Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

Producent mojego kabla podaje 400h czasu wygrzewania. To sporo... Mam takie pytanie - czy jeśli wzmacniacz jest włączony i nie leci muzyka, ale do kolumn dociera prąd to kabel się wtedy też wygrzewa? Mógłbym wtedy zostawić sprzęt na 24h i wygrzać ten kabel szybko. Czy jednak musi lecieć po nim zmienny prąd i grać, żeby się wygrzał?

P.s. Ewentualne dociekliwe komentarze, że kable się nie wygrzewaja, nie grają itd proszę ignorować :) 

Napisano

Słychać bardzo cichy szum w kolumnach jak się przyłoży ucho przy włączonym wzmaku jak nie gra muza :) ale ok, czyli muszą być jakieś przebiegi - tak tez czułem :( No cóż myślałem, ze ogarnę temat na cwaniaka.

2 minuty temu, Kubakk napisał:

Są specjalne płyty do "wygrzewania" :)  kup odpal i będzie

https://audiotop.pl/pl/p/Plyta-do-wygrzewania-kabli-glosnikowych-Tellurium-Q-System-Disc/9503

Wow, to mnie rozwaliło. Płyta specjalnie do wygrzewania kabli? Czy to aby już nie przesada? Ktoś testował/posiada?

Napisano
13 minut temu, Sqter83 napisał:

Ja mam takie pytanie. Pewnie już było, ale dlaczego producent nie może go "wygrzać" przed sprzedażą i sprzedać gotowego produktu ?

A Ty byś chciał stracić ten czas kiedy kabel nabiera wartości pokazując różne barwy po drodze wygrzewania ? ;)

Napisano
17 minut temu, Kubakk napisał:

A Ty byś chciał stracić ten czas kiedy kabel nabiera wartości pokazując różne barwy po drodze wygrzewania ? ;)

przecież można dać do wyboru 1 wersja do wygrzewania i 2. droższą, wygrzaną. 

21 minut temu, PaVson napisał:

@mateolo2 proponuję na tego typu utworach wygrzewać kable zadowolenie i efekt murowany nie potrzeba 400h

Ja bym polecił naszą krajową i niedocenioną gwiazdę lat 80, Danusię Lato :P hheehe też dobrze wygrzewa

Napisano

Jeśłi chcesz je "wygrzać" , i wnioskując z pytania, nie chcesz żeby przez cały ten czas dudniła muzyka, przykręc z jednej strony kabli wtyczkę Schuko, z drugiego końca zamontuj oprawkę z żarówką, włącz do sieci i grzej. Zamiast muzyki będzie lampka nocna. Kable w ciszy się wygrzeją , ty się wyśpisz przez te 17 nocy (400 godzin minie)  i osiemnastego  dnia podłączysz wygrzane już kable pod wzmacniacz i kolumny.

Napisano

No to ja przypomnę ze prawdziwi puryści w tej dziedzinie uważają że kable po podłączeniu do innego sprzętu wymagają kolejnego wygrzewania, aby zgrały się z systemem :P . Nic tu lampki nie pomogą, ani gorące kawałki. Kable trzeba zgrzewać z systemem. Jeśli się je odłoży na jakiś czas, również trzeba je powygrzewać.

Napisano
9 minut temu, MobyDick napisał:

No to ja przypomnę ze prawdziwi puryści w tej dziedzinie uważają że kable po podłączeniu do innego sprzętu wymagają kolejnego wygrzewania, aby zgrały się z systemem :P . Nic tu lampki nie pomogą, ani gorące kawałki. Kable trzeba zgrzewać z systemem. Jeśli się je odłoży na jakiś czas, również trzeba je powygrzewać.

o tym nie słyszałem, ale to ma sens, ma sens,

Napisano
2 godziny temu, mateolo2 napisał:

Hej,

Producent mojego kabla podaje 400h czasu wygrzewania. To sporo... Mam takie pytanie - czy jeśli wzmacniacz jest włączony i nie leci muzyka, ale do kolumn dociera prąd to kabel się wtedy też wygrzewa? Mógłbym wtedy zostawić sprzęt na 24h i wygrzać ten kabel szybko. Czy jednak musi lecieć po nim zmienny prąd i grać, żeby się wygrzał?

P.s. Ewentualne dociekliwe komentarze, że kable się nie wygrzewaja, nie grają itd proszę ignorować :) 

A Ja też mam takie pytanie...

Załóżmy że kabel jest już wygrzany, to na ile wystarcza "wygrzanie" pomiedzy "bezposrednim docelowym użytkowaniem"? Czyli (upraszczajac), po ilu godzinach nie używania sprzetu (tutaj również w godzinach) , należy ponownie przeprowadzić długotrwały proces wygrzewania? 🤔

No chyba że wystarczy raz na "zawsze". Ktoś coś wie?

54 minuty temu, MobyDick napisał:

Jeśli się je odłoży na jakiś czas, również trzeba je powygrzewać.

Rozumiem że mowa tutaj o wypietych z systemu. Natomiast mnie interesuje gdy nadal "są" podłączone ale przez "x" godzin nieużywane? 🤔  co wtedy? Znów wygrzewamy? Czemu tego nie ma podawane w "instrukcji"?

Napisano (edytowany)

Wygrzewaj szumem. Biały szum, różowy, brązowy itd. można znaleźć listę na Tidal czy Deezer. White Noise, poszukaj. Poczytaj o szumie, jest sporo informacji na ten temat. Kilkugodzinne puszczenie szumu, to jak kilku tygodnowe słuchanie muzyki. Zapodaj na noc, zamknij drzwi i idź spać. Sprawdzone, działa.

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Zapomniałem dopytać. A co z kablami które słychać od razu po podłączeniu? Jak zagrają po wygrzaniu? Co się zmieni w charakterystyce tego brzmienia? Scena będzie jeszcze głębsza?
Niskie tony jeszcze głębsze? Brzmienie będzie jeszcze bardziej muzykalne?

Napisano

Nowe kable na 70-80% grają swoim potencjałem, potem dogrzewanie ma różny przebieg, czasami bas nabiera szybkości, innym razem będzie więcej masy czy głębi w uderzeniach, zyskuje tez szczegółowość basu. Na średnicy na + zmienia się barwa, separacja instrumentów, ilość szczegółów. Z górą tez bywa różnie, bywa, że srebro dostaje gładkości, ale bywa, że też po wygrzaniu podbija lekko górę i nie wszystkim będzie to odpowiadać, bo chociaż słyszymy więcej to z czasem syczące głoski mogą drażnić.

Dlatego mamy tak duży wybór w drutach, każdy znajdzie coś dla siebie, chociaż to długi i żmudny proces pasowania kabli do sprzętu. Znam takich co szybko zrezygnowali ....... z reguły przez ceny kabli, ale znam tez takie osoby, które testują u siebie kable po 10k za RCA niestety .... z różnym skutkiem końcowym, często przez to, że w jednym był świetny bas, w innym średnica a w kolejnym piękna góra i potem się zaczyna walka o kabel łączący te fajne cechy w jeden przewodnik.

Kable to "ciężki temat "czasami lepiej zgodzić się na pewne ustępstwa, zaakceptować pewne braki, czyli mniejsze zło i odpuścić z zyskiem dla portfela. 

Napisano
5 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Nowe kable na 70-80% grają swoim potencjałem, potem dogrzewanie ma różny przebieg, czasami bas nabiera szybkości, innym razem będzie więcej masy czy głębi w uderzeniach, zyskuje tez szczegółowość basu. Na średnicy na + zmienia się barwa, separacja instrumentów, ilość szczegółów.

Bogusław, z całym szacunkiem¬¬w jakiej temperaturze i technologii  można zmienić strukturę materiałów tak aby mogły zmienić właściwości ?

Trochę więcej wiedzy z fizyki !  kto takie bzdury pisze 🤣 ?

Pozdr.