Kraft Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 13 minut temu, tomek4446 napisał: nadrabia miękkością przejść dynamiki Kurde, zawsze myślałem, że to wada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 1 minutę temu, Kraft napisał: Kurde, zawsze myślałem, że to wada. Bo Ty młody jesteś i mnóstwo nauki jeszcze ........😂 Jarek , zapraszam ponownie do siebie. Będę mógł Ci zaprezentować tranzystor gdzie dynamika jest akcentowana / oczywiście na ile pozwala realizacja utworu/ i lampy, które już słuchałeś. Zamierzam tak ustawić i podłączyć oba systemy, by przełączenie odbyło się w jak najmniejszej jednostce czasu. Z moich domowych doświadczeń wynika , że dźwięk z tranzystora wygasa szybciej , przez co dynamika jest wyrazistsza , lampa przechodzi bardziej płynnie między poziomami. Czy to wada ? I tak i nie. Zależy od preferencji , dla osób dążących do wierności przekazu , różnicowania realizacji zapewne tak , ale tym ,co chcą chłonąć wyłącznie przyjemność z muzyki ten szczegół raczej jest obojętny 😄 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 4 godziny temu, Kraft napisał: Ktoś powie taniocha, masówka, marketing. I będzie miał rację. Ale też kawał pożądnego, dopieszczonego brzmienia za które dałem ledwo dwa trzysta To patrz na tę ofertę: https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-706-s2-czarny-polysk.html Tylko czy ta cena na audiofila nie zadziała właśnie odstraszająco ? 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 (edytowany) 11 minut temu, Grzesiek202 napisał: Tylko czy ta cena na audiofila nie zadziała właśnie odstraszająco ? 😄 Wyszedł następca do wyprzedają. Koszt/efekt kosmiczny. Sam bym kupił, ale nie mam miejsca. Bowersa zresztą już mam, a jestem zwolennikiem dewersyfikacji doznań. PS 707 jednak trochę bezpieczniej zestrojony. Jak już to mniejsze. Edytowano 15 grudnia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 W 10mtr przerobiony Dayens Menuetto z najmniejszymi Herbatnikami i node 2i. Wszystko z drugiej ręki za około 1800 euro. Numer/brzmienie Eda z Eltonem u mojej córeczki bardziej nam się podoba aniżeli u mnie w salonie. Elly z Louisem brzmi w tym małym pokoiku zjawiskowo. Jestem przekonany, że za mniej € można by znaleźć coś co jeszcze bardziej, by nam się podobało. Ale moje audiofilskie ego mi na to nie pozwala. Obecność na forach i czytanie recenzji także nie pomaga. I zapewne małe „osłuchanie” także. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Zastanawiam się co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Przecież główny system powinien lepiej brzmieć na każdym repertuarze od wersji mini 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 1 godzinę temu, muzofan napisał: Zastanawiam się co jest przyczyną takiego stanu rzeczy Chciałbym znać odpowiedź. Muzyka symfoniczna/tutti, kotły, perkusja, werbel, elektronika, kontrabas, piano brzmią lepiej w salonie. O kilka klas lepiej. Te poniższe przykłady u mnie to brzmienie jakiego nie słyszałem w żadnym salonie, audioshow itp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Czyli jest dalsze pole do poprawy żeby wszystko grało lepiej 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 (edytowany) Na szczęście dla mnie (i pewnie wielu innych) liczy się cel a nie droga. Jeśli to co mam gra w satysfakcjonujący dla mnie * (i nie tylko) sposób niezależnie od tego czego słucham to jest to dla mnie mój high-end. High = gra na odpowiednio wysokim dla mnie poziomie. End = koniec drogi. * - słowo/słowa klucz. :>>>>> Edytowano 16 grudnia 2022 przez eMBe 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: Żaden system nie zagra wszystkiego dobrze. Dlaczego tak uważasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 7 minut temu, J4Z napisał: Fajne masz znaczenie, ale w rzeczywistości jest trochę inne. Wiem ale mam to gdzieś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: Żaden system nie zagra wszystkiego dobrze. Chyba że słabo różnicuje. Wiem, zaraz powiedz ze Twój zagra. No niestety, mam do Ciebie za daleko. 😀 Wrodzona skromność nie pozwala mi tak napisać 😉. Gra bardzo dobrze ale może być lepiej i do tego dążę 😁. Jeśli droga do celu jest wielką przyjemnością to uważam że warto sobie rozwijać system. Nie mylić z ciągłym żonglowaniem elektroniką 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Wyraziłem własne zdanie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Pewnie na podstawie własnego doświadczenia. Bezpieczniej jest napisać. Mój system nie zagra wszystkiego dobrze. Potencjał na zagranie wszystkiego ma system kolumn jak ten w linku. Idealne pasmo i step response prezentowanych kolumn DIY (ok.25 minuty porównanie SR do profesjonalnych Adamów). Na zewnątrz kolumn wzmacniacze D klasowe po odpowiednim upgrade. Pomieszczenie dopieszczone akustycznie bez zbędnych rezonansów, z dobrym wytłumieniem ale i niezbędną dyspersją. Jest potencjał na granie wszystkiego wg mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Gdyby nie było takich albumów jak "Californication" RHCP to faktycznie 2 minuty temu, MariuszZ napisał: Potencjał na zagranie wszystkiego ma system kolumn aktywnych jak Tak, wiem co zaraz napiszecie jednak ja wolę takie realizacje słuchać na np. podbarwionych Naimach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Potencjał na zagranie wszystkiego ma system kolumn jak ten w linku. (...) Pomieszczenie dopieszczone akustycznie bez zbędnych rezonansów, z dobrym wytłumieniem ale i niezbędną dyspersją. Ciekawe, jak się miał koszt adaptacji akustycznej pomieszczenia do ceny kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 11 minut temu, Rafał S napisał: Ciekawe, jak się miał koszt adaptacji akustycznej pomieszczenia do ceny kolumn. Samej waty jest tam ok. 2 ton. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Samej waty jest tam ok. 2 ton. Z tym że tam są są jeszcze dwa pomieszczenia dla muzykantów. I nie uwierzę że nie ma przesłuchów przez te szklane drzwi 👎 Co oczywiście już po zarejestrowaniu materiału nie ma znaczenia. Generalnie: ściana, 20 cm waty, 2.5 mm płyty stalowej, 10 cm waty, listewki drewniane na ok. 70% powierzchni ścian i sufitu. O podłodze nic tam nie zauważyłem, ale widać że poszli najpierw w odcięcie się od zewnętrznych dźwięków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Ale jak muzycy grają to się tylko nagrywa na mikrofonach. Słuchanie i mastering materiału jest już jak nie grają więc przesłuchy są mało istotne. Ważne, że na wsi i nie ma hałasu miejskiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 W mieście dochodzą bardzo niskie częstotliwości. Sam kiedyś mieszkałem nad linią metra ☹️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Ważne, że na wsi i nie ma hałasu miejskiego. Też mnie to cieszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 2 minuty temu, Adi777 napisał: Też mnie to cieszy Jak stanie ciężarówka, to nie ma zmiłuj ☹️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 3 minuty temu, dorsz napisał: Jak stanie ciężarówka, to nie ma zmiłuj ☹️ U mnie cicha okolica. Ciekawe, ile będę miał dB w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 14 minut temu, Adi777 napisał: U mnie cicha okolica. Ciekawe, ile będę miał dB w domu. Mówisz i masz, ale siusiu byłem to wentylator za 30 minut się wyłączy 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Teraz pokazujemy i się chwalimy? To proszę. Kto pobije hałas otoczenia u mnie? 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts