KrólKiczu Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 @Asia rzucasz tutaj urządzeniami z różnych półek cenowych. Arcam to okolice 10000 PLN. Marantz ok 5000. Cambridge w granicach 6000. Z tym, że marantz to combo, Cambridge czysty wzmak a arcam to już w ogóle maszyna naszpikowana wszelkiej maści nowinkami. Jesli masz czas, pieniądze i chęci, wypożycz wszystkie 3 i porównaj. Ja znam marantza i Cambridge. Gdybym miał wybierać, wybrałbym marantza bo to odrobinę cieplejszy wzmak niż Cambridge. Ale wybrałbym raczej pm 8005 lub 8006 bo masz tutaj możliwość doboru streamer. Ale nie znam Twoich kolumn, wiec nie wiem, który z nich zagra z nimi lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) Tak, wiem że one różnią się ceną, ale też i funkcjonalnością. No i zapewne dźwiękiem, tylko to się nigdy nie kończy. Fyne Audio F502 zostają, myślę że w tej półce cenowej mnie całkowicie zadowalają, zdaję sobie sprawę, że musiałby kosztować parę razy więcej żebym odczuła ekstazę przy cichym słuchaniu, trzeba realnie podejść do sprawy. I pewnie zostanie CA, tak sobie myślę że to takie ostatnie obawy przed sakramentalnym tak ;). A, i jeszcze jedna sprawa, nie wiem czy moja pamięć "słuchowa" jest w stanie porównać urządzenia w parodniowych odstępach. Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 56 minut temu, Asia napisał: A, i jeszcze jedna sprawa, nie wiem czy moja pamięć "słuchowa" jest w stanie porównać urządzenia w parodniowych odstępach. Bardzo dobre pytanie. Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że czasem jest z tym ciężko. 56 minut temu, Asia napisał: I pewnie zostanie CA, tak sobie myślę że to takie ostatnie obawy przed sakramentalnym tak ;). Jeśli w połączeniu Cambridgea i fyne wszystko Ci odpowiada, nie kombinuj. Zawsze może być lepiej, inaczej no i oczywiście drożej. Ale moim skromnym zdaniem muzyka ma przede wszystkim cieszyć a nie być powodem nerwicy natręctw 😉. Pozdrawiam, Sebastian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) 3 minuty temu, seba3002 napisał: Ale moim skromnym zdaniem muzyka ma przede wszystkim cieszyć a nie być powodem nerwicy natręctw 😉. Pozdrawiam, Sebastian Święte słowa! A na moją gonitwę myśli mąż mówi: ale chciałbym coś do odtwarzania płyt CD 😉. And here it goes again... Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oTTaki Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Czy przeprowadziłeś kalibrację pomieszczenia dla Arcama? Jakieś wnioski, spostrzeżenia? Liznęłam temat i nie jest to proces banalnie prosty. I tak i nie 😉 Zrobiłem raz, na samym początku przy pierwszych głośnikach. Fakt nie jest to łatwe, ale nie demonizujmy. Przeprowadzenie samej czynności jest czasochłonne, natomiast później dla mnie problemem były próby wprowadzenia własnych poprawek... Później już nie robiłem, gdyż doszedłem do wniosku, że w mojej sytuacji to bez sensu. Najpierw muszę wybrać docelowe kolumny, potem będę się bawił DL. @seba3002 ma świętą rację 😊 Pamięć słuchowa potrafi płatać figle i ja niestety już trochę wpadłem w tę pułapkę😒 Za to uważam, że nic nie zastąpi odsłuchów domowych: akustyka własnego mieszkania może całkiem namieszać w odbiorze, nie wspominając o adaptacji własnych uszu. Przekonuję się o tym "nausznie"😁 23 minuty temu, seba3002 napisał: nerwicy natręctw Chyba raczej na pewno już ją mam😕😉😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) @JaZz dziękuję za garść informacji o DL. To już zabawa dla bardziej zaawansowanych, Lyngdorf na pewno prostszy, ale sporo droższy (wersja 1120 ma małą moc). A tu trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć stop. Zresztą żaden wybór to nie dożywocie. Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 12 minut temu, Felix1 napisał: Proszę 😀 <facepalm> @Felix1 wybacz pomyłkę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 54 minuty temu, JaZz napisał: Przyjemność po mojej stronie, ale to nie ja Wpadłeś w oko 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PorkOne Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 3 godziny temu, Asia napisał: Święte słowa! A na moją gonitwę myśli mąż mówi: ale chciałbym coś do odtwarzania płyt CD 😉. To polecam CA CXC do kompletu, wizualnie pasuje, pilot ten sam, no i można na OLX polować na cena sklepowa/2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Już sprawdziłam, CXC na Amazon 399 GBP ;). Tylko trochę męczy mnie możliwość kalibracji typu Perfect room. Muszę męża jako głos rozsądku wciągnąć w sprawę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Moje wątpliwości zamiast się zmniejszać tylko rosną. Czy wzmacniacz taki jak Lyngdorf czy Arcam SA30 nie proszą się jednak o lepsze kolumny niż Fyne F502 (nie SP). Czy to nie byłby taki kwiatek do kożucha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 6 minut temu, Asia napisał: Moje wątpliwości zamiast się zmniejszać tylko rosną. Czy wzmacniacz taki jak Lyngdorf czy Arcam SA30 nie proszą się jednak o lepsze kolumny niż Fyne F502 (nie SP). Czy to nie byłby taki kwiatek do kożucha? Słuchaj na razie ci takie wystarczą ,mogą być też Tannoy Revolution XT8F zamiast F502(przynajmniej ja bym te wolał) ,a z czasem za parę lat zmienisz na jeszcze lepsze ,narazie lepiej troszkę zainwestować w akustykę pomieszczenia ,lub chociaż dobranie idealnego miejsca dla kolumn w już posiadanym.Ja zmieniłem w piątek(przeniosłem wszystko na drugą ,dłuższą ścianę i teraz mam trójkąt równoboczny między kolumnami ,a miejscem odsłuchowym) i jestem zachwycony ,teraz gra mi dużo lepiej nawet bez Diraca niż w poprzednim miejscu z Dirackiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 11 minut temu, Felix1 napisał: Sam mam SA30 z tańszymi od niego kolumnami i jestem zadowolony. Nie uważam, żeby był to mezalians. A można wiedzieć co to za kolumny ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 I po lekturze wątku kolegi Karola nie naszła Cię myśl, żeby wymienić je na trzydrożne konstrukcje 😉? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 6 minut temu, Felix1 napisał: Właśnie wystawiłem moje Goldy na sprzedaż i przymierzam się do Altusów 380 S. No i przede wszystkim są o wiele ładniejsze od Twoich monitorów😝. Sorry za OT 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek5551 Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Nie, to nie to. Muszą schodzić do 20 Hz ale reszta parametrów się zgadza. Szukaj dalej, ale te nic nie warte monitorki to może bym tanio odkupił?🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Ech, trzeba było założyć własny wątek. Stwierdzam, że charakter Fyne f502 generalnie nam pasuje, mają jednak mocny bas. I zastanawiam się czy wypożyczyć inny wzmacniacz niż CA 81, który pociągnie trochę górę i pozwoli kontrolować bas czy szukać także innych kolumn? Przelatując wątki pojawiają się Tannoy XT8F oraz Pylon diamond 28 w zestawieniu z F502. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Ale kupiłaś już te F502, czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Mam wypożyczone z S4home. Wpasowują się wielkością i mocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 12 minut temu, Asia napisał: Wpasowują się wielkością i mocą. Przepraszam, nie śledziłem Twojego wątku. Czy dobrze kojarzę, że to ten pokój w L-kę z kolumnami wstawionymi we wnękę? Ile Twój pokój ma metrów kwadratowych? Jeśli bas dudni, jest go za dużo, to zmiana wzmacniacza (moim zdaniem) nic nie da. Czy te F502 nie są w ogóle za duże to tego pomieszczenia? Czemu nie F501? To i tak duże kolumny. Jak basu z podłogówek w Twojej specyficznej akustyce nie da się opanować, to może lepiej kupić monitory? W tej samej cenie będą wyższej klasy, a mniejszy bas może okazać się wybawieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 (edytowany) 5 minut temu, Kraft napisał: Przepraszam, nie śledziłem Twojego wątku. Czy dobrze kojarzę, że to ten pokój w L-kę z kolumnami wstawionymi we wnękę? Ile Twój pokój ma metrów kwadratowych? Jeśli bas dudni, jest go za dużo, to zmiana wzmacniacza (moim zdaniem) nic nie da. Czy te F502 nie są w ogóle za duże to tego pomieszczenia? Czemu nie F501? To i tak duże kolumny. Jak basu z podłogówek w Twojej specyficznej akustyce nie da się opanować, to może lepiej kupić monitory? W tej samej cenie będą wyższej klasy, a mniejszy bas może okazać się wybawieniem. Dobrze kojarzysz, ale to było inne pomieszczenie - tam do tv dokupilam belkę i subwoofer Sonosa plus surround i jest znacząca poprawa w stosunku do wcześniejszego starego zestawu z MM. Teraz na tapecie stereo w strefie dziennej ok. 32 m2, część z kanapą ok. 4x4 m. Akustyka kiepska, a jakże. Edytowano 25 kwietnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Aha. Czy swoje perypetie z tym zestawem opisujesz w jakimś innym temacie? Bo tutaj zrobi się z tego za chwilę wielki OT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Racja, odbiegam od wątku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Ale masz za duzo tego basu? Dzwiek Ci odpowiada czy nie? Tannoy XT8F ma go delikatnie mniej i ma bardziej wysuniętą górę do przodu. Mimo że konstruktorzy Ci sami to brzmienie inne. Pytanie czy chcesz je zmieniać. I do czego finalnie będą podłączane Fyne? Lyngdorf lepiej wyciągnie z nich górę niż Arcam. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Brzmienie F502 odpowiada i mnie i mężowi, ale przy dłuższym odsłuchu basu jakby ciut za dużo (choć mężowi pasuje, ale on lubi takie cięższe rzeczy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts