Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nauczyłem się w audio słuchać, a później patrzeć na cenę. Oczywiście w większości przypadków wraz ze wzrostem ceny idzie jakość. Ale tylko w większości.

Vienny niestety miały zawsze swój pomysł na dźwięk... No szkoda.

Napisano

Adam już wie. Daję moją głowę uciąć.

3 godziny temu, kaczadupa napisał:

Przyjemny powiew powietrza na wysokich, ciepła nasycona średnica i zdrowy fundament basowy. A przy tym wcale nie mulą

A kupi, o ile, to portfelem. 
Osłuchany chłop😃, ale i smak swój zna. Czekam na ostateczny opis, Twoje Adam obserwacje i jedziemy dalej.

Napisano (edytowany)

Tutaj na forum mamy użytkownika (nie będę wskazywał nick-a) ,u którego widziałem na zdjeciu "powlekane" 🤣 kolorem niebieskim, nie tylko membrany (wysoko i nisko- tonowe), ale także całe obudowy. Gdzieś tu na forum pewnie jeszcze wisi ta fotka :)

To jest użytkownik który regularnie pisze tutaj, wiec może sie wypowiedzieć na ile taki zabieg wpływa na dzwiek ;)

To tak apropo tuningowania fabrycznych przetworników.

Myślę ze była by to cenna wiedza dla innych ;)

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
22 minuty temu, soberowy napisał:

Ale do rzeczy, jak tam porównanie? ;)

Skala, potęga brzmienia dla Vienna, bardzo, bardzo duża różnica.  Wiecej smaczków na średnicy i chyba lepsza artykulacja na Vienna. Góra bardziej napowietrzona na Vienna. Dynamika dla Vienna. Temperatura środka - wyraźnie cieplej na Vienna - wokale mają większy ciężar na Vienna. Przestrzeń, wiadomo mały pokoik, brak profesjonalnej adaptacji, trochę ratuję się bliskim polem itp. ale u mnie! ATC chyba czytelniej pokazują dalsze wybrzmienia. Przy cichym słuchaniu ATC z obecnym piecem grają za lekko, za to Vienna przy cichym słuchaniu łapie dobrą równowagę z Expo. Środek bardziej wypchnięty z ATC. W obecnym systemie "suche" czy rozjaśnione realizacje na ATC są "niesłuchalne", za to Vienna ładnie je dociąża, dodaje wypełnienia i ciepła. ATC zyskuje przy dobrych realizacjach ponieważ w akustyce odbieram ich  barwy w obecnym systemie jako te lepiej uchwycone, te "prawdziwe", chociaż zdaję sobie sprawę, że 90 % osób powie, że środek ATC z Expo jest niedoważony, za lekki - kwestia dyskusyjna i mocno subiektywna. 

Napisano (edytowany)

Adam, sam n

12 minut temu, kaczadupa napisał:

Rafał, to ważniejsze są moje uszy czy np. Twoje odnośnie mojego systemu ? 

Dla mnie - moje. ;) Poza tym, 90% to miażdżąca przewaga. :) Ale przyjmuję do wiadomości, że te 10% poparcia wystarczy partii rządzącej do wygrania wyborów. ;)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Dnia 30.05.2023 o 19:45, elektron6 napisał:

W wolnej chwili trzeba rozpakować, posłuchać, ocenić. Zobaczymy czy nowe brzmi lepiej od starego:)

Bardzo fajne 😍 szczerze jestem ciekawy jak grają. Kosztują chyba tyle co dwie wioski w Afryce. 

Już podłączone? 

Napisano (edytowany)

@tomek4446, ponoć z tweeterami do środka lepiej (inny rozkład odbić fal od przedniej ścianki). Choć i tak nie wiem czy zagra - za dużo gałek we wzmacniaczu;).

Rozkręć trochę i cyknij fotkę/filmik, ile wskazują VU-metery. 

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
34 minuty temu, Asia napisał:

I niech ktoś jeszcze powie złe słowo o tanich meblach z Ikei.

Byłem kiedyś stolarzem. Czasem "po godzinach" dorabiałem sobie składając komuś właśnie meble z Ikei. Zdarzyło się raz, że miałem do rozłożenia i ponownego zmontowania kuchnię ichniejszej produkcji. Jakość wykonania tych mebli była taka, że po rozmontowaniu nie dawało się tego drugi raz złożyć 🤪

Edytowano przez KrólKiczu