Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 085 tematów w tym forum

1. Wzmacniacz do Melodika BL40

• 3 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  2. Kino domowe + multiroom

• 4 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  3. Streamer i DAC Tidal, Spotify

• 7 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  4. Magnat MA 1000 1 2 3

• 73 odpowiedzi
    • 27,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,5k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 6,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
    • 35 odpowiedzi
    • 10,6k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 29 odpowiedzi
    • 12,2k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,7k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,9k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 6,9k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 6,9k wyświetleń
  5. Wzmacniacz do 400zł

• 10 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  6. Kolumny podstawkowe

• 22 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Dirac-a warto skonfigurować, zrobić raz dobrze pomiar, zapisać sobie na dysku, a następnie przygotować sobie 3 różne filtry i wykorzystać sloty. Możesz sobie posprawdzać również inne gotowe krzywe które znajdziesz w tym temacie. Raz zapisany pomiar możesz wykorzystać do eksperymentowania z różnymi korektami, każdą wersję możesz zapisać na dysku i znaleźć "złoty środek". Warto poeksperymentować. Nie wiem jaką masz akustykę w pomieszczeniu, ale jak nie najlepszą to Dirac może wiele poprawić. Szczególnie w obszarze niskich częstotliwości i pracy subwoofera. Oczywiście jak bardziej podoba Ci się opcja Direct to możesz z niej nadal korzystać. Należy jednak pamiętać, że na fronty zostanie pominięte odcięcie i zostanie podany pełny zakres częstotliwości. Sprawdziłem dziś jeszcze działanie trybu Direct z sygnałem Dolby 5.1 i okazuje się że dla Dolby Digital, Dolby THD jeżeli są w 5.1 RZ50 na wyjściu (jeżeli są podłączone surround back) uruchamia 7.1, przy DTS cz DTS HDMA jest 1:1 czyli 5.1 = 5.1. Dolby Digital 2.0 jest odtwarzany w 2.0. Pokusiłem się o zadanie pytania AI i wypluło, że to nie jest up-mix, a procesor kopiuje sygnał z SL i SR do SBL i SBR, dzieje się tak tylko z Dolby 5.1. Taki był ponoć zamysł producenta aby w pełni wykorzystać potencjał posiadanych głośników 😉. Z tego wynika że mając RZ50 skonfigurowane na 7.1 lub inny system 7.x.x zawsze Dolby 5.1 będzie kopiowało do 7.1. Kopiowanie nie dotyczy DTS. Dla mnie bez sensu, Direct to powinno być Direct.
    • Warto odsłuchać jeszcze na start w salonie, bo czytanie to jedno, a słuchanie drugie. Pozwoli szybko wyeliminować któryś model, jeśli Ci nie przypadnie bardzo do gustu. To popularne kolumny i nie powinno być problemu, żeby je złapać w jednym miejscu, poza może MA Bronze, bo to już wycofywana seria i np. u nas od dawna ich nie ma  
    • LS50 Meta to świetne kolumny, ale skupiają się mocniej na neutralności. Lubią też mocne wzmaki, nie miałem okazji posłuchać z A5. Scena za to wybitna, więc posłuchać warto  
    • Ciekawe jakie będą ceny , ale patrząc że podstawka ma 9x klasę D to patrzyłbym na AVA25 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...