tomek4446 Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Pisałem wielokrotnie , że odpowiednie pozycjonowanie kolumn to nie tylko rozstaw i dogięcie, ale też wysokość. Jak zamawiałem nowe standy robiłem testy dźwięku przy różnych wysokościach wysokotonowego. Bardzo dobrze sprawdzają się książki jako podstawki. Słuchamy , wyjmujemy jedną warstwę , słuchamy , wyjmujemy..... Aż do momentu , aż dźwięk przestanie nam pasować. Dokładamy z powrotem ....... U mnie to szczególnie wyraźnie słychać ze względu na horna , który jest bardzo kierunkowy. Ale to samo zrobiłem z monitorami i też jest różnica. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 3 godziny temu, misiek x napisał: To teraz proszę mi odp. na takie pytanie. Jeżeli głośnik wysokotonowy ma być na wysokości uszu słuchającego to w jakiej pozycji ma słuchać kolega ,który zamieścił fotkę powyżej ? To zalecenie nie musi dotyczyć kolumn o odwróconym układzie przetworników. Są one inaczej strojone. Najlepiej kierować się wskazówkami producenta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 😁😁😁🤣 Ale te foto zmienia proporcje, łep mam dwa razy większy od kolumn. Zapewniam że tak nie jest. Mam małą główkę 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Sprawdź, co zaleca producent. Może masz je za wysoko. Może ucierpieć np. zgranie fazowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 10 minut temu, halik napisał: Ale te foto zmienia proporcje, łep mam dwa razy większy od kolumn. Gdybyśmy nie gadali twarzą w twarz , to po zobaczeniu tego zdjęcia już bym klikał " ignoruj" , ot tak na wszelki wypadek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Od razu ignoruj, bo ucho mam za wysoko. Rasiści.😅 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 3 godziny temu, halik napisał: Mam ten sam problem 😁 Jak żyć? Ależ tam pięknie u Ciebie. Tak… ustrojowo 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Jarek. Nie mam raczej za wysoko. Mam niski fotel i na moje oko siedzę w linii. Juz nic nie zmieniam. Długo ostatnio się bawiłem z ustawieniami kolumn i zdaje się że znalazłem optymalne pozycje. Sonique dzięki. Mając niewielki pokoj musiałem postawić na akustyke co by nie być skazany na słuchawki 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 17 minut temu, halik napisał: Jarek. Nie mam raczej za wysoko. Ok. Spojrzałem do instrukcji Chario. Zalecają wysokotonowy na wysokości uszu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 W weekend będzie chyba słuchane Właśnie wjechał do mnie piękny Luxman, a że mam teraz pod ręką kilka fajnych piecyków to będzie co z czym porównywać porównywać P.S. Wysokość uszu/kolumn to ważna rzecz. Przy szerokopasmówkach nie ma na szczęście problemu ze zgraniem fazowym, więc mogę regulować natężenie wysokich tonów zsuwając tyłek na sofie 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 ooo! a to 510, czy wyżej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Dnia 1.02.2022 o 12:24, elektron6 napisał: W tym Sanyo to szuflada działa jak w szwajcarskim zegarku - coś pięknego. Też poszukam takiego lub podobnego modelu. https://allegro.pl/oferta/sanyo-dad-m15-1221-11517814375 Jest na allegro teraz. Pytanie czy warty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 43 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: ooo! a to 510, czy wyżej? 