Rafał S Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 36 minut temu, MarcKrawczyk napisał: Ja go znam tylko z gry w piłkę On chyba sam nie grał tylko przyjmował zakłady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oin Napisano 16 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2023 Zastanawiam się ostatnio, czy środowisko audiofilskie nie jest w gruncie rzeczy patologiczne. 😜 Dystrybutor poleca... Dystrybutor Yamahy będzie wciskał każdemu Yamahę. Dystrybutor Audiolaba będzie polecać Audiolaba. Komu ufać? Nikomu? Paranoja też jest sposobem na życie, jak mawiano w Czarnej Kompanii. Czy są w tym kraju w ogóle sklepy i sprzedawcy, którzy faktycznie doradzą, zamiast kierować się głównie zarobkiem? Ostatnio widać na forum bardzo agresywny marketing jednego sklepu. Zostali dystrybutorem firmy X? Robimy filmik, jaki to X jest super! Nie no, serio, czy człowiek może w ogóle uzyskać rzetelne porady, a potem cieszyć się muzyką? Przykłady można mnożyć. Ceny od sztuki... I generalny niedasizm wobec zmiany takiego stanu rzeczy. Niedasizm, ale wybiórczy i podszyty hipokryzją, bo kiedy dodaje się do własnej oferty Edifiera, to już ceny za parę jak najbardziej są. A jakże. LOL. Wojny kablowo-obiektywistyczne Fakt, tutaj bojówki o ciągnięcie druta ucichły (a na inne fora nie zaglądam), jednak zdarzają się próby kręcenia kałszkwału o to, czy jednak prawdziwy audiofilizm (tfu, tfu) zezwala na wzmacniacze zintegrowane z funkcjami sieciowymi i czy aby to nie jest sam szatan. Ale to przecież o uczucia chodzi, a nie o cyferki i funkcjonalności, nie? Sklepy internetowe bez filtrów Brońcie klejenta swego przed możliwością szukania po parametrach technicznych, co by się potem nie mądrzył. Przeglądaj sobie waćpan po kategoriach i klikaj w dziesięć, pisiont, sto sprzętów, co by się dowiedzieć, jakie ma dane pudełko faktyczne możliwości. Ewentualnie po marce. Ale niech cię diabli wezmą, jeśli chcesz głośników schodzących do iluś tam herców. W czasach, kiedy sprzęty RTV, AGD, komputery i inne podzespoły można przeglądać wedle uznania i potrzeb, sklepy audio stoją w miejscu. Wpis wyzłośliwiający się, ironizujący, sarkastyczny, generalnie śmiechotreść, jednak uważam, że coś jest na rzeczy i światek audio jest odchylony od norm bardziej niż ustawa przewiduje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2023 @Oin wiesz co ? Fajnie się czyta to co napisałeś. Kiedyś też prowadziłem podobne krucjaty. Punkty za nie mam chyba nadal na AS Ale świat nie jest czarno biały. 1 godzinę temu, Oin napisał: Dystrybutor Yamahy będzie wciskał każdemu Yamahę. A co ma " wciskać " Dan D'Agostino ? Słowo wciskać jest ponad miarę. Wszystko zależy od tego z jakim klientem mamy do czynienia i jaki ten jegomość ma budżet. Jak klient ma wolnych 100 k. można powybierać , gorzej jak ma 3k. na wzmacniacz i kolumny. Tak naprawdę w audio nie ma nieskończonego wyboru marek. Jakie kryteria w tym " właściwym doradzaniu " miałby przyjąć sprzedawca ? Nie zna akustyki pomieszczenia klienta , jego preferencji dźwiękowych może jedynie zaproponować odsłuch i nic więcej. 1 godzinę temu, Oin napisał: Ceny od sztuki... Z tym się zgodzę. Powinno być to regulowane prawnie. 1 godzinę temu, Oin napisał: Wojny kablowo-obiektywistyczne Były , są i będą. Jest to swoisty folklor tego hobby. Na usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć , że to samo ma miejsce wśród wędkarzy , rowerzystów ..... 1 godzinę temu, Oin napisał: Sklepy internetowe bez filtrów Bo tak. Jak ktoś się troszkę wyznaje to i tak znajdzie dane , a jak nie ma o tym pojęcia to po cholerę mu to ? 1 godzinę temu, Oin napisał: że coś jest na rzeczy i światek audio jest odchylony od norm bardziej niż ustawa przewiduje. Odpowiedziałeś sobie sam , w audio nie ma norm, jest jakaś stara hi fi a reszta to wg. uznania. Za to zmiennych jest od cholery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2023 1 godzinę temu, Oin napisał: Dystrybutor Yamahy będzie wciskał każdemu Yamahę. Dystrybutor Audiolaba będzie polecać Audiolaba. Komu ufać? Jednemu i drugiemu. Technologia stara i opanowana, sprzęty konkurencyjne, nie ma znaczenia, który kupisz. Zagrają tak samo. 1 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2023 21 minut temu, Kraft napisał: Jednemu i drugiemu. Technologia stara i opanowana, sprzęty konkurencyjne, nie ma znaczenia, który kupisz. Zagrają tak samo. @Oin i było się wymądrzać ? 😂 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 Z comiesięcznych pacuł. Chociaż tym razem będzie o dziwo coś, z czym się zgadzam. W odpowiedzi na list czytelnika, który ma problem z syczącymi głoskami redaktor Pacuła napisał tak: "Akustyka to jakieś 50-60% dźwięku, który dostajemy z głośników. Jeśli jest zbyt żywa – twarde powierzchnie, brak miękkich – podkreślane są wyrywkowo wysokie i średnie tony. Rozwiązaniem jest wprowadzenie takich elementów, czy to zasłon, czy dywanu, czy półek z książkami/czasopismami, czy wreszcie elementów akustycznych, np. firmy Vicoustic. To pomaga nie tylko w opanowaniu wysokich tonów, ale po prostu poprawia dźwięk." Super! Sprawdziłem w taki razie, ile testów ustrojów akustycznych przeprowadził w swoim magazynie pan redaktor? Nie znalazłem żadnego (oczywiście mogło coś wyszukiwarce umknąć)! A takich kabli? Setki (jak nie tysiące;) - minimum 2-3 miesięcznie. No to jak na kolumny, wzmacniacz, źródło, kable różne, podstawki, platformy itp przypada średnio po 5% wagi brzmienia, to czy nie sensowniej skupić się na testowaniu ustrojów akustycznych? Oczekiwany rezultat jest w ich przypadku o rząd wielkości większy. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 (edytowany) 24 minuty temu, Kraft napisał: Sprawdziłem w taki razie, ile testów ustrojów akustycznych przeprowadził w swoim magazynie pan redaktor? Redaktor testuje to, co mu na testy przysyłają. Nie testuje tego, czego mu nie przysyłają. To go tłumaczy. Ty natomiast z własnego wyboru testujesz same kolumny i żadnych ustrojów. Obawiam się wiec, że nie tłumaczy Cię nic. (Może poza słabością do kolumn, którą wielu z nas podziela. ) Edytowano 18 stycznia 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 4 minuty temu, Rafał S napisał: Ty natomiast z własnego wyboru testujesz same kolumny i żadnych ustrojów. I nieprawda. Testy ustrojów też były (nawet całkiem poczytne;). Poza tym, kto założył na forum dwa najpopularniejsze tematy poświęcone akustyce? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 5 minut temu, Kraft napisał: Poza tym, kto założył na forum dwa najpopularniejsze tematy poświęcone akustyce? Nie pamiętam. Kto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 A jakie studia są potrzebne do testowania kabli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 46 minut temu, Kraft napisał: Z comiesięcznych pacuł. Chociaż tym razem będzie o dziwo coś, z czym się zgadzam. W odpowiedzi na list czytelnika, który ma problem z syczącymi głoskami redaktor Pacuła napisał tak: "Akustyka to jakieś 50-60% dźwięku, który dostajemy z głośników A ja myślę, że spokojnie można dodać jeszcze z 20%. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 9 minut temu, Kraft napisał: A jakie studia są potrzebne do testowania kabli? A są jakieś potrzebne do testowania kolumn, czy wzmacniaczy? 2 minuty temu, J4Z napisał: Dzielenie wysokiego na procenty też jest bez sensu. 80% akustyka? Jak żeś to policzył? Dzielenie wszystkiego * Policzyłem na "słuch"... 