Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Niczym nie podpadły. Prozaiczna sprawa - miały obie kopułki delikatnie wygniecione w transporcie …

Gdyby nie to, to bym je sobie zostawił i nie sprawdzał Lumin. Jedyny „zarzut” to umiarkowana ilość basu (nawet biorąc pod uwagę moje małe oczekiwania w tym względzie). Ale podkreślam, że słuchałem ich w dużym pomieszczeniu i na pewno w metrażach do 15 m będzie lepiej.

Napisano
Dnia 1.03.2025 o 23:44, MariuszZ napisał:

W teorii wzmacniacze grają tak samo. 

Przypominam, że to wątek o Dali Mentor Menuet.

Jakieś doświadczenia?

Zachęcam do dzielenia się spostrzeżeniami.

Pozdrawiam. M

Nawet w teorii nie grają tak samo.

Napisano

Menuet u mnie grały tylko przez chwilę - za krótko by napisać coś sensownego. Jak dla mnie za mało podstawy, tj. dźwięków niskiej częstotliwości - przez to raczej średnio uniwersalne, do cięższej muzyki, rocka itp. średnio mi to grało. Do jazzu jak najbardziej. Na pewno wokale, średnica, szeroka scena i taka czystość emisji to na wysokim poziomie. Nie moje granie, nie mój gust - także wizualnie. Bardzo nie lubię, gdy monitory są węższe niż standy. Wygląda to komicznie.

Po bezpośrednim porównaniu z Usher S-520 - tu tego ciężaru jest więcej na dole, przez co bardziej spójnie mi to gra.

Tyle, że ja uwielbiam śledzić linie basu oraz perkusji w utworach - więc gust tu mocno zaburzył testy zapewne.

Napisano
6 godzin temu, d00 napisał:

Do jazzu jak najbardziej. Na pewno wokale, średnica, szeroka scena i taka czystość emisji to na wysokim poziomie. Nie moje granie

6 godzin temu, d00 napisał:

za mało podstawy, tj. dźwięków niskiej częstotliwości - przez to raczej średnio uniwersalne

Jeśli chodzi o mnie to  🙏 postuj częściej, ponieważ rozumiem co napisałeś. Daje lajka na dziękuję.  Powodzenia, byś znalazł kolumny odpowiednie dla siebie.

Napisano

U mnie dziś maluchy wleciały po dwóch miesiącach przerwy. Sposób w jaki kreują i ustawiają scenę nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. Gdyby ktoś wieczorem mi zgasił światło w pokoju, a małe Dali by grały, to byłaby duża szansa, że bym się w nie wtarabanił przechodząc :)

dm.jpg

Napisano
1 godzinę temu, lpomis napisał:

@Chyba Miro 84 - no mają te kolumienki swoje ograniczenia, ale pod względem robienia "3D" są naprawdę świetne. @d00 zna ponoć bardzo przyjazny konsumentowi salon audio, który chętnie wypożyczy maluchy 😎

Oj zna, zna. 🙃

• 2 months later...
  • 3 months later...
Napisano
Dnia 15.03.2025 o 20:13, lpomis napisał:

mają te kolumienki swoje ograniczenia, ale pod względem robienia "3D" są naprawdę świetne.

Hej,

Potwierdzam. Rewelacja.

Dzięki uprzejmości Wojtka @lpomis mam okazję testować Menuety w moim kwadracie. 

Pierwsze wrażenia to zaskoczenie, niedowierzanie i w konsekwencji zeskok z kanapy czy aby na pewno sub wyłączony. 

Niesamowicie grają na basie jak na tak niewielki rozmiar. Zrobiłem porównanie słuchając znanych kawałków, ale i mikrofonem z moimi Bifrostami i Heresami wyrównując poziom głośności szumem. 

Przy odpowiedniej kubaturze pomieszczenia te kolumienki mogą spokojnie zawstydzić i zastąpić niejednego ulubieńca forumowej publiczności. 

Nie wiem czy zaśmiecać ten wątek, ale jak będzie zainteresowanie to mogę tu zostawić nieco materiału do dyskusji w postaci pomiarów, filmików i krótkich wniosków 😉

Pozdrawiam. M

20250902_100001.jpg

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

jak będzie zainteresowanie to mogę tu zostawić nieco materiału do dyskusji w postaci pomiarów, filmików i krótkich wniosków 😉

Mnie najbardziej zależy na wnioskach. Nie muszą być krótkie. :) 

Napisano
28 minut temu, Rafał S napisał:

Mnie najbardziej zależy na wnioskach. Nie muszą być krótkie. :)

Hej,

Nie mam daru do "bajkopisania", ale postaram się połączyć to co słyszę z tym co widzę i mierzę 😉

Na razie przerwa na deser bo z ciekawosci kupiłem Enyo 15th. Podłączam, uczę się obsługi. Może do obiadu ogarnę 😎

Pozdrawiam. M

20250902_135316.jpg

Napisano (edytowany)
13 minut temu, MariuszZ napisał:

Na razie przerwa na deser bo z ciekawosci kupiłem Enyo 15th. 

Jeśli wierzyć forom i recenzentom to znacząco lepszy od Aresa II. Na tym polu również jestem ciekaw Twoich wrażeń. Pamiętam, że kiedyś miałeś Gustarda (bodaj X18?), po drodze chyba jeszcze coś, więc trochę materiału do przemyśleń się pewnie zebrało. :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, MariuszZ napisał:

Niesamowicie grają na basie jak na tak niewielki rozmiar.

Mariusz, siedziałeś obok nich 50 cm i powiem Ci, ze bas z tych 115 watowych popierdółek niewiele ustępuje basowi z KEF. Przez dwa lata były podłączone do Tandberga 2055, a bas z niego to nie w kij dmuchał.  Kto do mnie przychodził to zawsze pytał, gdzie stoi sub. To bardzo dziwne kolumienki. Budę mają z odlewu aluminiowego. Bardzo gruby ten odlew i przez to ciężkie jak jasna ch.... . Przy następnej wizycie do posłuchania.  Wojtek nie obraź się, ale naprawdę jest go dużo więcej niż Menuetów. Miałem okazję porównać dwa rodzaje menuetów. Żadne nie mają tyle basu co te CX100.

IMG_20250902_161110.jpg

Edytowano przez Rega