Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 084 tematów w tym forum

• 0 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  1. Nowy EQ na rynku

• 1 odpowiedź
    • 778 wyświetleń
  2. Nowy Fiio M9 - ale czy sprawny?

• 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  3. Nowy odtwarzacz CD do 1500zł

• 4 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  4. Nowy odtwarzacz CD. Jaki?

• 8 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
  5. nowy piecyk

• 9 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
  6. nowy początek 1 2 3 4 5

• 101 odpowiedzi
    • 17,6k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 402 wyświetleń
  7. Nowy sprzet

• 24 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  8. Nowy sprzęt do domu 3 - 4 tysiące

• 14 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  9. Nowy sprzet HI-FI

• 2 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 23 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
  10. Nowy sprzęt...

• 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  11. Nowy Streamer 1 2 3

• 53 odpowiedzi
    • 7,9k wyświetleń
    • 59 odpowiedzi
    • 8,8k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  12. Nowy subwoofer buczy

• 19 odpowiedzi
    • 15,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• @soberowy niby ta plyta znana, popularna, zajechana itd ale przecież i tak zmusiła mnie do krótkiego śledztwa 😎... Nigdy nie zwróciłem uwagi na adnotację "All songs: 1991 Creeping Death". Co to niby znaczy? Wiemy, ze plyty Metalliki powstawały pod szyldem Megaforce, potem Elektry (wydania amerykańskie)/Vertigo, potem Blackened ale to...?  Na moich płytach znalazłem Creeping Death Records. Był to wydawca, reprezentujacy prawa autorskie zespołu w   ASCAP (ichni ZAIKS) do czasu wyjścia z tej organizacji i założenia nowego wydawnictwa Blackened, ktore do dziś trzyma ich prawa autorskie. Ciekawe, że Creeping Death Records wymieniony jest np na plycie Alice In Chains MTV Unplugged. Nie mogłem dojść do tego, bo na Discogs cześć informacji została usunięta!!!! Kurcze i zrobiło się ciekawie 😁..... dla mnie (załączam autentyczny zrzut z ekranu). Ponieważ mam tę płytę udało sie ustalić, że w jednym z utworów Alice, wykorzystano Enter Sandmana, co w książeczce zostało wydrukowane - stąd Creeping Death Records jako właściciel praw!  Niewyjaśnione pozostaje dlaczego w Discogs, ta informacja jest wymazana. Na pewno na żądanie właściciela praw, ale w jakim celu nie wiem. Emocje jak na grzybach 😂.
    • Zgadza się w aplikacji "smartfonowej" Dirac w trybie THX nadal się podświetla że jest aktywny, ale nie jest. Jak już wcześniej pisałem Dirac jest wyłączany w tym trybie. I słychać to po zmianie charakterystyki tonalnej. Można to również zobaczyć wyświetlając info na ekranie TV - niestety jeżeli korzystasz z ARC (aplikacje smart w TV) tego info nie wyświetlisz, tylko z zewnętrznych źródeł. Onkyo (piszę o RZ50) nie ma stricte trybu Auto, instrukcja sprytnie mówi o "automatycznym dopasowaniu optymalnego trybu odtwarzania do sygnału wejściowego", czyli jak będzie DD 5.1 to Onkyo wejdzie w Dolby Surround i "odpali" wszystkie dostępne głośniki np. 7.1.4, jest jednak pewien "myk" nie do końca automatyczny ale możesz sobie sprawdzić. Włącz materiał w Dolby Digital np. DD 5.1, przyciskiem Movie na pilocie klikaj do Direct, po Direct włączy się tryb Dolby Digital z Dirac Live (jeśli masz go włączony) jednak gdy miałbyś w systemie głośniki surround back to na wyjściu będzie 7.1, gdy teraz do amplitunera trafi na tym samym źródle sygnał np. PCM 2.0 to Onkyo znowu go zmieni na wyjściu w Dolby Surround np. 7.1.4, ale gdy podasz DD 5.1 to przełączy się w DD, oczywiście cały czas korekcja będzie działać, jeśli przy PCM 2.0 wybierzesz THX, to PCM będzie zawsze odtwarzany w THX bez Dirac Live, ale gdy na wejściu pojawi się DD amplituner "wróci" do DD 5.1/7.1 z Dirac Live. Jest to trochę pokręcone, szczególnie w przypadku dekodera satelitarnego/kablówki bo różne programy mają różne ścieżki DD/PCM. Żeby PCM 2.0 odtwarzać w 2.0 (2.1 przy odcięciu i wykorzystaniu subwoofera przy DL) trzeba skorzystać z trybów pod przyciskiem Music gdzie dostępne jest stereo. Miałem wcześniej Marantz-a 5013 i tam też trzeba było "klikać" na pilocie aby uzyskać odpowiedni dźwięk. Jako takiego trybu Auto który wysyłałby na głośniki sygnał 1:1 względem wejścia z Dirac Live w Onkyo nie ma, tylko Direct tak wysyła. Jeżeli masz głośniki 5.1 to nie będzie Ci rozszerzał 5.1 do 7.1, więc będzie 5.1. Jak włączysz ścieżkę DTS 5.1 to domyślnie też odpali ją w Neural X korzystając z dostępnych (u mnie 7.1.4) głośników, ale znów "klikając" przycisk trybu Movie możesz go zmusić do DTS 5.1/7.1 z włączonym Dirac Live. W trybie Direct (co jest dziwne i sam muszę jeszcze to sprawdzić) przy sygnale DD 5.1 na wejściu rozszerza do 7.1 na wyjściu, przy DD 2.0 zostaje 2.0. Muszę to sprawdzić z Blue Ray-a, ale dziwne. Poniżej fotki z ekranu Info z TV Tryb Direct Tryb Dolby z Dirac Live Tryb Dolby Surround (ten domyślny - rozszerzający) z Dirac Live i tryb THX gdzie Dirac jest nieaktywny Natomiast Onkyo dość "uparcie" 5.1 rozszerza do 7.1 gdy ma dostępne surround back, nawet w trybie Direct co jest trochę dziwne i nie ukrywam że będę musiał to jeszcze potestować, aż tak się nigdy nie wgłębiałem. Reasumując można wybrać dekoder Dolby czy DTS, ale trzeba "ręcznie" przeklikać domyślne rozszerzanie sygnału Dolby Surround czy DTS Neural.
    • Niestety, pan Sułek już od paru lat w krainie wiecznych łowów. W tej siłce to widzę, że trzymasz rękę na pulsie narodu 💪🏻.
    • Brad Arnold - lider i założyciel rockowej formacji 3 Doors Down zmarł w sobotę 7 lutego 2026 roku. 47-latek w maju zeszłego roku informował, że zdiagnozowano u niego poważną chorobę. Pamiętam kawałek Kryptonite jeszcze za czasów słuchania na winampie ...  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...