KrólKiczu Napisano 30 października 2021 Udostępnij Napisano 30 października 2021 Karol, swoją wiedzę starałeś kiedyś pokazać w wątku o przewadze kolumn trójdroznych nad monitorami (pominę milczeniem fakt, że monitory też bywają trojdrozne). Praktycznie nikt nie zrozumiał co mają udowodnić wrzucane przez Ciebie wykresy. Teraz znowu starasz się przekonać wszystkich, że kolumny które nie generują pełnego basma nie mogą być rozdzielcze (😳). Być może rzeczywiście nie dysponuję odpowiednią wiedzą, bo do tej pory nigdzie nie spotkałem się z tezą jakoby rozdzielczość kolumn zależała od ich pasma przenoszenia. Pozdrawiam, Sebastian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 października 2021 Udostępnij Napisano 30 października 2021 @Karol64208ukryłem cześć Twoich postów, w których odnosisz się nie do tematu tylko atakujesz personalnie użytkownika @seba3002 Wróć na tory merytorycznej dyskusji lub nie zabieraj głosu jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Upominam Cię i zachęcam do zapoznania się z regulaminem Forum (p. 2.3, 2.7) Pozdrawiam i proszę pisać na temat 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Dnia 30.10.2021 o 14:53, seba3002 napisał: I skąd wniosek, że przy niższym zejściu basu kolumny byłyby bardziej rozdzielcze 😲? Absurd totalny. Dnia 30.10.2021 o 16:50, seba3002 napisał: Praktycznie nikt nie zrozumiał co mają udowodnić wrzucane przez Ciebie wykresy. Jak już pisałem wcześniej i nie zmieniam zdania aby zrozumieć pewne zagadnienia trzeba posiadać odpowiednią wiedzę i doświadczenie. A jak sam napisałeś miałeś monitory i musiałeś zmienić na inne, to raczej nie wzbogaci Twojego doświadczenia. Dnia 30.10.2021 o 15:33, lysyrafal napisał: Jednak nastąpiła wymiana kolumn. Pozdr. P.S. Moderator niech się powstrzyma , mam prawo na ripostę jeżeli inni łamią regulamin i mnie atakują. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 @seba3002 zmieniłeś kolumny i nie odczułeś zmian w brzmieniu. Dla wyjaśnienia dodam, każde ograniczenie pasma powoduje zmianę brzmienia pasm sąsiednich i tego które jest ograniczone. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) 6 minut temu, Karol64208 napisał: @seba3002 zmieniłeś kolumny i nie odczułeś zmian w brzmieniu. Napisałem coś takiego 🙂? Chyba gdybym nie odczuwalne zmian w brzmieniu, to kolumn bym raczej nie zmieniał. 6 minut temu, Karol64208 napisał: @seba3002 Dla wyjaśnienia dodam, każde ograniczenie pasma powoduje zmianę brzmienia pasm sąsiednich i tego które jest ograniczone. Możesz podać źródło tej teorii ? Edytowano 2 listopada 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Już potwierdziłeś teorię 21 minut temu, seba3002 napisał: Chyba gdybym nie odczuwalne zmian w brzmieniu, to kolumn bym raczej nie zmieniał. Możesz dalej praktycznie to sprawdzić, porównując kolumny z różnym pasmem. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: Dla wyjaśnienia dodam, każde ograniczenie pasma powoduje zmianę brzmienia pasm sąsiednich i tego które jest ograniczone. Ile pasm ma kolumna dla wyjaśnienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 O rozdzielczości kolumn decydują raczej wyższe zakresy pasma przenoszenia. Z tego powodu bardzo rozdzielcze mogą być kolumny o mocno ograniczonym dolnym skraju pasma przenoszenia. Sporo niskiego basu często wręcz daje wrażenie ograniczenia rozdzielczości przez zagłuszanie wyższych jego zakresów. Dlatego najbardziej rozdzielczo grają zwykle kolumny o jasnym brzmieniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Pierwsze słyszę. Co ma " wrażenie rozdzielczosci" z rozdzielczością wspólnego. Rozdzielczość zależy od calego pasma, również niskich częstotliwości. 