550 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Równowartość 7450 zł https://www.dba.dk/forstaerker-luxman-l-550/id-1087809110/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 11 lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 2 godziny temu, Bahzell napisał: https://allegro.pl/oferta/sanyo-dad-m15-1221-11517814375 Jest na allegro teraz. Pytanie czy warty. Technicznie pewnie tak ale ten model wizualnie wygląda średnio (poobcierana obudowa, panel przedni), zatem ja spokojnie poszukam w top stanie wizualnym i no i raczej wersja srebna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Laszenko Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Dnia 10.03.2021 o 16:47, Gość napisał: To ja o kabelkach a co pochwałę się 😉 Warte to zachodu ? I nie pakować się w dedykowane kable audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 @Pawel Laszenko na 100% warto sprawdzić na własne uszy. Koszt mały, a doświadczenie spore. No i możliwe, że spodoba Ci się jak grają. Ja swego czasu grałem na takich przewodach głośnikowych: https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/instalacje-elektryczne/przewody/przewod-elektryczny-ydyp-2-x-1-0-5-m-450-750v-aks-zielonka,p42586,l1062.html Mi się on sprawdził lepiej niż jakieś tanie kabelki audio. W niektórych systemach może to zagrać zaskakująco dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Dnia 6.02.2022 o 10:01, MarcKrawczyk napisał: takie ustawienie już u mnie pozostało, wyraźnie jest więcej wysokich, jakby zdjęty lekki kocyk, ale w dalszym ciągu nie kłuje w uszy jak np. w focalach podczas pierwszego zlotu... specjalnie zacząłem od psychocandy i lennego, bo pamiętam, że przy canto two nie dało się tego słuchać, reszta płyt jest obecnie bardzo ok! Bo płyta "Psychocandy" mimo, że bardzo ostro nagrana nie powinna kłuć w uszy. Ona wbrew pozorom ma fajną przestrzenność i pomimo czasami gęstej ściany dźwięku wszystko jest odseparowane. Wokal jest wyraźnie oderwany od reszty. Zresztą zauważ, że w niektórych utworach jest też jakby zmiksowany, przesterowany. Nie sztuką jest też odtworzyć ją (znaczy się płytę) na jakimś zamulaczu, który na dzień dobry odcinka wysokiego tony, dlatego znowu powtórzę, że to jest jak dla mnie świetny materiał do testowania. Mam setki płyt z muzyką alternatywną, ale tak wyróżnia się specyfiką nagrania. To, że kłuje w uszy to okej. Bo takie jest moim zdaniem założenie realizatorów dźwięku. Ważne, żeby tę dźwięk nie męczył. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Dnia 6.02.2022 o 10:01, MarcKrawczyk napisał: specjalnie zacząłem od psychocandy i lennego, bo pamiętam, że przy canto two nie dało się tego słuchać, Bo trzeba tego słuchać na dobrej wstędze. 😉 Ale tak trochę bardziej poważnie - z jaką elektroniką grały te monitorki Canto Two? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Dnia 12.02.2022 o 01:56, Pawel Laszenko napisał: Warte to zachodu ? I nie pakować się w dedykowane kable audio Ja załatwiłem sobie domofonowy 6x0,5 , nie będzie za cienki ? Jaki najlepiej się sprawdza ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 Kenwood L-d1 - przyszedł czas na dopieszczenie dokończenie przeglądu CD . Przekładnia otwierania szuflady otrzymała nowe koła zębate (projekt, wydruk z drukarki 3D). Wynik - sprzęt w pełni sprawny:) , szuflada działa jak szwajcarski zegarek. Coś pięknego. No i pięknie to gra - na pokładzie dual TDA1547. ken.mp4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 Dla przekonanych a przede wszystkim dla nieprzekonanych co do vintage:) Tym razem olbrzym z Japonii Marantz SM-11. Tutaj za dużo nie ma co nawet gadać, po prostu kwintesencja inżynierii audio no i ten wygląd…jak tu się przekonać do nowości? 8 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 @elektron6 - wiesz że to jest nie fair ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 1 godzinę temu, Fafniak napisał: wiesz że to jest nie fair ? Trochę wkurza , zgadzam się. @elektron6 Tomek , pomijając te piękne klocki, robisz świetną robotę edukacyjną pokazując , że jest na runku inny sprzęt niż ten z marketów. Brawo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 16 minut temu, tomek4446 napisał: Trochę wkurza , zgadzam się. @elektron6 Tomek , pomijając te piękne klocki, robisz świetną robotę edukacyjną pokazując , że jest na runku inny sprzęt niż ten z marketów. Brawo. Tomek, ale przecież to marantz 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts