Kraft Napisano 15 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2019 (edytowany) À propos fortepianu. Czy wszyscy znają podstawkę pod listę zasilającą ASURA™ QRS-Quality Recovery System Piano? Ustawiona pod listwą zasilającą kondycjonuje prąd, oddziela listwę od drgań przekazywanych z podłoża i zmniejsza wpływ na nią ładunków elektrostatycznych. Cena 1482 €. Jeśli to za drogo, to jest też tańsza wersja ASURA™ QRS Level 1 za 825 €. Ciekawostka. Na stronie producenta można posłuchać próbek brzmienia z listwą i bez. http://www.asura.com.pl/ Aha. Jeśli ktoś będzie testował ten produkt, to absolutnie proszę nie wyciągać wniosków po pierwszych odsłuchach. Producent zaleca danie mu kilku dni na "ułożenie się". Edytowano 15 marca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 24 minuty temu, Kraft napisał: Cena 1482 €. Gdybym kupił to żona by mnie w to zapakowała i ja byłbym ułożony hehe 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 No ale jak tak można postawić listwę na podłodze bez podstawki ? 😨 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Ściągnąłem 2 pliki wav , i na słuchawkach ten bez tego czegoś bardziej kłuł po uszach jak były wyższe tony także działa, bo raczej nie nałożyli filtra (ogólnie całość brzmi ciemniej) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 47 minut temu, MobyDick napisał: No ale jak tak można postawić listwę na podłodze bez podstawki ? 😨 Ale jaką listwę ? To wy podłączacie audio przez listwę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 To jest podstawka pod listwę zasilającą. Skoro przewody muszą leżeć na specjalnych podstawkach, to czemu taka listwa miała by tego nie wymagać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Panowie , proszę się nie nabijać , oplot tani nie był : https://audeos.pl/pl/p/Oplot-ViaBlue-Big-11-27mm-Neon/756 a tak a'propos firmy ViaBlue , jak by komuś kiedyś przyszło do głowy kupić wtyki bananowe tej firmy to raczej nie polecam https://avcorp.pl/product-pol-2245-Viablue-T6s-BANANA-wtyki-bananowe-.html?selected_size=uniw&gclid=CjwKCAjwmq3kBRB_EiwAJkNDp501PCYauFv5jd9Oojcfj0-2lWaFfwHSUEKnIwlM4Vemsy5pWjmJXBoCX_UQAvD_BwE niedawno wywaliłem takowe do kosza, bo okazało się że ten wtyk jest po prostu na raz do założenia. A ja głupi chciałem , go przełożyć na inne kable i ta sztuczka okazała się już nie wykonalna, ponieważ podczas próby odkręcenia szlak trafił plastikowy gwint w plastikowej tulejce wraz z wejściem na wkrętak w śrubce / mimo idealnie dobranego bitu/, która to śrubka jest z tak miękkiego materiału , że wyrabia się momentalnie. I może bym się posądzał o jakąś niewiedze lub brak wprawy przy odkręcaniu , gdyby nie to , że ta historia dotyczy wszystkich ośmiu posiadanych przeze mnie wtyków. Macie jakieś swoje "ulubione" akcesoria tego typu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 7 minut temu, MobyDick napisał: To jest podstawka pod listwę zasilającą. Skoro przewody muszą leżeć na specjalnych podstawkach, to czemu taka listwa miała by tego nie wymagać ? To jakiś Matrix normalnie, za jakiś czas ktoś wymyśli coś co poprawi funkcjonowanie listwy i kondycjonera i podkładek i żeby się konstrukcja nie zawaliła trzeba będzie to obok położyć i nie za daleko żeby efekt był słyszalny. Z tym "czystym" prądem to już "projektanci" przesadzają chyba. Poza tym nie ma co liczyć na rzetelne badania produktu skoro pan Rafael Szymanik konstruktor zrobił test panem Wojciechem Pacułą "na ucho" i wszystko jasne. Cytuję: "To, co Asura robi, to zwiększenie jego wydajności (systemu? zasilania?), poprawa jego percepcji, skupienie uwagi słuchacza na samej muzyce, która brzmi znacznie ciekawiej i wciągająco. Po prostu lepiej. Dlatego pozostaje z naszym systemem referencyjnym." Oczywiście trudno