😃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 Tak się liczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2023 Dnia 18.01.2023 o 19:17, Kraft napisał: W odpowiedzi na list czytelnika, który ma problem z syczącymi głoskami redaktor Pacuła napisał tak: "Akustyka to jakieś 50-60% dźwięku, który dostajemy z głośników. Jeśli jest zbyt żywa – twarde powierzchnie, brak miękkich – podkreślane są wyrywkowo wysokie i średnie tony. Rozwiązaniem jest wprowadzenie takich elementów, czy to zasłon, czy dywanu, czy półek z książkami/czasopismami, czy wreszcie elementów akustycznych, np. firmy Vicoustic. To pomaga nie tylko w opanowaniu wysokich tonów, ale po prostu poprawia dźwięk." Super! Sprawdziłem w taki razie, ile testów ustrojów akustycznych przeprowadził w swoim magazynie pan redaktor? Nie znalazłem żadnego (oczywiście mogło coś wyszukiwarce umknąć)! A takich kabli? Setki (jak nie tysiące;) - minimum 2-3 miesięcznie. No to jak na kolumny, wzmacniacz, źródło, kable różne, podstawki, platformy itp przypada średnio po 5% wagi brzmienia, to czy nie sensowniej skupić się na testowaniu ustrojów akustycznych? Oczekiwany rezultat jest w ich przypadku o rząd wielkości większy. Może i nie przeprowadził testów ale pomieszczenie w którym gra jest przyjazne akustycznie, dodatkowo jest zaadoptowane bardziej od Twojego, a jakoś na forach nie prowadzi krucjat. Akustyka jest aksjomatem. Możesz tłumaczyć to nowicjuszom, natomiast WP wie o tym i to, że nie pisze o akustyce w każdym teście nie świadczy o jego niewiedzy. Zresztą kiedyś były przedstawiane pomiary jego pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 21 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2023 A mnie się wydaje że podstawowa akustyka pomieszczenia powinna być warunkiem koniecznym i bezwzględnym do właściwej oceny grania naszych systemów. I wydaje mi się że umyka ona tym przytaczanym przez was procentom. Zresztą jak ocenić czyjąś akustyke w %? Musielibyśmy każdorazowo demontować ustroje, mierzyć, montować i ponownie mierzyć. I co nam to da? A tak z drugiej strony jak koniecznie chcemy przytaczać %, to myślę że waga 60-70% jest bardzo prawdopodobna. Kabelki to zabawa za marne 5% 😉. Bede zawsze powtarzać, ze średni system w dobrym akustycznie pomieszczeniu zagra GLOBALNIE, lepiej niż bardzo dobry zestaw w gołych scianach, a nie daj Bóg w nowoczesnym "akwarium". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 (edytowany) Się narobiło. Z racji relacji właścicielskich Bowers do promocji swoich nowych kolumn z serii 700 postanowił wykorzystywać elektronikę Marantza. I co ma teraz zrobić nasze Top Hi-Fi skoro to nie ich marka? Będę gumkować? A przy okazji. Serię 600 parują w reklamach z Rotelem. Czyli Marantz wyżej pozycjonowany;) Edytowano 29 stycznia 2023 przez Kraft 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 (edytowany) Dobry wzmacniacz "zagra" bardzo dobrze z każdym głośnikiem. Kraft, proszę o serduszko. Edytowano 29 stycznia 2023 przez kaczadupa 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 (edytowany) Nie mogę:(. Zagra dobrze z dobrym głośnikiem*, ale słabo ze słabym. Zagra adekwatnie. * zespołem głośnikowym (na wypadek gdyby Angel to czytał). Edytowano 29 stycznia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Czepiasz się takich oczywistości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Ok. To daję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 No i git. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 To ja Wam dam obydwu po serduszku, ponieważ fajnie konwersujecie 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Dobry wzmacniacz "zagra" bardzo dobrze z każdym głośnikiem. U mnie Norma z RLS Nereidą II grała tak sobie. Teraz się dzielisz takimi mądrościami - jak już ją kupiłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Odkupię Normę w każdej chwili. Zapraszam na prv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 lutego 2023 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts