KrólKiczu Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Monitory Onkyo. A Ty nie miałeś kiedyś jakiś Tannoyów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Przed chwilą, seba3002 napisał: A Ty nie miałeś kiedyś jakiś Tannoyów? Mam wciąż. Te monitorki to raczej takie zestawy wykorzystywane do celów testestowych... np. Jest taki temat o "wirtualnej scenie" a raczej poszukiwaniu jej 😜 plus dodatki symulujace odbicia i takie tam inne czary... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 2 godziny temu, Rega napisał: Tzn, że przetworniki w moich kolumnach są zupełnie niedobrane bo zwrotnice o rozmiarach 30x40 cm i 4 kg każda. I to zaledwie w części basowej bo w części średniowysokotonowej są następne. Jak zyć???😉 Może sie okazać ze nawet z minimalistyczna zwrotnica też by grały. Tylko inaczej. Powodem tak rozbudowanego filtrowania moze być "dopieszczenie" dzwieku. W moich monitorach (bo nie wypowiadam sie na temat sprzętów Twoich czy Tomka), mówiąc dopasowane miałem na mysli że pewnie (tweeter i wooferek) maja taka samą lub podobną skuteczność, co eliminuje np. Rezystory. Wooferek gra bez zwrotnicy a wysokotonowy ma tylko kondensator niezbedny do pracy. Nie jestem przeciwnikiem rozbudowanych zwrotnic. Jednak chce zauważyć iz moje wzmacniacze nie sa "wysokowydajne" więc takie minimalistyczne zwrotnice, myślę że nie zabierają "jakiegoś % energii" której raczej lepiej jak jest wiecej niz mniej. Ps: tannoy ma juz troche bardziej rozbudowaną zwrotnice niz "tylko kondensator" i różnica jest na korzyść wydajniejszych wzmacniaczy. Ale że obecny mimo iz nie jest "potworem" jesli chodzi o moc to mimo wszystko świetnie sie dopasował do moich oczekiwań. Wogóle temat rzeka ważne by nie wrzucać wszystkiego do jednego worka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 @Rega , @Amarok , @Kubakk, @Kraft ponabijaliście się już ? Wstaw tu kurna jakieś zdjęcie dla potomności to zaraz wszyscy mają ubaw po pachy Korci mnie by spróbować wymienić na próbę zwrotnice w Altecach na : https://www.ebay.pl/itm/224949250194?ViewItem=&item=224949250194 ale zrobiłem podsumowanie głosów na Audiocarma,org oraz na Forum Alteca i przeważająca część tamtejszych użytkowników pisze : " nie ruszać " 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Trudno dyskutować w temacie czy więcej elementów to jest lepiej czy gorzej bo to tak naprawdę nie o to chodzi...zwrotnica i jej rodzaj jest dobierana pod koncepcję brzmienia danej kolumny oraz pod użyte przetworniki. To czy dane pasmo będzie filtrowane spadkiem 6db/oct (mała liczba elementów zwrotnicy) czy też 12db a nawet 24 db to już jest to tajemna wiedza konstruktora. Każdy przetwornik jest inny i jeden zagra lepiej przy łagodniejszym spadku a inny nie, do tego mamy jeszcze kwestię jakim pasmem będzie obciążony etc 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 6 godzin temu, Rega napisał: No, ale jeszcze do fryzjera wypadałoby się przejść. Wczoraj zatankowałem i mnie nie stać. A Ty się Roman nie ciesz , jak zatankujesz też tak później będziesz wyglądał. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 (edytowany) Ostatnio tankuję mniej bo ... Jasiek sam już wraca ze szkoły i główne moje wyjazdy odpadły😉. Ostatni raz tankowałem gdzieś chyba w marcu. Poza tym zatankowanie do pełna to ok 1000-1200 km do przejechania. Gdzie mam to wyjeździć. PS Mam koleżankę fryzjerkę😄. Edytowano 5 czerwca 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Roman jak nie masz gdzie to dawaj do mnie. Obrócisz w dwie strony i bak pusty ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 (edytowany) Tylko kto mnie później poskłada w całość? Minęły czasy kiedy przejazdy do Danii (820 km) robiłem bez przystanku. Edytowano 5 czerwca 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Dnia 29.05.2022 o 18:30, terracan1929 napisał: Dziękuję za gratulacje Nie wysuwam kolumn, ustawione są na stałe 30 cm od ściany. A rozstaw, no cóż , nie jest za duży - 1,5 m. Ale punkt odsłuchowy - czyli sofę, mam oddaloną od kolumn o 1,70 m, więc mam prawie trójkąt równoboczny. Szerzej nie dam rady, bo po lewej mam okno tarasowe zamontowane po ukosie, a po prawej kominek narożny do którego bardziej nie mogę się zbliżyć. No tak co tam moje 2,5 m między kolumnami... 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 13 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2022 Kiedyś był prezentowany Technics SE-A3 to teraz zobaczmy model jednak jeszcze wyższy SE-A100. O ile A3 jest tak sobie oceniany to model A100 to szczyt techniki tranzystorowej. Model niezbyt często widywany. Gra tak ze trudno się do czegosc przyczepić. Wygląd-to typowe Japan monster. 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2022 Piękny klamot Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 14 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 Adam @kaczadupa Cyrus wrócił do łask ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 Cyrus, jak go sprzedałem, rzucił na mnie jakiś urok i do dzisiaj nie mogę dojść do siebie. Małe, przeklęte pudełka... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 14 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 Dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi obecnie testujesz coś? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 To mnie właśnie powstrzymuje przed powrotem... Nic nie mam na testach, czekam spokojnie na Lavardina isx reference. Kiedyś przyjedzie. Patrzę co tu może mi najlepiej pasować, z opisów wychodzi, że nieprodukowana już końcówka naim nap 200 (bez dopisku dr). Niestety używek na giełdach brak. Szukam i też czekam... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 Szukaj klona na AS. Wyjdzie taniej, dźwiękowo podobnie. Chyba, że to będzie konstrukcja oparta na Naim Nat 200, ale wtedy to nie klon. Klon to konstrukcja 1:1. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 (edytowany) 11 godzin temu, kaczadupa napisał: To mnie właśnie powstrzymuje przed powrotem... Nic nie mam na testach, czekam spokojnie na Lavardina isx reference. Kiedyś przyjedzie. Patrzę co tu może mi najlepiej pasować, z opisów wychodzi, że nieprodukowana już końcówka naim nap 200 (bez dopisku dr). Niestety używek na giełdach brak. Szukam i też czekam... Zobacz. https://www.hifishark.com/model/naim-nap-200 Pozdrawiam PS. Przeczytaj też post wyżej. :)))) Edytowano 15 czerwca 2022 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 53 minuty temu, 1Ender napisał: PS. Przeczytaj też post wyżej. :)))) Aż się za głowę złapałem jak wlazłem na AliExpress, tyle tam NAP-ów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 (edytowany) Dużo i tanio. Ale.. No właśnie.. Chincyk wstawia, to co aktualnie ma w wiaderku, nie zawsze zgodnie ze schematem. Poza tym nie do końca są to klony. Bardziej jakieś wariacje na temat. :))) Trzeba sprawdzać ze schematem i często, gęsto poprawiać. Jeżeli chodzi o klony to bardziej od kogoś z AS. Chłopaki starają się wiernie odtwarzać. Choć też bywają wariacje... Trzeba pytać. Jak masz konto na AS, to zapytaj w dziale DIY, temat "potrzebuję, kupię" . Lub/i możesz śledzić temat "Różne kostki do wzięcia". Pozdrawiam Edytowano 15 czerwca 2022 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 (edytowany) Tak tylko się wtrącę - Adamowi audiofilska nerwica nie pozwoli na kupno jakiegoś klona, a co dopiero chińczyka /edit Swoją drogą, jeśli sam Naim nie potrafi zadbać o powtarzalność brzmienia swoich wzmacniaczy, to co dopiero DIY imitacje. Edytowano 15 czerwca 2022 przez lpomis 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 (edytowany) Wojtek, Naim jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co ci się trafi ( i nie chodzi tylko o samo brzmienie ) Klony od naszych pewnie są droższe niż u Chińczyka. Taka końcówka NAP250 za 1500zł... przyznaj, że kusząca chińska czekoladka Ciekawe, jak wypadłaby w testach gdyby wsadzić ją w oryginalną budę i podesłać do naszych magazynów o tematyce audio. Edytowano 15 czerwca 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 Adam, zależy ile posmarujesz. W obcej dobie płatnych recenzji zwróć uwagę, że wszystko gra bardzo dobrze. Trudno o obiektywizm, jak Ci płacą. Ma wypaść dobrze. Koniec tematu. Dlatego też wszystkie recenzje w buty wsadzić. Pozdrawiam 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 Ciekawy artykuł, porównujący klona Naim Nat 200 do oryginału. Różnice soniczne nieznaczne, ale cena to ułamek za nowy oryginalny. https://najlepszeodtwarzacze.pl/NAIM-NAP200-clone.php Pozdrawiam PS. Trzeba zwrócić uwagę na zasilanie oraz układ elementów na PCB, o czym autor wspomniał na koniec testu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2022 Oryginał. Równowartość 3300 zł. https://www.dba.dk/effektforstaerker-naim-nap/id-1088171590/ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts