Wing0 Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 9 godzin temu, elektron6 napisał: Taka ciekawostka i kawałek ładnej historii audio. Trio W-45A z przełomu lat 50/60 tych. Konstrukcja pp na EL84, ecc83 plus prostownik lampowy na 5AR4. Ciekawe rozwiązanie wskaźnika sygnału balance. Dobrej klasy trafa głośnikowe co przekłada się na fajne granie na skrajach pasma. Tutaj dołu na pewno nie brakuje. Design - jak dla mnie fajny, typowe lat 60 te. Chassis, blachy jak na konstrukcje Japan, świetnie zachowane. Potencjometry mimo wieku działają jak nowe - jednak kiedyś przykładano się w tej kwestii. Do miłego, klimatycznego grania ten model jest poszukiwany na rynku vintage. Zazdroszczę możliwości słuchania tak fajnych konstrukcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 1 godzinę temu, lpomis napisał: Nie żebym się czepiał, ale czy Gato naprawdę tego potrzebują? 🤔 Jednak się czepiasz… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 Lampy aż tak bardzo nie zmieniają brzmienia, korygują ale to nie duże zmiany jak inne źródło czy wzmacniacz, to w sumie Gato dalej pozostają tymi Gato które znamy 👌 Poza tym każdy woli inna szkole grania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 3 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2022 Dnia 1.06.2022 o 21:06, Arko55 napisał: Lampy aż tak bardzo nie zmieniają brzmienia Pozwoli szanowny Kolega, że się z nimi całkowicie nie zgodzę. W mojej hybrydzie zmiana lamp ECC83 powoduje duże zmiany - od tonalności, wypełnienia, poprzez szczegółowość czy nawet przestrzenność (choć tutaj najmniej). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 3 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2022 Okej ja pamiętam w Arioso 2a3 zmiany lamp sterujących co nieco zmieniło, ale co system to inne możliwości i szanuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Odwróciłem niskotonowce w Alecach o 180 stopni. Ciężkie bydlaki ,więc na śrubach nie oszczędzali. Wstawiam też zdjęcie jak powinna wyglądać referencyjna minimalistyczna zwrotnica P.S. Nie wiecie może czemu po tym manewrze mam perkusję przy suficie ? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 13 minut temu, tomek4446 napisał: Ciężkie bydlaki... Fajnie, że stanąłeś przy głośniku. Mamy lepsze pojęcie o jego rozmiarze. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 11 minut temu, tomek4446 napisał: Wstawiam też zdjęcie jak powinna wyglądać referencyjna minimalistyczna zwrotnica Heh. Kiedyś czytałem o moich monitorach na forum "zagranicznym" że słabe bo w zwrotnicy raptem jeden! Kondensator na wysokich. Tylko że moim zdaniem graja fajnie, a to że minimalistyczna zwrotnica, to tylko świadczy o tym iż przetworniki sa dobrze dobrane i nienajgorsze w ogólnym rozrachunku. Nie mówiąc już o tym ze moim zdaniem im mniej elementów w zwrotnicy tym lepiej dla dzwieku. Jaki przekrój tych kabelków? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: to że minimalistyczna zwrotnica, to tylko świadczy o tym iż przetworniki sa dobrze dobrane i nienajgorsze w ogólnym rozrachunku. Niekoniecznie. Może świadczyć o tym, że są "wybaczające", że nie mają bezkompromisowych osiągów. Takie łatwiej filtrować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 1 minutę temu, Kraft napisał: Niekoniecznie. Może świadczyć o tym, że są "wybaczające", że nie mają bezkompromisowych osiągów. Takie łatwiej filtrować. 🤔Być może masz rację. Ale pisze to uwzględniając moje monitory, a nie Tomka. Żeby pozniej nie było🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Jest wiele dróg do osiągnięcia dobrego dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 @Kraft swego czasu odłączyłem wysokie tony (wooferek bez zwrotnicy) - lekko brakowało wykonczenia dźwięku. Dlatego zastanawiam sie nad zamianą wysokich na jakąś tania wstęga z "dalekiego wschodu" filtrowana stopniowo. O dziwo takie czary mozna kupic za śmieszne pieniądze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Śmiała decyzja. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 A co mi szkodzi spróbować 😜 Ps: ostatni stopień filtracji (z tego co pamietam miał 16-50khz) wiec w ostateczności mozna to wykorzystać jako taki "supertweeter" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 9 godzin temu, Kraft napisał: Fajnie, że stanąłeś przy głośniku. Mamy lepsze pojęcie o jego rozmiarze. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 11 godzin temu, Kraft napisał: Fajnie, że stanąłeś przy głośniku. Mamy lepsze pojęcie o jego rozmiarze. Bardzo zabawne. Dobrze , że założyłem najlepsze ciuchy ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 No, ale jeszcze do fryzjera wypadałoby się przejść. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 A tak poza tym skąd masz takie wdzianko? 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 11 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Heh. Kiedyś czytałem o moich monitorach na forum "zagranicznym" że słabe bo w zwrotnicy raptem jeden! Kondensator na wysokich. Tylko że moim zdaniem graja fajnie, a to że minimalistyczna zwrotnica, to tylko świadczy o tym iż przetworniki sa dobrze dobrane i nienajgorsze w ogólnym rozrachunku. Nie mówiąc już o tym ze moim zdaniem im mniej elementów w zwrotnicy tym lepiej dla dzwieku. Jaki przekrój tych kabelków? Tzn, że przetworniki w moich kolumnach są zupełnie niedobrane bo zwrotnice o rozmiarach 30x40 cm i 4 kg każda. I to zaledwie w części basowej bo w części średniowysokotonowej są następne. Jak zyć???😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Musisz zmienić trytytki na białe inaczej nic z tego nie będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Bardzo zabawne. Dobrze , że założyłem najlepsze ciuchy ...... Srebrne bambosze w tle też TOP , tylko paska z klamrą brakuje Edytowano 5 czerwca 2022 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 1 godzinę temu, Rega napisał: Tzn, że przetworniki w moich kolumnach są zupełnie niedobrane bo zwrotnice o rozmiarach 30x40 cm i 4 kg każda. I to zaledwie w części basowej bo w części średniowysokotonowej są następne. Jak zyć???😉 Rega. Wrzuciłem info ze ktoś napisał ze słabe bo jeden kondensator. Ja nie przeczę, a raczej bronię troche bo mimo wszystko nie grają "tragicznie" - da sie słuchać a nawet czerpać sporą radość. Bo maja pewne zalety, ktorych próżno szukać w danym przedziale cenowym. 13 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: a to że minimalistyczna zwrotnica, to tylko świadczy o tym iż przetworniki sa dobrze dobrane i nienajgorsze w ogólnym rozrachunku. Nie mówiąc już o tym ze moim zdaniem im mniej elementów w zwrotnicy tym lepiej dla dzwieku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 @Chyba Miro 84, a jakie Ty masz te kolumny, bo nie pamiętam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Monitory Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 @Chyba Miro 84 - ja wiem, że wielkość zwrotnicy nie jest wyznacznikeim jakości brzmienia. (emotka). Co ciekawe, miałem trójdrożne kolumny, które były zaopatrzone jedynie w pojedyńcze kondensatory pomiędzy przetwornikami i one też grały nieźle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts