Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Test - spełnienie marzeń. Można marzyć o kolumnach za 2 tys. mają już kolumny kilkukrotnie droższe? Okazuje się, że tak. Już jakiś czas temu zafiksowałem się na tych małych Usherach. I nie chce mi przejść. Trudno powiedzieć dlaczego. Może po trochu: bo miałem już dobre doświadczenia z tą firmą, bo s-520 mają bardzo dobre opinie w necie, bo miałem ich już okazję przez chwilę z satysfakcją posłuchać, bo są zbliżone konstrukcyjnie do pewnych ProAców, które mi się bardzo podobały.  A może po prostu dla tego, że ich konstrukcja ma w sobie nieodparty urok (ja się w każdym bądź razie urokowi klasycznego, audiofilskiego mini-monitora z logiem szanowanego producenta nie potrafię oprzeć).

j349538981.1.jpg.d4ea4f2df73531a32d4b437d8fe5d93e.jpg

Test będzie na luzie, ale wcale nie bez określonego celu. Plan jest taki, że jeśli okażą się rewelacyjne, to kupię je synowi do jego pokoju. A jak chłopak będzie w szkole...

cdn.

Napisano (edytowany)

A pisałeś, że koniec z testami, że teraz tylko muzyka... ;) 

Z tym wyglądem to się zgodzę, są ponadczasowo piękne. Chociaż dla mnie tylko w kolorze czarnym :)

To jest obecnie produkowana wersja? Internety piszą, że pierwsza, już nie produkowana była / jest tą naj. 

Pisz Kraft jak pierwsze wrażenie, chociaż zero - jedynkowo czyli od 1 do 10 na ile zasłużyły? (za brzmienie nie wygląd oczywista) 

Ps. Jeżeli mają twardy, szybki, konturowy dół to do końca tygodnia w ciemno je kupię. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
11 minut temu, kaczadupa napisał:

do końca tygodnia w ciemno je kupię. 

To bierz, bo to jedne z tych kolumienek, które można się pokusić o propozycję kupna w ciemno do kilkunastu metrów jak ulał. 

Słyszałem je dawno, co prawda nie u siebie, tylko w salonie audio z NADem i zrobiłem większe gały niż średnica ich kopułki 😄

Wszytko było połączone Enerrami i Equlibrium 😉

Napisano
2 minuty temu, kaczadupa napisał:

Niskie tony mnie interesują, jak miękiszony to nie dla mnie. 

Nie przypominam sobie, żeby to były miękiszony w tym zakresie, ale tak jak pisałem tam był zestaw NADa i tego...

😉

P.S.

Chyba na AS popełnili ich recke, coś mi się zdaje.

Napisano (edytowany)
45 minut temu, kaczadupa napisał:

A pisałeś, że koniec z testami, że teraz tylko muzyka... ;) 

Postanowienie noworoczne. Do kwietnia to i tak długo wytrzymałem;)

To jest obecnie produkowana wersja? Internety piszą, że pierwsza, już nie produkowana była / jest tą naj. 

Testować będę jakąś starszą, ale jeśli się zdecyduję na zakup, to będę musiał kupić nową, bo słabo z dostępnością używek.

Pisz Kraft jak pierwsze wrażenie,

Jeszcze nie dojechały. Może jutro.

Edytowano przez Kraft
Napisano
56 minut temu, DiBatonio napisał:

To bierz, bo to jedne z tych kolumienek, które można się pokusić o propozycję kupna w ciemno do kilkunastu metrów jak ulał. 

4 minuty temu, DiBatonio napisał:

😆

A jak by Ci napisał: Adam, skocz z okna.

Skoczyłbyś? 

Jacku, Krafta proponuję zostawić... na koniec testu :):)

Napisano

Wooferek w tych Usherach wizualnie jest bardzo podobny do tego, który siedzi m.in. w dużo droższych Diapasonach Karis / Adamantes. Różni je w sumie kształt korektora fazy i drobne niuanse. Gdzieś coś kiedyś wyczytałem, że Usherowi zarzuca się kopiowanie znanych konstrukcji Scan Speak (chyba, że coś mi się ubzdurało). A tu okazuje się, że Seasy też lubią "naśladować". Na fotce Diapason Karis III, które miałem jakiś czas temu u siebie.

IMG_20201216_221919.jpg

Napisano
6 godzin temu, lpomis napisał:

Gdzieś coś kiedyś wyczytałem, że Usherowi zarzuca się kopiowanie znanych konstrukcji Scan Speak

Nie kopiowanie a udoskonalanie :) Fakt są to konstrukcje bardzo zbliżone. 

7 godzin temu, lpomis napisał:

Różni je w sumie kształt korektora fazy i drobne niuanse.

Ja widzę kolosalną różnicę , moje są białe w lakierze :) 

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, lpomis napisał:

Gdzieś coś kiedyś wyczytałem, że Usherowi zarzuca się kopiowanie znanych konstrukcji Scan Speak (chyba, że coś mi się ubzdurało). A tu okazuje się, że Seasy też lubią "naśladować". 

Scan-Speak, Seas i jeszcze na dokładkę Dayton. Chyba tylko zainteresowane firmy wiedzą, o co naprawdę z tymi projektami głośników Ushera chodzi. Na szczęście, jaka by nie była geneza tajwańskich driverów, to uchodzą one za porządne konstrukcje.

225179745_ProAc01.thumb.png.dede3a49a9e44d4f6bb09ca5009ac393.png

A tu usheropodobna 14-tka SEAS-a z korektorem fazy w tomkowych ProAc Response One SC.

Edytowano przez Kraft
Napisano
8 godzin temu, lpomis napisał:

Wooferek w tych Usherach wizualnie jest bardzo podobny do tego, który siedzi m.in. w dużo droższych Diapasonach Karis / Adamantes. Różni je w sumie kształt korektora fazy i drobne niuanse. Gdzieś coś kiedyś wyczytałem, że Usherowi zarzuca się kopiowanie znanych konstrukcji Scan Speak (chyba, że coś mi się ubzdurało). A tu okazuje się, że Seasy też lubią "naśladować". Na fotce Diapason Karis III, które miałem jakiś czas temu u siebie.

IMG_20201216_221919.jpg

Możesz napisać jak Ci się ich słuchało?

Napisano (edytowany)

S-520 to konstrukcja już niemłoda. Debiutowała około 2005 roku. Za projekt odpowiadali Amerykanin dr Joseph D'Appolito (tak ten!) oraz Tajwańczyk Tsai Lien-Shui. Ponoć zrobiły furorę na naszym Audio Show 2005. Przygotowujący relację z imprezy dla miesięcznika "Audio" redaktor Pacuła określił je mianem "Dźwięku wystawy". 

3271.jpg.903fc4a07e073208b02bdde5e4f443b4.jpg

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

W sieci dominują pochlebne recenzje tych Usherów, choć zdarzają się wyjątki.

https://www.whathifi.com/usher/s-520/review

W każdym razie, bez względu na ocenę ogólną, powtarza się opinia, że dynamika trochę odstaje poziomem od reszty.

https://hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/3452-usher-s-520-ii.html

http://www.audioreview.com/product/speakers/bookshelf-speakers/usher/s-520.html

Recenzenci i użytkownicy zwracają też uwagę na wyeksponowany przełom średnicy i sopranów. Czyli unikać wzmacniaczy o podobnym charakterze. No i naprawdę mała efektywność (82 dB) oznacza, że nie zaszkodzi podłączyć mocniejszy piecyk. Mój Sol II raczej odpada z obydwu ww. względów. :(  Ale z takim Naimem SN3... ;)

Gdybym planował oddzielny system do sypialni... Niestety, nie mam sypialni. :( Niemniej, będę z ciekawością śledził wątek. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
29 minut temu, Kraft napisał:

Mimo to dały radę.

Miałem Tomka Proaki u siebie. Nawet z lampką SET zagrały pięknie. Dlatego zwróciłem uwagę. Wielu uważa, że to niedorzeczne łączyć lampowca i kolumny z małym wooferkiem z plastiku. Mimo to jak się podkręci volume potrafi taki zestaw zaskoczyć fajnym dźwiękiem. Są niedostatki niskiego basu ale ta średnica. Miód malina. 

Napisano
12 minut temu, Rafał S napisał:

W każdym razie, bez względu na ocenę ogólną, powtarza się opinia, że dynamika trochę odstaje poziomem od reszty.

Swego czasu to samo usłyszałem w prawdopodobnie :) najlepszym salonie audio w kraju.