się odnieść do czegoś czego konstruktor nie przedstawił "od środka". Pokazuje tylko ładne drewniane pudełko, które nawiasem mówiąc jest piękne i wspaniale się prezentuje. Nie dziwi bo jak można przeczytać w dorobku zawodowym pana Szymanika była i branża meblowa i był operatorem maszyn CNC i zajmował się ramkami i działał w branży elektronicznej (kasy fiskalne i zegarki) i co istotne kolejnym pracodawcą był Instytut Fizyki Jądrowej, gdzie pracował w dziale odpowiedzialnym za oprzyrządowanie dla wszystkich wydziałów naukowych instytutu. Jak sam o sobie napisał próbował przestrzegać zasady Parkinsona i nie pozostawał w jednej firmie dłużej niż trzy lata. Zatem doświadczenie ma wszechstronne tylko czy wystarczające by tworzyć tak tajemnicze i skuteczne kondycjonery prądu. Jeżeli TO faktycznie działa to uważam go za geniusza i myślę, że zasługuje na nagrody z dziedziny fizyki kwantowej ... BRAWO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 9 minut temu, tomek4446 napisał: niedawno wywaliłem takowe do kosza, I 241PLN za komplet, trafiłeś na typowy wyrób z „ szajsmetalu” z dalekiego wschodu - nienawidzę takich co czymś takim handlują i za takie pieniądze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 11 minut temu, tomek4446 napisał: Macie jakieś swoje "ulubione" akcesoria tego typu ? link i do tego koszulka termokurczliwa. Styk na całej powierzchni jak dobrze zaciśniesz, a wcześniej ułożysz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2019 (edytowany) 45 minut temu, MariuszZ napisał: Zatem doświadczenie ma wszechstronne tylko czy wystarczające by tworzyć tak tajemnicze i skuteczne kondycjonery prądu. Tak dla ścisłości. Pan Szymanik nie tworzy kondycjonerów prądu, tylko podstawki pod kondycjonery prądu i listwy zasilające. Ciekawe, czy coś by dało dodatkowe ułożenie platformy pod listwę ASURA na jakimś antywibracyjnym stoliku audio? Edytowano 15 marca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 37 minut temu, MariuszZ napisał: link i do tego koszulka termokurczliwa. Fajny patent , ja nawet te przykręcane lutuje , z wtyków RCA też wywalam / o ile są/ śrubki i też lutuje , ot taka mania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 7 minut temu, Kraft napisał: Pan Szymanik nie tworzy kondycjonerów prądu, tylko podstawki pod kondycjonery prądu i listwy zasilające Osz ... To już mi lżej 😉 Co nic panu konstruktorowi nie ujmuje. Tak już się zamyśliłem nad tym ustrojstwem, że reszta umknęła hehe. 11 minut temu, Kraft napisał: Ciekawe, czy coś by dało dodatkowe ułożenie platformy pod listwę ASURA na jakimś antywibracyjnym stoliku audio? Ten prąd i tak mocno wytrzęsiony już jest zanim dotrze do gniazdka więc myślę, że wibracje od podłogi mu nie zaszkodzą 😉 Co innego wzmaki, cdki, kolumny. Tu izolacja od niepożądanych drgań ma sens. Tam ... przed trafo to przerost formy nad treścią. Tak sądzę 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 Audiofilskie prądy są bardzo wrażliwe i jak im ciągnie od podłogi to łatwo ulegają dziwnym chorobom . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 5 godzin temu, MobyDick napisał: Audiofilskie prądy są bardzo wrażliwe i jak im ciągnie od podłogi to łatwo ulegają dziwnym chorobom . Taka swoista antropomorfizacja audiofilskiego prądu, daje plusik za poczucie humoru 😁 bo z kanapy prawie spadłem 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2019 (edytowany) Ślepa uliczka w rozwoju audio? Edytowano 16 marca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 Z bananów mogę polecić : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 53 minuty temu, Kraft napisał: Ślepa uliczka w rozwoju audio? Może nie.... Może ktoś odnalazł jakieś zaginione notatki Tesli i realizuje bezprzewodowe przesyłanie energii Poza tym, jak wiadomo najlepszy kondensator w torze sygnałowym, to jego brak... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2019 (edytowany) No widzę, że się ktoś zainteresował;) Więcej szczegółów na temat tych i innych wynalazków firmy Harmonix znajdziecie w artykule "Jak założyć audiofilską firmę – studium przypadku Harmonix". Tekst zaczyna się tak: "Recepta jest prosta, wymaga tylko ścisłego trzymania się poniższej instrukcji. Po pierwsze – starszy, japoński pan. Koniecznie starszy i koniecznie japoński. On wie dużo, potencjalni klienci mają ufać jego mądrości. W firmie Harmonix mamy Kazuo Kiuchi. Jest stary, jest siwy, jest z Japonii. Jego zadaniem jest wzbudzanie szacunku na zlotach audiofilskich i tłumaczenie w trudnych słowach zjawisk, które nie mają sensu. Dodatkowe punkty za stalowe spojrzenie. Jak jakiś student realizacji dźwięku zada mu trudne pytanie z pogranicza fizyki czy akustyki – starszy, japoński pan ma go uciszyć jednym spojrzeniem..." Dalszy ciąg tutaj: https://tonskladowy.pl/artykuly/harmonix-audiofilska-firma/ Edytowano 16 marca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 12 minut temu, Kraft napisał: No widzę, że się ktoś zainteresował;) Podoba się To, że sprzedają "szmelc" za grubą kasę według mnie jest nieetyczne ale sprzedają przede wszystkim "zadowolenie" klientom, którzy twierdzą że słyszą wibracje szelfów kontynentalnych... Dostarczają produkty "premium" bo dające przekonanie, że coś tam poprawiają w jakości dźwięku, prestiż w środowisku i zaspokajają tzw. "chomika" na super jakość. Reszta czyli cena, funkcjonalność czy skuteczność urządzeń jest mniej istotna Przedstawiony patent na biznes jest super. Widać, że działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 (edytowany) 8 godzin temu, Kraft napisał: No widzę, że się ktoś zainteresował;) Więcej szczegółów na temat tych i innych wynalazków firmy Harmonix znajdziecie w artykule "Jak założyć audiofilską firmę – studium przypadku Harmonix". Tekst zaczyna się tak: "Recepta jest prosta, wymaga tylko ścisłego trzymania się poniższej instrukcji. Po pierwsze – starszy, japoński pan. Koniecznie starszy i koniecznie japoński. On wie dużo, potencjalni klienci mają ufać jego mądrości. W firmie Harmonix mamy Kazuo Kiuchi. Jest stary, jest siwy, jest z Japonii. Jego zadaniem jest wzbudzanie szacunku na zlotach audiofilskich i tłumaczenie w trudnych słowach zjawisk, które nie mają sensu. Dodatkowe punkty za stalowe spojrzenie. Jak jakiś student realizacji dźwięku zada mu trudne pytanie z pogranicza fizyki czy akustyki – starszy, japoński pan ma go uciszyć jednym spojrzeniem..." Dalszy ciąg tutaj: https://tonskladowy.pl/artykuly/harmonix-audiofilska-firma/ Miałem zupełnie odmienne doświadczenia ze spotkania ze starszym japońskim panem w 2017 i 2018 roku w jednym z pokojów AS. Był bardzo ładnie ubrany , uśmiechnięty i miał miłe spojrzenie. Nie robił groźnych min a mimo to sprawiał wrażenie wysokiej kompetencji i doświadczenia w swojej pracy. Przygotował i zaprezentował najlepszy zestaw audio firmy Marantz. Edytowano 17 marca 2019 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 Ishivata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 (edytowany) 17 minut temu, audiowit napisał: Ishivata. We własnej osobie bez pośredników. Edytowano 16 marca 2019 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 https://tonskladowy.pl/artykuly/harmonix-audiofilska-firma/ ciekawie , można by rzec kabaretowo opisana pewna firma , ja się uśmiałem formą autora Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 Fajny materiał, nie wiem czy oglądacie gościa czasem. Fajne pytanie jakim audiofilem jesteś Music-first czy Gear-first audiofil😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts