Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

"Po co przepłacać?" nie jest pytaniem bez sensu. Nie chodzi o to, że w ślepym teście nie odróżnimy wzmacniaczy, tylko o to, że taki idealny jak ten Accu w pokoju bez adaptacji, z kolumnami o dużym THD czy z "dzwoniącymi" niedokręconymi śrubkami lub wzbudzajacymi modalne problemy pomieszczenia nie rozwinie przysłowiowych skrzydeł ponad pozostałe ograniczenia zestawu. 

No tak, ale Rafał ma zacne monitory, raczej śrubki podokręcane, akustyka „normalna” (choć tu sam gospodarz jest dość krytyczny), źródło też nie od macochy, więc myślę, ze wzmacniacz wysokiej klasy jest jak najbardziej na miejscu. 

Napisano
Dnia 12.12.2025 o 01:04, Rafał S napisał:

Moim zdaniem nie jest to piec, który wyczaruje nadzwyczajne uderzenie na płytach rockowych o niskim DR. Zamiast tego bardzo dobrze pokaże to, co zapisano na nośniku. Czyli skupi się na tym, na czym powinien, a nie na tym, czego ja bym chciał.

Rafał idealnie opisałeś to co od lat sądzę o Accuphase . Słuchałem tej firmy w przeróżnych konfiguracjach kolumnowych i zawsze brakowało mi życia w dźwięku. Cholernie poprawnie , i może nie nudno, lecz odrobinę zachowawczo, by przypadkiem nie popełnić faux pas. Zero szaleństwa . A tak czytam i dotarło do mnie , że właśnie opisałem swojego Luxmana :) 

15 minut temu, Kraft napisał:

To Witold ma najlepszy. 

Spojrzałem na zdjęcie i przypomniało mi się jak wszyscy kiedyś się nabijali z gościa co to chciał postawić suba na szafie. A tu proszę :) 

Napisano

@tomek4446Miałem podobne wrażenia z poziomu Yamahy A-S2100. Dynamika w pełni zbalansowanego toru niczym świst Katany w rękach mistrza, ale całość dźwięku raczej jak szkic ołówkiem. Dokładny do bólu, pełen detali, ale wyprany z barw. Dla mnie też tylko poprawny.

Preamp WBA "przyprawił" to granie, ale też obudził z czasem apetyt na więcej.

Na szczęście znalazłem w końcu odpowiednio niepoprawnie skonstruowany piecyk, nie tak szybki, mniej dokładny, za to czarujący pięknymi barwami. Dokładnie tak jak lubię, już czwarty rok.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Zero szaleństwa . A tak czytam i dotarło do mnie , że właśnie opisałem swojego Luxmana

Tak dokładnie Luxman taka niewymuszona elegancja w dźwięku,  ale japońce nie wszystkie takie są. Mają tam jednak różne szkoły heheh, ale nienwiem czy właśnie takie brzmienie nie było planowo robione do dość krzykliwych kolumn z tamtych lat. 

Napisano
1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Jarek @Kraft podczas ich testowania 😉.

Nie podejrzewał bym Jarka o takie numery. No chyba, że chciał od środka obejrzeć i skręcając nie chciał krzywdy gwintom zrobić więc za delikatnie skręcił ;)

Poważniej to zapewne od wibracji się poluzowały. Ja co jakiś czas śrubki wtyczki przewodów zasilających dokręcam. Od 50 Hz się luzują. Poważnie 😎

Napisano
Dnia 12.12.2025 o 08:49, Nowy75 napisał:

@Chmarski to Ty chyba gabarytny chłop jesteś 😁. Nadgarstek,na którym mieszczą się spore koperty,z tego co pamiętam. Chyba, że akurat uszy masz audiofilskie 😁 i taka zbieżność.

20210707_190218.jpg.280f5fb49be1e29c79e55d9216ea5caf.jpg

46.5 mm na łapie

Gabarytny raczej nie jestem, no może poza obwodem w pasie gdzie się faktycznie nazbierało. 

Uszy jednak wolą większe sluchawki. Pryma grają dla mnie fantastycznie, ale zbyt małe i dłużej niż godzinka to juz meczarnia sie robiła. PX7 czy PX8 też są trochę za małe. Na szczęście Dali IO-12 są większe.

Napisano
6 godzin temu, majkel74 napisał:

Ci od ślepych testów mówią, że tak samo jak podstawowy Marantz. Więc po co przepłacać.

Dla wyglądu, marki, jakości wykonania, prawdopodobnie "lepszego" brzmienia - podczas słuchania muzyki, a nie testów.

Przecież jakość dźwięku to nie wszystko.

Napisano
3 godziny temu, Kraft napisał:

To Witold ma najlepszy. 

A dziekuję, choć widzialem ladniejsze na tym forum.

10 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Bardzo fajnie to wygląda. Założe sie ze podobnie słychać.

Mozna prosic o szersze ujecie, coby looknąć na całość pokoju?

Dobrze rozumiem ze potwierdzasz ze po dodaniu subow zyskala srednica wysokie i troche glebia?

Rele maja warstwy z wlokna i sa szybsze. Kilka osob mi o tym mowilo.

To logiczne. Po odcięciu niskich czestotliwosci przetwornik niskosredniotonowy w kolumnach dwudroznych, nie jest obciażony najnizszymi tonami. Tak jak ma to miejsce w kolumnach trojdroznych. W tym wypadku mamy do czynienia teoretycznie.... i chyba rowniez praktycznie z tego typu zespolem glosnikow.

Juz chyba kilka razy wrzucalem zdjecia pokoju. Nie bede pokazywal po raz kolejny, tym bardziej, ze po bokach walaja mi się testowane graty, a nie bede przenosil ciezarow tylko do zdjecia.

Jesli rel to tylko najwyzszych serii. Sluchalem ich kilka i zawsze je bylo slychac w systemie. Narazie budzetowo ide czyli w svs, ktory jest w tej kategorii cenowej bezkonkurencyjny. Nie ze wzgledu na dźwiek, ktory umowmy sie ... w subwooferach jest mocno dyskusyjny. Wygrywa mnogoscią ustawień, ktore na tym etapie są dla mnie kluczowe.

Jesli eksperyment się uda to mniej budzetowo pojdę w studyjne suby.

Jeszcze trzeba wziać pod uwage wzmacniacz, ktory zwolniony jest z zakresu gdzie dziala w zakresie najnizszych impedancji kolumn. Moj byl projektowany dla kolumn 8ohm. Kudosy mają minimum na 6.5ohm. I mimo, ze maja przyjemny ten przebieg, to wzmacniacz jest zwolniony z tego minimum.