majkel74 Napisano 12 marca Napisano 12 marca Niczym nie podpadły. Prozaiczna sprawa - miały obie kopułki delikatnie wygniecione w transporcie … Gdyby nie to, to bym je sobie zostawił i nie sprawdzał Lumin. Jedyny „zarzut” to umiarkowana ilość basu (nawet biorąc pod uwagę moje małe oczekiwania w tym względzie). Ale podkreślam, że słuchałem ich w dużym pomieszczeniu i na pewno w metrażach do 15 m będzie lepiej. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 12 marca Napisano 12 marca Dnia 1.03.2025 o 23:44, MariuszZ napisał: W teorii wzmacniacze grają tak samo. Przypominam, że to wątek o Dali Mentor Menuet. Jakieś doświadczenia? Zachęcam do dzielenia się spostrzeżeniami. Pozdrawiam. M Nawet w teorii nie grają tak samo. Odpisz, cytując
d00 Napisano 15 marca Napisano 15 marca Menuet u mnie grały tylko przez chwilę - za krótko by napisać coś sensownego. Jak dla mnie za mało podstawy, tj. dźwięków niskiej częstotliwości - przez to raczej średnio uniwersalne, do cięższej muzyki, rocka itp. średnio mi to grało. Do jazzu jak najbardziej. Na pewno wokale, średnica, szeroka scena i taka czystość emisji to na wysokim poziomie. Nie moje granie, nie mój gust - także wizualnie. Bardzo nie lubię, gdy monitory są węższe niż standy. Wygląda to komicznie. Po bezpośrednim porównaniu z Usher S-520 - tu tego ciężaru jest więcej na dole, przez co bardziej spójnie mi to gra. Tyle, że ja uwielbiam śledzić linie basu oraz perkusji w utworach - więc gust tu mocno zaburzył testy zapewne. 5 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 15 marca Napisano 15 marca 6 godzin temu, d00 napisał: Do jazzu jak najbardziej. Na pewno wokale, średnica, szeroka scena i taka czystość emisji to na wysokim poziomie. Nie moje granie 6 godzin temu, d00 napisał: za mało podstawy, tj. dźwięków niskiej częstotliwości - przez to raczej średnio uniwersalne Jeśli chodzi o mnie to 🙏 postuj częściej, ponieważ rozumiem co napisałeś. Daje lajka na dziękuję. Powodzenia, byś znalazł kolumny odpowiednie dla siebie. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 15 marca Napisano 15 marca U mnie dziś maluchy wleciały po dwóch miesiącach przerwy. Sposób w jaki kreują i ustawiają scenę nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. Gdyby ktoś wieczorem mi zgasił światło w pokoju, a małe Dali by grały, to byłaby duża szansa, że bym się w nie wtarabanił przechodząc 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 15 marca Napisano 15 marca @lpomis zapewne wiesz jak doceniam znikanie kolumn w pomieszczeniu oraz tworzenie sceny 3D. Przez takie wpisy wchodzi mi chęć "skosztowania" dzwieku DALI. och Ty "niedobry" 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 15 marca Napisano 15 marca @Chyba Miro 84 - no mają te kolumienki swoje ograniczenia, ale pod względem robienia "3D" są naprawdę świetne. @d00 zna ponoć bardzo przyjazny konsumentowi salon audio, który chętnie wypożyczy maluchy 😎 2 Odpisz, cytując
d00 Napisano 15 marca Napisano 15 marca 1 godzinę temu, lpomis napisał: @Chyba Miro 84 - no mają te kolumienki swoje ograniczenia, ale pod względem robienia "3D" są naprawdę świetne. @d00 zna ponoć bardzo przyjazny konsumentowi salon audio, który chętnie wypożyczy maluchy 😎 Oj zna, zna. 🙃 Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 20 maja Napisano 20 maja Witam Czy to aby na pewno są Menuety 150 czy jakieś inne 150? https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-kolumn-dali-150-menuet-i-dal-sc-5-centrali-CID99-ID15tOzx.html „Tabliczka znamionowa” jakaś dziwna… Odpisz, cytując
lpomis Napisano 20 maja Napisano 20 maja (edytowany) 150 należały już do serii Menuet. M.in. na rynku japońskim. Więcej informacji znajdziesz tutaj - https://dm-importaudio.jp/dali/lineup/speaker/menuet/index.html Wrzuć sobie do translatora. Edytowano 20 maja przez lpomis Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 20 maja Napisano 20 maja (edytowany) (…) Edytowano 20 maja przez TAtomicus Odpisz, cytując
Kraft Napisano 20 maja Autor Napisano 20 maja (edytowany) No jak? A to nie te pierwsze z obrazka wyżej? Edycja: widzę, że sprawa się już wyjaśniła;) Edytowano 20 maja przez Kraft Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 20 maja Napisano 20 maja (edytowany) No, być może. Tylko że nieco inaczej są opisane. To jest zdjęcie tyłu Menuetów 150: Edytowano 20 maja przez TAtomicus Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Dnia 15.03.2025 o 20:13, lpomis napisał: mają te kolumienki swoje ograniczenia, ale pod względem robienia "3D" są naprawdę świetne. Hej, Potwierdzam. Rewelacja. Dzięki uprzejmości Wojtka @lpomis mam okazję testować Menuety w moim kwadracie. Pierwsze wrażenia to zaskoczenie, niedowierzanie i w konsekwencji zeskok z kanapy czy aby na pewno sub wyłączony. Niesamowicie grają na basie jak na tak niewielki rozmiar. Zrobiłem porównanie słuchając znanych kawałków, ale i mikrofonem z moimi Bifrostami i Heresami wyrównując poziom głośności szumem. Przy odpowiedniej kubaturze pomieszczenia te kolumienki mogą spokojnie zawstydzić i zastąpić niejednego ulubieńca forumowej publiczności. Nie wiem czy zaśmiecać ten wątek, ale jak będzie zainteresowanie to mogę tu zostawić nieco materiału do dyskusji w postaci pomiarów, filmików i krótkich wniosków 😉 Pozdrawiam. M 9 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Pewnie. Nie wiem jak inni, ale ja tam chętnie poczytam. Fajna fotka 3 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 24 minuty temu, lpomis napisał: Fajna fotka Z tej perspektywy nie widać dysproporcji w rozmiarze 😉 Jako pasjonat wędkarstwa wiem jak pokazać rybkę by była większa 🤣 Poniżej już bez czarowania. 11 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: jak będzie zainteresowanie to mogę tu zostawić nieco materiału do dyskusji w postaci pomiarów, filmików i krótkich wniosków 😉 Mnie najbardziej zależy na wnioskach. Nie muszą być krótkie. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 28 minut temu, Rafał S napisał: Mnie najbardziej zależy na wnioskach. Nie muszą być krótkie. Hej, Nie mam daru do "bajkopisania", ale postaram się połączyć to co słyszę z tym co widzę i mierzę 😉 Na razie przerwa na deser bo z ciekawosci kupiłem Enyo 15th. Podłączam, uczę się obsługi. Może do obiadu ogarnę 😎 Pozdrawiam. M 4 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, MariuszZ napisał: Na razie przerwa na deser bo z ciekawosci kupiłem Enyo 15th. Jeśli wierzyć forom i recenzentom to znacząco lepszy od Aresa II. Na tym polu również jestem ciekaw Twoich wrażeń. Pamiętam, że kiedyś miałeś Gustarda (bodaj X18?), po drodze chyba jeszcze coś, więc trochę materiału do przemyśleń się pewnie zebrało. Edytowano 8 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Na razie przerwa na deser bo z ciekawosci kupiłem Enyo 15th. Zaraz , jak to było te 7 lat temu ? A , przypominam sobie , " po co Ci tyle klamotów ... " Gratulację. 3 Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Niesamowicie grają na basie jak na tak niewielki rozmiar. Mariusz, siedziałeś obok nich 50 cm i powiem Ci, ze bas z tych 115 watowych popierdółek niewiele ustępuje basowi z KEF. Przez dwa lata były podłączone do Tandberga 2055, a bas z niego to nie w kij dmuchał. Kto do mnie przychodził to zawsze pytał, gdzie stoi sub. To bardzo dziwne kolumienki. Budę mają z odlewu aluminiowego. Bardzo gruby ten odlew i przez to ciężkie jak jasna ch.... . Przy następnej wizycie do posłuchania. Wojtek nie obraź się, ale naprawdę jest go dużo więcej niż Menuetów. Miałem okazję porównać dwa rodzaje menuetów. Żadne nie mają tyle basu co te CX100. Edytowano 6 godzin temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 godziny temu, lpomis napisał: Nie wiem jak inni, ale ja tam chętnie poczytam. Hej, Te małe monitorki całkiem fajnie wpisały się w moje 14m2. Oczywiście bas to nie tylko impuls z membrany, odpowiedź z kubatury obudowy, rezonansu z otworu BR, ale również odpowiedź samego pomieszczenia, które najmocniej wpływa na to co słyszymy z kolumn. Dali grają u mnie dość spektakularnie w tym niskim zakresie. Bas nie schodzi do piekła, ale jest dość mocno uwypuklony w jego średnim zakresie. Czuć, że jest nieco podkolorowany, nie czuć żadnej pudełkowatości, może nie przesadzę pisząc, że jest napompowany porównując do basu z Heresy, który mniej wychodzi przed średnicę i jakościowo jest lepszy wg moich oczekiwań. Potrafią te paczki precyzyjnie kopnąć dołem, ale gdzie im tam do basu z Bifrostów. Ten ostatni jest nieokiełznany niestety i bez DSP w 14m2 trzeba uważać z repertuarem bo te z basową nutą powodują ból głowy. Niektórzy to lubią, ja nie przepadam. Na szczęście można w Eversolo przyciąć modalne bumpy wykorzystując DSP PEQ, GEQ lub impulsem FIR. Średnica i soprany z Dali powodują, że ma się wrażenie dość detalicznego grania z precyzyjną, dobrze napowietrzoną sceną stereo. Nie ma jednak przesytu na górze, a co za tym idzie jakiejś szklistości. Obrazy przestrzenne dźwięków kreślone są z dobrym konturem. Namacalność przestrzenna muzycznych spektakli jest na bardzo wysokim poziomie. Fajnie się słucha tych paczek tylko ten rozmiar. Nikną w oddali z perspektywy kanapy Kilka pomiarów REW - Umik z miejsca odsłuchu w załączniku i na obrazkach. Ponieważ efektywność kolumn jest różna wyrównałem poziomy do 70,5 dB SPL. Na moim Heglu H120 gałka volume odpowiednio 34 dla Heresy, 43 dla Dali i 46 dla Bifrostów. Na wykresie amplitudy dB SPL widać jak dobrze Heresy niwelują rezonans pomieszczenia, a Dali wpisują się mocniejszym basem o 5dB na 50Hz, a Bifrosty aż o 10dB. Widać też nieco więcej zniekształceń THD z Dali w zakresie poniżej 50Hz. Nie słychać tego bezpośrednio by pisać o jakimś przesterze czy słyszalnym zniekształceniu. Jest wrażenie podkolorowania niskich dźwięków, ich saturacji (napompowania?) Na gifach spektogramy i wodospad trzech zestawów. Widać przewagę Heresy, które bez DSP mają wyrównane pasma i widać ładniejszy rozkład energii w całym paśmie. Czy Dali są gorsze? Nie. Są inne, dla entuzjasty, który szuka kolumn do innych gatunków muzycznych, w innych warunkach lokalowych, z innymi oczekiwaniami i budżetem. Gdybym nie miał wzmacniacza lampowego o małej mocy to te Dali zaspokoiłyby moje soniczne oczekiwania na dłuższy czas. Nie dziwię się, że zyskały sporo uznania wśród użytkowników naszego forum. Zasługują Pozdrawiam. M test dali 02092025.mdat 8 Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Pamiętam , jak w czasie pierwszego naszego spotkania, kiedy byliście z Tomkiem, włączyłem Wam dla ,,jaj, Menuety i .... nie byliście w stanie stwierdzić , czy grają JBL czy Menuety😉. Tak , Menuety są dobrymi kolumienkami. Nigdy nie uważałem, ze nie. Jednak dla basoluba wybrałbym inne. No, ale ja mam chyba ,,zboczenie,, słuchając na codzień KEF 107😉. Człowiek się przyzwyczaja. Edytowano 4 godziny temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Oj tak, ogólnie ciężko było z miejsca kanapy określić co gra bez głębszej analizy dźwięków. Nawet doprowadziło mnie to do konkluzji, że niektórzy mieliby problem z odróżnieniem grających kolumn o podobnych gabarytach, gdy zadba się o zniwelowanie różnic głośności wynikających z ich efektywności. Tym razem też miałem wątpliwości co gra. Nie udawałem pytając Ciebie co podłączyłeś 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Nieźle Mariusz. Dobra robota, widać naprawcowanie. Dobrze się czytało. Mam pytanie odnośnie Klipschów. Pamiętam, że na wcześniejszych pomiarach miały one dość spory dołek w okolicy (bodajże) 5kHz - taka cecha fabryczna. Powyższe wykresy są bez DSP, a dołka brak. Z czego to wynika? Większe wygładzanie? Co do Dali - mam ostatnio jakieś dziwne przemyślenia, że niekoniecznie są to kolumny do małych pomieszczeń. One faktycznie ten średni basik eksponują dość mocno. Dociążona na swój sposób i podbarwiona średnica też swoje dokłada. Dobrze robi im trochę swobody w ustawieniu (więcej niż mniej). 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Nie ma jednak przesytu na górze, a co za tym idzie jakiejś szklistości. Zgadzam się. Brakuje mi czasami w nich wspomnianej przez Ciebie szklistości na wysokich. Jest ładnie, ale gładko. 3 godziny temu, Rega napisał: Wojtek nie obraź się, ale naprawdę jest go dużo więcej niż Menuetów. Miałem okazję porównać dwa rodzaje menuetów. Żadne nie mają tyle basu co te CX100. Luz, no przestań, wierzę Edytowano 3 godziny temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts