tomek4446 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Przed chwilą, Bogusław Kożyczkowski napisał: Ooooooo nie, Ty też dostałeś płytę, co prawda w postaci plików. Zgadza się , potwierdzam i dziękuję bardzo. Wczoraj przesłuchałem do połowy , jakość świetna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Muzyka na takich wydaniach może nie jest pod nasz gust, ale są one masteringowo i reżysersko dobrze dopracowane. Na dobrym sprzęcie docenia się takie granie. To wtedy sprzęt pokazuje co potrafi, muzyka taka (często akustyczna) potrafi tez pokazać obszary do poprawy w konfiguracji. (niedomagania czy nadmiar basu, lub nadmiernie świszczące niektóre głoski). oczywiście trzeba być osłuchanym na innych dobrych konfiguracjach by to wychwycić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 23 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Muzyka na takich wydaniach może nie jest pod nasz gust, ale są one masteringowo i reżysersko dobrze dopracowane. Na dobrym sprzęcie docenia się takie granie. To wtedy sprzęt pokazuje co potrafi, muzyka taka (często akustyczna) potrafi tez pokazać obszary do poprawy w konfiguracji. (niedomagania czy nadmiar basu, lub nadmiernie świszczące niektóre głoski). oczywiście trzeba być osłuchanym na innych dobrych konfiguracjach by to wychwycić. Potwierdzam , ostatnio zrobiłem test źródeł i cóż - ślepy test nie był konieczny Rozumiem także czemu np Bogusław kupuje parę wydań 1 i tej samej płyty - mastering robi różnicę - oczywiście na odpowiednio dobrym sprzęcie który nie wybacza Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 (edytowany) 3 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Muzyka na takich wydaniach może nie jest pod nasz gust, ale są one masteringowo i reżysersko dobrze dopracowane. Na dobrym sprzęcie docenia się takie granie. To wtedy sprzęt pokazuje co potrafi, muzyka taka (często akustyczna) potrafi tez pokazać obszary do poprawy w konfiguracji. (niedomagania czy nadmiar basu, lub nadmiernie świszczące niektóre głoski). oczywiście trzeba być osłuchanym na innych dobrych konfiguracjach by to wychwycić. Drogi Bogusławie. Mógłbyś uchylić rabka tajemnicy co to za płyta wytwórni 4 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Stockfisch-Records Ewentualnie jesli nie może/chce kolega, to może Asia , ktora jest obecnie w posiadaniu to uczyni? Również "posmarowałbym" ucho dzwiekiem w dobrym wydaniu ... Edytowano 6 lipca 2021 przez Chyba Miro 84 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Z podziękowaniami. Odsłuch wieczorem bo teraz ... Dzieci... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Dziękuję 😊 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 @Asia podpowiem jak podejść do tematu aby nie błądzić i nie gonić króliczka. Wyłącz wszystkie dopalacze dźwięku, korekcja barwy dźwięku ustawiona na "0" i od teraz zacznij słuchać muzyki. Jak już sobie z tym poradzisz i nie będziesz włączać korekcji / jest jak narkotyk/ wtedy będziesz mogła szybko i trafnie dobrać sprzęt i ocenić jego walory. Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 (edytowany) kurcze szkoda ze nie mozna nigdzie nabyć tej płyty... Edytowano 6 lipca 2021 przez Chyba Miro 84 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 12 minut temu, Karol64208 napisał: @Asia podpowiem jak podejść do tematu aby nie błądzić i nie gonić króliczka. Wyłącz wszystkie dopalacze dźwięku, korekcja barwy dźwięku ustawiona na "0" i od teraz zacznij słuchać muzyki. Jak już sobie z tym poradzisz i nie będziesz włączać korekcji / jest jak narkotyk/ wtedy będziesz mogła szybko i trafnie dobrać sprzęt i ocenić jego walory. Pozdrawiam Heheh ja jakoś od zawsze "przypadkiem" trafiam na sprzęty bez pokręteł, no ewentualnie volume 😀 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Ale ja przecież nie mam żadnych dopalaczy w systemie 🙃. Żadnej korekcji. No może w Sonosie jest, ale ustawione na "0". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 5 minut temu, Sanwing napisał: no ewentualnie volume wyłącz!!!!! Będzie na 100% łatwiej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 9 minut temu, Asia napisał: Żadnej korekcji. No może w Sonosie jest, ale ustawione na "0". I tak trzymaj Pozdr. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 19 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: kurcze szkoda ze nie mozna nigdzie nabyć tej płyty... Chyba każda tego wydawnictwa będzie dobra. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 27 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: kurcze szkoda ze nie mozna nigdzie nabyć tej płyty... Można, ale radzę się pospieszyć, bo mają jedną sztukę na całe discogs. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Dzik, co Ty masz w stopce? Niedrogie akcesoria audiofilskie, patrze a tam https://www.straganezoteryczny.pl/ ? W kable nie wierzysz, a w amulety i talizmany się bawisz? Grubo Panie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Polecam te akcesoria, bo jeżeli użyje się ich z właściwą intencją, to mogą nieco poprawić brzmienie. Różnica waha się od dyskusyjnej po bardzo wyraźną. IMO to zależy od systemu (ja testowałem na Win10), ale ja SŁYSZĘ różnicę. Zawołałem nawet kumpla, który nie wiedział, że odprawiałem jakieś rytuały w pokoju i od razu się zapytał, czy coś zmieniłem, bo bas jest jakby lepiej kontrolowany, a wysokie dostały słodyczy (wcześniej były raczej słodko-gorzkie). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Osobiście podmianę kabli zaczął bym od źródła, czyli na zasilanie do Sonos dać Audioquest, a na połączenie Sonos z DAC MF dać coax AQ Carbon Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 @Asia jak już bardzo będziesz chciala coś "antywibracyjnego" to mogę podesłac ci taki zestaw na sprężynkach, który jest opisany w jednym z watków. Sama sobie wyrobisz zdanie czy warto w to się bawić Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 4 godziny temu, Fafniak napisał: (brawo Boguś, poleć teraz Ani podstawki pod HAIKU , koniecznie drogie. Myślę że wybór to przynajmniej keplery) 1 godzinę temu, Fafniak napisał: @Asia jak już bardzo będziesz chciala coś "antywibracyjnego" to mogę podesłac ci taki zestaw na sprężynkach, który jest opisany w jednym z watków. Sama sobie wyrobisz zdanie czy warto w to się bawić A! już wiem co tak mocno Cię ugryzło -- nikt nic tobie nie pożycza. no patrz jak pomocny nagle, ..... tak, Kepler (z dużej litery) pod Haiku jak najbardziej do sprawdzenia, niestety moje są na zamówienie, z odpowiednim gwintem pod McIntosh`a dzielnie zastępując firmowe nóżki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Na pare dni (przed meczem finałowym odblokujemy) zamykam wątek - od pewnego czasu robi się mało merytorycznie i coraz więcej pyskówek... Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 lipca 2021 Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 Wątek odblokowany - można pisać... Pod warunkiem, że z sensem i kulturalnie! Trochę to dłużej trwało - ale usuniętych zostało trochę niemerytorycznych i "pyskatych" wypowiedzi. Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 12 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 (edytowany) Przywiozłam na testy wzmacniacz lampowy Fezz Audio Mira Ceti 300b i słuchałam przez ponad dwa dni, wczoraj wróciłam do Bright-a dla porównania. Powielę nieco to co pisałam w wątku "Przygoda z lampą...". Wzmacniacz jest z tych niedużych, kompaktowych choć oczywiście relatywnie ciężki. Doskonale mieści się na półce. Wygląda dość nowocześnie jak na wzmacniacz lampowy. Mnie akurat to nie do końca przekonuje, no ale nie odrzuca. W zestawie, który dostałam (jest do kupienia w Audio-on jako używany z gwarancją ) jest klatka, której nie używałam i pilot. Zdecydowanie nowoczesny (ma np. uchwyt do zamontowania np. na ścianie, a magnes trzyma pilota na miejscu) i bardzo sprawnie działający, aczkolwiek służy wyłącznie do regulacji poziomu głośności. Natomiast wygląda jak pilot do obsługi rolet lub klimatyzacji Ma dwie lampy 300b (Electro-Harmonix) i dwie 6NS7 (Psvane - zakup własny właściela). Co jest zaletą z punktu widzenia eksperymentów z innymi lampami. Niestety w tych konkretnych 300b żarnik jest zasłonięty więc generalnie nie świecą. No i jak w końcu gra z Aria 926 w naszym pokoju dziennym (wciąż brak adaptacji akustycznej)? Ano gra dobrze, nawet przy wyższych poziomach głośności (cokolwiek to oznacza - nikt u nas nie lubi bardzo głośnej muzyki). Dźwięk jest na pewno nieco chłodniejszy niż przy Bright czy Selene 6550, ale bardziej wyrafinowany. Szczególnie odczuwam to na plus przy niższych rejestrach bo zdecydowanie mniej jest dudnienia i podbicia basu. Przetestowałam różne rodzaje muzyki i chyba najbardziej podoba mi się odtwarzana przez niego szybka i żywiołowa muzyka, taka w której rytm jest podstawą bo ładnie kontroluje. Możliwe oczywiście (jak wspomniano wcześniej), że po prostu nie wzbudza określonych modów w pomieszczeniu. Ale trudno się tym martwić, prawda? Edit. A, i ciekawostka na tylnej ściance - osobne gniazda głośnikowe 4 ohm i 8 ohm (co oczywiście wprawiło mnie w lekką konsternację) Edytowano 12 lipca 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 lipca 2021 Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 👍😉👍 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 lipca 2021 Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 6sn7 mają wiele wariantów , ja gram na marconi 6sn7gt szarych - cieplejsze granie , szczególnie wokale (chrypki itp. są przyjemne) Ogólnie im lepszy wzmak tym więcej zależy od źródła Te 300B eh są wygrzane w ogóle ? Poznać można po tym czy jest bas , oraz czy jest tzw mgła dźwiękowa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 12 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2021 Tak, lampy są wygrzane, to roczny wzmacniacz. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts