marcinmarcin Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) 6 minut temu, Amarok napisał: Możesz przypomnieć jaki masz teraz DAC. Interfejs Focusrite Clarett 2 Pre Usb ( totalny wynalazek, ale gra znakomicie) i do tego końcówka Hypex nc252 Edytowano 15 marca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 A jeśli chodzi o usunięcie z toru dsp, nie jestem specjalnie zaskoczony. Czym lepiej dobrane audio, tym mniej konieczny system korekcji. Chyba logiczne. A jeśli chodzi o usunięcie z toru dsp, nie jestem specjalnie zaskoczony. Czym lepiej dobrane audio, tym mniej konieczny system korekcji. Chyba logiczne. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Nastapila zwykła adaptacja słuchu, nie charakteru dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) 15 minut temu, zolt napisał: Nastapila zwykła adaptacja słuchu, nie charakteru dźwięku. Nagrania nie potwierdzaja twoich teorii 😀 dodatkowo po tych paru dniach pokrętło głośności jest sporo nizej niż trzeba było dawać na początku. Ale na ASR potwierdzą 👍 Edytowano 15 marca 2023 przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: Proximy są dopracowanymi kolumnami. Pan Piotr nigdy nie wypuścił shitu spod swojej ręki. Witold - a co sądzisz ogólnie o midwooferach z polipropylenu? Na forach można się spotkać z opiniami, że są ok do średnicy ale nie do basu. Albo że średnica z nich gra sztucznie. (Tymczasem ja jestem pod wrażeniem, jak ten materiał sprawdza się u mnie w Callas i Marcin też na niego nie narzeka na niego w swoich Proximach. ) Edytowano 15 marca 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) Jakie nagrania? Twoje, które potem słuchałeś tymi samymi uszami? Kolejne audio cuda. Kolumny zmieniły właściciela i w związku z tym zmienił się ich styl grania. Tego chyba jeszcze nie grali. Edytowano 15 marca 2023 przez zolt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) 10 minut temu, zolt napisał: Tego chyba jeszcze nie grali. Grali, grali. "Przegryzanie się" sprzętu funkcjonuje na forach od lat. Edytowano 15 marca 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) 13 minut temu, Kraft napisał: Grali, grali. "Przegryzanie się" sprzętu funkcjonuje na forach od lat. Aha. Nowy wzmacniacz i kolumny po paru dniach grając z nim zmieniają swój charakter w tym czasie...? 😅 Edytowano 15 marca 2023 przez zolt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Interfejs Focusrite Clarett 2 Pre Usb No tera to żeś chłopie przegiął ! Zamiast po Bożemu , Marantz z Kefami LS 50 Meta , do tego jakiś Topping, czy M-DAC to wykombinowałeś takie wynalazki , że nawet krytykować się nie da , bo nikt za cholerę nie wie jak to gra ? Weź no się ogarnij , i nie utrudniaj forumowej braci 6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 21 minut temu, tomek4446 napisał: No tera to żeś chłopie przegiął ! Zamiast po Bożemu , Marantz z Kefami LS 50 Meta , do tego jakiś Topping, czy M-DAC to wykombinowałeś takie wynalazki , że nawet krytykować się nie da , bo nikt za cholerę nie wie jak to gra ? Weź no się ogarnij , i nie utrudniaj forumowej braci No widzisz, zawsze pod prąd... 🙃 Jeszxze jakiś hypex i usbridge, a do tego grające switche 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 25 minut temu, marcinmarcin napisał: Jeszxze jakiś hypex i usbridge, a do tego grające switche O tym to staram się zapomnieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: Nie wiem jak to zrobili w Divine Acoustics (może obudowa zamknięta) , ale te kolumny nie wzbudzają u mnie modów - jak miałem 15dB podbicia 52 Hz na każdych jednych kolumnach, tak Proxima 3 ma 4dB podbicia, czego nie warto nawet ruszać.... (wcześniej korygowałem ten mod o jakieś 10 - 11dB - zostawiając te kilka dB podbicia). Marcin, Ty używasz ucho, ale i szkiełko. Te 4 dB nie wziąłeś z sufitu. Uwielbiam takie wpisy poparte pomiarem/akustyka. Ogromnie się cieszę, że podoba się Tobie to brzmienie. Jeden zadowolony więcej. To takie 😊😃 Tym wpisem jednak potwierdzasz, że warto szukać, warto, warto.. To chyba jaskółka nadziei, dla kolegów, którzy nie widzą potrzeby, nie umieją korzystać z dobrodziejstw „szkiełka”. Bo za którymś tam razem, w końcu się uda, by nie „dudniło” i przy cichym i głośnym było „czysto”, detalicznie i po prostu dobrze. Gratuluję i dawaj czasem znać, jak te brzmienie odbierasz. Radości i spełnienia na tym forum nigdy nie za dużo. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Marantz z Kefami LS 50 Meta , do tego jakiś Topping, czy M-DAC to wykombinowałeś takie wynalazki , że nawet krytykować się nie da , bo nikt za cholerę nie wie jak to gra ? Tomku, prawdziwa cnota krytyk się nie boi, dlatego niekoniecznie trzeba uciekać w jednostkowe kolumny i indywidualnie strojony wzmacniacz z manufaktury. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 1 minutę temu, Kraft napisał: Tomku, prawdziwa cnota krytyk się nie boi, dlatego niekoniecznie trzeba uciekać w jednostkowe kolumny i indywidualnie strojony wzmacniacz z manufaktury. Czekałem. Czekałem i wiedziałem , że odzew będzie Nie wiem czy mam się martwić , bo zaczynamy się rozumieć bez słów To nie tak , że się nabijam z tego na M , wg. mnie dzięki nam stał się bardziej kultowy niż nie jeden " hi end " Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Witold - a co sądzisz ogólnie o midwooferach z polipropylenu? Na forach można się spotkać z opiniami, że są ok do średnicy ale nie do basu. Albo że średnica z nich gra sztucznie. (Tymczasem ja jestem pod wrażeniem, jak ten materiał sprawdza się u mnie w Callas i Marcin też na niego nie narzeka na niego w swoich Proximach. ) Ogólnie jestem za jak najbardziej twardymi i lekkimi materiałami ceramika, węgiel. Ale lubię papier. Jest bardziej tolerancyjny. Polipropylen za bardzo koloruje dźwięk. Jego zniekształcenia spowodowane niska sztywnością są mile dla ucha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 37 minut temu, tomek4446 napisał: To nie tak , że się nabijam z tego na M , wg. mnie dzięki nam stał się bardziej kultowy niż nie jeden " hi end " A i cena z drugiej reki poszła w górę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Ale to chyba nie przez te legendy 🤷 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 (edytowany) ...tylko przez wzrost cen skupu surowców wtórnych. Edytowano 15 marca 2023 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 31 minut temu, audiowit napisał: ...tylko przez wzrost cen skupu surowców wtórnych. I po co Ci Witek takie buractwo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 37 minut temu, audiowit napisał: ...tylko przez wzrost cen skupu surowców wtórnych. No tego akurat nie miałem na myśli . Widzę że Witek w złomie tez obcykany jesteś , no no człowiek orkiestra 👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 Od razu buractwo. Za bardzo się napinacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 4 minuty temu, audiowit napisał: Za bardzo się napinacie. Dokładnie tak. A swoją drogą - można by wystąpić do Marantza z prośbą o patronat nad forum. Byłyby dodatkowe środki na utrzymanie portalu i aktualizacje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 @marcinmarcin a masz gdzieś pomiary spl z obu kolumn żeby sobie to lepiej zobrazować co się jeszcze zmieniło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 19 minut temu, Rafał S napisał: Dokładnie tak. A swoją drogą - można by wystąpić do Marantza z prośbą o patronat nad forum. Byłyby dodatkowe środki na utrzymanie portalu i aktualizacje. Rafał, przypomnij ile ignorów dałeś bo ktoś był chamski albo nie po drodze było mu z audiofilską wizją świata? Rozumiem, że buractwo tak wybitnemu osobnikowi jak Witold przystoi, innym nie? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 marca 2023 Udostępnij Napisano 15 marca 2023 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Rafał, przypomnij ile ignorów dałeś bo ktoś był chamski albo nie po drodze było mu z audiofilską wizją świata? Rozumiem, że buractwo tak wybitnemu osobnikowi jak Witold przystoi, innym nie? Dla mnie to był żart. Oczywiście złośliwy, ale żart. Masz rację, że nie jestem obiektywny: na pewno odczułbym to inaczej, gdyby ktoś obśmiewał moją Normę czy Haiku. No ale moje wzmacniacze nigdy nie dostały nagrody EISA. Myślę, że wobec nagradzanych można sobie pozwolić na więcej, szczególnie jeśli to rynkowi potentaci. Prywatnie jestem coraz bardziej ciekaw Marantza. Nie pod kątem zakupu, tylko oceny brzmienia i jakości do ceny. Intryguje mnie, że nabywcy nie chcą się go pozbyć, nawet jeśli ich na to stać. Ewidentnie firma musiała coś zrobić dobrze. Obstawiam, że został idealnie skrojony w sensie kompromisowego dźwięku. To spory atut. No i chyba jest solidny, bo nie słyszałem, żebyście je odsyłali do naprawy (jak ja swojego cedeka Cyrusa). W sensie stopy zwrotu za surowce wtórne, na pewno górą jest Haiku ze swoimi wielkimi radiatorami. P.S. Po jakimś czasie robię amnestię i cofam ignorowanie. Z niektórymi nawet się koleguję i czerpię z ich wiedzy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts