Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nie Fafniaku. Chodzi o to, ze nie sprawdzałaś iluś konwerterow i nie wyrobileś sobie sam zdania, tylko przeczytałeś jakiś wątek na audiostereo. Może poszłaś krok dalej i doszedłem do wniosku, ze nie bedziesz frajerem wierzącym w jakiś jitter. Choć tego już nie jestem pewien, że wykonałeś ten drugi krok.

Zanim napiszesz kolejny nic nie wznoszący post, to pokaż konwertery spdif ktore sprawdzałaś.

Bo ja mogę powiedzieć z czystym sumieniem m2tech evo2rewelacja w systemach nawet do 40-50kzł z drobnymi niedociagnieciami funkcjonalnymi.Matrix spdif2 z innymi Matrixami super, gustard...u mnie się nie sprawdził. Singstera 01 nie sluchalem w swoim więc bez komentarza.

Napisano
6 minut temu, Robert Radziszewski napisał:

Kupione "w ciemno" Yamaha R-N803D oraz Bowers & Wilkins 603. Jako źródło korzystam jedynie z Tidala Hi-Fi. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

IMG_20200522_084427.jpg

A przy korzystaniu z cyfrowego źródła nie odczuwasz działania parszywego jittera 😉

Napisano
24 minuty temu, Robert Radziszewski napisał:

Kupione "w ciemno" Yamaha R-N803D oraz Bowers & Wilkins 603. 

Odważny jesteś zakup w ciemno, ale skoro jesteś zadowolony to gratuluję zestawu 😉

Napisano
7 minut temu, RLC napisał:

Odważny jesteś zakup w ciemno, ale skoro jesteś zadowolony to gratuluję zestawu 😉

Pierwszy powód to że miałem określony budżet na zakup. Sprzedawca zapewniał mnie że "nic lepszego w tym przedziale cenowym nie kupię". Zakup podczas wiosennej pandemii - brak możliwości odsłuchu w salonach. Kolejny powód to że bardzo cenię obie marki. 

Napisano (edytowany)
39 minut temu, Kubakk napisał:

Nie wiem po co te zegary , ale w ustawieniach pod dac z pc , mam bufor gdzie zmienia się  opóźnienie we/wy po ilości próbek - czuć lekką zmianę brzmienia - o tym mowa ? :D

No wlasnie jak to jest? Kto zarządza wysylaniem próbek i ktory zegar jest za to odpowiedzialny?

Wydaje mi sie ze to zegar z dac-a jest odpowiedzialny za dzwiek i "przejmuje" role pc. Ale nie jestem pewny...

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)
36 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Wydaje mi sie ze to zegar z dac-a jest odpowiedzialny za dzwiek i "przejmuje" role pc. Ale nie jestem pewny...

No widzisz, nie wiesz ale pierdoły od Pacuły który też nic nie wie -  to potrafisz wklejać 😆

Sam też nie wiem i myli mi się gdzie jaki zegar ogarnia. Master- slave    - to znam, ale dodatkowy zewnętrzny zegar to już nie wiem jak to leci.

Miro, załóż temat o tym i tam będziemy się bić do krwi. Bo tutaj Panowie chcą pooglądać czyjeś klocki a nie o zegarkach gadać 😉

Ps, chodź się szybko po cichu nauczymy w specjalnym wątku i pozamiatamy audiowita wiedzą  😉

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)
17 minut temu, JohnDoe napisał:

No widzisz, nie wiesz ale pierdoły od Pacuły który też nic nie wie -  to potrafisz wklejać 😆

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ps: tam akurat to ciekawa dyskusja sie wywiązała a ja...

Nie jestem pewien bo juz zgłupiałem :/ po prostu szukam potwierdzenia 

czy na sali jest jakiś fachowiec???

9 minut temu, seba3002 napisał:

Chyba po powstał ten wątek 🙂

No to trzeba link wrzucić i juz....

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
Dnia 26.12.2020 o 15:49, tomek4446 napisał:

No , zbieram się. Może jutro. Chyba rozgryzłem zegary taktowania :) Super , że można do każdego źródła ustawić oddzielnie.

Tomek, w zaistniałej sytuacji nie wychylałbym się bo Cię czapka i nakryją :)

Napisano

Nawet taki FiiO D03k Taishan ( produkowanej już od dawna na układach Cirrus Logic ) posiada interfejs wejściowy adaptatywnie dostosowujący się do taktowania źródła. Ten układ jest zresztą znacznie większy gabarytowo od mikroskopijnego DAC-a który w nim użyto ( również tego samego producenta).

Napisano
2 godziny temu, MobyDick napisał:

Nawet taki FiiO D03k Taishan ( produkowanej już od dawna na układach Cirrus Logic ) posiada interfejs wejściowy adaptatywnie dostosowujący się do taktowania źródła. Ten układ jest zresztą znacznie większy gabarytowo od mikroskopijnego DAC-a który w nim użyto ( również tego samego producenta).

Moby, bo do końca nie zrozumialem. Czyli to osobne urządzenie? 

Napisano (edytowany)

No dobra Panowie , widzę , że Towarzystwo już się ponabijało, to mogę coś napisać. Miało być w wątku o streamerach, ale skoro wywołałem już taką wesołość to będzie tutaj. Od paru tygodni jestem posiadaczem Pioneera N-70A. Ciężka, solidna maszyna , zbudowana tak jak za dawnych czasów konstruowano ,czyli z zaznaczonym podziałem sekcji , podwójną obudową. Sam stream odbywa się bez problemu , idealnie " chodzi " Spotify , radio internetowe / mam podpięty kabel ethernetowy/. Tak samo bez problemu odtwarza z podpiętego dysku 2T , CD , maliny z volumio - nakładka Allo Digi One. Tutaj jednak muszę wspomnieć o różnicy w dźwięku, w zależności od źródeł i czy urządzenie pracuje jako streamer ,czy DAC / 2 x ES9016S/. W przypadku radia zupełnie inaczej ustawiam zegar / jest dziesięć trybów/, niż gdy słucham z CD jako transportu. Po prostu radio , /mp3/ muszę dać na najbardziej tolerancyjne ustawienie , ponieważ inaczej dźwięk się rwie. Spotify to już inne taktowanie, a jeszcze inaczej jest z dysku / Flack /, i jeszcze inne ustawienie CD. W przypadku tego ostatniego zegar na " najwyższym " ustawieniu i nic nie rwie. Robię to na wyczucie , zmieniam od trybu w którym występują przerwy w dźwięku do momentu gdy jest płynny. Po za rwaniem dźwięku występują naprawdę słyszalne różnice w jakości. Można przyporządkować ustawienia do każdego źródła oddzielnie. To tyle o zegarach :) . W trybie radia , Spotify , plików ,  upsampling robi dobrą robotę , dźwięk jest żywszy , lepsza dynamika otwartość. Z CD wolę tryb Direct. jest wystarczająco dobrze. Mam też do dyspozycji filtry osobno do PCM i do DSD, ale tego jeszcze nie porównywałem ,więc się nie wypowiadam. Pioneer jako streamer gra świetnie , ale jako DAC jak dla mnie fantastycznie. Różnica jest kolosalna . Nawet Malina po USB / Spotify/ brzmi lepiej niż Spotify z Pioneera. Nie jestem specem od DAC-ów, ale pobił wszystko co mam w chałupie tj. DAC-a DDRC 24 , nakładkę Allo Boss , DAC-a CDX-1060 , Marantza 1500 II . Wiem , że to słabe porównanie, ale innego nie mam. Tak naprawdę dopiero teraz odkryłem dlaczego ludziska tak się zachwycali dźwiękiem z plików. Pilot jest solidny, ale napisy pod funkcjami mało czytelne. Na szczęście jest dobrze działająca aplikacja . Posiadaczy Androida muszę zmartwić , bo działa obecnie tylko na Iphonie / chyba , że coś źle robiłem, bo na żony Samsungu nie zadziałała/. Na szczęście miałem starego Iphona i robi teraz za pilota. Wyświetlacz jest fajny , wyświetla wszystkie informacje , szkoda tylko , że z trzech metrów nic nie widzę :) Ale przy moim wzroku , abym widział musiałby mieć ok. 50 cali. To na razie tyle w temacie. 

Pioneer to ten na górze :) 

IMG_1834.JPG

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Piękna maszyna. To takie cóś, że jak kupisz, to widzisz na co wydaleś pieniądze.

Nie wspomniałeś o funkcjonalności. Komplet wejść i wyjść łącznie z xlr. Można skonfigurować go na różne sposoby.

Filtry od pcm są łatwe do opanowania. Ale nie będę sugerował który bo lepiej dopasować do własnych preferencji. 

Xlr, redukcja jithera, filtry i trochę lepsza elektronika odróżnia 70 od dwukrotnie tańszej 50ki.

Jedno sprostowanie jest 7 trybów pracy zegara.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Tutaj jednak muszę wspomnieć o różnicy w dźwięku, w zależności od źródeł i czy urządzenie pracuje jako streamer ,czy DAC / 2 x ES9016S/. W przypadku radia zupełnie inaczej ustawiam zegar / jest dziesięć trybów/, niż gdy słucham z CD jako transportu. Po prostu radio , /mp3/ muszę dać na najbardziej tolerancyjne ustawienie , ponieważ inaczej dźwięk się rwie. Spotify to już inne taktowanie, a jeszcze inaczej jest z dysku / Flack /, i jeszcze inne ustawienie CD. W przypadku tego ostatniego zegar na " najwyższym " ustawieniu i nic nie rwie. Robię to na wyczucie , zmieniam od trybu w którym występują przerwy w dźwięku do momentu gdy jest płynny.

Tomek, gdzie ogarniasz te zegary?  To wszystko jest w tym N-70A?  

Ciągle nie wiem co Ty tam robisz i czym. 

Napisano

Po prostu radio , /mp3/ muszę dać na najbardziej tolerancyjne ustawienie , ponieważ inaczej dźwięk się rwie

rozumiem ze chodzi o radio internetowe?

Można przyporządkować ustawienia do każdego źródła oddzielnie.

i to jest chyba najfajniejsza  opcja w tego typu maszynkach