Asia Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Niezłe szafy, słowo monitory jakoś inaczej się kojarzy :). Czy będą jakieś standy do nich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Tak, standy już się robią. Będą to kopie oryginałów. Robie je u moich sprawdzonych stolarzy/ spawaczy. Będą z najlepszej włoskiej stali. Jeśli na tyle spodobają mi się l100 żeby zostać, to zamówię też oryginalne maskownice. Niestety części do l100 są nadal dostępne, ale jbl zwęszył dobry interes i są b drogie. Mam oczywiście oryginalne ramki do maskownic. Ale one są zrobione z gąbek i z czasem się wykruszają. Mam tylko dylemat, bo znów zrobił mi się poważny nadstan kolumn. Acha, jbl l100 można słuchać z maskownicami. Maskownice są tak zaprojektowane, żeby niwelować odbicia. Przydaje się to w małych studiach nagraniowych. dz02MDAmaD01OTU=_src_66038-jbl-l100-century-fot2.webp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Gratulacje Kupno w dobrym stanie nie jest łatwe. Szkoda ze tak mało na rynku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 (edytowany) W Polsce się pojawiają, ale ich stan pozostawia wiele do życzenia. Wiecie co. Dziwi, a może nawet nie dziwi co znajduje pewne potwierdzenie. Wigo wogole nieznane i jbll100 popularne. I ludzie bardziej interesują się l100 choć o nich wszystko można wyczytać w necie. O Wigo nikt nie pytał, nie wzbudziły jakiegoś wielkiego zainteresowania. A klasa kolumn bardzo podobna, nawet z lekkim wskazaniem na Wigo :). powinno dać to Wam do myślenia. Można 2 razy taniej, a równie dobrze lub lepiej. Trzeba tylko trochę poszperać. Edytowano 23 grudnia 2021 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Marketing robi swoje:) kto nie zna JBL…nart młodzi znają… Wigo to firma „lokalna” i znana przez niewielu ale i podaż takich kolumn jest marginalny. Jbl miał od groma różnych modeli. Osobiście z JBL się wyleczyłem- mi w zasadzie w każdej konstrukcji zawsze brakowało średnicy. Szczególnie z lampą JBL nie ma po drodze. Za to każdy JBL ma świetny i potężny bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 A to część większego planu? Czy Mikołaj zapukał w tym roku dwa razy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 O wigo pierwsze słyszę. Przejrzenie portali , wynik 0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Nie Asia, to nie Mikołaj. To ciekawość i chęć doświadczenia, nie przeczytania w internecie. 4 minuty temu, elektron6 napisał: Marketing robi swoje:) kto nie zna JBL…nart młodzi znają… Wigo to firma „lokalna” i znana przez niewielu ale i podaż takich kolumn jest marginalny. Jbl miał od groma różnych modeli. Osobiście z JBL się wyleczyłem- mi w zasadzie w każdej konstrukcji zawsze brakowało średnicy. Szczególnie z lampą JBL nie ma po drodze. Za to każdy JBL ma świetny i potężny bas. No właśnie jeśli chodzi o bas, to jbl nie mają startu do Wigo. W Wigo jest on świetny. Może to kwestia oz? Choć te jbl mają trochę cechy oz mimo, że to br. W każdym razie słuchając Wigo masz wrażenie obcowania z instrumentem, a nie słuchania muzyki z hifi. W jbl jest lepiej na górze. Ale muszę się jeszcze osluchac żeby nie pisać tu głupot. A tak wogole to lubię jbl e. Są popularne na rynku pro i czuje się przy nich swobodnie. Nie zaskakują mnie nigdy negatywnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 O jakim modelu Wigo Acustic piszecie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Wigo Acoustic WB70 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 9 godzin temu, PaVson napisał: Minimalna ilość m² żeby użytkować Wigo to ile 20? Ja gram na 14m2 i jest ok. Napewno lepiej byłoby w 20m2 i więcej. Pamiętajcie, że nie widać tego na zdjęciach ale są to większe monitory niż jbl l100. Nie są to kolumny do grania z glosnosciami koncertowymi. Mają " zaledwie" 60W. I tak bas kopie w klatę jak osioł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: Ja gram na 14m2 i jest ok. Napewno lepiej byłoby w 20m2 i więcej. Pamiętajcie, że nie widać tego na zdjęciach ale są to większe monitory niż jbl l100. Nie są to kolumny do grania z glosnosciami koncertowymi. Mają " zaledwie" 60W. I tak bas kopie w klatę jak osioł. Na allegro te Wigo były w cenie moich Edifierów Pewnie grają "trochę" inaczej 😁 Edytowano 24 grudnia 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 (edytowany) Co do JBL, na AS jest jeden fanatyk, albo wręcz fanboy JBL-a. Ciekawe, czy jego określenia dźwięku kolumn JBL pokrywałyby się z Twoimi, i innymi osobami, które mają kolumny tej firmy, albo chociaż słyszały jakieś modele. Kolega elektron6 napisał o świetnym basie, ja z kolei widziałem sporo opinii średnio pochlebnych na temat niskich częstotliwości, i to w Everestach, tych topowych. Brzmienie dynamiczne, czyste, neutralne, live, tak opisuje brzmienie kolumn JBL ten miłośnik. Edytowano 24 grudnia 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Polecam posłuchać konkurencyjnych kolumn do Wigo innych niemieckich producentów. Przykładowo Telefunken TL90. Kawał dobrego dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Albo tl 800. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 25 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2021 Dnia 3.04.2021 o 19:43, audiowit napisał: Słuchając ich kilkanaście godzin doszedłem do wniosku, że lepsza od 6h30pi harmoniks beż wątpienia ale dupy nie urywa A już miałem pisać, że się nie zgadzam, bo wersja militarna jest świetna, zwłaszcza sprzed 1992 r. Ja mam to szczęście, że moja para jest z 1980 r. A kolega też ma NOSy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2021 No oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 Dnia 7.07.2020 o 14:44, MMarek napisał: Dnia 30.08.2021 o 15:04, MMarek napisał: Bardzo stare, stare i nowe. Jeszcze tylko dwa estetyczne absorbery za kolumnami. The End. 4 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 @MMarek a kable dalej leżą 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 Che, che. A co maja być na podstawkach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 9 minut temu, MMarek napisał: Jeszcze tylko dwa estetyczne absorbery za kolumnami. The End. A jak ściana za miejscem odsłuch? Czasami jej zagospodarowanie jest nawet ważniejsze niż tej za kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 4 minuty temu, MMarek napisał: Che, che. A co maja być na podstawkach? Żartowałem, był pomysł by powiesić by nie brumiło 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 11 minut temu, Kraft napisał: A jak ściana za miejscem odsłuch? Czasami jej zagospodarowanie jest nawet ważniejsze niż tej za kolumnami. Obawiam się, że nie jest za dobrze, ale muszę z tym żyć. Pierwsze odbicie następuje dokładnie na juce, a więc służy jako rozpraszacz. Może zastosuję jakiś obraz akustyczny, których pełno na Allegro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 Właśnie, że jest dobrze, a nawet może bardzo dobrze (co nie znaczy, że nie może być jeszcze lepiej). Siedzisz daleko od ściany, więc masz mniejszą szansę na dudnienie basu. Do tego na tyle daleko, że być może pierwsze idbica nie degradują Ci mocno odbioru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 To mnie pocieszyłeś...wielkie dziękuję. Od uszów do ściany mam dokładnie 2 metry. Gdyby nie szafa, z pewnością byłoby lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts