Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Børresen M6 już na półmetku.

image.png.b923d311cca36c159130b72ac8ad9f45.png

W Studio TV3 będzie czekał na Państwa jeden z najdroższych i najnowocześniejszych systemów audio w 25-letniej historii Audio Video Show. W skład ultra high-endowego systemu wchodzą flagowe modele z oferty firm Børresen oraz Aavik, a także topowe akcesoria zasilające Ansuz. Uzupełnia je prezentowany po raz pierwszy w Polsce gramofon Nagra Reference Anniversary Turntable. Czekają na Państwa zestawy głośnikowe Børresen M6, które na tegorocznym Audio Video Show będą miały premierę w Europie. Zestawy głośnikowe Børresen M6 to najnowszy i największy model z serii M. Wykorzystano w nim innowacyjne technologie opracowane przez Michaela Borresena. W pokoju odsłuchowym na Stadionie Narodowym będzie można porozmawiać z ich twórcą. Amplifikacja Aavik. Urządzenia firmy Aavik skonfigurowano w topologii Bi-amp. Będzie to para stereofonicznych końcówek mocy Aavik P880 wraz z przedwzmacniaczem Aavik C880. W cyfrowej części toru źródłem jest referencyjny streamer Aavik SD880. System został okablowany akcesoriami firmy Ansuz serii DTC-Gold Edition. Ponadto każde z urządzeń wyposażono w topowe akcesoria kontrolujące rezonanse Ansuz. Sercem toru analogowego jest przedwzmacniacz gramofonowy Aavik R580 oraz jako źródło: zbudowany z okazji 70-lecia firmy: gramofon Nagra Reference Anniversary Turntable. Będzie to unikalna możliwość zobaczenia i posłuchania - po raz pierwszy w Polsce - gramofonu, który został wyprodukowany tylko w 70 egzemplarzach! Gościem specjalnym w pokoju Audio Group Denmark będzie Kerry St. James z firmy NAGRA. Gośćmi polskiego dystrybutora Audio Group Denmark będą założyciele Audio Group Denmark: Michalel Børresen oraz Lars Kistensen oraz legendarny wizjoner świata audio: Fleming Rasmussen. Na Stadionie Narodowym gościem będzie Kerry St. James - Sales and Marketing Director firmy NAGRA.

Tymczasem na froncie Ayona:

Ayon.jpg.ee22d2fee4cc27ef9011a3d122071a74.jpg

W sali Golden 2 prezentację elektroniki Ayon Audio poprowadzą Robert Szklarz i Gerhard Hirt. Głównym punktem programu będzie zestaw składający się z głośników Lumen White Kamea, zasilanych dzielonym zestawem Ayon Conquistador. Źródła dźwięku to Ayon S-10 Transport z przetwornikiem Kronos oraz ikona marki Transrotor – Tourbillon z japońską wkładką Analog Relax EX-1000.

• Redakcja AUDIO changed the title to Audio Video Show 27-29.10 2023
Napisano

@Elberoth

W jakich godzinach kursują autobusy AVS między Stadionem Narodowym a hotelem Radisson Blue Sobieski? Chodzi konkretnie o pierwszy oraz ostatni odjazd zarówno w piątek, jak i sobotę i niedzielę.

https://audioshow.pl/pl/wystawa/dojazd
Na tej stronie AVS jest tylko taka informacja 
"W trakcie wystawy pomiędzy hotelami a PGE Narodowym przemieszczać się będzie można specjalnymi autobusami kursującymi wahadłowo. Odjazd co 30 minut o pełnych godzinach (tj. o 11.00, 11.30, 12.00 itd.) spod Hotelu Sobieski oraz PGE Narodowego (sprzed bramy nr. 5)."

A zazwyczaj trudno było się tego dowiedzieć na 100% w informacji (odpowiedzi w stylu "prawdopodobnie ostatni autobus odjedzie o godzinie 19.00)

Jakie są zamierzenia odnośnie daty następnego AVS? Przeniesienie na październik jest fajne pod względem temperatur zewnętrznych i długości dnia (kiedy jest widno), natomiast wielu osobom (nie tylko mnie) marzy się początek października jako świetne wejście w audio po zakończeniu wakacji 🙂

Pozdrawiam
PS. Świetny pomysł z zamieszczeniem zdjęć z dzisiejszego dnia - przygotowań firm do AVS 👍

• Gratulacje 1
Napisano
1 godzinę temu, Elberoth napisał:

en system Audio Note kosztuje 8 milionów Złotych. Jest to niezwykle rzadko pokazywana konfiguracja urządzeń ........

W urządzeniach Audio Note z poziomu 5 i 6 użyto wiele kilogramów drutu i folii z najczystszego srebra zarówno w połączeniach, kondensatorach sygnałowych jak i w transformatorach międzystopniowych........

Użyto własnego projektu niemagnetyczne tantalowe rezystory ze srebrnymi wyprowadzeniami oraz najlepsze czyli najdroższe grafitowe kondensatory Rubycon Black Gate pochodzące jeszcze z zapasów poczynionych przez Audio Note wiele lat temu zanim zakończono ich produkcję.

pozostaje pytanie , czy

.....umożliwia cofnąć się w czasie do momentu powstawania nagrań i sublimować w emocje muzyków.

Może ktoś się odważy opisać podróż w przeszłości😏za 8mln. zł.

Pozdr.

P.S.

Uważam i ujmę to delikatnie, że jest to więcej niż przesada......

Napisano
35 minut temu, Karol64208 napisał:

pozostaje pytanie , czy

Pozdr.

P.S.

Uważam i ujmę to delikatnie, że jest to więcej niż przesada......

To jest baaaardzo delikatnie ujęte 🤭

Napisano
56 minut temu, Karol64208 napisał:

- mam większe monobloki lampowe 

- mam więcej klocków towarzyszących 

- mam większe kolumny

- mam drapaka w ładniejszym lakierze

- mam kable złote a nie srebrne 

Mogę sprzedać swój system w promocyjnej cenie 7,5 bańki !!!

Decyduje kolejność zgłoszeń !

😂

Napisano

Polska premiera Rega Naia podczas wystawy Audio Video Show 2023!

Flagowy gramofon brytyjskiej firmy zostanie po raz pierwszy zaprezentowany szerszej publiczności już w najbliższy weekend, podczas wystawy w Warszawie. Producent poświęcił na niego lata pracy, badań i testów. Wszystko po to, by zaprezentować jak najdoskonalszy produkt, który idealnie sprawdzi się w niejednym flagowym zestawie audio.

Usłyszycie go w sali Arkadia II+III w hotelu Radisson Blu Sobieski. Będzie współgrał z flagowym wzmacniaczem Osiris, co pozwoli pokazać wszystkie zalety tego niezwykłego gramofonu. Zapraszamy!

rega_naia.jpg

• Lubię to 2
Napisano (edytowany)

Jutro jadę na Targi, postaram się odwiedzić kilka miejsc, na pewno Audiovector w którym się zakochałem ;) /.. kilka  "numerów stoisk "na liście już mam zapisanych od tygodnia  :)
Was też Q21 odwiedzę z przyjemnością, jesteście życzliwi ludziom w sieci,  nie raz tego doświadczyłem osobiście i zauważyłem. (O ile się wystawiacie bo tego nie zweryfikowałem w momencie gdy to piszę.)

Wyrazy szacunku

Edytowano przez Marek333
Napisano
19 minut temu, tomek4446 napisał:

Mogę sprzedać swój system w promocyjnej cenie 7,5 bańki !!!

za ile mogę sprzedać moje "antyki" to chyba słowo klucz. Jak bym dodał do ceny  99% opis (historia, itd.) + 1% jakość 😀

Tomek, myślę że przy licytacji moje antyki mogą przebić Twoją cenę, przepraszam😔.

Napisano
13 minut temu, Marek333 napisał:

Jutro jadę na Targi, postaram się odwiedzić kilka miejsc, na pewno Audiovector w którym się zakochałem ;) /.. kilka  "numerów stoisk "na liście już mam zapisanych od tygodnia  :)
Was też Q21 odwiedzę z przyjemnością, jesteście życzliwi ludziom w sieci,  nie raz tego doświadczyłem osobiście i zauważyłem. (O ile się wystawiacie bo tego nie zweryfikowałem w momencie gdy to piszę.)

Wyrazy szacunku

Jesteśmy, jesteśmy :) Wszystkiego dowiesz się z tego wpisu na naszym blogu. W sobotę o 12 zapraszamy też na warsztaty Wojciecha Pacuły o tytule "Test Press - WTF?". 

• Lubię to 1
  • Gratulacje 1
Napisano

Oczywiście jak zawsze trzeba wpaść do pokoju Lampizatora oraz Arka Svedy.

Arek pokaże nowe kolumny Sveda Neon:

image.png.251f5e1770dc7eb532a6ef26f2601d1e.png

To referencyjna, bezkompromisowa dwudrożna konstrukcja oparta o dwa przetworniki Scan Speak Revelator, do tego prawie 500W dwóch wzmacniaczy na kanał w klasie A/B oraz klasyczne, analogowe filtry.
Do tego piękny lakier kobaltblau z palety BMW serii M
Żadnego DSP, żadnej klasy D! Czyste analogowe granie!

Natomiast Łukasz nowego DACa Lampizator Poseidon DAC:

image.png.168ba0e070fe413ab5f3b20f99124076.png

Poseidon ma zastąpic w ofercie Pacifica oraz Golden Gate'a.

Napisano (edytowany)
24 minuty temu, Elberoth napisał:

do tego prawie 500W dwóch wzmacniaczy na kanał w klasie A/B oraz klasyczne, analogowe filtry.

pytanko, jest to sprzęt do nagłośnienia supermarketów?

czy tylko ma Nas szokować mocą, bo raczej w domu to nikt nie wykorzysta a poza tym jest prosta zasada w akustyce i elektronice, sprzęt gra najlepiej pomiędzy 40% do 60% więc trudno sobie wyobrazić w jaki sposób ktoś wykorzysta go swojej jaskini audiofila czy melomana.

P.S.

Podobnej mocy i większe bo 1000W widziałem na targowiskach w latach 90😂

Edytowano przez Karol64208
Napisano
27 minut temu, Karol64208 napisał:

Tomek, myślę że przy licytacji moje antyki mogą przebić Twoją cenę, przepraszam

Nie ma za co. 

Mam:

1966 ,1974 , 1976, 1978, 1979 , 1983, 1985, 1998 

Napisano

Gorąca premiera - dosłownie i w przenośni!

Pracownia Wzmacniaczy Lampowych zaprezentuje eksperymentalne monobloki zbudowane w oparciu o lampy GMI-2B - pochodzące z radarów i latarni morskich, o budowie niespotykanej wśród innych lamp (siatki nawijane złotym drutem, miedziane grube anody, waga jednej lampy to 5kg).

Monobloki wykonane są w topologii push-pull, dzięki czemu osiągają moc aż 250W na kanał. Są to prawdopodobnie jedyne na świecie wzmacniacze wykorzystujące ten typ lampy.

Jak zapewnia producent, wzmacniacze są bardzo ekologiczne - pozwalają zaoszczędzić znaczne kwoty na ogrzewaniu domu zimą. Szanuję!

Hotel Radisson Blu Sobieski, sala 118

image.png.e0178e825158023b398782f736f04b32.png

• Lubię to 3
Napisano (edytowany)
11 minut temu, tomek4446 napisał:

1966 ,1974 , 1976, 1978, 1979 , 1983, 1985, 1998 

czapki z głów 😙

7 minut temu, Elberoth napisał:

pozwalają zaoszczędzić znaczne kwoty na ogrzewaniu domu zimą.

👍 podał ile zapłacimy za prąd?

Edytowano przez Karol64208
Napisano

Grobel + Destination Audio zapowiada się smakowicie (jak zawsze zresztą):

image.png.a5c0ac3b0d3acc918dbe44197802af6f.png

Z okazji 40. rocznicy założenia fimy powstało kilka jubileuszowych urządzeń, które pojawią się na tegorocznej prezentacji. Monobloki JA170 na lampach KT170 w podwójnym układzie push-pull łączą w sobie dużą moc 85W w klasie A, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższej jakości. Ich kształt, umieszczenie lamp z przodu pozwalają na łatwiejszą integrację z otoczeniem. 

Po stronie Destination zobaczymy głośniki Nika, wzmacniacz zintegrowany DA GM70

Głośniki Destination wyglądają naprawdę dobrze z bliska i co najważniejsze - grają fantastycznie:

image.png.79ca6632ce7f793057a308ad01d788de.png

Do tego ciekawa integra DA GM70:

image.png.f5db848fa9e43641797ae2bf9109ff12.png

Napisano

Co tu sie właśnie wydarzyło ... premiera nowych głosników Diory, robionych pod własną marką (Diora robi obudowy dla najlepszych europejskich producentów, zaczynając od Tannoya, przez Marten Design a na Gryphonie kończąc. 

Pewnie tez stąd ten colab, bo na zdjęciu widać pełen system Gryphona z monoblokami Mephisto Mono :)

395137078_7066354103427178_7209393622372270225_n.jpg.e083f8d8dc75d109d7f50e2d454e0ae4.jpg

image.png.80b3bbe3b58e8b1d691c5c456de2be3f.png

Napisano

OMG co tu się właśnie wydarzyło?

To już wiem o co chodziło z tą poranną akcją, że się głośniki do windy nie mieściły! Jak to mówię się nie mieszczą, przecież w Tulipie pokazywaliśmy już największe kolumny świata.

Adam z Natural Sound: hold my beer.

Napisano

A "najfajniejsze" jest to, że pewnie będziemy się kilkakrotnie mijać gdzieś na korytarzu, albo siedzieć obok siebie w którejś salce,  nie wiedząc że to dobry znajomy z forum obok.

Napisano

Jak ludzie nie potrafią rozmawiać ,to tak to wygląda 🤷🏿‍♂️

Kto ma się spotkać jest już ugadany  tak to niestety wygląda zawsze . Pzdr

• Gratulacje 1
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...