Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Przed chwilą, seba3002 napisał:

A Ty nie miałeś kiedyś jakiś Tannoyów? 

Mam wciąż. Te monitorki to raczej takie zestawy wykorzystywane do celów testestowych... np. Jest taki temat o "wirtualnej scenie" a raczej poszukiwaniu jej 😜 plus dodatki symulujace odbicia i takie tam inne czary...

Napisano
2 godziny temu, Rega napisał:

Tzn, że przetworniki w moich kolumnach są zupełnie niedobrane bo zwrotnice  o rozmiarach 30x40 cm i 4 kg każda. I to zaledwie w części basowej bo w części średniowysokotonowej są następne. Jak zyć???😉

Może sie okazać ze nawet z minimalistyczna zwrotnica też by grały. Tylko inaczej. Powodem tak rozbudowanego filtrowania moze być "dopieszczenie" dzwieku. W moich monitorach (bo nie wypowiadam  sie na temat sprzętów Twoich czy Tomka), mówiąc dopasowane miałem na mysli że pewnie (tweeter i wooferek) maja taka samą lub podobną skuteczność, co eliminuje np. Rezystory. Wooferek gra bez zwrotnicy a wysokotonowy ma tylko kondensator niezbedny do pracy. 

Nie jestem przeciwnikiem rozbudowanych zwrotnic. Jednak chce zauważyć iz moje wzmacniacze nie sa "wysokowydajne" więc takie minimalistyczne zwrotnice, myślę że nie zabierają "jakiegoś % energii" której raczej lepiej jak jest wiecej niz mniej.

Ps: tannoy ma juz troche bardziej rozbudowaną zwrotnice niz "tylko kondensator" i różnica jest na korzyść wydajniejszych wzmacniaczy. Ale że obecny mimo iz nie jest "potworem" jesli chodzi o moc to mimo wszystko świetnie sie dopasował do moich oczekiwań. Wogóle temat rzeka ;) ważne by nie wrzucać wszystkiego  do jednego worka.

Napisano

@Rega , @Amarok , @Kubakk, @Kraft ponabijaliście się już ? Wstaw tu kurna jakieś zdjęcie dla potomności to zaraz wszyscy mają ubaw po pachy :) 

Korci mnie by spróbować wymienić na próbę zwrotnice w Altecach na :

https://www.ebay.pl/itm/224949250194?ViewItem=&item=224949250194

ale zrobiłem podsumowanie głosów na Audiocarma,org oraz na Forum Alteca i przeważająca część tamtejszych użytkowników pisze : " nie ruszać " :) 

Napisano

Trudno dyskutować w temacie czy więcej elementów to jest lepiej czy gorzej bo to tak naprawdę nie o to chodzi...zwrotnica i jej rodzaj jest dobierana pod koncepcję brzmienia danej kolumny oraz pod użyte przetworniki. To czy dane pasmo będzie filtrowane spadkiem 6db/oct (mała liczba elementów zwrotnicy) czy też 12db a nawet 24 db to już jest to tajemna wiedza konstruktora. Każdy przetwornik jest inny i jeden zagra lepiej przy łagodniejszym spadku a inny nie, do tego mamy jeszcze kwestię jakim pasmem będzie obciążony etc

Napisano (edytowany)

Ostatnio tankuję mniej bo ... Jasiek sam już wraca ze szkoły i główne moje wyjazdy odpadły😉. Ostatni raz tankowałem gdzieś chyba w marcu. Poza tym zatankowanie do pełna to ok 1000-1200 km do przejechania. Gdzie mam to wyjeździć.

PS Mam koleżankę fryzjerkę😄.

Edytowano przez Rega
Napisano
Dnia 29.05.2022 o 18:30, terracan1929 napisał:

Dziękuję za gratulacje :)  

Nie wysuwam kolumn, ustawione są na stałe 30 cm od ściany. A rozstaw, no cóż , nie jest za duży - 1,5 m.  Ale punkt odsłuchowy - czyli sofę, mam oddaloną od kolumn o 1,70 m, więc mam prawie trójkąt równoboczny. Szerzej nie dam rady, bo po lewej mam okno tarasowe zamontowane po ukosie, a po prawej kominek  narożny do którego bardziej nie mogę się zbliżyć.

No tak co tam moje 2,5 m między kolumnami...

😉

Napisano

Kiedyś był prezentowany Technics SE-A3 to teraz zobaczmy model jednak jeszcze wyższy SE-A100. O ile A3 jest tak sobie oceniany to model A100 to szczyt techniki tranzystorowej. Model niezbyt często widywany. Gra tak ze trudno się do czegosc przyczepić. Wygląd-to typowe Japan monster.

6F3B7435-D8B1-4111-9E78-A0D332362E89.jpeg

D5D386E0-D0B7-4B74-8FB5-325F42FEFB69.jpeg

8A353642-C346-4506-912B-E7C386990D71.jpeg

5CF6DCF0-3DB5-4345-BC43-4B2A01F53DDC.jpeg

Napisano

To mnie właśnie powstrzymuje przed powrotem... 

Nic nie mam na testach, czekam spokojnie na Lavardina isx reference. Kiedyś przyjedzie.

Patrzę co tu może mi najlepiej pasować, z opisów wychodzi, że nieprodukowana już końcówka naim nap 200 (bez dopisku dr). Niestety używek na giełdach brak. Szukam i też czekam... 

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, kaczadupa napisał:

To mnie właśnie powstrzymuje przed powrotem... 

Nic nie mam na testach, czekam spokojnie na Lavardina isx reference. Kiedyś przyjedzie.

Patrzę co tu może mi najlepiej pasować, z opisów wychodzi, że nieprodukowana już końcówka naim nap 200 (bez dopisku dr). Niestety używek na giełdach brak. Szukam i też czekam... 

Zobacz.

https://www.hifishark.com/model/naim-nap-200

Pozdrawiam

PS. Przeczytaj też post wyżej. :))))

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

Dużo i tanio. Ale.. No właśnie.. Chincyk wstawia, to co aktualnie ma w wiaderku, nie zawsze zgodnie ze schematem. Poza tym nie do końca są to klony. Bardziej jakieś wariacje na temat. :))) Trzeba sprawdzać ze schematem i często, gęsto poprawiać.

Jeżeli chodzi o klony to bardziej od kogoś z AS. Chłopaki starają się wiernie odtwarzać. Choć też bywają wariacje... Trzeba pytać. Jak masz konto na AS, to zapytaj w dziale DIY, temat  "potrzebuję, kupię" . Lub/i możesz śledzić temat "Różne kostki do wzięcia". 

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)

Tak tylko się wtrącę - Adamowi audiofilska nerwica nie pozwoli na kupno jakiegoś klona, a co dopiero chińczyka :P

/edit
Swoją drogą, jeśli sam Naim nie potrafi zadbać o powtarzalność brzmienia swoich wzmacniaczy, to co dopiero DIY imitacje.

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Wojtek, Naim jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co ci się trafi ( i nie chodzi tylko o samo brzmienie ;) )

Klony od naszych pewnie są droższe niż u Chińczyka. Taka końcówka NAP250 za 1500zł... przyznaj, że kusząca chińska czekoladka :) Ciekawe, jak wypadłaby w testach gdyby wsadzić ją w oryginalną budę i podesłać do naszych magazynów o tematyce audio. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Adam, zależy ile posmarujesz. W obcej dobie płatnych recenzji zwróć uwagę, że wszystko gra bardzo dobrze. Trudno o obiektywizm, jak Ci płacą. Ma wypaść dobrze. Koniec tematu. Dlatego też wszystkie recenzje w buty wsadzić.

Pozdrawiam