audiowit Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 Dnia 13.11.2022 o 08:52, doktormun napisał: Do obsługi IO Daty używam tableta na androidzie. Należy zainstalować aplikację BubbleUPnP i wtedy poprzez ten program słuchamy Tidal lub Qobuz. Działa jeden i drugi. Qobuz oczywiście lepszy moim zdaniem. Nie jest to taki typowy pełnosprawny streamer ale daje radę. Aplikacja Fidata, którą dostajemy wraz z magicznym pudełeczkiem do obsługi plików działa bardzo sprawnie. Pliki i tak grają lepiej od streamingu. Oczywiście taki typowy streamer jest wygodniejszy w obsłudze, ale jednak Soundgenic może być też tak używany. Osobiście gram po USB i nie testowałem po I2S. Tomek, dzięki. Zainstalowałem BubbleUp i iodata śmiga, aż miło. Okazuje się, że dotychczasową niestabilność/mulenie iodaty nie było spowodowane samym urządzeniem tylko aplikacją nią sterującą. Miałem ją źle skonfigurowaną lub zainstalowaną. Tak, że jedyna bolączka tego źródła wyeliminowana i można go z powodzeniem polecać. Pisałeś też o wymianie zasilacza. Wszyscy moi znajomi wymienili na liniowy i również polecają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 4 godziny temu, audiowit napisał: Okazuje się, że dotychczasową niestabilność/mulenie iodaty nie było spowodowane samym urządzeniem tylko aplikacją nią sterującą. Miałem ją źle skonfigurowaną lub zainstalowaną. Tak, że jedyna bolączka tego źródła wyeliminowana i można go z powodzeniem polecać. Na magicznym pudełeczku na froncie, w prawym dolnym rogu świeci się dioda. Powinna się świecić na zielono, stałym światłem. Jeżeli miga lub świeci na pomarańczowo należy zrobić aktualizację, ewentualnie pobawić się menu konfiguracji urządzenia. Ja to robiłem w poprzednią zimę (w sumie znowu mamy zimę, ale ten czas zap…….). Nie pamiętam dokładnie co i jak dokładnie robiłem, ale to I-O Data śmiga kompletnie bezproblemowo. Aplikacja Fidata działa niesłychanie szybko. Nie jest to dziwne, ponieważ generalnie Soungenic posiada mój ulubiony napis: Made in Japan. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 U mnie też problemy bywają z fidata, aplikacje inne działają bez kłopotu. Może kwestia netu, może pilota sterującego (smartphona) nie wnikam już. Słucham muzyki. Kolega właśnie też mi podesłał zdjęcia kupił pudełeczko pierwsze wrażenia pozytywne. Będzie z kim popisać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 25 listopada 2022 Udostępnij Napisano 25 listopada 2022 O transporcie fidata jeszcze nie koniec, niebawem opublikuje opis wrażeń jak się ma ten transport przy lapku z custom pod audio foobarem, muszę jeszcze dodać że fidata miała już w zestawie lepszy zasilacz liniowy 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 listopada 2022 W sumie, nie musisz. Wiemy, że brzmi wspaniale ;). Ale oczywiście nie jest połączona przez i2s i przez zegar? Zrozumcie, że to bardzo ważne. Minimalizuje się w ten sposób jither. Wskakujemy na wyższy poziom dynamiki i płynności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 26 listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 listopada 2022 Wiem wiem ale ani laptop ani obecny transport nigdy nie był podpinany pod spdif Może w przyszłości Paweł pomyśli żeby kupić dodatkowo te pudełeczko, dawno temu testowałem wpływ spdif z laptopem sporo poprawiało to ogólną jakość dźwięku i nie tylko dynamikę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 26 listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 listopada 2022 Witam Cd transport CXC v2 Gato Audio DIA 250s wzmacniacz Pylon Audio Diamond 25 kolumny Denon D9200 sluchawki z Forza audio kablem Singxer dac/wzmacniacz Pozdrawiam 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 listopada 2022 Ło jeżu, to chyba na słuchawkach najlepiej próbowałeś innego ustawienia kolumn? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 26 listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 listopada 2022 53 minuty temu, audiowit napisał: Ło jeżu, to chyba na słuchawkach najlepiej próbowałeś innego ustawienia kolumn? Staly jakies 50 cm do tylu po tej samej lini. Niedawno przysunalem blizej o jakies hm 15-20 cm. Roznicy chyba nie ma wielkiej ale co najważniejsze wszystko ładnie brzmi . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 19 minut temu, J4Z napisał: Były dzisiaj odwiedziny. @Dedal75 pozdrawiam, dziekuje. 👍 No no wyglada to całkiem obiecująco. To jest 15m? Wygląda na duzo większy pokój. Wielu mile spedzonych godzin w tym pokoju życzę 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 @J4Z wzajemnie , następny będzie CXN 👍 . PZDR 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 Wahałem się w którym wątku napisać , czy w tym , czy w o Dirac Live. Myślę , że ten jest jednak trafniejszy. Odwiedziłem ostatnio Mariusza / @MariuszZ / i tutaj podziękowania za serdeczne przyjęcie i wspaniałe ciasto. Nie była to moja pierwsza wizyta , mam okazję obserwować jak można poprzez dbałość o szczegóły doprowadzić do świetnego dźwięku niekoniecznie zmieniając wzmacniacz, czy kolumny. Tym razem słuchałem brzmienia Bifrostów z Hypexem . Niesamowicie dobrze poukładana scena , detale , zero nachalności, słucha się z przyjemnością. Można więc złożyć system niekoniecznie za grubą kasę dobrze grający. Przywiozłem DDRC- 22d , zrobiliśmy pomiary , ale o wynikach raczej chciałbym , by wypowiedział się Mariusz. Po prostu , czy warto inwestować w DL , jak bez tego systemu korekcyjnego nie ma się do czego przyczepić. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 Już grzeje inne rejony 😉 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Przywiozłem DDRC- 22d , zrobiliśmy pomiary , ale o wynikach raczej chciałbym , by wypowiedział się Mariusz. Po prostu , czy warto inwestować w DL , jak bez tego systemu korekcyjnego nie ma się do czego przyczepić. Mam to szczęście, że lubisz przebywać nad morzem i zawsze coś bezinteresowanie podrzucisz do potestowania za co serdecznie dziękuję. Były u mnie Twoje Proaki, mini DSP DDRC, a teraz jego starszy brat 22d. Szkoda, że nie masz większego auta. Posłuchałbym w moim kwadracie użytkowanych przez Ciebie monosów WBA w komplecie z Altekami 😂 DDRC-22d to bardzo użyteczne urządzenie o czym wszyscy mający jako takie pojęcie o akustyce pomieszczeń wiedzą. Mi bardzo spodobała się uniwersalność tego cyfrowego pudełka i fakt, że przetwarzamy sygnał z wejścia na wyjście w domenie cyfrowej. Porównując do praktykowanych przeze mnie sposobów radzenia sobie z modami pomieszczenia lekki niedosyt pozostawia ograniczony wgląd w to jak te filtry są generowane. Dla hobbystów oczekujących dobrych efektów korekcji ale nie zainteresowanych głębszą analizą tworzenia filtrów to oczywiście zaleta. Przemiatamy sinusem w kilku punktach, a resztę robi za nas oprogramowanie na serwerach w Norwegii. Tomek wspomniał, że wykorzystaliśmy Bifrosty z Hypexem nCore. Napisałem w liczbie mnogiej bo aktywnie mi pomagał w konfiguracji Diraka i w obsłudze statywu z mikrofonem czyli zrobił wszystko 🤣. Przy tych niepozornych kolumnach "górki" na niskich częstotliwościach pompowane niemiłosiernie D klasą są dość obfite i bez DSP brzmienie ma masę jak Arnold po sterydach 💪 Filtry 22d poprowadzone odpowiednią krzywą (NADa) z zachowaniem umiaru dla naszych oczekiwań czyli suwaczki dla lewej, dolnej granicy zadziałania z uwzględnieniem początku rolloff`u kolumn działają wyśmienicie. Nie ma efektu utraty mikrodetali, nic się nie pogarsza w najmniejszym stopniu, jest wrażenie poprawy brzmienia w każdym aspekcie. Wspomniałem o tym rolloffie kolumny bo pierwszy filtr zażyczyliśmy sobie do 20Hz i tam gdzie charakterystyka amplitudowa kolumn mocno opada, a filtr próbuje tam odtwarzać pasmo, dochodzi do słyszalnych zniekształceń odtwarzanej muzyki. Przy rolloffie Bifrostów od 100Hz i głównym modzie pomieszczenia 50Hz ustawienie granicy korygowania do 40Hz daje najlepsze efekty. Dirak robi świetną robotę ale trzeba uważać żeby nie przesadzić z oczekiwaniami. Lepiej dobrać "łagodną" krzywą i zmniejszyć zakresy filtrowania niż oczekiwać cudów i dziwić się, że algorytm nie wyrabia. Jeżeli miałbym rekomendować to urządzenie to z czystym sumieniem zachęcam do wypróbowania bo warto w praktyce przekonać się co to potrafi. Dobrze jest wstępnie pomieszczenie ogarnąć jakimiś absorberami bo połączenie cyfrowej korekcji i adaptacji da najlepsze efekty. Wspomnę jeszcze o tym, że na drugim zestawie czyli BMNy i lampowy SET w tych samych warunkach wolę słuchać bez korekcji DSP. Te kolumny i wzmacniacz nie dają takiej masy w dolnych rejestrach, a robotę jaką robią absorbery można uznać za wystarczającą. Jedyne co drażni mnie w tym wspaniałym urządzeniu to te "oczojebliwe" diody i $. Pozdrawiam. 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 (edytowany) 21 minut temu, MariuszZ napisał: Jedyne co drażni mnie w tym wspaniałym urządzeniu to te "oczojebliwe" diody i $. Pełna zgoda, wcześniej zamazałam czarnym flamastrem, a po zmianie kolumn na Electro Voice Gamma poszłam o krok dalej i przestałam włączać 😁. Edytowano 27 listopada 2022 przez Asia 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 27 listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 listopada 2022 33 minuty temu, Asia napisał: Electro Voice Gamma Mówisz, załatwiły sprawę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: Mgła opadła to pomyślałem że cyknę jeszcze ze dwie fotki. 😝 Pozazdrościć…. Fajny kolor mega. To fornir naturalny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 2 godziny temu, mateolo2 napisał: To fornir naturalny? Fornir zwykle jest naturalny. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Fornir zwykle jest naturalny. Hawk ! 😄 Mądrego to aż miło posłuchać . 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 9 godzin temu, J4Z napisał: pokazywałeś kiedys fotki Opisywałem, byly zdjęcia z pomiarami REW oraz jakie i gdzie dałem na ścianki obrazy i pianki akustyczne. Niestety obrazki są na razie "wykrzaczone" więc nawet nie linkuję. Jak znajdę chwilę to wieczorem coś wrzucę i opiszę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 @Dedal75 @J4Z A jakis krótki opis jak wam grały te wzmacniacze i ogólnie? Z tego co wiem podobał się dźwięk z Haiku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 (edytowany) Ja byłem rekreacyjnie , bo zmienna u @J4Zto tylko wzmacniacz . A dla mnie wszystko oprócz wzmacniacza. Dla mnie zagrało bardzo dobrze a nawet na jednym kawałku mnie zaskoczyło , ale Adrian sobie protestował kawałki których ja nie zdzierżę na codzien 😉 no i byłem tylko z 2.5godziny Haiku grał z 1.5 więc się pewnie rozkręcał . Atolla znam bo gościły u mnie różne w domu przez dłuższy okres nic nowego o nim nie napiszę 😊 Pzdr Edytowano 28 listopada 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 14 godzin temu, slaw0001 napisał: Mówisz, załatwiły sprawę? Mam oczywiście (ciągle odkładany) plan pomierzenia, ale na ucho jest zdecydowanie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 12 godzin temu, J4Z napisał: Mgła opadła to pomyślałem że cyknę jeszcze ze dwie fotki. 😝 Peerlessy HDS nomex jedne z najlepszych przetworników w swojej klasie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 28 listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 listopada 2022 4 godziny temu, Asia napisał: Mam oczywiście (ciągle odkładany) plan pomierzenia, ale na ucho jest zdecydowanie lepiej. Najlepszy i najważniejszy pomiar! 🙂👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts