Gość Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 (edytowany) Kupiłem na Allegro zaślepki RCA noname, za całe 5zł. Nastawiony byłem sceptycznie, ale 5zł to nie pieniądz. Jakież było moje zdziwienie, kiedy usłyszałem brzmienie z mego, przecież dobrze osłuchanego systemu - Bluesound Node 2i z interfejsem PD i zasilaczem Allo Shanti, Arcam Irdac z zasilaczem Tomanek ulps, Unison Research Unico, Audio Physic Spark V. Zmiany porównałbym do wymiany zasilacza z impulsowego na porządny liniowy w dacu, czy transporcie. Nie będę się rozpisywał. Usłyszałem więcej kultury, mniej krzyku, cichsze tło, lepsze rysowanie źródeł, lepsze oddanie akustyki pomieszczenia z nagrania. Przy tym nie straciłem nawet odrobiny dynamiki. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Obstawiałbym jakieś 5% progresu. 5% za wydane 5zł? Dla mnie bajka. Oczywiście nie zmierzymy tego (a może jednak? [Cardas]), ale są rzeczy słyszalne, których nie da się zmierzyć za pomocą dzisiejszej technologii. Myślę też, że nie każdy system może to pokazać, jak i nie każdy wzmacniacz może być na to czuły - jak z przewodami zasilającymi. Dużo zależy też od środowiska w którym pracuje nasze urządzenie. W przyszłości zamierzam sprawdzić trochę droższe zaślepki między innymi Cardasa, gdzie wpływ według producenta jest mierzalny: "Bezzwarciowe zaślepki gniazd RCA zabezpieczające urządzenia audio przed absorpcją szkodliwego promieniowania RFI i EMI poprzez nie używane wejścia i wyjścia RCA. Zaślepki chronią również gniazda RCA przed kurzem i korozją. Ze względu na mierzalne obniżenie poziomu szumu "tła" i wzrost stosunku sygnał/szum, po zastosowaniu zaślepek odczujesz poprawę jakości brzmienia swojego systemu audio." Zapraszam do dyskusji ludzi zaznajomionych z tematem. Pozdrawiam serdecznie. Edytowano 9 czerwca 2023 przez J4Z Odpisz, cytując
Kraft Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Może dasz link do tego produktu? Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 (edytowany) Ktoz by nie byl zaznajomiony z audio voodoo? Potega wyobrazni wielka jest. Ale za to zdefiniowanie zakresu zmian odsluchowych po wymianie na LPS, przez porownanie z zatyczkami, bezcenne. "Ze względu na mierzalne obniżenie poziomu szumu "tła" i wzrost stosunku sygnał/szum, po zastosowaniu zaślepek odczujesz poprawę jakości brzmienia swojego systemu audio." Toz to bzdura, zmiany mierzalne niekoniecznie przekladaja sie na slyszalnosc. Zdania jezeli "mierzalne" to "slyszalne" jak i rownowazne jezeli "nieslyszalne" to "niemierzalne" sa nieprawdziwe. W odroznieniu od jezeli "slyszalne" to "mierzalne" i jezeli "niemierzalne" to "nieslyszalne". Edytowano 9 czerwca 2023 przez Mariusz Kopacki 5 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 7 godzin temu, J4Z napisał: Zaślepki chronią również gniazda RCA przed kurzem Tego chyba nikt nie zakwestionuje. A w dłuższej perspektywie może mieć to wpływ na dźwięk. A co do reszty - myślę, że ewentualne zmiany mogą zależeć od odległości od pobliskich kabli (szczególnie zasilającego) i ich ekranowania. W każdym razie, dla zwykłej higieny też sobie takie zatyczki za 5 zł. sprawię. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 9 godzin temu, J4Z napisał: Zapraszam do dyskusji ludzi zaznajomionych z tematem. Pozdrawiam serdecznie. Primaprylus już był 🤪 2 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Proponuję organizację kolejnego zlotu poświęcić wyłącznie testowaniu zaślepek. Warunkowo podstawki pod kable można przemyśleć. 5 Odpisz, cytując
Gość Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Oj Panowie Panowie, widzę żaden nie próbował, a wszyscy już wiedzą. 33 minuty temu, stach_s napisał: Proponuję organizację kolejnego zlotu poświęcić wyłącznie testowaniu zaślepek. W nieznanej akustyce, na nieznanym systemie, w harmidrze zlotu... średnio polecam, ale możecie spróbować jak starczy Wam czasu. Porządny salon powinien mieć takie gadżety. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 11 godzin temu, J4Z napisał: Obstawiałbym jakieś 5% progresu. 5% za wydane 5zł? Dla mnie bajka Adrian, czy bierzesz pod uwagę, że wydając na zaślepki np. 20zł progres byłby większy i oscylował już w okolicach 20%? 2 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 @J4Z Adrian, a ja mam inne pytanie, dla odmiany - serio. Na podstawie zdjęcia ciężko to ocenić - jak z jakością wykonania tych zatyczek? Są równe, estetyczne, z przyzwoitego plastiku? Nie ma problemu z nakładaniem na gniazda? Odpisz, cytując
Gość Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Rafał, jak można zauważyć w nazwie wątku, są silikonowe. Czy wszystkie identyczne? Nie zwracałem uwagi. Nie ma najmniejszego problemu z nałożeniem. Wnioski są serio. To najtańszy upgrade systemu z jakim się spotkałem. Wojtek, nie przesadzajmy. Wpływ to ma, ale nie tak duży jak przewody. No, ale zobaczymy co się stanie jak dokupię drugą paczkę i zaślepię gniazda w transporcie i dacu, a później jak zainwestuje w Cardasa i inne z wyższej półki. Odpisz, cytując
gienas Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Jaki progres przy zaślepkach za 5 plnów... To jakiego się spodziewać po zaślepkach za 5000 plnów? Odpisz, cytując
Gość Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 (edytowany) Niestety, w audio progres nie rośnie wprost proporcjonalnie do ceny. Są takie za 5 tys? Edytowano 9 czerwca 2023 przez J4Z Odpisz, cytując
gienas Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Nie wiem czy są za 5000 plnów... Ale można się spodziewać że będą OT Niemniej cały czas sie uczę takie zaślepki są jako uszczelnienie węży HP czy LP i zwykle je wyrzucam... A tu audifilskie się okazują Zwykłe oringi mogą być audiofilskie... 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 37 minut temu, gienas napisał: Zwykłe oringi mogą być audiofilskie.. Oringi sa stosowane na lampy elektronowe w urządzeniach audio.😉 54 minuty temu, gienas napisał: To jakiego się spodziewać po zaślepkach za 5000 plnów? 43 minuty temu, gienas napisał: Nie wiem czy są za 5000 plnów. To wiesz, czy nie wiesz? Po co ta gadka o zaslepkach za 5tys pln? 44 minuty temu, gienas napisał: Ale można się spodziewać że będą Aha. Równie dobrze można napisać o wzmacniaczach: to jakiego progresu można się spodziewać we wzmacniaczu za 5mln pln, jak zajebiście gra taki za 20tys? Nie wiem, czy są takie za 5mln, ale można się spodziewać, że będą. 🤭 Odpisz, cytując
Gość Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 A ja wiem. Jesg wzmaczniacz za 7mln PLN. Jest to sprawdzona informacja. Odpisz, cytując
gienas Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 32 minuty temu, DiBatonio napisał: To wiesz, czy nie wiesz? Po co ta gadka o zaslepkach za 5tys pln? Już wiem że są Jednorazowa oferta TYLKO dla Ciebie @DiBatonio mam parę ( sztuk dwie ) zaślepek w kolorze niebieskim - za jedyne 5000 plnów + koszt wysyłki. 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 5 godzin temu, Rafał S napisał: Tego chyba nikt nie zakwestionuje. A w dłuższej perspektywie może mieć to wpływ na dźwięk. No faktycznie przed kurzem chronią skoro są nakładane. Ale czy w dłuższej perspektywie mogą mieć wpływ na dźwięk (czyli zdejmujac zaslepkę i wpinajac rca) coś zmienią? Trudno mi to sobie wyobrazić. Załóżmy że nie było zaslepek i gniazdo jest skurzone, to umieszczając wtyk można wpierw wytrzeć kurz, lub nawet nałożyć na ten zakurzony. Przecież wtyk wchodzi chyba "ciasno" przy okazji "czyszcząc" z kurzu gniazdo. I jak to niby miało by mieć jakiś wpływ na dźwięk? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 12 minut temu, gienas napisał: Już wiem że są Jednorazowa oferta TYLKO dla Ciebie @DiBatonio mam parę ( sztuk dwie ) zaślepek w kolorze niebieskim - za jedyne 5000 plnów + koszt wysyłki. Zatrzymaj dla siebie, za rok może będziesz mógł zawołać 10tys . 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 13 godzin temu, J4Z napisał: Zaślepki chronią również gniazda RCA przed kurzem i korozją. Teraz druga część czyli korozja. Czy ktoś ma skorodowane gniazda? Z tego co mi wiadomo gniazda są zabezpieczone przed korodowaniem (warstwa pozłacana). Podoba mi sie jednak efekt wizualny takich nakładek, z tym że wzmacniacz nie stoi u mnie "tyłem do przodu" więc z efektu "nici" @J4Z napisałeś też że takie zwykłe za 5zeta poprawiają jakość o 5%, zastanawia mnie dlaczego producent dodaje kabel zasilajacy w standarcie (raczej droższy niż te 5zeta) a nie doposarza np. Wzmacniacza w tak tani według opini powyższej "ulepszacz"? Jeśli ma to taki wpływ jak napisane tutaj... 13 godzin temu, J4Z napisał: Zmiany porównałbym do wymiany zasilacza z impulsowego na porządny liniowy w dacu, czy transporcie. Być może na starcie przechyliłby szale w wyborze pomiędzy wzmakami podczas bezposredniego porównania🤔 moim zdaniem owe 5% to dużo. Odpisz, cytując
Asia Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 14 godzin temu, J4Z napisał: Kupiłem na Allegro zaślepki RCA 3 Odpisz, cytując
Janek1939 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: zastanawia mnie dlaczego producent dodaje kabel zasilajacy w standarcie (raczej droższy niż te 5zeta) a nie doposarza np. Wzmacniacza w tak tani według opini powyższej "ulepszacz"? Jeśli ma to taki wpływ jak napisane tutaj... Niektórzy producenci dają, np. Accuphase. 1 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 3 godziny temu, J4Z napisał: Rafał, jak można zauważyć w nazwie wątku, są silikonowe. Czy wszystkie identyczne? Nie zwracałem uwagi. Nie ma najmniejszego problemu z nałożeniem. Wnioski są serio. To najtańszy upgrade systemu z jakim się spotkałem. Wojtek, nie przesadzajmy. Wpływ to ma, ale nie tak duży jak przewody. No, ale zobaczymy co się stanie jak dokupię drugą paczkę i zaślepię gniazda w transporcie i dacu, a później jak zainwestuje w Cardasa i inne z wyższej półki. Zaslep wszystkie mozliwe wejscia i wyjscia, serio, wyobraznia da sobie rade. 1 Odpisz, cytując
Gość Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Kiedyś jak brałem yaqina na testy to też zaślepki były w zestawie. Odpisz, cytując
Recommended Posts