gienas Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 Któż nie zna tego dżingla ( początek ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 Podgrzewam atmosferę 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 (edytowany) W roku 1993 fani zakręconego alternatywnego brzmienia mieli czego słuchać. Smashing Pumpkins wydał swój drugi i absolutnie genialny Siamese Dream. PJ Harvey, również drugi i również świetny Rid Of Me. Ale najciekawiej było wśród artystów debiutujących: Radiohead zaskoczył świat swoim Pablo Honey a Bjork genialnym i wizjonerskim Debut. Ja jednak nie o nich. Jedna płyta przyćmiła swoim blaskiem wszystkie wymienione powyżej. Do dzisiaj pozostając chyba najczęściej słuchanym przeze mnie wydawnictwem alternatywnym: Suede - Suede. Wówczas nie miałem Internetu co było dobre bo recenzować i oceniać płyty musiałem sam. Po latach dowiedziałem się, że krytycy podzielili moje zdanie: płyta zdobyła Mercury Prize i wskoczyła na pierwsze miejsce brytyjskiej top listy już w tygodniu wydania. A co napiszę o muzyce? Ano nic. Albo się ją czuje albo nie i żadne opisy tego nie zmienią. Po latach mogę ze smutkiem stwierdzić, że zespół nigdy później nie zbliżył się nawet do poziomu pierwszej płyty. Warto przesłuchać jeszcze Dog Man Star, która jako tako trzyma poziom - niestety kłótnie w zespole i wiszący rozpad grupy odbił piętno na tej sesji. Po zmianach personalnych, Suede stał się mocno innym zespołem. Już nie dla mnie, choć miewali fajne przebłyski (niektóre kawałki z Head Music). Suede - Suede: Edytowano 4 sierpnia 2022 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 27 minut temu, sonique napisał: W roku 1993 fani zakręconego alternatywnego brzmienia mieli czego słuchać. Smashing Pumpkins wydał swój drugi i absolutnie genialny Siamese Dream. PJ Harvey, również drugi i również świetny Rid Of Me. Ale najciekawiej było wśród artystów debiutujących: Radiohead zaskoczył świat swoim Pablo Honey a Bjork genialnym i wizjonerskim Debut. Nie zapominajmy o Slowdive Do tego druga płyta Blur, debiuty The Verve, Liz Phair, Archers of Loaf. I taka perełka, uwielbiam🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 (edytowany) 13 minut temu, tchocky napisał: Nie zapominajmy o Slowdive Do tego druga płyta Blur, debiuty The Verve, Liz Phair, Archers of Loaf. I taka perełka, uwielbiam🙂 Oczywiście masz rację. Niektóre zespoły pominąłem kierując się różnymi pobudkami. Przede wszystkim skupiłem się na tych dla mnie najważniejszych. Blur czy the Verve nigdy nie zaskarbiły mojego serca aż tak więc zaoszczędziłem ich kosztem na długości mojego posta;) A do Slowdive i Swirlies się przyłożę. Obiecuję. Bo bardzo dobrze grają…;) Edytowano 4 sierpnia 2022 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2022 Kaija Saariaho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 @tchocky Souvlaki jest zajebiste 😀 Ostatnio często słucham. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 Sukcesywnie uzupełniam kolekcję starego rapu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 (edytowany) Klimat taki, że można go nosem wciągać 😁 @audiowit Słuchałeś debiutu MC Dälek? Negro Necro Nekros. Edytowano 5 sierpnia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 21 minut temu, Adi777 napisał: @tchocky Souvlaki jest zajebiste 😀 Ostatnio często słucham. No i powrót po 22 latach przerwy bardzo udany. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 5 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2022 Dnia 4.08.2022 o 21:40, Fafniak napisał: Fiona Boyes Mam jej płytę "Box & dice" z 2015 r. Fiona jest świetna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2022 15 godzin temu, Adi777 napisał: Klimat taki, że można go nosem wciągać 😁 @audiowit Słuchałeś debiutu MC Dälek? Negro Necro Nekros. A do tego 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 6 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2022 Wczoraj na OFF Festiwal zespół Ride zagrał w całości tego klasyka shoegazu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 7 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2022 10 minut temu, J4Z napisał: Zaraz siadam. Posluchałbym dobrze nagranego bluesa. Poleci ktoś coś? https://youtu.be/YVR-jQSoky4 https://youtu.be/fOwWbRWNKiQ 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 7 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2022 Akurat tych dwu płyt Tinsleya Ellisa nie mam. Mam trzy inne, wszystkie świetne. Rasowy gitarzysta z ciekawym głosem. Muzycy towarzyszący też zwykle b. dobrzy. Np. taki Kevin McKendree (klawiszowiec od Delberta McClintona) gra na kilku jego albumach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2022 Pierwsze 28 sek mówię Oooo i czar prysł 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2022 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 8 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2022 (edytowany) Edytowano 8 sierpnia 2022 przez tchocky 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2022 Uwielbiam taki wokal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2022 Gdyby ktoś miał ochotę na trochę elektroniki w pięknej scenerii. Ostatnio byłem na ich koncercie w Płocku i była bomba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 (edytowany) @seba3002 Khmer zajebiaszczy album. Znasz płytkę Light Extracts Eivinda Aarseta? https://open.spotify.com/album/2TU5Kf4APpht9UFU2javB1?si=Fusu9BKiTcSdHwPj5d2TlQ&utm_source=copy-link Edytowano 11 sierpnia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2022 47 minut temu, Adi777 napisał: @seba3002 Khmer zajebiaszczy album. Znasz płytkę Light Extracts Eivinda Aarseta? https://open.spotify.com/album/2TU5Kf4APpht9UFU2javB1?si=Fusu9BKiTcSdHwPj5d2TlQ&utm_source=copy-link Eivind Aarset - Light Extracts - racja, fantastyczna płyta. Przyłączam się do „achów” i „ochów”…;) A Nils Petter Molvaer ogólnie trzyma świetny poziom. Nie tylko na Khmer… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts