Kamill00 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 12 minut temu, Rega napisał: Pewnie byłoby to możliwe, ale ile czasu oraz kasy by to pochłonęło? Dokładnie o to chodzi, bo może nie 100% ale złoty środek można osiągnąć tylko pytanie kto w obecnych czasach (nie mam na myśli pandemii) ma na to czas. Masz rację @Fafniak, ja wychodzę z założenia, że same się obronią dźwiękiem przed osoba która szuka kolumn z naprawdę fajną sceną (ich największy atut) oraz ogólnie rzecz ujmując przed kimś kto szuka kolumn w naciskiem na wokale, trąbki, instrumenty akustyczne itp a czy je sprzedam jutro czy za rok to mi to lotto 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 A co masz do opylenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Sonusy Toy Tower widoczne na ww. foto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Rega napisał: byłoby wielką sztuką znaleźć uniwersalne kolumny np do jazzu oraz elektroniki. 1 godzinę temu, Kamill00 napisał: Dokładnie o to chodzi, bo może nie 100% ale złoty środek można osiągnąć Altec Lansing Valencja ? Nie to abym się chwalił ale.......... no wiecie A no i zapomniałbym , oczywiście Sonus Toy Tower , raz tylko ich słuchałem z Accuphase E 202 i pozytywnie odebrałem , mimo fatalnego akustycznie pomieszczenia dawały radę. Edytowano 23 kwietnia 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) Skrobnę słowo czy dwa o końcówce mocy w klasie D którą dzięki uprzejmości Kamila mam okazję sprawdzić. Jeff Dowland 102 W pierwszej kolejności muszę wspomnieć że nie mam ani pre, ani kabli XLR. Za Pre służy Matrix x-sabre pro, za kable zwykle RCA z przejściówkami. Jaka jest przez to degradacja? Obawiam się że spora. Pierwsza kwestia budowa. Inna niż wszystkie wzmacniacze jakie miałem. Jest on mały, tzn krótki ale po wzięciu do ręki czuć że mamy do czynienia z urządzeniem nie tanim, solidna bryła, bardzo ciężka jak na ten gabaryt, skrojona na miarę, piękna w swojej aluminiowej surowość, wzorniczo dopracowana. Gniazda wysokiej jakości, jedyna wada z gniazdami to ich ułożenie dość dziwne z jednej strony gniazdo głośnikowe jest od zewnątrz, a z drugiej gniazdo XLR tak deko dziwnie, ale nie przeszkadza to w użytkowaniu. Gniazda głośnikowe skrojone pod widły, ale i gołe kable bez kłopotu pasują. Końcówka nie ma włącznika jest z tyłu wejście na włącznik tak mi się zdaję będzie można to że zdjęcia odczytać. To o budowie tyle. Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Ale czy ktoś wreszcie napisze parę słów jak to gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 25 minut temu, HQ150 napisał: Ale czy ktoś wreszcie napisze parę słów jak to gra? Jak patrzę na ten piękny wzmacniacz , połyskujące aluminium z tym pięknym wzorem , solidne gniazda .........to jak dla mnie nawet nie musi grać. muzyka sama płynie już już w mózgu , gdy na niego patrzę. A wspomnę , ze moje dzieci wróciły po upgrade do tatusia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 3 minuty temu, tomek4446 napisał: A wspomnę , ze moje dzieci wróciły po upgrade do tatusia Lampki? Pięknie to wygląda 👍🤗 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Kwestia brzmienia jest bardzo ciężka do opisania ze względu na ograniczenia o których wyżej wspomniałem. Postaram się jednak z grubsza zarysować co ten mały zawodnik robi z dźwiękiem. Podstawową kwestią która jako pierwsza robi wrażenie są niskie tony. Nie chodzi tu i ich ilość czy nachalność, ale o ich jakość. Tak dobrze prowadzone niskie słyszałem tylko u Witka, u siebie mam je pierwszy raz. Bas przypomina mi dynamiką, werwą bas z Audium comp 3, ale jest zdecydowanie masywniejszy, bardziej sprężysty. Jego kontrola powala w utworach elektro gdzie bas jest generowany sztucznie często przeciąga tu gra wyśmienicie. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Wysokie tony uogólniając są prawidłowe, nie ma ich w nadmiarze tzn nie kłują, nie narzucają się, są w sam raz ilościowo ich jakość mogła by być lepsza bardziej doświetlone, brakuje tu przysłowiowej kropki nad i. Ze średnimi jest najtrudniej. Z jednej strony świetne bardzo gładkie, całkiem dobrze zgrane z resztą pasma, z drugiej jest dziwna sprawa z wokalami w niektórych utworach są jakby schowane stanowią bardziej tło niż pierwsze skrzypce, w innych natomiast są w centrum. Wokale są bardzo prawdziwe, nie ma tu mowy o jakimś ociepleniu. Po przesłuchaniu kilkunastu płyt śmiało można stwierdzić, że jest to bardziej kwestia realizacji płyt, a nie jakiejś wady brzmienia, wzmacniacz nie sili się na dopalanie średnicy gra ona bardziej równo niż we wzmakach lampowych. Do sceny neo mam żadnego zarzutu, szeroko, źródła są genialnie odtwarzane, głębia bardzo dobra. To tak w skrócie i z lekkim przymrużeniem oka biorąc pod uwagę brak pre czy kabli. Jeszcze napiszę że jakby mi nikt nie powiedział że to klasa D za pierona bym się nie połapał, jakiekolwiek uwagi o cyfrowym graniu czy ograniczeniach są raczej przesadzone, problemy może tu stwarzać tor audio i nasze uprzedzenie, a nie sama końcówka która gra jak narazie bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 👍 Robi wrażenie jak mostek w STAR TREKu 😉. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 27 minut temu, tomek4446 napisał: A wspomnę , ze moje dzieci wróciły po upgrade do tatusia to powrócił , a pozytywne zmiany są? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Tomek, powinieneś tam skrzyneczkę jak w kościele wstawić jak wrzucisz 2 zł to lampa się zaczyna żarzyć ;). Piękny zestaw, piękny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) Dnia 24.04.2021 o 20:35, Sanwing napisał: Kwestia brzmienia jest bardzo ciężka do opisania ze względu na ograniczenia o których wyżej wspomniałem. Postaram się jednak z grubsza zarysować co ten mały zawodnik robi z dźwiękiem. ... Dzięki Edytowano 26 kwietnia 2021 przez RoRo Nie ma sensu cytować całej wypowiedzi - szkoda miejsca... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) 39 minut temu, Sanwing napisał: Jeszcze napiszę że jakby mi nikt nie powiedział że to klasa D za pierona bym się nie połapał, jakiekolwiek uwagi o cyfrowym graniu czy ograniczeniach są raczej przesadzone D klasa poszła do przodu. Nawet taki Cyrus One gra bardzo analogowo. Mimo że kosztuje niewiele to dobre granie Edytowano 24 kwietnia 2021 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 No to widzę dzieje się u kolegów. Ja wiąże przyszłość z klD. Bezproblemowe, energooszczędne, wydajne prądowo, kompaktowe. Zupełne przeciwieństwo dzisiejszego audio. JR jest zacna firmą i jedna z pierwszych, które nie bały się wprowadzić do oferty klD. 20 minut temu, Karol64208 napisał: to powrócił , a pozytywne zmiany są? Napewno, choć na początku może mieć Tomek mieszane odczucia. Myślę, że po jakimś miesiącu przyzwyczai się do " przyspieszenia" dźwięku i coś będzie mógł finalnie napisać. Zmiany po upgrade są duże, no i musi się to wszystko ułożyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 @Sanwing z tą skrzyneczką to nie głupie ? A że jest cholerna inflacja to 5- tka minimum 28 minut temu, Karol64208 napisał: a pozytywne zmiany są? Za mało słuchałem by coś więcej powiedzieć po za tym , że jest lepsza dynamika i tzw. "powietrze" . Bas też się zmienił , jest go więcej ale to tak na szybko po trzech godzinach odsłuchu. Muszę mieć więcej czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) Tak, Ty w końcu możesz sie już cieszyć! Ja muszę jeszcze troche poczekać. Mam nadzieję że już niedługo. PS może lepiej byłoby założyć od razu automat przyjmujący banknoty zamiast monet😉. Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 10 godzin temu, audiowit napisał: No to widzę dzieje się u kolegów.Ja wiąże przyszłość z klD. Bezproblemowe, energooszczędne, wydajne prądowo, kompaktowe. Zupełne przeciwieństwo dzisiejszego audio. W dodatku niektóre modele klasy D są także ładne (oczywiście co się komu podoba). Bardzo możliwe że (kiedyś) kolejny (raczej: kolejne) Cyrus u mnie będzie właśnie w klasie D. Czy innej firmy o jeszcze krótszej nazwie 🙂 Albo któryś model GATO Rega - a Ty kiedy dostaniesz wreszcie swoje zabawki? Bo jeszcze trochę, a trzeba będzie pojechać do Wrocławia z transparentami "UWOLNIĆ LAMPĘ" oraz "UWOLNIĆ GRAMOFON" Pozdrawiam PS. A najlepiej oprócz "może lepiej byłoby założyć od razu automat przyjmujący banknoty zamiast monet" - to jeszcze czytnik kart bankomatowych i kredytowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 12 godzin temu, tomek4446 napisał: W pierwszej chwili sądziłem, że to ekspozycja sklepowa Podziw i uznanie, niesamowity zestaw. Chyba widzę płyty, które jeszcze do niedawna były moje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 @RoRo - już niedługo. Gramofon czeka tylko na odbior, a lampa jest aktualnie w trakcie naprawy na warsztacie. Fakt - trochę to trwało, ale myślę, że te zabawki będą ozdobą mojej piaskownicy, a raczej piwnicy. Poza tym nazbierało się sześć kompletów lamp sterujących do przetestowania. Same rodzynki typu Telefunken, Amperex BB, Raytheon, Mullard, itp. Mam mały problem bo mam cztery lampy mocy do sprawdzenia zanim je włożę w gniazda wzmacniacza i nie mam gdzie ich sprawdzić, a nie chciałbym ryzykować uszkodzenia. Wiesz może gdzie można sprawdzić lampy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 49 minut temu, Marek Muszyński napisał: Chyba widzę płyty, które jeszcze do niedawna były moje. Dobrze widzisz. Dbam o nie , przykrywam by nie zmarzły , czytam wiersze na dobranoc Dzięki , wiesz ile walczyłem , by dali mi zrobić fotkę w tym sklepie ? By na Forum jakoś to wyglądał . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 @tomek4446 - nie boisz sie, że przy tej ilości lamp, matryca w tv może się roztopić😉? Wiem, wiem - nie grzeją mocno. Żart. Ale wygląd wspaniały!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 1 minutę temu, Rega napisał: Wiem, wiem - nie grzeją mocno. Roman , grzeją jak cholera . Potrafią sporo podnieść temperaturę w pomieszczeniu , i to nie żart. A telewizji i tak nie oglądam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 No, fakt - lampy jak butelki i świecą jak latarnie. Moje tak nie grzeją, ale i mniejsze i nie ma ich tyle. Prawie nie widać, że pracują. Nawet nie ma jak się pochwalić dyskretnym blaskiem lamp😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Na realizację podobnej kapliczki brakuje mi jeszcze jednego pomieszczenia, więc nawet nie próbuje. Fajnie, że są tu tacy ludzie, wrzucają foty, wygląda to fascynująco i jak jeszcze tak brzmi, raj dla ucha i dla oka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts