bartek2 Napisano 9 marca 2018 Udostępnij Napisano 9 marca 2018 No tak jak wziąłeś Kefy to może być różnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 marca 2018 Udostępnij Napisano 9 marca 2018 18 godzin temu, greg napisał: Dzięki za odpowiedź, pytam o te Bronze, bo sprzedawca jednego z salonów w Poznaniu poleca je do 803d jako ocieplające a heco niekoniecznie, bo mają rzekomo podbijać skraje pasma Żenada! Tyle w komentarzu Zestawienie optymalne. Da ci fajny przekrój co możesz uzyskać z poszczególnych konstrukcji. Takie jest moje zdanie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik1989 Napisano 17 marca 2018 Udostępnij Napisano 17 marca 2018 Yamaha 803 gra lepiej niż 602. Miałem oba w domu i zostaje 803. Gra mocniej, bardziej przestrzennie, ktoś kiedyś napisał że ma mniej basu ale to nieprawda (bynajmniej u mnie w domu;)) Ypao fajna rzeczy przy słabych pomieszczeniach jak moje. Słucham muzyki przy 2 polozeniach kolumn: 1) tak jak stoi na zdjęciu 1, 2 położenie w 90% czasu - codzienne słuchanie/ po pracy/ wieczorem - wtedy tylko na Ypao. Znacznie poprawia dźwięk - prawa kolumna w rogu jest mniej buczaca. Nie tracąc nic na sile basu ogólnej dynamice. Na prawdę na + i to słychać. 2) tak jak stoi na kolejnych zdjęciach- położenie do odsluchow - odsunięcie kolumn od ścian do przodu i cały system w lewo - wtedy tylko Pure Direct. Nie kalibruje ypao bo nie ma sensu. Brzmi idealnie. Na włączonym ypao ale przesunięciu kolumn ucieka mi fajny basik. Na prawdę to pomaga, bynajmniej w moim kiepskim pomieszczeniu znacznie pomogło. Myślę że jeśli ktoś ma bardziej zachowana symetria oddalone kolumny od ścian to nie ma sensu używać ypao. Kiedy sprzęt jest gdzieś wcisniety jak u mnie to spory +. Co prawda muszę trochę po swojemu ustawić w aplikacji po samej kalibracji ale różnica na +. Tak jak pisałem 803 na + wobec 602. Poważniejsze granie, bardziej przestrzenne bynajmniej z heco aurora 700. 803 chyba wykorzystuje cały potencjał kolumn lecz nie twierdzę że 602 jest dużo gorsze. Gdy budżet nie pozwala i nie trzeba ingerowac mocno w akustuke 602 do tych kolumn tez wystarcza i sprawdza sie wysmienicie. Pozdrowienia. W końcu zadowolony słuchacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2018 Udostępnij Napisano 19 marca 2018 Czy czasem korektor ypao nie musi być włączony aby działała reszta funkcji ypao? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik1989 Napisano 19 marca 2018 Udostępnij Napisano 19 marca 2018 (edytowany) Nie musi. Na prawde poaiedzialem kilka godzin w sobote i wczoraj zeby odpowiednio to ustawic słuchając roznej muzyki. Każda z tych funkcji działa oddzielnie. Korektor zbyt mocno ingeruje mi w akustyke i wtedy nie mam w ogóle basu - to mi nie odpowiada więc to wyłączam. Wydaje mi się że najlepszy najczystszy dźwięk mam właśnie przy takich ustawieniach: 1) Ypao po zrobieniu testu lekko wycisza mi prawa kolumne ta z narożnika- co przekłada się na mniejsze buczenie z tej kolumny oraz większą stereofonie, niby 0.5 db ale różnica odczuwalna. 2) ypao volume też ingeruje w dzwiek - dopasowuje/ reguluje pasmo w odniesieniu do głośności - czytalem o tym i rzeczywiacie tak jest. Jest znaczna różnica jak to wylacze/wlacze. Wydaje mi sie ze u mnie ta funkcja bardziej akcentuje/wysuwa do przodu wokale i bas jest bardziej czysty, taki pełniejszy ale nie buczacy choć wiadomo że różnie się to zachowuje w różnych kawałkach Pobaw sie tym i sprawdź a usłyszysz różnicę;) w aplikacji na samej górze jest wlacz/wyłącz ypao a to są już kolejne opcje jeśli włączysz ypao;) Pozdrawiam Edytowano 19 marca 2018 przez chemik1989 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 19 marca 2018 Udostępnij Napisano 19 marca 2018 Do cichego słuchania korzystam z innych ustawień. Włączam „Korektor YPAO” przy wyłączonym „YPAO Volume”. Co to daje? Adaptację akustyki pomieszczenia (wyraźnie wyostrzona i szersza scena), mniejszy bas, i… działające „Loudness” (nie funkcjonuje w połączeniu z YPAO Vol.). Wiem że Loud. nie ma tutaj dobrej prasy, ale rozsądnie zastosowane przy naprawdę cichym słuchaniu sprawdza się (jak dla mnie) lepiej niż YPAO Vol. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik1989 Napisano 19 marca 2018 Udostępnij Napisano 19 marca 2018 Trzeba będzie sprawdzić:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnflower Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Dnia 15.12.2017 o 20:26, Greatweasel napisał: Jest w instrukcji. Mikrofon jest malutki. Tak służy tylko do kalibracji ypao. Funkcji ypao nie skalibrujesz bez niego. Dodam od siebie że różnica pomiędzy rn 803d a rn 602 jest ogromna i to słychać... Skaczący klient. Pozdrawiam A mi cały czas przy próbie kalibracji pokazuje błąd E21 control cnob, że niby pokrętła są w niewłaściwej pozycji a ustawione są poprawnie. Co może być przyczyną? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Zastanawiam się nad zakupem tych kolumn do mojej A-S701 i mam pytanie o jakość stolarki: czy ta okleina mocno jedzie taniością czy w miarę dobrze imituje fornir? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 Okleiny nigdy nie imitują forniru, ale jest dobrze wykonana. Widać to było na naszych zdjęciach z bliska. Jak chcesz to Ci je pożyczymy do domu. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 2 godziny temu, S4Home napisał: Okleiny nigdy nie imitują forniru A co Twoim zdaniem robią? ?Bo moim i nie tylko, okleina o wyglądzie drewna imituje właśnie drewno. A w związku z tym, że fornir to cienkie płaty naturalnego drewna naklejane, w przypadku kolumn, na MDF, zapytałem czy sztuczna okleina w miarę dobrze imituje (wygląda jak) fornir. A z opcji wypożyczenia może skorzystam, dzięki za propozycję. Na razie przeglądam fora szukając jakichś wstępnych wskazówek do odsłuchu kolumn u siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 "Okleiny nigdy nie emitują forniru?" Haha dobre:) dowiedzielismy sie czegoś nowego S4home na pawno? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Jesli raz dotkniesz Forniru zobaczysz że żadna okleina tego nie imituje. Jeśli Waszym zdaniem okleina w kolorze drewna to z wyglądu coś zbliżonego no to gratulację. Chyba że słowo "imituje" oznacza bardzo bardzo szeroko przyjęte myślenie. Wówczas takie płytki mogą imitować panele: https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/plytki-scienne-podlogowe-i-elewacyjne/plytki-podlogowe/ceramika/gres/gres-szkliwiony-stargres-scandinavia-31-x-62-cm-kremowy-1-34-m2.html?&gclid=EAIaIQobChMI7uTw1JGy3QIVAeWaCh1JVQHpEAQYCCABEgLFyvD_BwE Chodź im do tego daleko. A wiele produktów imituje kolumny. Troszke inaczej rozumujemy to słowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Dobra. Niech wam bedzie. Moim zdaniem słowo " imitacja" nie powinna występować w dziale audio. Ja to interpretuje jako "prawie jak". Słownikowe pojęcie. Przez takie podejście można bardzo wiele "imitować". Ja to zrozumiałem inaczej. Ale ok. Słownikowo macie rację brawo wy! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Audio rządzi się swoimi prawami. Jest też w audio kilka pojęć których w słowniku języka polskiego nie ma. Jednak aby załagodzić Masz rację. Dziękujemy! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Wszystko zależy od jakości okleiny, np. w takich Indiana Line Tesi 561 cherry jakość okleiny jest bardzo dobra i zdecydowanie można powiedzieć że dobrze imitują fornir, a ktoś kto totalnie się nie zna może żyć w przekonaniu, że to okleina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabbo Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Myślę że Piotr miał rację . Drewno będzie zawsze naturalne, żadna z sztuczna plastikowa okleina tego nie zastąpi, może jedynie imitować! strukturę drewna, oraz barwę. Fornir jest naturalny. Nie ma co porównywać!. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabbo Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Ok Wydaje mi się że każdy może to inaczej zrozumieć. 13 godzin temu, S4Home napisał: Jeśli Waszym zdaniem okleina w kolorze drewna to z wyglądu coś zbliżonego no to gratulację. Tak to rozumiem, że to jest nie do porównania. Może się mylę, nie mam kolumn z fornirem. Szkoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Na serio? W wątku o teście rn803...? Muszę usunąć powiadomienia o odpowiedziach w tym temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabbo Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Ok Wydaje mi się że każdy może to inaczej zrozumieć. 13 godzin temu, S4Home napisał: Jeśli Waszym zdaniem okleina w kolorze drewna to z wyglądu coś zbliżonego no to gratulację. Tak to rozumiem, że to jest nie do porównania. Może się mylę, nie mam kolumn z fornirem. Szkoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 18 minut temu, voytaz napisał: Na serio? W wątku o teście rn803...? Muszę usunąć powiadomienia o odpowiedziach w tym temacie Voytaz ma rację! Temat dotyczy Yamahy RN-803D... Proszę zakończyć w tym wątku złośliwości (które niestety pojawiły się wczoraj i dzisiaj) oraz rozważania o fornirze, okleinach i ogólnie "stolarce". Tego typu wpisy będą traktowane jako OT i polecą w niebyt... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 12 września 2018 Udostępnij Napisano 12 września 2018 Oczywistością jest że 803 gra lepiej niż 602, a ogólnie te nowe sprzęty są zbyt drogie, branża tu z tego co widać o sam po sobie widziałem, daje spore upusty, bo sam skorzystałem, ale teraz już będę kupował tylko używane, bo straty są zbyt duże z nowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 września 2018 Udostępnij Napisano 12 września 2018 15 minut temu, Arturas napisał: ale teraz już będę kupował tylko używane, bo straty są zbyt duże z nowych Ze wszystkim tak jest. Motoryzacja, ubrania, elektronika (komputery, smartfony itp) Patrząc na resztę to audio i tak nie traci tak sporo. Przytoczę tylko 2 przypadki z tego forum gdzie kolega kupił u nas kolumny i uwaga! Sprzedał je z zyskiem Serio. Myślał że były za duże do jego pomieszczenia, finalnie wrócił i kupił je drugi raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAMOJO Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 Czy istnieje możliwość sterowania Tidal'em z aplikacji Tidal na Smartfonie czy tylko poprzez aplikacje MusicCast ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanŻak Napisano 19 września 2018 Udostępnij Napisano 19 września 2018 2 godziny temu, ADAMOJO napisał: Czy istnieje możliwość sterowania Tidal'em z aplikacji Tidal na Smartfonie czy tylko poprzez aplikacje MusicCast ? Jest poprzez Chromcasta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts