Adi777 Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 U mnie ostatnio tylko zalewajki sklepowe. Jakiś czas temu sparzyłem się na kawiarce. Za cholerę nie potrafiła mi wyjść dobra kawa, albo spalona albo jeszcze coś innego 😐 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 Musisz sobie kupic kawiarke z "skrzatem" klikasz guzik - a w środku "skrzat" barista przygotowuje pyszna kawe 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: O kawach ciagle.... kawy to też Latte macchiato czy cappuccino. A czy tylko na "typowym" mleku? Lubię np. Na "oat milk" 👍 Oat jest bardzo OK ale raczej trzeba wybierać te z dopiskiem „Barista”. Mi kawa smakuje tylko jak Ristretto lub Espresso. Inne napoje już za bardzo rozcieńczone. Chociaż nie każdy wie, że np. Lungo ma dużo więcej kofeiny niż Espresso, a Espresso niż Ristretto. W przypadku „małych” napojów ich „moc” przejawia się w intensywnym smaku a nie „kopie”, który powodują. Edytowano 1 lipca 2022 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 19 minut temu, sonique napisał: raczej trzeba wybierać te z dopiskiem „Barista”. No tak... nie dopisałem 20 minut temu, sonique napisał: Chociaż nie każdy wie, że np. Lungo ma dużo więcej kofeiny niż Espresso, a Espresso niż Ristretto. W przypadku „małych” napojów ich „moc” przejawia się w intensywnym smaku a nie „kopie”, który powodują. Ja przyznaję ze nie wiedziałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 Ze spienionym mlekiem tylko z rana, popołudniu już tylko czarna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 (edytowany) Kawowa matematyka jest bardzo łatwa. Podstawą jest jeden „ładunek” zmielonej kawy. W ekspresach automatycznych widzimy jego pozostałość w pojemniku na fusy (okrągłe „kupki”). W ekspresie kolbowym to zawartość kolby. Ta ilość zmielonej kawy to nasz punkt wyjścia. Gdy przepuścimy przez niego 25ml wody to mamy Ristretto. 50ml - Espresso. 100ml - Lungo. Podczas przepływu większej ilości wody, więcej kofeiny trafia do naszego napoju - ale również więcej wody - kawa traci intensywny smak i zapach. Tak to wygląda w purystycznym podejściu. W wielu miejscach jednak podadzą wam 75ml Espresso (!) czy 180ml Lungo (!). Aby sprawę jeszcze bardziej skomplikować, sami bariści nie są w tej kwestii jednoznaczni. Ja jednak posługuję się tym co napisałem powyżej bo to najbardziej włoskie podejście. Napoje mleczne powstają na bazie Espresso. Macchiato to po włosku poplamiony. Czyli wszystkie kawy Macchiato powinny być jedynie „poplamione” mlekiem. Najlepiej to widać gdy w dobrej restauracji zamówimy Espresso Macchiato: na powierzchni powinien unosić się jedynie kleks mleka. Latte to po włosku mleko. A więc Latte to nie napój kawowy a mleczny. Z dodatkiem kawy. Ot co;) Edytowano 1 lipca 2022 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 6 minut temu, J4Z napisał: Do spienionego mleka dodajemy espresso. Tworzą się trzy warstwy: mleko, kawa, pianka. Tak dokładnie robię sobie poranną kawę 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 2 godziny temu, Amarok napisał: Tak dokładnie robię sobie poranną kawę 😀. Mleko z dodatkiem kawy, tak dla ścisłości;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 Wyśmienita kawa… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidRTX Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 Ja piję tylko jakieś 3 w 1 i jeszcze dolewam do tego mleka. Poleciłby ktoś jakiś dobry ekspres, który robi mleczne kawy? Wziąłbym go na raty, ale i tak chciałbym, żeby był jak najtańszy. Jeśli warto dopłacić do czegoś lepszego, to pomyślę. Chciałbym w końcu wypić coś dobrego, zamiast truć się tymi chemicznymi proszkami 3 w 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 A ja wciąż zalewajki... W sumie, już nawet trochę przywykłem Jeszcze trochę, i będę pił kawkę z ekspresu na własnym tarasie 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 @Adi777 wtedy spokojnie powiesz : poszedł na taras ale wróci zaraz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filemon Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Dnia 16.09.2022 o 11:41, Adi777 napisał: A ja wciąż zalewajki... W sumie, już nawet trochę przywykłem Jeszcze trochę, i będę pił kawkę z ekspresu na własnym tarasie 😃 Jak Twoje prace budowlane? Choinka już stała w nowych kątach? 🙂 Ja kawę robię z przelewowego, wg uzasadnionej proporcji i zachcianek, ale kwestia zmielenia rownież ma znaczenie, dlatego kupuję w ziarnach. Ma smakować i mieć tą "esencję" a co do marek to przeważnie wersja Barista lepiej mi smakuje. Zrobienie kawy to jakby rytuał, a jeszcze jak robisz w kawiarce to cisza spokój i tylko słychać zwierzęta za oknem.. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 1 godzinę temu, Filemon napisał: Jak Twoje prace budowlane? Choinka już stała w nowych kątach? 🙂 Tia, chciałbym W przyszłym tygodniu zamawiam dachówkę, rynny i resztę gratów potrzebnych do wykończenia dachu. Choinka będzie stała zapewne w okolicach 2025. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Ciekawostka z newslettera: za tydzień odbędzie się Warszawski Festiwal Kawy. Niestety dla nas za daleko, ale jakby ktoś miał możliwość i chęć to może się wybrać. A może już ktoś był wcześniej i może napisać czy warto? https://warsawcoffee.pl/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aarah Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 ja najbardziej lubię mokę z kawiarki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 marca 2023 Udostępnij Napisano 3 marca 2023 Się ostatnio przekonałem że dwa różne automaty różnie parzą tę samą kawę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 3 marca 2023 Udostępnij Napisano 3 marca 2023 Panie, toż to nawet rodzaj wody ma ogromny wpływ na smak, a co dopiero maszyna! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 20 marca 2023 Udostępnij Napisano 20 marca 2023 Ja się pochwalę kawą wietnamską z odchodów zwierząt. Dostałem w prezencie od córki i wnuczka, którzy wrócili z wycieczki z Wietnamu. Specjalnie na tę okazję kupiłem młynek żarowy. Zapach przy mieleniu w całym mieszkaniu utrzymuje się przez cały dzień. Smak boski . Przy okazji czytając o tego typu kawach, dowiedziałem się, ze Wietnam po Brazylii jest największym producentem kawy. https://www.tommycafe.pl/blog/55_kopi-luwak-czyli-kawa-z-odchodow-czy-warto-jej-sprobowac.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 marca 2023 Udostępnij Napisano 20 marca 2023 (edytowany) Młynek żarnowy chyba 😉 Kopi luwak taka kawa, która zasłynęła z tego, że ziarenka są wydalane przez kotowate, czy jakieś inne malpiate jest przereklamowana. Moim zdaniem najlepsza kawa z tych speciality, to Panama Geisha. Powyższa kawa to blend arabici z robustą. Proponuje poczytać w jakich warunkach są hodowane zwierzęta do tego typu zabiegów kawowych. W kawach liczy się co innego niż tylko proces fermentacji w jelitach zwierzaka. Edytowano 20 marca 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 20 marca 2023 Udostępnij Napisano 20 marca 2023 (edytowany) Do tego co napisał @sonique dodam, że kawa parzona na sposób włoski, jak On opisuje, jest najzdrowszą. Generalnie należy unikać ekstrakcji dłuższej niż 60 sekund, dlatego profesjonalne i półprofesjonalne ekspresy mają ograniczenie do 40 sekund. Dłuższe przetłaczanie wody przez kawę zaczyna ekstrahować z niej fuzle i kofeinę. Dlatego włoska Arabica jest najzdrowsza. Arabica ma prawie połowę zawartości kofeiny co Robusta i w dodatku przy kawie włoskiej mamy zmniejszoną ekstrakcję kofeiny. Pomijaną sprawą jest niestety higiena przy parzeniu kawy. Po każdym zaparzeniu, każdej porcji kawy, na jedną lub dwie dozy, należy umyć nie tylko kolbę, ale także prysznic nad kolbą (dlatego uważam, że ekspresy automatyczne są dla mnie nieodpowiednie). Podgrzanie całego zestawu do temperatury parzenia (kolba, prysznic, filiżanka), ustawienie odpowiedniej temperatury (co do stopnia Celsjusza) ekstrakcji, właściwe i równomierne zmielenie kawy tuż przed zaparzeniem młynkiem z żarnami płaskimi, stalowymi. Celebracji jest jeszcze przy tym więcej i przede wszystkim trzeba zainwestować w sprzęt. Kawa nigdy nie starsza od palenia niż miesiąc. Im świeższa tym lepiej, ale trzeba pamiętać o preinfuzji, bo świeża kawa zawiera sporo dwutlenku węgla, który może ją zakwaszać. Edytowano 20 marca 2023 przez Highlander_now 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 marca 2023 Udostępnij Napisano 20 marca 2023 (edytowany) Taka palona dwa dni wcześniej strasznie wydziela dwutlenek wegla i się pieni podczas zaparzania, ale mówię o metodach alternatywnych, a nie ekspresach ciśnieniowych w których tego nie widać poza walorami smakowymi. Kolba jest bardziej wymagająca i trzeba naprawdę poświęcić trochę czasu, a z każdą odmianą, czy pochodzeniem kawy trzeba inaczej podejść. Nie ma uniwersalnego przepisu, trzeba trochę nad tym popracować. Edytowano 20 marca 2023 przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 21 marca 2023 Udostępnij Napisano 21 marca 2023 16 godzin temu, Highlander_now napisał: Do tego co napisał @sonique dodam, że kawa parzona na sposób włoski, jak On opisuje, jest najzdrowszą. Generalnie należy unikać ekstrakcji dłuższej niż 60 sekund, dlatego profesjonalne i półprofesjonalne ekspresy mają ograniczenie do 40 sekund. Dłuższe przetłaczanie wody przez kawę zaczyna ekstrahować z niej fuzle i kofeinę. Dlatego włoska Arabica jest najzdrowsza. Arabica ma prawie połowę zawartości kofeiny co Robusta i w dodatku przy kawie włoskiej mamy zmniejszoną ekstrakcję kofeiny. Nie ma włoskiej arabiki, może być jedynie palona we Włoszech, z reguły dość mocno. Większość espresso i kaw mlecznych robionych w barach jest zresztą z potężną domieszką robusty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 21 marca 2023 Udostępnij Napisano 21 marca 2023 19 minut temu, maxredaktor napisał: Nie ma włoskiej arabiki, może być jedynie palona we Włoszech, z reguły dość mocno. Większość espresso i kaw mlecznych robionych w barach jest zresztą z potężną domieszką robusty. Miałem na myśli Arabicę robioną na styl włoski. Nie kupuję mieszanek, a moje espresso jest podziwiane. Kupuję tylko paloną w Polsce (czas). To co robi się z kawą, aby tylko ją sprzedać to całkiem inna opowieść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 21 marca 2023 Udostępnij Napisano 21 marca 2023 6 minut temu, Highlander_now napisał: Nie kupuję mieszanek, a moje espresso jest podziwiane. To zależy co w takim blendzie się znajduje, może być mieszanka Arabic z różnych regionów. Bywa, że to fajne mieszanki i napar jest spoko i smaczny. Twoje espresso jest podziwiane przez kogo? 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.