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Dlatego najbardziej rozdzielczo grają zwykle kolumny o jasnym brzmieniu. To są po prostu jasne kolumny, a nie rozdzielcze. Rozdzielczość, to ilość informacji w jednostce czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Bardziej obrazowo. Idac tym tropem jeśli rozpatrujemy rozdzielczość telewizora. Niebieski kolor jest w 8k, czerwony w 4k natomiast szarości już tylko w HD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Bo za rozdzielczość dźwięku odpowiadają w dużej mierze wyższe składowe dźwięków, w tym również dźwięków basowych. Samo rozjaśnienie brzmienia przez zmianę równowagi tonalnej jeszcze nie stworzy brzmienia o dużej rozdzielczości. Jednak nadmiar basu z zasady powoduje pogorszenie rozdzielczości. Można to sprawdzić na dobrze rozdzielczych kolumnach. Gdy podbijemy bas ta cecha się pogorszy. Kolumny i słuchawki do celów monitorowych mają z zasady mocniej podkreślone wyższe zakresy pasma. Czasem bas również. Kolumny do zastosowań domowych maja bardzo często przyciemnioną barwę. Prowadzi to do tego ze kolumny o idealnie liniowej charakterystyce pasma przenoszenia ( na ich tle ) wypadają jako jasno brzmiące lub z wyeksponowanym środkiem pasma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Też się nie zgodzę To, że przysłonią nie znaczy, że zmniejszy się rozdzielczość tylko zostanie zachwiany balans tonalny. Bardziej obrazowo. To że dasz jaśniej czy ciemniej telewizor nie znaczy, że zmienisz jego rozdzielczość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 (edytowany) Rozdzielczość brzmienia nie jest zjawiskiem obiektywnie mierzalnym. Nie istnieje możliwość jej pomiaru i jakakolwiek jednostka wielkości która ją określa. Do pewnego stopnia istnieje korelacja niskich zniekształceń z wysoką rozdzielczością. Jednak np. wewnętrzne silne pochłanianie drgań przez membranę sprzyja niskim zniekształceniom, jednak nie sprzyja wysokiej rozdzielczości. Dlatego gdy mówimy o rozdzielczym brzmieniu sprzętu , możemy mówić jedynie o tym zjawisku jako wrażeniu dość subiektywnym. Edytowano 3 listopada 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 (edytowany) 37 minut temu, audiowit napisał: Też się nie zgodzę To, że przysłonią nie znaczy, że zmniejszy się rozdzielczość tylko zostanie zachwiany balans tonalny. Bardziej obrazowo. To że dasz jaśniej czy ciemniej telewizor nie znaczy, że zmienisz jego rozdzielczość. Rozdzielczość nie koniecznie jest gwarancją, że zobaczysz więcej. Jeżeli przesadzisz z przyciemnieniem, szczegóły zaczną się zlewać i ostatecznie zobaczysz mniej. Ponadto w TV rodzielczośc jest wielkością mierzalną jeżeli mówimy w audio raczej subiektywny odczuciem słuchacza i jeżeli niskiego basu jest dużo to szczegóły z pozostałych pasm moga być już mniej słyszalne Edytowano 3 listopada 2021 przez slaw0001 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 (edytowany) Moby, oczywiście, niemniej zjawiska, które opisałeś nie zmieniają rozdzielczości. Sław, nie rozmawiamy o " jesli" tylko o stanie faktycznym. Edytowano 3 listopada 2021 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 4 godziny temu, audiowit napisał: Rozdzielczość, to ilość informacji w jednostce czasu. Prawdą zatem jest, że ze wzrostem częstotliwości ilość informacji w jednostce czasu będzie rosła. To proste w ujęciu fizycznym jest. Im górna granica pasma przenoszenia wyższa i pasmo mniej zaszumione czy zakłócone tym rozdzielczość będzie wyższa. Pojęcie rozdzielczości w muzyce już takie proste nie jest. Funkcjonuje jeszcze pojęcie rozdzielczości bitowej w systemach dźwięku cyfrowego PCM, którą to można wyrażać dynamiką. W uproszczeniu można przyjąć, że większa rozdzielczość idzie w parze z większą głębią bitową czyli większym stosunkiem sygnału do szumu. Co z rozdzielczością słuchu? Warto nadmienić, że rozdzielczość może dotyczyć częstotliwości lub czasu. Każdy odróżni ton 50Hz od 1kHz ale czy odróżni 