DiBatonio Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja (edytowany) Dnia 25.05.2024 o 18:39, AudioTube napisał: Statyw. 50mm na jakimś body, f8-11. W rawie i trzy razy myszką w LR i po odblaskach. Są inne sposoby także. Zawsze jest jakieś rozwiązanie. A czemu chcesz tak przymykać przysłonę? Dobra, nie było pytania, to nie temat o fotografii 😉 Edytowano 26 maja przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Jacek @DiBatonio Chłopaki zdjęcia swoich systemów wrzucają, niech się postarają. Dźwięku nie usłyszymy, niech oczy się nam ucieszą. f8-11, ponieważ mamy szansę, by „wszystko” było ostre. Także na bokach i w rogach. Przy odpowiedniej odległości to i lampki oraz trafa jak żyletka będą. Do dyfrakcji jeszcze bezpiecznie. Chyba, że portrecik , to inna bajka. Wtedy to i 85mm i f1.2 się przyda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Po pierwsze to trzeba aparat mieć :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Podobno najlepszy to ten, który masz przy sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja 24 minuty temu, AudioTube napisał: Do dyfrakcji jeszcze bezpiecznie. To zależy jaki obiektyw, ja nocne zawsze trzaskałem f8-13, a później w powiększeniu przy obróbce w LR się dziwiłem, że fotki na F5,6 mają więcej szczegółów i mikrodetali bardziej czytelnych niż te z f8 i więcej. Na moich Lkach nie zwracałem uwagi, musiałbym kiedyś sprawdzić. Na f5,6 ostrość też będzie wystarczająca 😉 32 minuty temu, AudioTube napisał: Wtedy to i 85mm i f1.2 się przyda. Mam i tak przymykam do f2,8 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Nie no Panie, ale e-Lki EF? Czy mirrorless? Bo RF a szczególnie 50 1.2 to się golić można. Poza tym zgadzam się. Uogólniam, tak na potrzeby wątku. I łatwiej będzie Chłopakom ogarnąć😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja (edytowany) 7 minut temu, AudioTube napisał: Nie no Panie, ale e-Lki EF? Tak. 7 minut temu, AudioTube napisał: Poza tym zgadzam się. Uogólniam, tak na potrzeby wątku. I łatwiej będzie Chłopakom ogarnąć😏 👍 Mnie już by się nie chciało wyciągać gratów, kiedyś nawet do Allegro, czy OLX wyciągałem statywy i lampy studyjne, teraz smartphonem i reszta w photoeditor na androida. 😄 Edytowano 26 maja przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Dziekujemy za rady. Do zdjecia audio telefon wystarczy. Pozatym fotografuje czlowiek, nie aparat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja (edytowany) Masz problem z zakłóceniami w sieci zasilania, trafa wzmacniaczy potrafią buczeć, szukasz sposobu na pozbycie się pętli mas? Filtry, dc blokery to taka zabawka…co w zamian ? Ano zablokowanie powyższych przez trafo separacyjne (nie mylić z autotransformatorem). Tutaj nie przejdzie żadna składowa stała, zakłócenia również zostaną mocno zredukowane. Polecam, sprawdzone! To taki Kondycjoner:) za dobre10-15 koła. Na zdjęciach trafo separacyjne 1200w:) tanio, szybko i skutecznie Edytowano 26 maja przez elektron6 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Technics? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Technics nie:) medyczne trafo separacyjne 1:1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja (edytowany) Chociaż za nowe to trafo. Dynamika nie siada? Technics robil takie cuda. Edytowano 26 maja przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja 4 minuty temu, elektron6 napisał: Technics nie:) medyczne trafo separacyjne 1:1 A "zwykłe" trafo nie separuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Trafo sztywne i dobrane z zapasem. Przy poborze mocy w granicach 50-600w napięcie stabilne +\_2% jest naprawdę dobrze. 1 minutę temu, Kraft napisał: A "zwykłe" trafo nie separuje? To zwykłe zasilane napięciem z sieci plus wszelkiej maści śmieciami od fotowoltaniki, zasilaczy impulsowych będzie często sobie buczało ( składowa stała) Przez pojemności między uzwojeniem pierwotnym a wtórnym przedostanie się sporo zakłóceń. Trafo separacyjne nie przeniesie składkowej stałej zatem nasz sprzęt otrzymuje czyste napięcie AC. Zakłócenia - spora ich część zatrzyma trafo separacyjne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja A separacyjne nie będzie z tych samych powodów buczeć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja No to niska tolerancja. Pewnie dlatego, ze medyczne. Standardowe to +,- 5% Kiedyś myslalem o takim. Moj kolega ma takie wielkie. Ale stoi mu w garazu bo szumi. Nie jakos bardzo ale jednak. On ma taka wersje z wiatrakiem. I też wlaśnie separowal sie od sasiadow z fotowoltaiką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja 2 minuty temu, Kraft napisał: A separacyjne nie będzie z tych samych powodów buczeć? Nie będzie jeśli wybierzemy wysokiej jakości transformator gdzie nie oszczędzano na materiałach ale testowałem również takie modele które chodziły jak spawarki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 27 maja Udostępnij Napisano 27 maja (edytowany) Dnia 25.05.2024 o 19:56, audiowit napisał: choc jest kilka chinczykow udanych i koreanczykow Jakieś konkretne przykłady? Może być coś z klD ( teraz ekologia najważniejsza 😁) co polecasz? Edytowano 27 maja przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 maja Udostępnij Napisano 27 maja (edytowany) Nie polecę chinskich wzmacniaczy. Po prostu. Ze wzgledow ideologicznych. Lepiej kupować produkty z wlasnego rynku. Edytowano 27 maja przez audiowit 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 maja Udostępnij Napisano 27 maja (edytowany) Wracając do Graaf GM 50B, dziś zmienilem dziś parkę E88cc z Amperex BB D-getter na TFK gold pin w sekcji, na wyjsciu ze wzmacniacza. Stwierdzam, ze podmiany lamp w tej sekcji są najbardziej slyszalne. BB Dgetter jest najbardziej wyrafiną i muzykalna lampa z rodziny BB, jednak, jak wielokrotnie wspominalem ja jestem prosty chlopak wychowany na punku, rocku itd i ta lampa bardziej spodoba się wielbicielom siadajacej na kolanach Diany Krall. TFK chyba bardziej mi bedzie odpowiadać. Przynajmniej narazie ;). Edytowano 27 maja przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 maja Udostępnij Napisano 27 maja 15 minut temu, Rega napisał: Mnie nie zależy, mogę dostać bana Roman, spokojnie, chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie da Ci nawet punktów karnych. Natomiast szkoda nerwów na forumowiczów, którym brak kultury. Do ignorowanych i święty spokój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 maja Udostępnij Napisano 27 maja (edytowany) Hmmm tak sobie myślę, że jeszcze mogłbym spróbować wymienić kabel zasilajacy... szkoda, ze teraz dopiero na to wpadlem, a nie przed wymianą lamp. Edytowano 27 maja przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja Dzisiaj odkrywam nowy wymiar dźwięku porównując świeżo zakupione paczki z aktualnie eksploatowanymi. Trochę jestem podekscytowany bo efekt wow jest zawsze na początku ale jak nie napiszę teraz to za dwa dni zapomnę jak było Do Bifrostów na muzyczny ring weszły Herezje III. Do walki z moimi ulubionymi dwudrożnymi monitorami wystawiłem monitory trójdrożne w obudowie zamkniętej z 12 calowym wooferem. Tytan kontra jedwab, 99dB @ 2,83V/1m vs 84dB @ 2,83V/1m, 20kg vs 13kg, Rundę pierwszą w kategorii muzyka wokalna i jazz wygrywają Herezje. Do walki zachęcał konkurentów SET dual mono SinusAudio na duotriodach 6B4G. Rytm taktował Eversolo A6. Czym wykazały się Herezje. W czasie walki nie sapią, nie chrapią, nie dyszą. Jestem totalnie zaskoczony bo po takiej efektywności spodziewałem się brumu, szumu, przydźwięku. Nic nie słychać. Totalnie czarne tło z Sinusa. Dynamika - z 3,5 watową lampą jest rewelacyjna. Można słuchać koncertów bez kompleksów. Średnica, wokale - czyściutko, detalicznie, wyraźnie, świeżo, bez nadmiernej ostrości, z odpowiednim nasyceniem barwą i bardzo namacalnie. Soprany - perliste, z górskim czystym powietrzem, wybrzmienia pełne, dźwięczne bez żadnego zaowalowania. Scena - ogromna, volumen instrumentów spory ale nie przesadzony, głębia obrazu stereo niesamowita, separacja dźwięków rewelacyjna. Bas - niezbyt głęboki, konturowy, dobrze wpisany w pomieszczenie (dogadali się z modami), rzekłbym taktowny i poukładany. Taki bas mam z Bifrostów po zastosowaniu filtrów DSP ale Herezje nic nie zabierają poza samą głębią basu. Nie ma kompromisu cięcia rezonansów pomieszczenia kosztem innych walorów muzyki. Pierwsze ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Jutro inne rodzaje muzyczne i dalsze analizy. Podzielę się oczywiście. Pozdrawiam. M 11 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja (edytowany) 7 minut temu, MariuszZ napisał: Jutro inne rodzaje muzyczne i dalsze analizy. Podzielę się oczywiście. Wrzuć sobie. Na dużych wooferach niesamowicie brzmi. A , zapomniałbym , GRATULACJE ! Edytowano 29 maja przez tomek4446 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Herezje III. Pożyczysz na weekend ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts