Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hejka,

Nie wiem czy pamiętacie, ale jakiś czas temu zrobiłem tutaj małą sondę o tym ile procent wartości/wydanych przez Was pieniędzy Waszego systemu to kable. Odpowiedzi były ciekawe i powstała fajna dyskusja. 

W związku z tym chciałbym zrobić jeszcze jedną taką sondę i jestem bardzo ciekaw Waszych odpowiedzi. Reszta kolegów pewnie też.

Pytanie jest następujące: Jaką część wartości stanowią w Waszym systemie kolumny względem całej reszty wydanych pieniędzy na pozostałe elementy zestawu (wzmacniaczy, daców, kabli, cd, streamerów, standów, podkładek pod kable i czego tam jeszcze nie macie). Tak jak w przypadku pytania o kable, nie wyceniamy wartości Waszego sprzetu na rynku wtórnym, kiedy był nowy itd. Tylko ile wydaliście na wszystkie zabawki w stosunku do tego ile wydaliście na kolumny. Może być procentowo, może być kwotowo :) 

Dodatkowe pytanie bonusowe dla chętnych: co w Waszym systemie ma największa wartość: a) źródło b) wzmacniacz c) kolumny d) kable i inne 

Edytowano przez mateolo2
Napisano

Kolumny 50% zestawu stereo. Chyba że uwzględnimy nakłady poniesione na poprawę akustyki to wtedy duuuużo mniej :D 

Największy wpływ, u mnie oczywiście, mają kolumny na równi z akustyką. Reszta to pozostałości systemu :) 

Napisano
26 minut temu, tomek4446 napisał:

35 % bez kabli :) 

To fajnie, że uprawiacie statystykę porównawczą ale jak to analizować dalej skoro same twoje Tomku kolumny (35% bez kabli) to prawdopodobnie wartość całego mojego "majątku" audio pomnozonego przez 3 ? 😎 

U mnie teoretycznie lepsze Bifrosty to mniej niż 20% wszystkiego ale to DIY więc inna liga 😉 

Napisano
46 minut temu, tomek4446 napisał:

35 % bez kabli :) 

Ej... tak nie można 😜

By doprecyzować... mowa ile wydaliśmy. A co w przypadku gdy np. Wzmacniacz kupilismy po dogodnej cenie od znajomego (bo mu nie zalezało - "śpi na forsie") za symboliczne 100zł a w rzeczywistości wzmacniacz nawet uzywany jest wart np. 15kzł? Pytanie tyczy się ile wydaliśmy, czy ile jest warte np.%?

Napisano
1 minutę temu, J4Z napisał:

Myślę że najlepszą opcją byłoby odnoszenie się do cen nowych sprzętów w okolicach premiery. 

No to kolumny 3/4 kwoty całego systemu. Akustyka "zastana" czyli fotele, zasłony, dywany itp. To nie liczę.... bo to nie żadne specyficzne ustroje chociaż jakąś tam funkcje pełnią w pomieszczeniu :P

Napisano (edytowany)
42 minuty temu, MariuszZ napisał:

ale jak to analizować dalej skoro same twoje Tomku kolumny (35% bez kabli) to prawdopodobnie wartość całego mojego "majątku" audio pomnozonego przez 3 ?

Dobra , dobra  ale masz własny , prywatny pokój odsłuchowy i .... to jest warte 5 x więcej niż wszystkie moje klamoty :) 

34 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

od znajomego (bo mu nie zalezało - "śpi na forsie") za symboliczne 100zł a w rzeczywistości wzmacniacz nawet uzywany jest wart np. 15kzł?

Czy mógłbym skromnie poprosić o numer telefonu znajomego ? :) 

23 minuty temu, J4Z napisał:

Myślę że najlepszą opcją byłoby odnoszenie się do cen nowych sprzętów w okolicach premiery. 