1kHz od 1050 Hz? Szacuje się, że przestajemy rozróżniać dzwięki, które zaistnieją w oknach czasowych poniżej 50ms. Bez względu na domenę czasu czy częstotliwości uwzględniając nasze fizjologiczne ograniczenia słuchu rozróżnialność moim zdaniem zależy głównie od dynamiki dźwięku. Jeżeli szum czy zakłócenia będą zbyt duże będziemy mieli problem z rozdzielczością. Wystarczy posłuchać tej samej próbki dźwięku z rozdzielczością 8bit i 16bit. Łatwo dostrzec różnicę. Warto nadmienić, że 16bit dla PCM to dynamika ze sporym zapasem by rozdzielczość dźwięku była na odpowiednim poziomie. Poza tym głośniej słuchając łatwiej usłyszeć wszelkie różnice. Tak działa magia dynamiki. Odjeżdżamy od szumu żeby więcej wyłapać uchem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Z wszystkim się zgadzam. Jeszcze jedno, rozdzielczość systemu. Myślę głównie o materiale z którego wykonane są przetworniki. Patrzcie polipropylen- ceramika. Rozdzielczość bitową jest pomijalna od pewnego momentu. Dynamika nie. Wniosek. Do przetworników o dużej rozdzielczosci, wyższej klasy elektronika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 (edytowany) 10 godzin temu, MobyDick napisał: O rozdzielczości kolumn decydują raczej wyższe zakresy pasma przenoszenia. Z tego powodu bardzo rozdzielcze mogą być kolumny o mocno ograniczonym dolnym skraju pasma przenoszenia. Sporo niskiego basu często wręcz daje wrażenie ograniczenia rozdzielczości przez zagłuszanie wyższych jego zakresów. Dlatego najbardziej rozdzielczo grają zwykle kolumny o jasnym brzmieniu. Mogę sie zgodzić z Tobą ... moim zdaniem wszystko zależy o jak "niskim" basie mowimy. W moim car audio po "opcjonalnym włączeniu" subwoofera który to gra ultra-nisko poza dodaniem do dzwieku dodatkowego "efektu" nie specjalnie wpływał mi na odsłuch pozostałego zakresu jak i rozdzielczości. Co prawda jest nisko "cięty" i tworzy raczej "dopełnienie" a nie "główny punkt programu". Pozdr. Edytowano 3 listopada 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 Dzisiaj wdrożyłem w życie program treningowy mający na celu oduczenie się audiofilskiego sposobu słuchania muzyki. Do słuchania usiadłem poza sweet spotem. A potem nawet położyłem się na boku wtulając jedno ucho w poduszkę! Przesłuchałem w tym quasi mono Patti Smith "Horses". I wiece co? Płyta mi się podobała. Wcale nie miałem wrażenia, że coś straciłem. Muzyka do mnie dotarła i wzbudziła emocje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 Następny krok - słuchanie z kuchni 😁. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 Przed chwilą, Asia napisał: Następny krok - słuchanie z kuchni 😁. I nawet lepiej żarcie smakuje 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 9 minut temu, Asia napisał: Następny krok - słuchanie z kuchni 😁. Jak postęp to raczej słuchanie i oglądanie. Nie żeby słuchać płyt i oglądać wiadomości ale na przykład koncerty. Muzyka z wizją dostarcza dodatkowych bodźców. Osobiście lubię i zachęcam 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 O ile dobrze rozumiem plan treningowy to: ma być mniej, a cieszyć. Dodanie obrazu nie odchudzi ataku na zmysły. Ale może Jarka po prostu przeziębienie dopadło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 Już kiedyś pokazywałem, ale .... co mi tam. Najwyżej ktoś napisze, że sie powtarzam. Ale nie mam zdjęć z najnowszych koncertów. Jakoś nie przyszło mi do głowy żeby pstrykać. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 43 minuty temu, Kraft napisał: Muzyka do mnie dotarła i wzbudziła emocje. To znak z "góry", żebyś zakończył swoją audiofilską podróż na tym co masz teraz, zostawił te wykresy i pomiary dla konstruktorów, rozsiadł się wygodnie na kanapie i relaksował przy muzyce z Diamondów i Dali. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts