Skocz do zawartości

Absolute beginners stereo w strefie dziennej 32 m2

Recommended Posts

Napisano

Przeprosiłam się z Beldenem, w Coralach są takie dziwne (dla mnie) zaciski i tylko Beldena umiałam podłączyć. I jest ok.

Nie czas na to w tej chwili.

Napisano

Szukam lepszego partnera dla Arioso 2a3. Byłam na odsłuchu starych kolum Pioneera z papierowymi membranami i brzmiało to zupełnie inaczej niż Arie oraz inne współczesne głośniki, które miałam okazję poznać. Bardziej uwodził tamten dźwięk. Poza tym ciekawość jak jeszcze może zagrać. W Ariach nieco brakuje średnicy.

• Lubię to 1
Napisano (edytowany)
23 minuty temu, muzofan napisał:

W dobrym kierunku zmierzasz ;) ze zmianą Focala :) 

Zgadzam się, ale uczciwie trzeba przyznać że jest mnóstwo zwolenników takiego typu prezentacji, a i same Focale źle nie grają. Słuchałem u znajomego prosto z pudełka nowych i była tragedia, a miesiąc później grały już całkiem fajnie 😉

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Pisałam już kiedyś: nie umiem sobie wyobrazić dźwięku dopóki go nie usłyszę.  Może i trochę idę w trybie przyśpieszonego przewijania, ale  w sumie co w tym złego?

• Lubię to 1
Napisano (edytowany)

Dlaczego Arie? Było o niebo lepiej niż z Fyne 502. Czy Arie by zostały? Nie wiem, pewnie nie, ale testowanie kolumn podłogowych, wypożyczanie, przesyłki jest dość kłopotliwe. Nie spodziewałam się, że dojdę do takiego układu jaki mam w tej chwili. Po drodze było dużo niespodzianek i fortunnych zbiegów okoliczności.

Edytowano przez Asia
Napisano
2 godziny temu, Asia napisał:

Szukam lepszego partnera dla Arioso 2a3

To polski wyrób, lampa prawda?

Trioda małej mocy. Mój kolega chyba taki posiada i kolumny wykonane na zamowienie.

Powodzenia zatem w szukaniu odpowiedniego do partnera do Arioso.

2 godziny temu, Asia napisał:

W Ariach nieco brakuje średnicy.

Gratuluję takiej wrażliwości muzycznej. Ty już dokładnie wiesz jakie brzmienie najbardziej lubisz. 

Napisano

Arioso 2a3 ma wyjątkowo małą moc, tylko 3.8W na kanał. Ale z odpowiednimi kolumnami zrobi salę koncertową. A jak on zrobi to Haiku też da radę.

Z Ariami nie gra wcale tak źle, z Coralami lepiej, ale na pewno może być jeszcze lepiej. Pytanie tylko ile jestem w stanie poświęcić czasu, wysiłku i środków na pogoń za lepszym.

Napisano

Wiadomo, zostawiłaś te kolumny, które wtedy Ci bardziej odpowiadały, każdy by tak zrobił. Tak czy siak, kolumny to podstawa i życzę powodzenia w poszukiwaniu takich, jakie będą Ci naprawdę sprawiały radość!

• Lubię to 1
Napisano
1 godzinę temu, Asia napisał:

Dlaczego Arie? Było o niebo lepiej niż z Fyne 502.

Półtora raza drożej, więc powinny brzmieć lepiej. :)  A poza tym - inny kierunek grania. Ja też wybrałem wcześniej bardziej efektowne kolumny i właśnie niedosyt średnicy skłonił mnie ostatnio do zmiany. To chyba są klasyczne fazy audiofilskiej edukacji / choroby - trzeba pożyć trochę i z jaśniejszym i z ciemniejszym graniem, żeby zrozumieć czego się potrzebuje. Wiem już, że Monitor Audio / Focal / Bowers & Wilkins / Audiovector i kilka innych firm celujących w szczegóły nie jest na dłuższą metę dla mnie. Ale z drugiej strony - jednoznacznie ciemne Gato czy Dynaudio też nie. Na zasadzie kompromisu wybrałem pół-ciemne monitory z manufaktury i wygląda na to, że to jest to. Jestem z nich na tyle zadowolony, że zaczynam patrzeć krzywo na Sola II i zastanawiać się, czy aby na pewno był dobrym wyborem. Bo przecież jakiś element zestawu zawsze musi być "winny" i pierwszy na liście do wymiany, prawda? ;)

Napisano
9 minut temu, Rafał S napisał:

że zaczynam patrzeć krzywo na Sola II i zastanawiać się, czy aby na pewno był dobrym wyborem. Bo przecież jakiś element zestawu zawsze musi być "winny" i pierwszy na liście do wymiany, prawda? ;)

Tak można w nieskończoność, a zajączek rechocze...znowu uciekłem. 

1057516266__kreskwkowy-krlik-pozujcy_24965978_high.jpg.c078e222bad9732368be26e203c44c30.jpg

• Lubię to 2
Napisano

To już druga podmianka kolumn w przeciągu pół roku. dobrze pamiętam?

Przepraszam może i tez coś umknęło ale czy z akustyką w jakiś sposób poszłaś do przodu?

Piotr

Napisano

Nie, nic szczególnego nie zrobiłam poza zawieszeniem zasłon. Tym niemniej Focale nie zagrają tak jak bym chciała choćby nie wiem co.

IMG-20220117-145823.jpg

Napisano

Ostatnio została zwrócona uwaga pewnemu koledze, że w pozycji "wyluzowanej" wysokotonowy "strzela" za wysoko podczas odsłuchu. Tutaj sprawdzilbym czy rowniez nie za wysoko promieniuje w pomieszczenie. Może jakieś "gąbeczki" pod tył kolumny?🤔

Ps: ładne są te kolumny 👍😎

Napisano
55 minut temu, Asia napisał:

Nie, nic szczególnego nie zrobiłam poza zawieszeniem zasłon. Tym niemniej Focale nie zagrają tak jak bym chciała choćby nie wiem co.

IMG-20220117-145823.jpg

Mam audifilskie pytanie dot podłogi, bo ładna- to Merbau? 

Napisano (edytowany)
27 minut temu, Asia napisał:

Panie, moje dizajnerskie standy z Ikei są do zmiany 😁. Ale powolutku.

Kiedyś  dokładnie na takich samych krzeslach miałem postawione kolumny od starej wieży Technicsa.

Nie znając się kompletnie na akustyce, drganiach i innych tego typu 'pierdołach', trochę chyba eksperymentowałem i postawiłem je na złożonych w kostkę starych bluzach i różnica w dźwięku była dla mnie naprawdę słyszalna (na plus), a były to kolumny z miniwieży z lat pewnie 90tych, którą używałem 10 lat temu i kupiłem jakieś za 400 pln.

Z ciekawości podłożyłbym pod nie coś miękkiego.

Edytowano przez kacper.kaps
  • Lubię to 1
Napisano

@Asia Mozesz tez kupic nowe kolumny na membranach papierowych, ktore fajnie zgrywaja sie z wzmacniaczem lampowym. Zobacz na oferte firmy Heco. Mozesz sprawdzic np. model Aurora 700, trojdrozne podlogowki na papierze, 92db skutecznosci i liniowy przebieg impedancji albo model Direkt, dwudrozne podlogowki na papierze, 95db skutecznosci i przebieg impedancji jeszcze bardziej liniowy.

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...