No to moje kolumny w dniu premiery / 1960 r. / kosztowały 3000 USD / bez kabli/ :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Wszyscy mądrale zawsze mi doradzali, że kolumny najbardziej "grają" i to w nie warto najwięcej zainwestować. 

P. S. 

Zapytanie o wartość kabli w systemie uważam, że było "atrakcyjniejsze" i ściągnęło szersze grono dyskutujących :)

Napisano

Fajnie, ze tylu z Was podzieliło się swoim zdaniem i odpowiedzielo na pytania. Nie ukrywam, ze trochę to służy mojej ciekawości, a trochę tez ”młodym”. Często słyszymy rady ile procent swojego budżetu wydać na to czy na siamto. Stad fajnie zapytać grupę audiofilii jak to wyglada u nich w praktyce. Stad prosiłem żeby nie podliczać swoich zabawek pod kątem wartości na rynku wtórnym, bądź gdy były nowe. Zależało mi na tym, żeby skupić się na WASZYM Budżecie . Bo to wiele zdradza - jeśli ktoś w przypadku tematów o kablach pokazywał, ze stanowią one bardzo duża cześć wartości reszty systemu to znaczy, ze w pewnym momencie się w nie wkręcił/usłyszał (nieważne) i uznał, ze woli wydać na nie więcej kasy niż dołożyć ja do lepszych kolumn. 

A ten temat wzial się z tego, ze niedawno wymieniłem kolumny i wpadli kumple, którzy powiedzieli, ze w życiu nie słyszeli takiego audio i chcą takie same kolumny. Jak im wytłumaczyłem, ze nie same kolumny tutaj maja wpływ na dźwięk - bo wzmak, bo dac, źródło itd. No i jak usłyszeli, ze kolumny to okolo 30% moich włożonych pieniędzy w audio (około tam 3 tysięcy) to się złapali za głowę. Ale jak to?! Przecież to bez sensu i niemożliwe, żeby to miło jakikolwiek sens ekonomiczny vs poziom dźwięku. Dlatego zrobiłem tutaj tą mała statystykę jak z kablami wcześniej. Bo bez niepotrzebnych dyskusji można od razu zobaczyć kto ja ma jakie podejście do tematu. 

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, mateolo2 napisał:

No i jak usłyszeli, ze kolumny to okolo 30% moich włożonych pieniędzy w audio (około tam 3 tysięcy) to się złapali za głowę. Ale jak to?!

US czuwa :) .Czy nie powinno być 30 tysięcy?

Edytowano przez MMarek
Napisano (edytowany)
38 minut temu, Fafniak napisał:

W zależności "jak liczyć" to 35% (jeżeli uwzględniam faktycznie wydaną kasę - sprzęt uzywany)

Gdy policzę ceny katalogowe za nowe to wychodzi praktycznie 50% 

Obydwa sposoby liczenia mają swój sens

dokładnie tak, trudno po kilku, jak nie kilkunastu latach obiektywnie to ocenić, ale jako że u mnie stosunkowo niedawno występowały dosyć duże zmiany wymuszone różnymi zdarzeniami, do tego zaistniała niebywała dynamika cen na rynku, co jakiś czas zerkam sobie co tam ile kosztuje i jak mi się chce wrzucam to do arkusza, wynik dosyć ciekawy:

obraz.png.83ddf2781c9661feff65f69bb0234bc8.png

dodam tylko że ampli, wzmacniacz, cd i fronty kupiłem używane, sprzęt też nie był kupiony w jednym czasie

Edytowano przez tomek72
Napisano
25 minut temu, tomek72 napisał:

dodam tylko że ampli, wzmacniacz, cd i fronty kupiłem używane, sprzęt też nie był kupiony w jednym czasie

To też jest ciekawe . Zwykle jest tak , że " starzy" audiofile mają sprzęt w 90 lub 100 % używany , u nowych , coś takiego nie wchodzi w rachubę . Musi być nówka. :)