Skocz do zawartości

Krótka recenzja silikonowych zaślepek RCA

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

20230606_212312.jpg.2ebeeb129169db137e49aa1ab7e2a70d.jpg

Kupiłem na Allegro zaślepki RCA noname, za całe 5zł. Nastawiony byłem sceptycznie, ale 5zł to nie pieniądz. Jakież było moje zdziwienie, kiedy usłyszałem brzmienie z mego, przecież dobrze osłuchanego systemu - Bluesound Node 2i z interfejsem PD i zasilaczem Allo Shanti, Arcam Irdac z zasilaczem Tomanek ulps, Unison Research Unico, Audio Physic Spark V. 

Zmiany porównałbym do wymiany zasilacza z impulsowego na porządny liniowy w dacu, czy transporcie. Nie będę się rozpisywał. Usłyszałem więcej kultury, mniej krzyku, cichsze tło, lepsze rysowanie źródeł, lepsze oddanie akustyki pomieszczenia z nagrania. Przy tym nie straciłem nawet odrobiny dynamiki. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Obstawiałbym jakieś 5% progresu. 5% za wydane 5zł? Dla mnie bajka.

Oczywiście nie zmierzymy tego (a może jednak? [Cardas]), ale są rzeczy słyszalne, których nie da się zmierzyć za pomocą dzisiejszej technologii. Myślę też, że nie każdy system może to pokazać, jak i nie każdy wzmacniacz może być na to czuły - jak z przewodami zasilającymi. Dużo zależy też od środowiska w którym pracuje nasze urządzenie.

W przyszłości zamierzam sprawdzić trochę droższe zaślepki między innymi Cardasa, gdzie wpływ według producenta jest mierzalny: "Bezzwarciowe zaślepki gniazd RCA zabezpieczające urządzenia audio przed absorpcją szkodliwego promieniowania RFI i EMI poprzez nie używane wejścia i wyjścia RCA. Zaślepki chronią również gniazda RCA przed kurzem i korozją. Ze względu na mierzalne obniżenie poziomu szumu "tła" i wzrost stosunku sygnał/szum, po zastosowaniu zaślepek odczujesz poprawę jakości brzmienia swojego systemu audio."

Zapraszam do dyskusji ludzi zaznajomionych z tematem. Pozdrawiam serdecznie. 

Edytowano przez J4Z
Napisano (edytowany)

Ktoz by nie byl zaznajomiony z audio voodoo? Potega wyobrazni wielka jest.

Ale za to zdefiniowanie zakresu zmian odsluchowych po wymianie na LPS, przez porownanie z zatyczkami, bezcenne.

"Ze względu na mierzalne obniżenie poziomu szumu "tła" i wzrost stosunku sygnał/szum, po zastosowaniu zaślepek odczujesz poprawę jakości brzmienia swojego systemu audio."

Toz to bzdura, zmiany mierzalne niekoniecznie przekladaja sie na slyszalnosc. Zdania

jezeli "mierzalne" to "slyszalne"

jak i rownowazne

jezeli "nieslyszalne" to "niemierzalne"

sa nieprawdziwe. W odroznieniu od

jezeli "slyszalne" to "mierzalne"

i

jezeli "niemierzalne" to "nieslyszalne".

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano
7 godzin temu, J4Z napisał:

Zaślepki chronią również gniazda RCA przed kurzem

Tego chyba nikt nie zakwestionuje. A w dłuższej perspektywie może mieć to wpływ na dźwięk. A co do reszty - myślę, że ewentualne zmiany mogą zależeć od odległości od pobliskich kabli (szczególnie zasilającego) i ich ekranowania. W każdym razie, dla zwykłej higieny też sobie takie zatyczki za 5 zł. sprawię. :)

Napisano

Oj Panowie Panowie, widzę żaden nie próbował, a wszyscy już wiedzą. 

33 minuty temu, stach_s napisał:

Proponuję organizację kolejnego zlotu poświęcić wyłącznie testowaniu zaślepek.

W nieznanej akustyce, na nieznanym systemie, w harmidrze zlotu... średnio polecam, ale możecie spróbować jak starczy Wam czasu. Porządny salon powinien mieć takie gadżety. 

Napisano
11 godzin temu, J4Z napisał:

Obstawiałbym jakieś 5% progresu. 5% za wydane 5zł? Dla mnie bajka

Adrian, czy bierzesz pod uwagę, że wydając na zaślepki np. 20zł progres byłby większy i oscylował już w okolicach 20%?

Napisano

Rafał, jak można zauważyć w nazwie wątku, są silikonowe. Czy wszystkie identyczne? Nie zwracałem uwagi. Nie ma najmniejszego problemu z nałożeniem. Wnioski są serio. To najtańszy upgrade systemu z jakim się spotkałem. 

Wojtek, nie przesadzajmy. Wpływ to ma, ale nie tak duży jak przewody. No, ale zobaczymy co się stanie jak dokupię drugą paczkę i zaślepię gniazda w transporcie i dacu, a później jak zainwestuje w Cardasa i inne z wyższej półki. 

Napisano (edytowany)

Niestety, w audio progres nie rośnie wprost proporcjonalnie do ceny. Są takie za 5 tys?

Edytowano przez J4Z
Napisano

Nie wiem czy są za 5000 plnów... Ale można się spodziewać że będą ;)

OT

Niemniej cały czas sie uczę :) takie zaślepki są jako uszczelnienie węży HP czy LP i zwykle je wyrzucam... A tu audifilskie się okazują :)

Zwykłe oringi mogą być audiofilskie...

Napisano
37 minut temu, gienas napisał:

Zwykłe oringi mogą być audiofilskie..

Oringi sa stosowane na lampy elektronowe w urządzeniach audio.😉

54 minuty temu, gienas napisał:

To jakiego się spodziewać po zaślepkach za 5000 plnów?

43 minuty temu, gienas napisał:

Nie wiem czy są za 5000 plnów.

To wiesz, czy nie wiesz? Po co ta gadka o zaslepkach za 5tys pln?

44 minuty temu, gienas napisał:

Ale można się spodziewać że będą ;)

Aha.

Równie dobrze można napisać o wzmacniaczach:

to jakiego progresu można się spodziewać we wzmacniaczu za 5mln pln, jak zajebiście gra taki za 20tys?

Nie wiem, czy są takie za 5mln, ale można się spodziewać, że będą. 

🤭

Napisano
32 minuty temu, DiBatonio napisał:

To wiesz, czy nie wiesz? Po co ta gadka o zaslepkach za 5tys pln?

Już wiem że są ;)

Jednorazowa oferta TYLKO dla Ciebie @DiBatonio mam parę ( sztuk dwie ) zaślepek w kolorze niebieskim - za jedyne 5000 plnów + koszt wysyłki.

;)

Napisano
5 godzin temu, Rafał S napisał:

Tego chyba nikt nie zakwestionuje. A w dłuższej perspektywie może mieć to wpływ na dźwięk.

No faktycznie przed kurzem chronią skoro są nakładane. Ale czy w dłuższej perspektywie mogą mieć wpływ na dźwięk (czyli zdejmujac zaslepkę i wpinajac rca) coś zmienią? Trudno mi to sobie wyobrazić. Załóżmy że nie było zaslepek i gniazdo jest skurzone, to umieszczając wtyk można wpierw wytrzeć kurz, lub nawet nałożyć na ten zakurzony. Przecież wtyk wchodzi chyba "ciasno" przy okazji "czyszcząc" z kurzu gniazdo. I jak to niby miało by mieć jakiś wpływ na dźwięk? 

Napisano
13 godzin temu, J4Z napisał:

Zaślepki chronią również gniazda RCA przed kurzem i korozją.

Teraz druga część czyli korozja. Czy ktoś ma skorodowane gniazda? Z tego co mi wiadomo gniazda są zabezpieczone przed korodowaniem (warstwa pozłacana).

Podoba mi sie jednak efekt wizualny takich nakładek, z tym że wzmacniacz nie stoi u mnie "tyłem do przodu" więc z efektu "nici" :)

@J4Z napisałeś też że takie zwykłe za 5zeta poprawiają jakość o 5%, zastanawia mnie dlaczego producent dodaje kabel zasilajacy w standarcie (raczej droższy niż te 5zeta) a nie doposarza np. Wzmacniacza w tak tani według opini powyższej "ulepszacz"? Jeśli ma to taki wpływ jak napisane tutaj...

13 godzin temu, J4Z napisał:

Zmiany porównałbym do wymiany zasilacza z impulsowego na porządny liniowy w dacu, czy transporcie.

Być może na starcie przechyliłby szale w wyborze pomiędzy wzmakami podczas bezposredniego porównania🤔 moim zdaniem owe 5% to dużo.

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

zastanawia mnie dlaczego producent dodaje kabel zasilajacy w standarcie (raczej droższy niż te 5zeta) a nie doposarza np. Wzmacniacza w tak tani według opini powyższej "ulepszacz"? Jeśli ma to taki wpływ jak napisane tutaj...

Niektórzy producenci dają, np. Accuphase.

dz05OTMmaD01NDI=_src_62343-accuphase-e380-audiocompl-fot2.webp

Napisano
3 godziny temu, J4Z napisał:

Rafał, jak można zauważyć w nazwie wątku, są silikonowe. Czy wszystkie identyczne? Nie zwracałem uwagi. Nie ma najmniejszego problemu z nałożeniem. Wnioski są serio. To najtańszy upgrade systemu z jakim się spotkałem. 

Wojtek, nie przesadzajmy. Wpływ to ma, ale nie tak duży jak przewody. No, ale zobaczymy co się stanie jak dokupię drugą paczkę i zaślepię gniazda w transporcie i dacu, a później jak zainwestuje w Cardasa i inne z wyższej półki. 

Zaslep wszystkie mozliwe wejscia i wyjscia, serio, wyobraznia da sobie rade.