HQ150 Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 10 minut temu, tomek4446 napisał: A masz to na piśmie ? Ja bym tak na wszelki wypadek poprosił. Bo jak coś by nie tak poszło , jakieś np. niezrozumienie czy niedomówienie , to stary może się okazać , że zakup głośnika bluetooth będzie marzeniem hahahah Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 12 minut temu, tomek4446 napisał: A masz to na piśmie ? Ja bym tak na wszelki wypadek poprosił. To też nie pomoże - przecież można zrobić reasumpcję (tu śmiech przez łzy). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 2 minuty temu, Asia napisał: To też nie pomoże - przecież można zrobić reasumpcję No fakt , @HQ150 korekta , o tym głośniku bluetooth co pisałem, zapomnij Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Kiedyś w takich przypadkach pomagała przyzwoitka 😃 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Na przeszkodzie stoją odległości oraz (jednak) płeć.A podobno jesteś mężatką? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) Married ... with children 🤣. Edytowano 13 sierpnia 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Przez moment miałem wrażenie, że portale pomyliłem 😁 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) @Asia jak już masz to RME to możesz się pokusić o wpakowanie do EQ filtrów z REW . Proponuję oddzielnie dla lewego i prawego kanału. W instrukcji znajdziesz co zaznaczyć , chyba EQ Dual czy jakoś tak by to zadziałało. W załączniku filtry na podstawie Twoich pomiarów REW. Dla kanału prawego masz cztery poniżej 200 Hz , a w EQ RME możesz wpisać trzy , musisz pokombinować którą wartość pominąć . - kanał prawy zdjęcie 1 - kanał lewy zdjęcie 2 Edytowano 13 sierpnia 2021 przez tomek4446 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Dzięki Tomku, tak, to Dual EQ. Szłam wczoraj przez menu i kręciłam w lewo. Połowa odpada bo dotyczy słuchawek (od razu lepiej). Instrukcja jest bardzo przystępna, ładnie tłumaczą o co chodzi , pokazują na przykładach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) 11 minut temu, tomek4446 napisał: @Asia jak już masz to RME to możesz się pokusić o wpakowanie do EQ filtrów z REW . Proponuję oddzielnie dla lewego i prawego kanału. W instrukcji znajdziesz co zaznaczyć , chyba EQ Dual czy jakoś tak by to zadziałało. W załączniku filtry na podstawie Twoich pomiarów REW. Dla kanału prawego masz cztery poniżej 200 Hz , a w EQ RME możesz wpisać trzy , musisz pokombinować którą wartość pominąć . - kanał prawy zdjęcie 1 - kanał lewy zdjęcie 2 Jak wrócę to powalczymy z tematem razem 👍. Najlepiej by było bez tej podbitki na 62Hz. Można REW ustawić żeby tylko ujemne korekty robił. Spróbuję coś podziałać i podeślę Edytowano 13 sierpnia 2021 przez marcinmarcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 O, bardzo dziękuję. Ja nawet nie wiem jak to ruszyć. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 3 minuty temu, Asia napisał: O, bardzo dziękuję. Ja nawet nie wiem jak to ruszyć. Wstawianie filtrów jest trochę na początku skomplikowane , polecam robić to z instrukcją . Operujesz wszystkimi trzema gałkami w RME Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 O, no właśnie, chwilę mi zajęło zrozumienie, że teraz mam kręcić gałką Volume i krzywa się wybrzusza. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Asia, być może w ogarnięciu menu pomocne będą filmy na YT. ADI-2 DAC Menu Walkthrough #01 / #2 / #3 / #4 / #5 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) 5 godzin temu, HQ150 napisał: Ja mam główny system w sypialni. Właśnie niezręcznie mi jest mężczyzn na odsłuchy zapraszać! Za to zręcznie jest ci zapraszać do sypialni kobiety z for internetowych. Na odsłuchy. 3 godziny temu, tomek4446 napisał: jak już masz to RME to możesz się pokusić o wpakowanie do EQ filtrów z REW Inżynier z Kali Audio powiedział kiedyś na forum ASR, że korekcja cyfrowa to jak nakładanie makijażu świni - może się przez to stać bardziej atrakcyjna, ale to nadal świnia. Dlatego ja uważam, na bazie własnych doświadczeń, że korekcja cyfrowa jest okej w przypadku... kosmetycznych korekcji (nie więcej niż, powiedzmy, 6 dB). Edytowano 13 sierpnia 2021 przez Dzik Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 16 minut temu, Dzik napisał: Inżynier z Kali Audio powiedział kiedyś na forum ASR, że korekcja cyfrowa to jak nakładanie makijażu świni - może się przez to stać bardziej atrakcyjna, ale to nadal świnia. Dlatego ja uważam, na bazie własnych doświadczeń, że korekcja cyfrowa jest okej w przypadku... kosmetycznych korekcji (nie więcej niż, powiedzmy, 6 dB). Coś w tym jest W Audirvanie jest korektor który (o ile dobrze zrozumiałem) działa "cyfrowo" - wszelkie zmiany powyżej 3 imbecyli zaczynały mnie drażnić ale to równie dobrze może być świadomość że "poprawiłem" i to mnie gryzie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 @Asia zapomniałem zapytać, podłączyłaś chromecast optykiem do RME? Jestem ciekawy Twoich wrażeń. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Ten wątek chyba zmusi mnie do przebrnięcia przez korekcję w RME. A tak mi się nie chce Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Nie mam jeszcze kabla, może będzie jutro w paczkomacie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 4 minuty temu, Fafniak napisał: Ten wątek chyba zmusi mnie do przebrnięcia przez korekcję w RME. Aśka coś gdzieś wspomniała, że w wątku RME były ponoć awantury. W tym wątku jest kulturalnie, więc może Ci się uda 😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 2 minuty temu, JohnDoe napisał: że w wątku RME były ponoć awantury. ? serio ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Nie, to było w wątku o DAC. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 A gdzie ich nie było? Chyba tylko tutaj 😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) @Asia tak mi wyszło z basem mniej więcej ustawiając podobnie do mojego systemu: (zgodnie z Tomka pomysłem na podanie wartości z REW) Wziałem pomiary z 2.08 LEWY: PRAWY: Powinno to dać taki mniej więcej efekt: Korekta tylko basu, z górą muszę na spokojnie się zastanowić jak to zrobić z ograniczeniami RME (żeby być precyzyjnym - u siebie mam tego basu więcej przycięte, ale z kolei u mnie jest sporo więcej od 100-300Hz, więc po przycięciu za bardzo niskiego basu może być zbyt dużo góry) Te wartości nie musisz przeklepywać idealnie - jak jest 45,86 wystarczy wpisać 46, z tego się nie strzela 1 godzinę temu, Dzik napisał: Inżynier z Kali Audio powiedział kiedyś na forum ASR, że korekcja cyfrowa to jak nakładanie makijażu świni - może się przez to stać bardziej atrakcyjna, ale to nadal świnia. Dlatego ja uważam, na bazie własnych doświadczeń, że korekcja cyfrowa jest okej w przypadku... kosmetycznych korekcji (nie więcej niż, powiedzmy, 6 dB). Przepuszczenie całego pasma przez EQ daje kiepski rezultat (płasko i sztucznie dla mojego ucha) ale wycięcie określonego moda nawet ostrym filtrem i korektą rzędu kilkunastu dB daje świetne rezultaty. Z kolei podbijanie przez EQ na moje ucho to porażka pod względem ilości zniekształceń - tylko zdjęcie nadmiaru. Edytowano 13 sierpnia 2021 przez marcinmarcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 11 minut temu, marcinmarcin napisał: jak jest 45,86 wystarczy wpisać 46 Nie ma nawet takiej możliwości, dokładność częstotliwości w pełnych jednostkach, wzmocnienie o 0.5, (w zakresie -12 +12) quality o 0.1 dB. Bardzo dziękuję @marcinmarcin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts