S-Works Napisano 24 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 Czy któryś z forumowych kolegów pokusiłby się zbudowania piramidy prestiżu marek audio na przykładzie takiej piramidy zegarków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 2 godziny temu, S-Works napisał: Czy któryś z forumowych kolegów pokusiłby się zbudowania piramidy prestiżu marek audio na przykładzie takiej piramidy zegarków. To proste Yamaha 803D ...... potem długo , długo nic To żart oczywiście i nie chciałem nikogo obrazić , po prostu 803D była chyba najczęściej w ostatnich czasach wymienianym klockiem. A z tą piramidą to będzie kłopot, bo w odróżnieniu od posiadaczy zegarków jako drogiej biżuterii, to MY Audiofile snobami nie jesteśmy Musisz podać jakieś kryteria : cena , design, dźwięk / albo nie , nie dźwięk, nie, bo się zacznie wojna /, bezawaryjność , popularność, dostępność / małe serie/......... Wg. mnie ten projekt nie wypali ale pomysł fajny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 24 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 10 minut temu, tomek4446 napisał: To żart oczywiście i nie chciałem nikogo obrazić , po prostu 803D była chyba najczęściej w ostatnich czasach wymienianym klockiem. Bardzo możliwe, swoją wymieniłem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 24 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 (edytowany) Np ja widzę to tak: Accuphase,Audio Research,McIntosh - klasa najwyższa,luksusowa Luxman,Rotel,B&O -klasa średnia itd Marantz,Denon-klasa budżetowa Technics,Fonica,,Medion-klasa najniższa Sorry za takie przykłady(nie chcę by Marantz był w klasie niższej ) ale daję to jako przykład. choć z drugiej strony np.taki Marantz robi sprzęt budżetowy i hi end więc trudno go gdzieś tam zaliczyć więc może ranking RENOMY FIRMY ? Potraktujmy to raczej jako zabawę z przymrużeniem oka,bo inaczej skończy się na ostrej kłótni a tego nie chciałem. Edytowano 25 stycznia 2019 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 24 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 Trudna sprawa. Tylko...... ten Meridian lekko nie pasuje, pamiętam doskonale CD G 06 za ponad 10k, tu chyba by się nam pogniewał player. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Meridian w klasie najniższej ... ? Nic z tego nie będzie, pomijając już sensowność takich zestawień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smerfciamajda Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Nie da rady.Gdzie wsadzić Yamahe z jej Pianocraftem z jednej, a serią 5000 z drugiej strony?Taki Accuphase i Kruger&Matz maja swoje miejscaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Sorry koledzy miałem na myśli Medion (już poprawione) Szczerze nie znam Meridiana,przepraszam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Nie wykonane. Mógł bym to zrobić ale jako ja. S4 by tego nie pochwaliło Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 9 minut temu, S4Home napisał: Mógł bym to zrobić ale jako ja. S4 by tego nie pochwaliło Piotrze jak będziesz miał chwilkę to zrób to proszę jako TY,w końcu to zabawa i informacja dla nas.Wydaje mi się ,ze właśnie branża wie na ten temat najwięcej,jeździcie na różne szkolenia,widzicie ten prestiż od drugiej strony,my mamy tylko sprzęt i recenzję,które jak wiadomo są nie miarodajne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Wprawdzie to forum audio, ale czy może ktoś z ciekawości pokusił się, aby sprawdzić, ile kosztują zegarki ze szczytu piramidy. Do tych cen, szczególnie w przeliczeniu na kilogramy, sprzętowi audio jeszcze daleko Niesamowite... ? https://www.czaszegarkow.pl/patek-philippe-c-74.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 (edytowany) Zastanawiam się po co chodzić do roboty skoro kupując np. takiego Patka Grand Complications Sky Moon Tourbillon możemy zaoszczędzić (zarobić) ponad 73 tyś! I to jest pierwsze miejsce wg. popularności! Wychodzi niezła obniżka (Cena Rynkowa 5 006 810,00 zł Po rabacie 4 933 589,00 zł Oszczędzasz 73 221,00 zł) Na niezłą brykę wystarczy ??? Przy okazji gdyby ktoś pytał czemu tyle kosztuje to dodam,że czasem zegarek ma 2,8k części Edytowano 25 stycznia 2019 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Czy cena decyduje o jakości zegarka? Ale nie prestiżu marki. Jakości zegarka? Czy cena decyduje i jakości audio? No właśnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Ale co znaczy jakość w przypadku zegarka? Czy elektroniczny z 5$ nieprecyzyjnie pokazuje czas? Kiedyś było takie hasło propagandowe "Radzieckie zegarki najszybsze na świecie";) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Przed chwilą, Kraft napisał: Ale co znaczy jakość w przypadku zegarka? Tu nie chodzi o jakość tylko o PRESTIŻ. Piramida prestiżu,więc generalnie cena decyduje,snobizm,tradycja,doświadczenie,marka,pozycja na giełdzie itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 No to sprawa jest banalnie prosta. Najbardziej prestiżowy jest ten najdroższy. PS sprawdziłem w Wiki i sprawy się jednak komplikują. Prestiż z łac. præstigiare – sztuczki magiczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Tak tylko wtrącę. W swiecie mezczyzn zegarek nie jest czasomierzem tylko biżuterią. Dla tych co nie wiedzą. Dla niektorych dzielem sztuki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 A no to jeśli mierzymy kwestia ceny to bez sensu. Bo to zrobisz wchodząc na byle jaki sklep filtroj po cenie od najtańszego i masz piramidę. Koniec. Chyba nie o to chodziło. Audiowit zgadzam się. Duża szansa że czas pokaże taki sam na Omega jak i na Casio. Ale znowu marka decyduje o piramidzie? Hmmm ciężki orzech co dać na samo dno?:) Voice Kraft, prism te sprawy? Łatwiej było by modelami. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 (edytowany) 16 minut temu, S4Home napisał: Łatwiej było by modelami. Właśnie nie modelami bo to by było wielkie zamieszanie,myślę,że bardziej tak jak odbieramy np. samochody. Royce-royce,Bentley,Maybach Ferrari,Lotus Mercedes,Lexus Fiat,Renault Wiadomo,że nas osobiście royce nie kręci ale swój prestiż ma i każdy o nim słyszał. Dla mnie takim royce-m wśród sprzętu jest Accuphase,Audio Research,McIntosh To,że fiat zrobi drogi samochód nie pozwoli mu stanąć obok Royce-Rolls-a zawsze będzie fiatem czyli masówką. Edytowano 25 stycznia 2019 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 A dla mnie wymienione nie są. Takimi jest Spectral, Vitus, Kondo. I mnóstwo marek ktorych na oczy nie widzielismy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 3 minuty temu, S-Works napisał: To,że fiat zrobi drogi samochód nie pozwoli mu stanąć obok Royce-Rolls-a zawsze będzie fiatem czyli masówką. niezły "fiat" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Tu znowu nasuwa mi się marka Sennheiser,która ma swojego orpheus-a limitowaną serię najdroższych słuchawek na świecie a mimo tego produkuje wszystko.Jednak nie dawałbym jej na sam dół listy tylko raczej wyżej niż średnia.Trudne to wymyśliłem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 5 minut temu, Kubakk napisał: niezły "fiat" Ten nie gorszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Sądzę, że audiofilom trudno będzie stworzyć piramidę prestiżu gdyż podejrzewam w większości kierują się w swoich dążeniach do jakości brzmienia bardziej niż do posiadania sprzętu którym można się chwalić ze względu na markę i cenę jaką za niego zapłacili. Prestiż produktów związany jest głównie z ich wysoką ceną , odpowiednią reklamą, rzadziej jednak z jakością dźwięku jaki oferują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 (edytowany) 15 minut temu, Fortepiano napisał: Sądzę, że audiofilom trudno będzie stworzyć piramidę prestiżu gdyż podejrzewam w większości kierują się w swoich dążeniach do jakości brzmienia bardziej niż do posiadania sprzętu którym można się chwalić ze względu na markę i cenę jaką za niego zapłacili. Prestiż produktów związany jest głównie z ich wysoką ceną , odpowiednią reklamą, rzadziej jednak z jakością dźwięku jaki oferują. Masz całkowicie rację z tym,że nie chodzi nam o to czy lepiej grają czy nie tylko o ich cenę,snobizm,tradycję,doświadczenie,markę,pozycje na giełdzie,stratę wartości itp. Dźwięku jak pewnie wiesz nie da się za bardzo zaszufladkować bo to jest zbyt indywidualna sprawa,sprzęt już tak.Jak wchodzisz do gościa,który ma najtańszą lampową tagę a inny np. mcintosh-a to już wiesz z kim masz do czynienia.Chodzi mi bardziej o taką typową opinię audiofilską sprzętu. Edytowano 25 stycznia 2019 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts