Adi777 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 7 minut temu, audiowit napisał: Coś mi się Adi wydaje, że Ty nie masz żadnego systemu. Można tak powiedzieć 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 A co Ty nam powiesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 3 minuty temu, audiowit napisał: A co Ty nam powiesz? Mam 29 lat, aktualnie mieszkam i pracuję w Holandii, uwielbiam muzykę, dobre kino, nic nadzwyczajnego. Statystyczny Kowalski A system? Laptop na Windzie 10, i Edifier S3000 Pro. Tylko tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 A słuchasz na....Co mnie bardziej interesuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 (edytowany) Nie rozumiem. Słucham na Edifierach, laptop plus Spotify, czasami też Shanlinga M1 paruję z Edifierami. Na razie musi mi to wystarczyć. Przecież nie będę wywalał dziesiątek tysięcy złotych na akustykę pokoju, który nawet nie jest mój, no i dla Edifierów to by było chyba aż za dużo Edytowano 12 grudnia 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Masz rację. Za dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Czy system oparty na zestawie słuchawkowym z bardzo górnej półki (high-end) tez sie "liczy", jako super system " stajacy w szranki" na tym "polu"? W sensie czy moze być odbierany rownowaznie tak samo jak system stacjonarny polaczony z akustyka pomieszczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: Masz rację. Za dużo. Ale obiecuję sobie, że pewnego dnia też się tu pochwalę sprzętem audio, już tym docelowym Edytowano 12 grudnia 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Przepraszam że w wątku o Naszych systemach przerywam rozważania na temat akustyki, ale chciałbym się podzielić refleksją na temat doboru elektroniki Wczoraj podłączyłem pożyczoną od Romana / @Rega / Yamahę C2A pod tranzystorową końcówkę mocy , dzisiaj w ruch poszły monobloki lampowe. Wiem Witek , że miałem grać trzy dni ale ..... znasz mnie , cierpliwość nie jest moją mocną stroną Samo pre jest niesamowite , co po części usprawiedliwia jego cenę na portalach sprzedażowych. Bardzo płynne wzmocnienie , potencjometr działa tak jak bym sobie życzył w każdym wzmacniaczu, czy pre. To samo dotyczy potencjometrów basu i wysokich , w ogóle wszystkie gałki , wajchy chodzą tak jak by były wczoraj smarowane Wejść, wyjść liniowych mamy aż nadto w tym bardzo rozbudowana sekcja gramofonowa, ale o tym napiszę w innym wątku. A teraz różnice , najbardziej zauważalna to taka , że C2A z tranzystorem utrzymuje cały czas dźwięk za linią kolumn , natomiast z lampami równiutko z kolumnami i tylko od czasu do czasu jakaś " przeszkadzajka" wyrwie się do przodu. Niesamowite , to samo ustawienie kolumn , ten sam pokój . Fajnie poeksperymentować szukając brzmienia ,które jest " nasze". Pre z tranzystorem zagrało czyściutko , jak dla mnie za czysto , już się przyzwyczaiłem do lampy i taki bezpośredni przekaz wcisnął mnie w fotel. Z lampami przyjemniej ale brak mi było tej pełnej lampy czyli przestrzeni , powietrza , czy jak to tam nazwać. Zostaje więc przy tym co mam, ale bogatszy o nowe doświadczenia 2 godziny temu, Adi777 napisał: Przecież chyba nie kupuje się kolumn pod akustykę, ani nie robi się akustyki pod dane kolumny? Kupuje. A w każdym razie można takowe dobrać które nie będą powodowały wzbudzania basu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 21 minut temu, tomek4446 napisał: Zostaje więc przy tym co mam, ale bogatszy o nowe doświadczenia Czyli ze z lampą lepiej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Na zdjęciu widać Twoje odbicie w Tv........a na prawo od Ciebie to jakaś klęcząca muzułmanka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 Bleiz jest węższy od Yamahy, więc ta odległość jest nieco większą u Tomka. Wystrzegalbym się stawiania obok siebie tych urządzeń. Tam są bardzo wysokie prądy, mogą się wzajemnie zakłócać. Jeszcze jest kwestia temperatury. Czym dalej od siebie stoją, tym bardziej się grzeją. O gramofon pytanie do Tomka ale myślę, że to tak delikatne urządzenie, że starałbym się też zachować dystans. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 (edytowany) 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Czyli ze z lampą lepiej? Inaczej , już dawno nie odbieram dźwięku w kategoriach , dobry- zły , lepszy -gorszy. Szukałem swojego i znalazłem. Ktoś może mieć zupełnie inne zapatrywania. Ale tak zostaje z lampą. @adamnl Blazebird stoi 20 cm. od od monosów , dopóki nie słyszę niczego niepokojącego w kolumnach to tak zostanie. W poprzedniej konfiguracji monobloki miałem na glebie. Nie słyszę żadnej różnicy , między tymi ustawieniami. Pytasz o gramofon i jego ustawienie. Tutaj potrzebne będą już eksperymenty u Ciebie. Nie da się powiedzieć czy jak ustawisz drapaka pod WBA to coś się nie będzie wzbudzać. Wkładka jest podatna na pole elektromagnetyczne. Ale czy będzie przydźwięk to zależy od budowy gramofonu. Telefunken S 500 stojący na szafeczce w odległości 40 cm od kolumny nie wzbudzał przydźwięku , na tym samym miejscu Universum F2095 po prostu wył . Po przestawieniu na drugą stronę szafki nastała cisza. Dlaczego ? Ciężko powiedzieć. Mój obecny gramofon stoi 30 cm. od monobloku i jest ok. 2 godziny temu, terracan1929 napisał: jakaś klęcząca muzułmanka ? Prawie , to moja kurtka na krześle Kurna , dlaczego ludziska zawsze zwracają uwagę nie na to , co chce się zaprezentować ? Edytowano 12 grudnia 2021 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 24 minuty temu, adamnl napisał: Czy zamiast tego czegoś co u Ciebie tam pod drapakiem stoi dobre to coś to moje KD. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika , że na przydźwięk większy wpływ ma odległość drapaka od kolumny niż elektroniki. Ale aby nie było zbyt pięknie ,to z kolei elektronika / pre / może powodować pętle masy Pocieszające jest to , że da się to zwalczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2021 28 minut temu, adamnl napisał: Wybacz, niezręcznie wyszło. Spoko , nie jestem " kinowy " 29 minut temu, adamnl napisał: Każdego dnia mniej słyszę. i to jest prawidłowe podejście , też je stosuje. 30 minut temu, adamnl napisał: Pytanie. Czy Blaze’a pod drapakiem mogę postawić? I ile cm nad 2A3 zachować? W sumie 30cm na Blaze’a wystarczy? Te blaty od stołów to fornirem pokryte. Wg. mnie możesz , blaze się tak nie grzeje. Co do gramofonu to trzeba będzie się przekonać samemu , sprawa jest prosta , albo będzie brumił , albo nie. Blaty u mnie to fornir , palisander i cztery warstwy lakieru. Rogoz dba niesamowicie o szczegóły , wykonanie jest mistrzowskie. Ja swój zamawiałem pod konkretne wymiary Sony V5 , ale wyszło inaczej , bo mi się w tzw. międzyczasie " skończyła " szafeczka audio i musiałem gdzieś postawić klamoty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 15 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2021 Dnia 8.12.2021 o 19:26, audiowit napisał: W czasie kiedy prowadziliście kolejną żenującą dyskusję na temat kabli kończyłem akustykę. Pozdrowienia dla gąbkarzy Nooo, grubo pojechałeś Kolego! Ja powoli przymierzam się do wnoszenia sprzętu do nowego pokoju/warsztatu. Będzie trzeba trochę powalczyć i poeksperymentować z optymalnym ustawieniem. Natomiast jeżeli chodzi o ustroje akustyczne, to mam narazie tylko to co poniżej. Cóż... ewidentnie mam słabość do lamp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 (edytowany) Zakupy świąteczne cała parą Edytowano 17 grudnia 2021 przez Arko55 2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 16 minut temu, Arko55 napisał: Zakupy świąteczne cała parą A przedstaw wszystko co widać! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 (edytowany) @slaw0001 na górze Integra T+A PA 1500r Niżej odtwarzacz minidisc używałem jako dac czyli Kenwood dm7090 Na dole amplituner czyli nowy rodzynek Sony str V5 Udało się nabyć po serwisie w bardzo ładnym stanie. Edytowano 17 grudnia 2021 przez Arko55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 1 minutę temu, Arko55 napisał: @slaw0001 na górze Integra T+A PA 1500r Niżej odtwarzacz minidisc używałem jako dac Na dole amplituner czyli nowy rodzynek Sony str V5 Udało się nabyć po serwisie w bardzo ładnym stanie. Zacnie! A co robi za kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 1 godzinę temu, Arko55 napisał: na górze Integra T+A PA 1500r za ile udało sie wyrwać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 @slaw0001 Ostatnio wstawiłem ich recenzje a kolumny to DIY Hurricane a bardziej ich klon. Z grubsza neutralne kolumny z ciepłym barwnym wzmacniaczem, więc może być spoko połączenie. @Fafniak Nie pamiętam dokładnie ale chyba z 3tys To bardzo fajny wzmacniacz, tylko barwa mi nie pasuje pod kolumny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 Widzę że rośnie fanklub sonego z 78r. Arek gratulacje. Dobry zakup. No i cieszę się, że rośnie grono forumowiczów kupujących sprzęt, który jest coś wart. Odbieram to jako osobisty sukces i mnie podobnym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 25 minut temu, audiowit napisał: i mnie podobnym. O , to to " mnie podobnym " @Arko55 Witaj w klubie !Cieszę się , że się zdecydowałeś . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2021 No i jeszcze jedna rzecz. Jak się kupuję taki sprzęt, to trzeba iść za ciosem. Zagadka. Co to? Uprzedzam, nie jest to łatwe ale też nie skrajnie trudne. Elektron 6 liczę na Ciebie. To taki mój jednorozec. Polowałem kilka lat na takiego w dobrym stanie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts