Gość Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 (edytowany) 23 minuty temu, misiek x napisał: Mam takie pytanie .Czy jeżeli jutro jakiś fizyk ,odkryłby i udokumentował ,czarno na białym (bez cienia wątpliwości) że kable jednak maja duży wpływ na dźwięk który wydobywa się z głośników- USŁYSZELIBYŚCIE ? chodzi oczywiście o różne rodzaje tych kabli hi hi hi... ja tak ...choć przeca to już fizycy mają dawno za sobą (znam paru ostatecznie i oczywiscie nie omieszkałem z nimi na ten drażliwy temat rozmawiać) Edytowano 5 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 21 minut temu, misiek x napisał: USŁYSZELIBYŚCIE ? Na pewno posłuchalibyśmy uważniej. W moim przypadku nie daję gwarancji. Ubytki słuchu powyżej 9kHz i szum uszny. Z tym szumem to ciekawa historia (jak z grającymi kablami) bo ja ten szum słyszę wyraźnie, a moja żona już nie. Nie dyskutujemy jak na forum czy faktycznie go słychać czy tylko mi się wydaje ale problem jest podobnie akustyczny. Można barwę szumu regulować. Nie kablami oczywiście ale dla przykładu po whisky szumi cienko, a po winie to czasami, aż łeb urywa ... ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Mariuszu.... Cóż Ci rzec: czas umierać! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 (edytowany) 11 minut temu, Smerfciamajda napisał: Rzetelny artykuł opisujący zjawiska fizyczne w urządzeniach audio powinien podawać liczby. Pomijam już czy mają wpływ na dźwięki czy nie. Proszę uprzejmie: 1 2 34 567,89 Oto mój rzetelny artykuł, choć krótki to zapewniam- liczby coś tu oznaczają, ale co? Tego nie zdradzę. 5 minut temu, misiek x napisał: Wojtku ,to pytanie nie było skierowane do Ciebie,ale dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Aha.... No to wycofuję swoją odpowiedź Pozdrawiam, licząc na wybaczenie, WP Edytowano 5 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smerfciamajda Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Dziecinada a nie odpowiedź.Tak odpowiadał mój dzieciak na pytanie ile zjadł cukierków przed obiadem. Tak odpowiadał jak nie miał nic mądrego do powiedzenia.Spodziewałem się czegoś na piziomie ale ta odpowiedź potwierdza ze mam rację.Liczby mogły by pokazać prawdę.Furutech i ich proces "alfa"...Idę spać, jutro z synem mam dzień na snowboardzie. Zapytam go co sądzi o kolorze kasku na prędkość zjazdu. A potem razem pośmiejemy się tego.Dobranoc i dziękuję za szczerą i prawdziwą odpowiedź.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 @misiek x - polecam jednak chociaż raz zobaczenie na czym polega fenomen ślepego testu. Liczby... w odniesieniu do realnych poziomów audio (odsłuchu) miałyby sens. bez nich to jak juz wielokrotnie pisaliśmy - jajko sadzone na masce auta jako "tjunig wsp. Cx" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 (edytowany) 4 minuty temu, Smerfciamajda napisał: Dziecinada a nie odpowiedź. Tak odpowiadał mój dzieciak na pytanie ile zjadł cukierków przed obiadem. Tak odpowiadał jak nie miał nic mądrego do powiedzenia. Taaa.... Poczucie humoru=0 (zero też liczbą, ale tym razem nie przedstawia graficznie artykułu z liczbami, jakiego Ty sobie zyczysz) Edytowano 5 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 (edytowany) No dobra.... Zapewne to ja straciłem poczucie humoru, więc pójdę se gdzieś go naprawić. Pozdrawiam Was, WP Edytowano 5 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 50 minut temu, wpszoniak napisał: Mariuszu.... Cóż Ci rzec: czas umierać! No nie. Jeszcze tyle ciekawych (lub nie) dyskusji przed nami, a co istotne sporo muzyki do odsłuchania. Poza tym chyba tak źle mi nie życzysz skoro czytam czas umierać, nie umrzeć. Wszak to tak jakby napisano "czas żyć" bo logicznie rzecz ujmując zaczynamy umierać od urodzenia Dobrej nocy wszystkim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: No nie. Jeszcze tyle ciekawych (lub nie) dyskusji przed nami... Mariuszu, ja już straciłem nadzieję i chęci też... Co zresztą można odczytać z poprzedniego mojego postu. Pozdrawiam Ciebie (trwaj na stanowisku), Wojtek Edytowano 5 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 10 godzin temu, misiek x napisał: No tak ,liczby są najważniejsze, gdyby były wykresy i liczby to byś usłyszał nawet tam gdzie nic nie powinno być słychać. Czy bym usłyszał tego nie wiem. Ale miałbym realny przykład że dany element ma wpływ na dźwięk a nie jest wytworem mojej wyobraźni. Napisz mi proszę czy słyszysz elementy które w nagraniu są na poziomie -90db ? Albo -120 ? Obejrzyj uważnie zwracając szczególną uwagę o jakich poziomach dźwięku facet opowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 Możesz odpowiedzieć na moje pytanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 (edytowany) 10 minut temu, misiek x napisał: Nie nie mogę,a dlatego ,że Ty nie czytasz tego ,co do Ciebie piszę.Naszą rozmowę uważam za zakończoną,szkoda mi czasu.Zresztą temat dotyczył czego innego. Pozdrawiam O masz... foch... Wielokrotnie pisałem już że testy że słyszenia dość często przechodzę. Ale też robię sobie ślepe testy. czy rozmawiając o haj endzie naprawdę mamy skupiać się na marketowej mini wieży i badziewnych sznurówkach o mikroskopijnym przekroju? No łał... Edytowano 6 lutego 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 19 godzin temu, audiowit napisał: W odpowiedzi na pytanie. Moje systemy żadko pokazuję lub się do nich odnoszę, bo mam dużo sprzętu i bardzo czesto go zmieniam. Zresztą niedawno coś tam napisalem i pokazałem więc tak do konca nie ukrywam go. Oczywiscie teraz gra u mnie juz coś innego ale z różnych powodów nie zamierzam pokazywać. Wojtek wielokrotnie pisal o swoim torze. Bardzo słusznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smerfciamajda Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 Gdyby wykres czy liczby pokazały że coś tam jest, powinienem słyszeć jakąś zmianę a jej nie słyszę to zaczął bym się martwić o słuch. Z liczbami się nie dyskutuje. Tak to działa.Jak liczby czy wykresy czegoś nie pokazują a ktoś jednak coś słyszy to też powinien się zacząć martwić, o słuch w pierwszej kolejności ale też o inne "problemy".Wracając do tematu.Yamaha serii 3000 jeszcze nie dawno była topowym produktem i firma prezentowała ją jako powrót do hiend.Teraz ceny mocno spadły i weszła nowa topowa seria 5000.Czy taka akcja sugeruje ze 3000 to już nie hi-end?W mojej ocenie tak, ranga spadła bo Y ma coś nowego, coś "bardziej" topowego. Coś co jest dla nich "end" w tej chwili.Ale co ma pomyśleć właściciel 3000? Został oszukany i musi wymienić sprzęt?Sama idea hi-end jest tak skonstruowana żeby napędzać sprzedaż. Żeby gonić króliczka.Apple świetnie wykorzystuje ten mechanizm nie nazywając go jednak dosłownie.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 (edytowany) 10 minut temu, Smerfciamajda napisał: Gdyby wykres czy liczby pokazały że coś tam jest, powinienem słyszeć jakąś zmianę a jej nie słyszę to zaczął bym się martwić o słuch. Z liczbami się nie dyskutuje. Tak to działa. To nie takie proste. Liczby mogą pokazywać różnicę, a my i tak nie będziemy jej słyszeli, jeśli jest ona mniejsza niż próg percepcji. Szum - 120 dB i -100 dB brzmią dla nas tak samo, choć mierzalna różnica między nimi jest kolosalna. Edytowano 6 lutego 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 A ja się tak zastanawiam, ilu z zaciekłych pogromców mitów audio (nie tylko na forum), wierzy za to w inne nadprzyrodzone zjawiska... , a, może lepiej nie będę kończył, bo to w naszym kraju temat wysoce drażliwy. Audio przynajmniej wojen nie wywołuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 (edytowany) Nowy78, bardzo ciekawy trop... Edytowano 6 lutego 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 hehe, a widzę że tu dalej hasło "udowodni mi że się mylisz" hehehehe...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 @nowy78 wolę szarą rzeczywistość niż piękną bajkę. Odwaga spojrzenia prawdzie w oczy, to dla mnie sprawa godności osobistej. Nie odpukuję w niemalowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 Zgadzam się, ciekawy trop. Czy wśród nie wierzących w przysłowiowe "granie kabli" są jacyś humaniści, czy tylko umysły ścisłe? Mam wrażenie że inżyniera, który sam nie słyszy, nie przekona nic po za wynikami badań. Ale jaki pomiar pokaże zmiany w transjentach? Widmowy obraz dźwięku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 Zdradzę Ci @Pboczek, że jestem takim humanistą (z wykształcenia i wykonywanego zawodu), iż już chyba bardziej nie można. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 Kolega, ktory konfigurował mi pc audio jest, na maxa umysłem scislym. W kable cyfrowe nie wierzy ale w interkonekty i zasilające jak najbardziej. Jak widać nie jest to regułą. Acha, no i mamy inzyniera audiofila. Ten bardzo podobnie. Zresztą czesto pozycza odemnie druty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 7 minut temu, Pboczek napisał: Ale jaki pomiar pokaże zmiany w transjentach? Może to przybliży trochę zagadnienie transjentów link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 @Kraft może wyraziłem to zbyt kategorycznie. Chodzi raczej o proporcje w tych dwóch grupach. Czy występują tu jakieś tendencje? Nie bierzmy pod uwagę tych co słyszą, tylko tych którzy nie słyszą lub nie są pewni tego a ślepe testy i brak poparcia w nauce utwierdza ich w przekonaniu, że różnic brak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts