Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, DEMOLKA napisał:

Jestem już w stanie potwierdzić że kable grają chodź długo się przed tym bronilem

To gartuluję. Ja kabli póki co jeszcze nie słyszę, choc zacząłem słyszeć sprżżyny :51_scream: O.o

Napisano

Wiem wiem, to już audiovoodoo😀

Te różnice nie są aż tak wielkie jak w przypadku zmiany klocków czy kolumn ale jednak są. 

Też słyszę sprężyny chociaż ostatnio zacząłem słyszeć łączniki stabilizatora😋

Napisano
37 minut temu, audiowit napisał:

Demolka, wymianę kabli słychać. Żadne voodoo. Nie masz omamow sluchowych, to nie sugestie, jesteś zdrowy :).

Potwierdzam , wczoraj zmieniłem głośnikowe , zmiana brzmienia natychmiastowa :) 

Napisano
Dnia 27.03.2019 o 13:24, DEMOLKA napisał:

Tym samym dołączam do grona osób które twierdzą że jedyną opcją na połączenie kina domowego i stereo są dwa oddzielne zestawy😁

Jeden zestaw ale ROZSEPAROWANY :) (8 elementów) Marantza: 3 koncówki mocy, procesor, CD, DVD, BR, tuner/strumieniowiec/DAC (tu się już nie dało oddzielić tunera od strumieniowca :) ). 

Włączam to co aktualnie ma grać:
Stereo 2.x: MM7025 + AV7703 + CD6006 lub NA7004
Kino albo utwory wielokanałowe 5.x-7.x : MM7025 + MM7055 + AV7703 + DV4003 lub UD7007
Kino Atmos 7.x.x: MM7025 + MM7055 + MM8077 + AV7703 + UD7007

Więc jak to nazwać? :) 

Napisano

Ee noo

Chodziło o to że słuchanie muzyki na ampli kd i z odtwarzacza bluray jest gorszym rozwiązaniem jakościowym niż sluchanie na wzmaku i odtwarzaczu cd.

To że mamy do tego wpiete daci, końcówki mocy, kondycjonery i ciort wie co jeszcze(nie znam sie😁) to inna sprawa. 

Napisano (edytowany)

Witam, od niecałego miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem pierwszego systemu stereo. Miesiąc poszukiwań, odsłuchów i porad na tym forum zakończyłem zakupem:

ROTEL A12, Dali Oberon 5, SONOS ZP90

Za jakiś czas do zestawu dojdzie gramofon.

W salonie gramy głównie rock i muzykę alternatywną ale odkrywamy i bawimy się muzyką. 

Edytowano przez SE33
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)
Dnia 30.03.2019 o 07:41, tomek4446 napisał:

Witam , a mógłbyś wstawić fotkę , pokaże żonie, bo twierdzi że moje 11 klocków to przesada, i że na pewno nikt tak nie ma :) 

A proszę bardzo. Mam też Diorę (stare zdjęcie, Diora jest, tylko na razie odłączona) 😃 . Powiedz żonie że jesteś absolutnie, zupełnie normalny, to inni mają gorzej. 😂 Od lewej góry: procesor AV7703, końcówka 5ch MM7055, końcówka 7ch MM8077. Od prawej góry: tuner sieciowy NA7004, CD6006, DVD4003, Blu-Ray UD7007, końcówka stereo MM7025. Szafki od TomBase Audio, na zamówienie: metal + granitowe blaty (galaxy star). 😃 kable In-Akustik z serii Excellence.

20190411_234545.jpg

433_image_2_f.jpg

Edytowano przez Zenobi
Napisano
7 godzin temu, Zenobi napisał:

A proszę bardzo. Mam też Diorę (stare zdjęcie, Diora jest, tylko na razie odłączona) 😃 . Powiedz żonie że jesteś absolutnie, zupełnie normalny, to inni mają gorzej. 😂 Od lewej góry: procesor AV7703, końcówka 5ch MM7055, końcówka 7ch MM8077. Od prawej góry: tuner sieciowy NA7004, CD6006, DVD4003, Blu-Ray UD7007, końcówka stereo MM7025. Szafki od TomBase Audio, na zamówienie: metal + granitowe blaty (galaxy star). 😃 kable In-Akustik z serii Excellence.

20190411_234545.jpg

433_image_2_f.jpg

Diora - to mi się podoba :) piękny wygląd lat 80-tych. Aspekty dźwiękowe to raczej klasa średnia ale jak na rodzimy sprzęt to do przyjęcia.

• 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

U mnie trochę nietypowo, bo system wyłącznie słuchawkowy.

Odtwarzacz CD - Marantz CD6006

Wzmacniacz słuchawkowy z przetwornikiem C/A - Marantz HD-DAC1

Słuchawki - AKG K702 (delikatnie modyfikowane).

Oprócz tego filtr sieciowy Taga Harmony PF-1000 i kable zasilające Melodika, kabel słuchawkowy z miedzi OCC 7N. Obecnie słucham muzyki wyłącznie przez słuchawki, dlatego zestaw był dobierany pod kątem dobrej przestrzenności dźwięku - i udało się, jestem w pełni zadowolony. Wiadomo że nie jest to samo co odsłuch przez kolumny głośnikowe, ale nie mam wrażenia słyszenia muzyki wewnątrz głowy - scena dźwiękowa jest przede mną, dobrze słychać głębię i zróżnicowanie położenia instrumentów w przestrzeni - wszystko to oczywiście w pomniejszonej skali, ale płyty które pamiętam ze słuchania przez kolumny, pod względem przestrzennym słyszę tak samo, a w niektórych przypadkach nawet lepiej. Przy regularnym odsłuchu słuchawkowym mózg potrafi tak się przystosować że ma się wrażenie naprawdę duużego dźwięku i niczego nie brakuje.

Muzyka jakiej słucham - wszystkiego po trochu, trochę rocka typu Dire Straits, trochę klasyki, muzyka filmowa (zwłaszcza wykonania koncertowe), czasem zachaczę o jazz i blues.

słuchawki.JPG

System audio.jpg

Edytowano przez pieniek
  • 5 weeks later...
Napisano

@pieniek Ten wzmak słuchawkowy był przypadkowo dobierany pod AKG? nigdzie nie słyszałem o takim połączeniu.

Czy w Twoich K702 nie brakuje dociążenia dźwięku? miałem takie i jakoś nie mogłem się do nich przekonać a robiłem też bass moda.

Nie wiem jakiego zestawu stereo z kolumn słuchałeś ale gdy ja miał bym porównać ten z AKG do kolumn w niezłym akustycznie pokoju to słuchawki wysiadają. Zawsze nie podobało mi się to, że słuchawki nie potrafiły zagrać jak kolumny czyli przed słuchaczem a bardzo na boki.

K702 podłączałem pod Aune S16 i nie zachwyciła mnie przestrzenność, było za blisko głowy czyli całkiem inaczej niż odsłuch z kolumn. Za to miałem dźwięk rozsypany na lewa i prawa stronę bez tego ładnego skupienia przed słuchaczem :)

Pozdro.

Napisano
4 godziny temu, S4Home napisał:

Pies znudzony. A gdzie sub wylądował?

haha pies mial gdzies walke z kablami i inne takie:)sub wyladowal z tylu stoi przy lampie niestety nie widac go na tej fotce z psem.jest to niestety kompromis miedzy ustawieniem glosnikow a zyciem i normalnym poruszaniem sie po pokoju:)myslalem zeby wstawic go do szafki ale to chyba kiepski pomysl.jest jeszcze opcja postawienia go na szafce ale to dopiero wyprobuje jak wkoncu zmienie telewizor i zawiesze go na scianie.

Napisano

@Up już się bałem... myślałem, że sub chcesz zawiesić na ścianie. To mi pierwsze przyszło do głowy ^^

Z tego co wiem sub powinien stać jak najstabilniej a szafka to nie jest dobre miejsce, napewno za lekkie.

Napisano
4 minuty temu, Arko55 napisał:

@Up już się bałem... myślałem, że sub chcesz zawiesić na ścianie. To mi pierwsze przyszło do głowy ^^

Z tego co wiem sub powinien stać jak najstabilniej a szafka to nie jest dobre miejsce, napewno za lekkie.

haha nie nie chce zawieszac suba :)choc powiem ze pomysl ciekawy:P pewnie nikt tak nie ma:)na razie bedzie stal tam gdzie stoi jest oki moze kiedys pobiegam z nim po pokoju

Napisano

Z całego sprzętu psiuntek najfajniejszy🙂 śliczna mordka

A ciekawe co by wyszło z powieszenia SUBa. Każdy producent raczej wysokością nóżek reguluje pewien zakres pracy przy podniesieniu może być różnie.

Napisano
21 godzin temu, Inferno napisał:

Z całego sprzętu psiuntek najfajniejszy🙂 śliczna mordka

A ciekawe co by wyszło z powieszenia SUBa. Każdy producent raczej wysokością nóżek reguluje pewien zakres pracy przy podniesieniu może być różnie.

przekaze wyrazy uwielbienia:)