Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Nie zmienię zdania o poziomie propagandy w telewizji tzw. publicznej /dawniej TVP./

Ostatnio przeżyłem potężny szok. Mam dom jednorodzinny i piec na ekogroszek. Wiadomo jaka jazda jest teraz z cenami a przede wszystkim z dostępnością. Jedynym miejscem gdzie można kupić 2 razy a wcześniej 3 razy taniej niż na składach jest to nieszczęsne PGG. Sklep gdzie tygodniami co wtorek i czwartek człowiek o 16 siada i próbuje kupić, podobnie jak pół miliona albo lepiej osób w tym samym czasie. Coś tam mi się udało kupić, ale jeszcze tonę potrzebuję. Na 30 prób 2 razy mi się udało. 

Tydzień temu rozmawiam z ojcem około godziny 15 i mówię mu że muszę kończyć bo muszę usiąść przy komputerze by udało mi się zalogować i muszę polować na węgiel. I teraz najlepsze. Ojciec mi mówi - nie kupuj teraz bo przepłacisz,, będzie tani węgiel przecież - skąd wiesz - no w telewizji mówili że będzie, że już płynie. O jprdl, przeżyłem szok. Ojciec naprawdę w to wierzy, że będzie jakiś tani węgiel, bo Cholecka tak powiedziała. Masakra jak ludzie mają wyprane mózgi. Przykro mi to pisać o ojcu, ale ciekaw jestem ilu takich emerytów jeszcze łudzi się , jest wręcz przekonanych że będzie ten tani węgiel. Wyciągnięcie ręki z nocnika będzie naprawdę dla nich przykre. Facet po prostu przyzwyczaił się, że od 50 lat ogląda wiadomości o 19:30 i to jest wiarygodne źródło tego co dzieje się w kraju i w świecie. Przykre to i smutne. Najgorsze jest to, że ojciec choć rocznik wojenny, to jakby nie patrzeć człowiek wykształcony, wieloletni nauczyciel i dyrektor szkoły a mimo to został tak z manipulowany, tak ślepo wierzy w to co usłyszy w tej tubie propagandowej. Masakra jakaś.

57 minut temu, tomek4446 napisał:

Jak tylko coś się źle dzieje , to albo " nie nasza wina bo ... " , albo " inni mają gorzej " .

Narracja jest tak skonstruowana, że gdy tego posłuchasz to wręcz chcesz dać na mszę za ten rząd, bo ta drożyzna, bałagan i inflacja tylko dzięki nim jest tak niska. Gdyby Tamci rządzili to dopiero by było.

Edytowano przez Wito76
Napisano
12 minut temu, Wito76 napisał:

Gdyby Tamci rządzili to dopiero by było.

Słyszałem te słowa Morawieckiego i nie mogłem uwierzyć , jak nisko ceni własny elektorat , bo do nich kierował te słowa  Traktuje tych ludzi jak bezmózgi , to smutne.

Ja zaś twierdzę , że jak by zmienić Morawieckiego na Emersona Mnangagwa / obecny prezydent Zimbabwe/ to nie mielibyśmy żadnych problemów , i taki ekogroszek to by sprzedawali przy kasie w Biedronce za grosze. To tak a'propos sensu wypowiedzi premiera.

Napisano

Fafniak się miga od jasnej odpowiedzi już od dawna. Lubi obecną władze i tyle, o powody nawet nie pytam. Tzn może nie lubi, ale poprzedniej też nie lubił chyba bardziej 😂

Napisano
12 minut temu, Adi777 napisał:

Podobno 18 tysięcy wyszło. "Panaroja".

To herezje jakieś , właśnie obejrzałem wypowiedź Glapińskiego , jest dobrze , stabilnie , to reszta świata ma problemy , u nas luzik i sielanka.. 

• Lubię to 1
Napisano
24 minuty temu, Adi777 napisał:

Pisałem z koleżanką niedawno. Napisała, że ktoś z jej rodziny lub chłopaka zamawiał węgiel. Podobno 18 tysięcy wyszło. "Panaroja".

Na sześć gospodarstw domowych, to darmo.

Napisano
6 godzin temu, Wito76 napisał:

Ojciec naprawdę w to wierzy, że będzie jakiś tani węgiel, bo Cholecka tak powiedziała.

Nie dziw się ojcu. Ufność często bywa drugą stroną uczciwości, szczególnie u starszych. Ludziom, którzy sami nie kłamią, trudno uwierzyć, że inni robią to na taką skalę. Założę się, że Twój ojciec jest przyzwoitym człowiekiem i to dlatego. :)

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Ufność często bywa drugą stroną uczciwości, szczególnie u starszych.

Masz rację. Dlatego daleki jestem od jakichkolwiek negatywnych osądów emerytów. Sam przeszedłem szybki kurs kapitalizmu w latach 90-tych , gdzie w głowie mi się nie mieściło , że sklep w którym dałem zadatek na towar może za tydzień przestać istnieć razem z moją kasą 😂 Za komuny niedopuszczalne :) 

Ja mam inny problem z moją Mamą. Ostatnio jak u niej byłem napomknąłem , że w związku z jej cholernie niską emeryturą / po 40 latach pracy w przemyśle włókienniczym / mogła by złożyć podanie o dodatek osłonowy. Usłyszałem , że sobie radzi , a od pisu nie chce żadnych dodatków , 13, 14, 20 emerytury, tylko by się podali do dymisji i marnowali przyszłości młodym. :) Normalnie mnie zamurowało :) 

• Lubię to 1
Napisano (edytowany)
15 godzin temu, Wing0 napisał:

Fafniak się miga od jasnej odpowiedzi już od dawna. Lubi obecną władze i tyle, o powody nawet nie pytam. Tzn może nie lubi, ale poprzedniej też nie lubił chyba bardziej 😂

Nie mam zamiaru się "spowiadać", bo ja patrzę na to wszystko w kontekście procesów wynikających ze zdarzeń, które zaszły już wcześniej. Musiałbym wystukać na klawiaturze elaborat na kilka stron ;) a żeby zawrzeć większość spraw, musiałbym solidnie się przygotować i wypisać wszystko wcześniej. Nie mam ochoty na poświęcenie czasu wolnego. Tym bardziej że efekt byłby mocno wątpliwy, bo nie mam zdolności do przekazywania takiej wiedzy. Czym innym jest słuchanie ludzi z różnych stron, obserwacją, rozmowy z ludźmi "siedzącymi" głęboko w tematach a czym innym umiejętność zebrania tego w coś co będzie miało ręce i nogi.

Siedzicie w szufladzie ( już o tym pisałem wcześniej) i wygodnie jest umieszczać innych w podobnych szufladach. Tak to działa i choćbyście bardzo chcieli zaprzeczyć, to tak jest i będzie. To naturalne.

Dokładnie takie same procesy, wypowiedzi, memy (tylko że tak powiem z przeciwnym "spindoktorstwem" ;) ) używają zwolennicy obecnie rządzących.

A wszystko to podparte jest czymś co nazywa się błędem konfirmacji i co dotyka każdego z nas.

Chyba największym problemem jest to że masy ludzkie postrzegają "dobro kraju" przez pryzmat tego kto rządzi (partie), wiążą to ze sobą. 

Edytowano przez Fafniak
Napisano

:) Nie masz zamiaru się spowiadać - nie wytykaj innym spowiedzi.

Po drugie - sam siedzisz w szufladzie i nie zaglądasz do innych szuflad w przeciwieństwie do interlokutorów.

Co z tą aferą w CNN? dalej nie wiem o którą chodzi?

Napisano (edytowany)
11 minut temu, gienas napisał:

Po drugie - sam siedzisz w szufladzie i nie zaglądasz do innych szuflad w przeciwieństwie do interlokutorów

Oj zaglądam :)

gdybym nie zaglądał do różnych szuflad nie widziałbym jak bardzo do siebie jesteście podobni 

11 minut temu, gienas napisał:

Co z tą aferą w CNN? dalej nie wiem o którą chodzi?

Poszukaj. 

Bodaj w zeszłym roku.

Dyrektor techniczny chyba miał "wpadkę" prawdomówności

Edytowano przez Fafniak
Napisano
37 minut temu, Fafniak napisał:

gdybym nie zaglądał do różnych szuflad nie widziałbym jak bardzo do siebie jesteście podobni

Ludzie w ogóle są do siebie podobni. Ale to nie znaczy, że podział polityczny cechuje symetria. Zresztą z tym podobieństw też bym nie przesadzał. Uśredniając, zdeklarowani wyborcy PiS są na żywo bardziej hałaśliwi i agresywni od elektoratu PO. Przynajmniej ci, z którymi miałem okazję się zetknąć. ;)

Napisano

Fafniak tak jesteś zawiły w unikaniu jasnych odpowiedzi, że już chyba sam nie wiesz o co Ci chodzi 😂. Jasne że władza obecna przez 7 lat miała dość czasu by zająć się palącymi problemami, a nie pogłębiać kraj w beznadzieji ciekawe kto posprząta to dziadostwo po nich i ile to zajmie bo sądzę, że moje dzieci tego nie doczekają... Tyle pieniędzy bezmyślnie wywalane w błoto. Wszystkie te programy "pro-spoleczne" są o dupę rozbić. Jedyne co im się udało to zbudować genialny jak widać system manipulacji i propagandy. Chyba części osób starszych tego brakowało....

Napisano
2 godziny temu, gienas napisał:

Czyli jak zwykle "trącasz" i pomagasz szukać kto "trącał"...

20 sekund wpisywania 

technical director cnn affair

Oraz na jutjubie 

Naprawdę to nie jest jakiś wyczyn

Napisano
4 godziny temu, Fafniak napisał:

Z tym podobieństwem to bym nie przesadzał.

@Fafniak W 2015 miałem duże pretensje do PO , i choć nie wierzyłem w populizm pis-u pomyślałem , że ok.  wygrali ,jakaś zmiana się przyda. W pierwszych latach swojej kadencji pis jeszcze się bał. Bał się opinii publicznej , jak zostanie postrzegany za granicą. Bał się do momentu przejęcia prokuratury i TK. To co nastąpiło potem to powiem Ci , że przeszło moje najmielsze wyobrażenia. Ci ludzie zrobili sobie folwark z naszego kraju. W życiu bym nie pomyślał , że będę się wstydził , że jestem częścią społeczeństwa ,które akceptuje nepotyzm , kłamstwa i manipulację , upadek na scenie międzynarodowej , niegospodarność , zaniżenie do minimum ,a w większości brak jakichkolwiek kompetencji na państwowych stanowiskach . Fafniak , tak mi się przypomniało , jak oceniasz naszą reprezentację w UE , Kęmpa , Szydło , Zalewska .... Ja staram się o tym nawet nie pamiętać.

Połóż na szali wypowiedzi elektoratu pisu i opozycji. Ich żądania i refleksje. Ja widzę po jednej stronie, kasę którą rząd lub sam Kaczyński DAJE i złych Niemców , Żydów razem z UE , z drugiej sądownictwo , ekologię , prawa kobiet , gospodarkę ...

A' propos gospodarki , wczoraj widziałem wypowiedź jednej sympatycznej Pani chwalącej rząd , że od przyszłego roku jej pensja wzrośnie o 400 zł brutto / wzrost min. krajowej/. Wychwalała Morawieckiego pod niebiosa, jak dba o prostych ludzi i DAŁ jej podwyżkę. Pani okazało się ,pracuje w piekarni i to prywatnej. Dlaczego ? Dlaczego kurna ludzie nie myślą ? Już pomijam fakt , że Morawiecki nie wyjmie kasy z kieszeni, ale czy tak trudno pojąć , że te jej 400 zł skądś się musi wziąć.  A mamy początek recesji , czyli albo pracodawca wrzuci te 400 zł w cenę produktu i przetrwa, albo przestanie być konkurencyjny na rynku i się zwinie. A za moment ta Pani wyląduje na zasiłku. Tak zrobią wszyscy pracodawcy , ekonomia jest nieubłagana , można podwyższać pensje ,gdy mamy wzrost gospodarczy , gdy firmy inwestują w rozwój , modernizację , gdy rośnie zbyt.Te rządowe podwyżki są czystym populizmem.

Ta podwyżka zniknie z naszej kieszeni w mgnieniu oka przy obecnej inflacji , ba ona napędza inflację. Ale... inflacja jest korzystna dla pis-u , nawet nie marzyli , że co miesiąc będą mogli ściągać takie kwoty do budżetu i to nie robiąc zupełnie nic.

Napisano

Co jak co ale chody u Boga to PiS ma oj ma. Pandemia, wojna, inflacja jak manna z nieba im spadają odwracacze uwagę, rzeczy na które tak łatwo zwalić całe zło tego świata....

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...