (edytowany) 6 minut temu, kaczadupa napisał: Idę pojeździć, to faktycznie zdrowsze niż dyskusja o audio. Mózg wymaga osobnego treningu. Choć ruchy naprzemienne są dla niego korzystne, więc zaraz idę na spacer. Edytowano Niedziela o 10:22 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 10:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:24 17 minut temu, Kraft napisał: Hi-Fi A u Ciebie werbel jak z bicza, czy…?😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 10:29 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:29 4 minuty temu, AudioTube napisał: A u Ciebie werbel jak z bicza, czy…?😎 Zależy na których kolumnach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano Niedziela o 10:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:56 37 minut temu, majkel74 napisał: I jeszcze taka obserwacja, w wątku o przewodach tradycyjnie najwiecej do powiedzenia mają osoby, ktore nie słyszą kabli i wzmacniaczy. I jest szansa na dyskusje o tym, czym są, a nie o fantazjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Niedziela o 14:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:26 17 godzin temu, lpomis napisał: Gratuluję naprawdę bardzo istotnej zmiany w pokoju na którą jeszcze nikt nie zwrócił uwagi. Dzięki. Dałbym sobie spokój , ale @Kraft tak naciskał ...... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 15:13 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:13 27 minut temu, tomek4446 napisał: Dzięki. Dałbym sobie spokój , ale @Kraft tak naciskał ...... I przesunięcie tego dywanu dało jakiś efekt "soniczny" 😉? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Niedziela o 15:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:24 (edytowany) 58 minut temu, tomek4446 napisał: Dałbym sobie spokój , ale @Kraft tak naciskał @tomek4446 - spokojnie, Kraft nie jest taki zły na jakiego pozuje🙂 A swoją drogą , coś się zmieniło? Edytowano Niedziela o 15:25 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Niedziela o 16:06 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:06 Różnic jest wiele. Ale 2 kluczowe to zmiana kabli glośnikowych i odpalenie/zgaszenie lampek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 16:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:19 Ponoć po przesunięciu dywanu scena dźwiękowa otworzyła się niczym zasłona w Metropolitan Opera – bas nabrał majestatycznej głębi, średnica odzyskała aksamitną fakturę, a wysokie tony, wcześniej spłaszczone niczym tost z najtańszego opiekacza, lśnią teraz niczym ręcznie polerowane berylowe kopułki. Separacja instrumentów osiągnęła poziom holograficznej iluzji – werbel delikatnie unosi się nad podłogą, wokalista materializuje się na środku pokoju, a kontrabasista zdaje się przewracać kartki nut dokładnie za kanapą. Wymiana dywanu była rewolucją, a chodzą słuchy, że Tomasz myśli już o zmianie firanek 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Niedziela o 16:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:48 Werbel z bicza strzelał. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Niedziela o 17:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:04 (edytowany) 51 minut temu, lpomis napisał: Wymiana dywanu była rewolucją, a chodzą słuchy, że Tomasz myśli już o zmianie firanek Zauważam nowego ,,szydercę,, w tym szacownym gronie🤣. Już kiedyś i mnie ktoś przypiął taką łatkę. @lpomis Witaj ,,na pokładzie,, Tyle, że mój wiek odpowiada wizerunkowi na zdjęciu. Edytowano Niedziela o 17:11 przez Rega 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Poniedziałek o 04:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 04:31 Ale, nie ma co gadać,idziemy w dobrym kierunku ! Mam na myśli to,że osobiste wycieczki i proste robienie zadymy zastąpiły szydera i sarkazm przywoływane na kilku ostatnich stronach. One jednak wymagają więcej finezji niż zwykła afera😁. Lepiej się to czyta😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:28 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:28 Dnia 22.03.2025 o 23:45, Chyba Miro 84 napisał: Czy to z cyklu "znajdź trzy szczegóły"? 🙃 lampy Oj ale widze że temat nabrał nowego znaczenia. Ciekawe ciekawe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 07:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:40 15 godzin temu, KrólKiczu napisał: I przesunięcie tego dywanu dało jakiś efekt "soniczny" 😉? Mam dopiero 62 strony wstępu do opracowania " Przesunięcie dywanu o pół metra , wpływ na rozchodzenie się fal dźwiękowych ,czyli co zamiast kabli ". Proszę więc o odrobinę cierpliwości , publikacja przewidziana na przyszły rok. 14 godzin temu, lpomis napisał: po przesunięciu dywanu scena dźwiękowa otworzyła się niczym zasłona w Metropolitan Opera – bas nabrał majestatycznej głębi, średnica odzyskała aksamitną fakturę To o czym Wojtek piszesz ,to tylko bardzo mały wycinek zmian. A w nawiązaniu do Metropolitan Opery , to wczoraj byłem na premierze " Napoju miłosnego" Gaetano Donizettiego. Co prawda nie w Metropolitan , a w operze łódzkiej , ale wersję Metropolitan Opery również widziałem. W Filharmonii Łódzkiej są transmisje na żywo , chodziłem dwa lata , ale niestety pod koniec tego okresu zdarzyło mi się przysypiać , więc zrezygnowałem. Powiem tak , wstydu nie ma. Teatr Wielki się naprawdę postarał , 54 osoby na scenie , doskonała orkiestra , zmieniające się płynnie dekoracje , doskonała główna rola i głos tenora Macieja Tomaszewskiego / a to dopiero student /. No dobra , pochwaliłem się , ale do brzegu. Po raz kolejny twierdzę , że mamy zbyt duże wymagania co do reprodukcji dźwięku w naszych chałupach. Będąc na takich jak w/w imprezach , zwracam uwagę na brzmienie głosu i instrumentów. Tak wokale jak i orkiestra bez żadnego sztucznego nagłośnienia. Powiem Wam , że nie ma w tym dźwięku połowy elementów o które toczymy batalie. Dźwięk jest przyjazny dla ucha , jak jest ekspresja to na pewno nie taka : 21 godzin temu, AudioTube napisał: A u Ciebie werbel jak z bicza, czy…? a werble i kotły były. Mam wrażenie , że próbujemy na siłę poprawić wzorzec i przez to pakujemy się w kłopoty. I ostatnie , takie obcowanie z dźwiękiem instrumentów , wokalu bez elektroniki , nagłośnienia, uświadamia mi jak nas robią w jajo producenci sprzętu audio , a w szczególności kolumn. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 08:07 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:07 17 minut temu, tomek4446 napisał: Dźwięk jest przyjazny dla ucha Ponarzekam, ponieważ mam kawę, ale 30% śmietana się skończyła. Na Live brakuje mi gały volume/+/-, mojego fotela z oparciem głowy, lubię się kręcić lub drzemać, brak parkingu dla e-bike z ochroną, jestem spięty, gdy zaraz ma się skończyć, nie mogę powtórzyć utworu, za ostre światło na scenie, za dużo ludzi… 27 minut temu, tomek4446 napisał: producenci sprzętu audio , a w szczególności kolumn O wiele, wiele za mało kolumn w cenach dla Kowalskiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Poniedziałek o 08:10 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:10 11 minut temu, tomek4446 napisał: uświadamia mi jak nas robią w jajo producenci sprzętu audio , a w szczególności kolumn. Bo nie słychać opadającego kurzu z podłogi po przytupie obcasem? 🤣 Może wystarczy, że slychać kontakt buta z drewnem, a nie z betonem. Opadający kurz zaś można dosłyszeć oczyma wyobraźni, który wybrzmi równie mocno w naszej głowie niczym "wypychanie" średnicy po przekręceniu gałki volume o 20dB 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 08:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:35 4 minuty temu, AudioTube napisał: Na Live brakuje mi gały volume/+/- 2 minuty temu, MariuszZ napisał: Może wystarczy, że slychać kontakt buta z drewnem, a nie z betonem. Na " Live " jest ,jak jest , tak jak natura chciała. Sopran , tenor , obój , werbel , wiolonczela , kontrabas ... Te dźwięki nie są przerysowane. A to co powoduje dreszczyk, to dynamika. Moment gdy z w trakcie jednoosobowej arii , nagle włącza się 54 osobowy chór. Gdy grają tylko skrzypce , i za moment włącza się reszta 38 osobowej orkiestry. Właśnie takiej dynamiki nie jesteśmy najczęściej w stanie uzyskać w domu. Bo realizacja , akustyka , i sam sprzęt zawsze będzie mniej lub więcej nie doskonały. Tak jak kiedyś pisał @audiowit to co mamy ,to tylko iluzja. Zawsze starałem się ' patrzeć " na utwór całościowo , bo tak się słucha na żywo. To co mi najczęściej przeszkadza to ta płaskość . Taki mały przykład z wczoraj , dwóch tenorów śpiewa jednocześnie, dwie różne arie , do tego gra pełen skład orkiestry i jestem w stanie wyłapać pojedyncze słowa każdego ze śpiewaków / choć nie znam włoskiego / Spróbujcie włączyć sobie jakąś operę w domu i zobaczycie czy ta sztuczka się uda @MariuszZ , to o czym piszesz ma sens jak chodzi o realizm przekazu. Faktycznie , wczoraj nawet zwróciłem uwagę na dźwięk jak dwunastu wojaków uderza kolbami karabinów o deski sceny. Ciekaw jestem , czy u mnie takie cóś by było słychać. Takie charakterystyczne uderzenie drewna, w drewno. No , chyba , że macie Nordosta Valhallę , to separacja murowana 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Poniedziałek o 09:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:18 Ja nie mam Valhalli, ale myślę że nienajgorsze druty, a i tak separację jak na live. Jednego czego mi brakuje to wlasnie ta dynamika i volumen, no i wielkość sceny, ktora mala nie jest, no ale.. Tego na Kudosach nie uzyskam. Ale kazdy tak moze pisac wiec Tomku zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 09:23 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:23 3 minuty temu, audiowit napisał: Ja nie mam Valhalli, Wiem , że zabrzmiało to z mojej strony jak prowokacja , przepraszam. A za zaproszenie dziękuję i skorzystam. Kwiecień i maj mam luźniejszy , może w tym roku się uda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts