Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
34 minuty temu, S4Home napisał:

Ten sam utwór

czy aby na pewno ten sam master?

To co wyrabiają rozmaici "suwakowcy" z plikami to jest paranoja.

Lubicie się przekonywać cyz mp3 ze spotify jest gorsze od tidala-proszszsz bardzo !!!🤣

Ślepy test jak zwykle wprawi was w konsternację, ale moze chcecie pozbyć sie pierwszych wydań CD ? Chętnie odkupię 

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, JaZz napisał:

@TomekN nie chce mi się wertować tematu. Czy porównywałeś spotify z mp3/flac? Jak tak to kiedy? Bo mi nie chodzi o cyferki, ale o to że spotify moim zdaniem ewidentnie coś przykombinowało z barwą. Mniej więcej chyba w tym czasie jak powstał ten temat.

Nie chce żadnych screenów z testów itp. Siądź sobie spokojnie,  odpal kilka utworów i daj znać co słyszałeś. 

Usiałem spokojnie i porównałem Spotify Premium i FLAC w teście ABX. Nie słyszę żadnej różnicy i test to potwierdził - wyszło, że prawdopodobnie zgaduję. Równie dobrze mógłbym rzucać monetą. Jeśli Tobie się wydaje, że Spotify coś podkolorowuje, to pewnie masz rację - wydaje Ci się ;) Ale zawsze możesz zrobić taki test i pokazać, że masz 100% trafności rozpoznawania "podkolorwanego" Spotify vs FLAC.

Screen nie jest dla Ciebie, tylko dla Bogusia, bo nalegał abym zrobił świeży. Voilla!

Clipboard01.jpg

Edytowano przez TomekN
Napisano
Dnia 21.02.2021 o 01:08, marcinmarcin napisał:

Różnicy to prawie nie słychać między CD a Tidalem. Stąd moja decyzja parę lat temu o przejściu na streaming. Ciężko mi było rozróżnić i poznać CD od Tidala, jak porównywałem. Spotify brzmiał żałośnie. Od bodajże 2017r nie używam tego czegoś i po cholere mam wracać skoro Tidal dziala bardzo dobrze. Nawet jak się Spotify poprawił w międzyczasie to dalej jest to tylko mp3

Tidal nie wybacza slabego internetu, wtedy sie "czka". Ale ja rowniez porownujac odsluch CD, Tidal i Spotify to stawiam Tidal blisko CD a Spotify wyraznie gorzej brzmi, nie tylko na moich Audio Physic ale tez na dobrych sluchawkach.

Napisano
Dnia 22.02.2021 o 08:20, TomekN napisał:

Screen nie jest dla Ciebie, tylko dla Bogusia, bo nalegał abym zrobił świeży. Voilla!

Doceniam Twój trud.

Po wynikach poszczególnych nagrań widać, że faktycznie strzelasz na chybił - trafił, zawsze blisko środeczka.

I przez grzeczność, nie zapytam, ile było podejść do testu, by uzyskać taki wynik.

Napisano (edytowany)
18 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

I przez grzeczność, nie zapytam, ile było podejść do testu, by uzyskać taki wynik.

Test robiłem tylko jeden raz, ten. Odpowiadałem wczuwając się w niuanse, ale najwyraźniej ich nie słychać, bo wyszło że wyniki są zupełnie losowe.

A może w końcu Ty przedstawisz wynik jakiegoś swojego testu, potwierdzającego że powtarzalnie słyszysz różnice pomiędzy 320kbps a Losless? 🙂 Możesz na dowolnie dobrym sprzęcie, choć podobno im lepszy sprzęt tym trudniej o różnice, bo obrazowanie lossy jest lepsze.

Edytowano przez TomekN
Napisano
11 minut temu, TomekN napisał:

choć podobno im lepszy sprzęt tym trudniej o różnice

Przeciwnie, dobry set pokaże wszystko lepiej, gdy testowałem wzmacniacz Audia Flight Two, to napisałem o nim, że jest jak mikroskop a czasami .... lepiej nie słyszeć tej cholernej dokładności, bo ten piecyk potrafił natychmiast pokazać źle zrealizowane płyty. Ale wiedział byś o tym gdybyś takowy set posiadał a bozia obdarowała lepszym słuchem, a tak masz co masz i tego się 3maj.

21 minut temu, Stolarz napisał:

Bo jak słyszy to nie musi robić testów :D

Mądre słowa.

Napisano
21 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Ale wiedział byś o tym gdybyś takowy set posiadał a bozia obdarowała lepszym słuchem, a tak masz co masz i tego się 3maj.

Przecież nie wiesz co mam. Myślę, że mam dość dobry setup. Nie wywalam kasy na placebo, homeopatię, magię, pseudo-naukę, butikowe błyskotki i słodkie, audiofilskie pierdzenie. Ale byłem w stanie zapłacić sporo za sprzęt, który dobrze wypada w niezależnych i obiektywnych testach.

Napisano
3 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Ale wiedział byś o tym gdybyś takowy set posiadał a bozia obdarowała lepszym słuchem, a tak masz co masz i tego się 3maj.

uhuhuhu , jejku jejku ależ poważny pan ałdiofil 🤣

A jak doszłoby do ślepego odsłuchu to by wykopyrtnął sie na prostym porównaniu mp3/320 vs FLAC

ehhh😆

Napisano
1 godzinę temu, Fafniak napisał:

jak doszłoby do ślepego odsłuchu to by wykopyrtnął sie na prostym porównaniu mp3/320 vs FLAC

Ja uważam, że większość się wykopyrtnie na takim teście. Nie tylko na takim ale i na prostszych. Weźcie do porównania jakiegoś elementu audio najgorsze i najlepsze co macie i niech ktoś wam pomoże, żebyście nie wiedzieli co gra. Mało kto zaliczy poprawne 100%.

Mało kto ma tak dobrą krótkotrwałą pamięć sluchową żeby podołać.

Dlatego uważam, że do porównań trzeba słuchać w długich sesjach, tak by narząd słuchu niejako nauczył się na pamięć słyszanych dźwięków z jego charakterystycznymi niuansami. Później po dostarczeniu przez receptory do mózgu materiał różniący się nieco od poprzedniego to co zapamiętały komórki ujawni się w postaci wrażenia, że jest inaczej. U mnie działa to tak, że to co mi nie pasuje, a co sygnalizują wrażenia, trafia do szuflady 😉

Spotify odszedł w niepamięć. Tidal jeszcze hula ale Quobuz powoduje, że coraz rzadziej odpalam Tidala mimo, że jest więcej mojej muzyki na nim. Wszystko przez wrażenia, które budują się w trakcie długich sesji muzycznych. 

Krótkie porównania są do bani 😉

Napisano

a kto pisze o krótkich?

Do wyboru do koloru mogą być i długie wazne żeby "ślepe"  i wtedy "ja słyszę" nabiera nowego znaczenia🤣

A swoja drogą wielu "słyszących wszystko" deklaruje że wolą krótkie próbki i szybkie przełączanie. 

ale za to 🤣

155247949_3774919922567419_8411153570592

Napisano

image.png.b9011047fc8e059b911fcce87640cfb8.png

Aaaaale! Żeby to uzyskać musiałem zjechać do mp3@96kbps...
Sprawdzając się w standardowym teście miałem około 70%. Ale to było strzelanie.
Druga sprawa że tylko 2 kawałki z tych testowych znałem, a to też ma znaczenie.

Napisano
15 godzin temu, Fafniak napisał:

ale za to 🤣

Bez sensu prowokacja. Zwykły transport CD i 4 platformy? 😉 

Może zaczął koleś od zakupu gadżetów żeby później się nie zastanawiać czy warto lub zbyt dosadnie potraktował czyjąś radę, że zysk jakości z poszczególnych elementów poprawiających brzmienie się sumuje 😂

Napisano
Przed chwilą, MariuszZ napisał:

Może zaczął koleś od zakupu gadżetów żeby później się nie zastanawiać czy warto lub zbyt dosadnie potraktował czyjąś radę, że zysk jakości z poszczególnych elementów poprawiających brzmienie się sumuje 😂

Do samochodu też pewnie założył: magnetyzer na dopływ paliwa, magnetyzer powietrza, filtr K&N, wymienił olej (na Motula, rzecz jasna), dolał do niego teflonowy kondycjoner oleju wymienił żarówki na takie z poświatą niebieską, zsumował wszystko i wyszło mu, że musi być wzrost mocy z 75KM do 93KM 😅

Napisano
7 godzin temu, degsterr napisał:

Dlatego wstawiłem też zdjęcie z JD który ma 40% ... :D

Przypomniałem sobie pewien fakt, a mianowicie kiedy pewnego razu @Bogusław Kożyczkowski mnie odwiedził i w zestawie leciał plik MP3 320 (których mam znikomą ilość) to od razu wychwycił ten fakt... 

Pożyczę Tobie mojego DACa byś poprawił ten wynik.

No i jeszcze płyta składankowa odsłuchana na CEC u mnie.

• 11 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano
15 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Mamy już marzec, rok temu o tej porze był hałas, że już, już, już wp[rowadzaja jakość HiFi, zresztą to samo mówili dwa lata wcześniej i trzy lata wcześniej ... ehhh ściemniacze.

A tu nic. Teraz juz oficjalnie odpowiadają że nie wiedza.

Piotr

Napisano

Mają najwięcej użytkowników na świecie, Spotify w promocji jest wszędzie, sam kupiłem kartę do Internetu mobile i ... w prezencie 3 michy gratis ALE ..  kod tylko dla nowych użytkowników.  Jak ludziska napierają na suport o jakość HiFi to tradycyjnie odpowiadają .... "pracujemy nad tym" tylko aby ludzie nie odchodzili do konkurencji. Ja z jakością mp3 skończyłem 20lat temu i nie zamierzam do niej wracać, są serwisy oferujące lepsza jakość, wystarczy przyoszczędzić na fajkach czy piwie a takie serwisy będą w zasięgu.