Skocz do zawartości

Krótka recenzja silikonowych zaślepek RCA

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

@J4Z a to FLAGOWE Cardasy , czy takie z dołu tabeli 🤗 ?

Raczej tak, droższych chyba nie mają, a stać mnie.

Napisano
2 minuty temu, MariuszZ napisał:

Obstawiam poprawę tzw. tła i więcej powietrza ;) 

Ja stawiam na kulturę. 

@audiowit broń Cię panie nie słuchaj żadnych nagrań na żywo z głosem konferansjera bo objawi Ci się w pokoju w wyraźnej bryle. (i co wtedy zrobisz?) 

Napisano
15 minut temu, MariuszZ napisał:

Obstawiam poprawę tzw. tła i więcej powietrza ;) 

A ja obstawiam wrażenie lekkości. Przede wszystkim w kieszeni z portfelem :). 

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Tak jest, człowiek chcę dać coś od siebie, a oni przyjdą i popsują temat.

Ja to w pracy zawsze zastanawiam się, gdzie jest ten pokój z napisem Oni. :)

Napisano
6 minut temu, Wing0 napisał:

Oj jak miło że mam tylko jedne gniazda RCA we wzmacniaczu i DACu ;)

Ja mam więcej niż jedno. Wyłącznie wybrane selektorem jest aktywne, reszta nie jest. 

Oooo, jak mi  miło, że nie muszę zakładać gumki na nieaktywne członki 😉

Napisano

Nie wiem czy już padło to pytanie, bo nie śledzę wątku ale czy jeśli podłączymy do wszystkich gniazd źródła, to też nastąpi poprawa dźwięku? A co jeśli chodzi o wejścia cyfrowe? Też należy je zaślepiać? A jeśli mam 2 pary terminali i nie używamy jednego kompletu, to czy ich zaślepienie przyniesie jakiś wymierny wynik? 

Tak z innej beczki - czy próbował ktoś wyginać sobie małżowiny uszne w stronę kolumn? Gwarantuję niesamowite efekty. 

Napisano

Zastanawiam się nad metodologią.

Najpierw założę 3 zaślepki na dac. Wyjścia rca są aktywne przez cały czas( gram na xlr). Jest w tym sens bo one mogą zbierać zakłócenia. Jest też wejście cyfrowe rca, którego nie używam i jest nieaktywne ( odłączone przez przekaźnik) ale też na wszelki wypadek zaslepię.

I na tych wyjściach może być slyszalna zmiana. No bo sygnał z dac w pre zostaję wzmocniony czyli również zebrane ... fale, zakłócenia. Niby logiczne. Nielogicznym Jest tylko to, że taka zaślepka w żaden sposób nie ekranuje.

Później zaslepię wejścia rca we wzmacniaczu. Tam są 2 rodzaje wejść. Direct i przez kondensator. Ja gram przez Direct i w tym czasie nadal aktywne są te z kondensatorem. Z tym, że fale trafiające na gniazda rca nie zostają już tak wzmocnione jak te po przejściu przez pre. Ale może efekt się zsumuje. 

No i w sumie będzie zaślepione wszystko. Zapomniałem, że mam jeszcze niezaslepione wyjścia rca w cd. No ale cd nie będzie brało udziału w teście. Odłączę je od pre.

Napisano
39 minut temu, Wito76 napisał:

Ja to w pracy zawsze zastanawiam się, gdzie jest ten pokój z napisem Oni. :)

Kiedyś nagrali piosenkę o nich. 

Napisano
17 minut temu, KrólKiczu napisał:

Nie wiem czy już padło to pytanie, bo nie śledzę wątku ale czy jeśli podłączymy do wszystkich gniazd źródła, to też nastąpi poprawa dźwięku? A co jeśli chodzi o wejścia cyfrowe? Też należy je zaślepiać? A jeśli mam 2 pary terminali i nie używamy jednego kompletu, to czy ich zaślepienie przyniesie jakiś wymierny wynik? 

Tak z innej beczki - czy próbował ktoś wyginać sobie małżowiny uszne w stronę kolumn? Gwarantuję niesamowite efekty. 

Absolutnie wszystkie wejscia i wyjscia. Wtedy jest najwieksza poprawa w dziedzinie braku slyszalnego ale niemierzalnego.

Napisano (edytowany)

Kwestia z małżowiną uszną to jest  fakt i to robi mega robotę. Często to testowałem u siebie będąc pod dużym wrażeniem. 

Efekty są na tyle spektakularne, że dziś niejeden audiofil moze pozazdrościć koledze z podstawówki, któremu dokuczał z uwagi na odstające uszy. 

Edytowano przez zolt
Napisano
7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Wydajniejsze wysokie tony vs pomniejszenie głębi sceny, nie dziękuję ;)

Tak odbierasz dźwięk przy zagiętych uszach?

U siebie zauważam głównie więcej danych w średnicy/wyzszej srednicy. Niskie na podobnym poziomie, wysokie może lekko do góry, ale nieznacznie.  Generalnie więcej szczegółów i dużo więcej dzieje się na średnicy. 

Napisano

Przyznaję, że miałem kłopot z wyborem utworu do testu. Miał być utwór z pełną orkiestrą, wokalami, nieźle nagraną.

Wybór padł oczywiście na J.S.Bacha Christmas Oratorio pod batutą wspaniałego J.E. Gardinera chór i orkiestra. Pierwszy utwór. 8 min testu wystarczy.

Screenshot_20230614_214508_BubbleUPnP.jpg

Napisano
Przed chwilą, audiowit napisał:

Przyznaję, że miałem kłopot z wyborem utworu do testu. Miał być utwór z pełną orkiestrą, wokalami, nieźle nagraną.

Wybór padł oczywiście na J.S.Bacha Christmas Oratorio pod batutą wspaniałego J.E. Gardinera chór i orkiestra. Pierwszy utwór. 8 min testu wystarczy.

Screenshot_20230614_214508_BubbleUPnP.jpg

No i co tam Panie Witoldzie wykazał test? 

Napisano

Szykuje nam się test małżowin usznych, niektórzy zapominają, że te u każdego mają inny kształt i rozmiar.

Poza tym każdy ma też inny kształt kanałów słuchowych. 

Później się dziwią, że każdy ma inne wrażenia słuchowe jak se nagnie swoje klapiaki.

😁