kaczadupa Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 (edytowany) A ja nie wiedziałem czemu kiedyś jeden z krajowych dystrybutorów chińskiej marki wzmacniaczy powiedział mi w rozmowie tel., że jak miałby liczyć na serwis gwarancyjny producenta to już dawno poszedłby z torbami i wolał zatrudnić człowieka, który naprawia mu sprzęt w ramach gwarancji. Co do Kinki, męczyłem kiedyś pana z salonu audio pytaniami co będzie jak mi się jego wzmacniacz Kinki popsuje w czasie gwarancji - ile czasu będę musiał czekać na naprawę producenta. Pan stwierdził, że trwałoby to kilka miesięcy więc on sam naprawia bo to bardzo prosty w konstrukcji wzmacniacz i ogólnie tam można wszystko zmieniać, ulepszać, zmieniać jego brzmienie pod swój gust, itd. i oczywiście one są bezawaryjne. Podziękowałem a widząc tę z pewnością wykwalifikowaną kadrę i fabrykę to... Edytowano 9 stycznia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 (edytowany) 32 minuty temu, elektron6 napisał: głównym zagrożeniem co do jakości jest na przykład brak standardów ESD na poszczególnych etapach produkcji Nie neguję. Ale na filmiku w pierwszej części widzę jedynie obróbkę mechaniczną podzespołów, tu standardy wymyślone przez smutnych panów w garniturach co nigdy na żywo maszyny w ruchu nie widzieli nie są niezbędne. W drugiej części sprzęt przechodzi ostatnie szlify, dokładane jest grawerowane logo, naklejki na wyświetlacz, jakieś odtłuszczenie... Pokażcie mi jak wygląda tam montaż elektroniki, jak wygląda proces projektowania i testowania, jak przebiega kontrola jakości. Bo to co widzimy to tylko ułamek całości, na dodatek nie mający wiele wspólnego z trwałością audio samym w sobie. No chyba że gałka tam permanentnie odpada czy stopki są krzywe - Będę pierwszy który będzie krytykować. Powtórzę, z mojego punktu widzenia to nie mam absolutnie zastrzeżeń co do obróbki mechanicznej która została tam pokazana bo widzę że wykonane detale są na dobrym poziomie. Edytowano 9 stycznia 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 5 minut temu, Butler napisał: Bo to co widzimy to tylko ułamek całości, na dodatek nie mający wiele wspólnego z trwałością audio samym w sobie Wyobrażasz sobie, że taki Naim, Accuphase czy inny Mark Levinson zleca wykonanie podzespołów fabryce Kinki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 (edytowany) Nie. Ale żebyś się nie zdziwił... Ale wyobrażam sobie że zlecają wykonanie podzespołów do fabryki z wyglancowaną podłogą a operator to szczyn zaraz po szkole i otrzymują nic nie warty bubel. Takie numery też przechodziłem, jak debil jeździłem do obcej firmy robić szkolenie jak mają wykonywać elementy by pozbyli się pewnych niedoskonałości wyrobów dla nas bo niewyrabialiśmy. W pierwszej chwili była gadka "niedasię". Trzeba było pokazać i nagle wielkie oczy "a tak można?". No ręce opadają. Edytowano 9 stycznia 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 (edytowany) Mój Marantz prosił, żebym przy okazji pokazał, gdzie jego wyprodukowali. Moim zdaniem osiągnęli perfekcję w tym co robią. Edytowano 9 stycznia 2023 przez Kraft 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 @MarcKrawczyk fajny temat Linn, wg mojej oceny firma wyjątkowa bo WSZYSTKO co produkują pochodzi z jednego miejsca: 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Czasem receptą na dobry dźwięk jest korzystanie z dobrodziejstw najnowszych technologii oraz precyzyjne pomiary, a czasem… tradycja, naturalne materiały, i dobre ucho: manufaktura uznanych słuchawek i wkładek gramofonowych Grado Labs na Brooklynie: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Jedną z najnowocześniejszych fabryk w Europie jest fabryka słowackiego Canora w Prešov, na miejscu odbywa się etap projektowania (wzmacniaczy, przedwzmacniaczy, odtwarzaczy CD i DAC), wykonania płytek i całych obudów, montaż elementów, testowanie lamp i całych urządzeń. Jak kogoś interesuje szczegółowy opis produkcji to polecam obejrzenie jeszcze tego materiału, a na temat samej produkcji od 7:30 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Polecam przeczytać. Historia mojej ulubionej marki Tenor Audio. http://www.6moons.com/industryfeatures/tenoraudio/tenoraudio_3.html 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 Mój komentarz trochę na temat, ale też dzielicie się doświadczeniami z innych dziedzin. Zepsuł mi się pewnego razu mikroskop zabiegowy. A dokładniej światło w tym mikroskopie przestało świecić. Firma która go sprzedała wyceniła naprawę na 12000 zł. I stwierdziła że potrwa przynajmniej miesiąc! Wydało mi się trochę za dużo. Rozebrałem sprzęt. Znalazłem serwis telefonów komórkowych. Facet siedzi i naprawia komórki ale powiedział że z ciekawości podejmie się naprawy. Zaniosłem do Pana. On rozebrał moduł LED i stwierdził że przepaliła się dioda. Podał mi model diody. Trochę wysiłku zabrało mi zamówienie i sprowadzenie diod z Chin (tydzień). Potem serwisant GSM naprawil moduł, złożył do kupy i działa super już dłużej niż orginal. Za robotę wziął 400zl, diody to koszt 400 z transportem bo musiałem kupić przynajmniej 10. Naprawa potrwała około 2 tyg. Zaciekawiło mnie to trochę więc porozmawiałem z dystrybutorem o ich polityce serwisowej. Dowiedziałem się że oni nawet tego nie naprawiają na miejscu tylko wysyłają do Chin, tam dokonują naprawy i odsyłają... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 2 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 Ciekawe czy w tej nowej unitrze będzie podobnie? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 33 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: Ciekawe czy w tej nowej unitrze będzie podobnie? Precyzyjna lutownica w 0:33s robi wrażenie… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 8 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2023 nie wiem jak Wy, ale Maksymiuk w 1996 ucieszył się ze słuchawek Tonsila... https://fb.watch/iziSFjJlBb/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 12 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Kilka fotek z Dan Dagostino 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Ludzie z pasją tworzą piękne rzeczy. Ja marzę o sprzęcie z tej fabryki. Ostatnio jedna końcówka mocy mi umknęła. Wciąż poluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) Dnia 9.01.2023 o 09:25, Kraft napisał: Moim zdaniem osiągnęli perfekcję w tym co robią Tak wygląda produkcja na masową skalę, czy to w motortzacji, czy innej dziedzinie. Park maszynowy z falą lutowniczą, automatycznym osadzaniem elementów półprzewodnikowych, to dziś bardzo powszechne w produkcji elektroniki np. dla motoryzacji, medycyny, przemysłu. To są wymagania norm, ISO, QS i jakich sobie byś nie zażyczył. Kontrola jakości na każdym etapie produkcji i odbiorze końcowym po logistykę. Tego wymaga klient/odbiorca. Żadna perfekcja, wymagania rynku i certyfikatów jakości. Edytowano 12 kwietnia 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 CYRUS Chwilami kadry jak z Terminatora Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Poszukaj fabryki Dynaudio w Chinach. 😆 Tam trzepią wszystkie dla ludu, w Europie u siebie tylko topowe rzeźbią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 To teraz trochę dalej na zachód - za Wielką Wodą robią Moona. Pozdrawiam PS. Robi wrażenie wachlowanie wzmacniaczem (trochę jest tam w środku)... Ale to nie jest sześćsetka czy siedemsetka. Model ACE waży w takim stanie poniżej 10 kg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 16 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 Trochę gryfa… 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 14 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2023 Zaglądamy do esoterica… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 15 listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 listopada 2023 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca AudioPro, Helsingborg - Szwecja. Niestety nie mogłem robić zdjęć w środku, ale uwierzcie - dobrze to wygląda. Po dzisiejszej wizycie jest szansa, że będę im wyceniał dwa komponenty 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) 10 minut temu, Grzesiek202 napisał: AudioPro, Helsingborg - Szwecja. Stąd rzut beretem do Primare. Wpadnij tam i powiedz, że AudioPro jest Twoim klientem… może też coś kupią…;) Edytowano 14 marca przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts