Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Postanowiłem zrobić małą retrospekcję i przesłuchać na swoim systemie utwory z listy puszczane na Zlocie. Dźwięk jednego szczególnie mi utkwił w pamięci Tilgi Nattens Gudemor - Elisabeth Karsten na kolumnach ze zdjęcia wysokie wbiły mi się w mózg , u mnie wokalik bardzo przyjemny , nic nie przeszkadza. 

przypomnijcie mi co to za kolumienki na zdjęciu.

z1.jpg

Napisano

@J4Z Dla mnie Elaci to specyficzny dźwięk. Dźwięk o którym marzyłem jak zaczynałem swoją przygodę w audio. Po każdej wizycie w Top HI FI byłem chory , bo takiej rozdzielczości próżno było szukać w moim systemie. Ta namacalność i detale. Teraz w życiu bym się nie zamienił :) 

Napisano (edytowany)

@tomek4446 Ja z 6 lat temu naczytałem się o super grających ELAC 510, nie było mi dane ich posłuchać, ale to co słyszałem w salonie audio nie było niczym szczególnym i w dalszym ciągu nie poznałem ich dobrej natury.

@Dedal75 Aby uważaj żebyś po drodze nie wysiadł i się zagubił w tajlandii 😉

Edytowano przez Arko55
Napisano
6 godzin temu, Arko55 napisał:

@Dedal75 Aby uważaj żebyś po drodze nie wysiadł i się zagubił w tajlandii 

Swoją drogą Bangkok polecam nawet tym którym gorące klimaty nie do końca odpowiadają. 😉

Napisano
8 godzin temu, Arko55 napisał:

i w dalszym ciągu nie poznałem ich dobrej natury.

Mnie te kolumny kojarzą się z katalogowymi wnętrzami . Wykonanie w lakierze ma zrobić wrażenie i wkomponować się w sterylność wystroju. Włączamy gościom , następuje opad szczęki i .....szybko wyłączamy zanim się połapią , że tak dłużej słuchać się nie da :) 

Napisano
2 godziny temu, J4Z napisał:

A może puste ściany i zły dobór elektroniki? Nie wiem nie słuchałem 

Ja bym tak roli elektroniki nie przeceniał. Do Elaców podłączony był wzmacniacz za 50k PLN. W Łodzi bardziej chodziło o specyficzną akustykę (a ściany nie były puste). To ona sprawiała, że większość zestawów grała jak grała. Monitory vela słuchałem około rok temu w Lublinie z heglem h95 i grało to naprawdę fajnie. Pewnie z czymś odrobinę cieplejszym byłoby jeszcze lepiej ale wg mnie, jeśli ktoś lubi takie detaliczne granie, to te kolumny powinny mu się spodobać. 

Napisano
1 godzinę temu, J4Z napisał:

Dobry post,  z tym że chciałbym zaznaczyć że 50k nie robi na mnie wrażenia... i 100k pewnie nie pomoże jeżeli elementy toru do siebie nie pasują. 

A i nie przeceniam roli elektroniki 😀

Wydaje mi się, że elektronika była całkiem ok do tych Elaców. 

Być może głównym problemem "akustycznym" łódzkiego topa, był kształt pomieszczenia, tak przynajmniej sugerował jeden z forumowych kolegów. 

Napisano
6 godzin temu, seba3002 napisał:

Wydaje mi się, że elektronika była całkiem ok do tych Elaców. 

Być może głównym problemem "akustycznym" łódzkiego topa, był kształt pomieszczenia, tak przynajmniej sugerował jeden z forumowych kolegów. 

Kwadratowe pomieszczenie nie pomaga 😉

Tam brak bylo rozpraszaczy ktore dalyby energi, przestrzeni itp. Samo pochlanianie to kiepski pomysl.

Napisano (edytowany)

Znamy już szczegóły dotyczące zlotu w Audio-Connect
w Bydgoszczy.
Startujemy 25 czerwca (sobota) o godzinie 10:00.

logo-w@2x.png.379e9901c2d8c9eb70a83d9d0609b314.png

Na chwilę obecną zapisani są:

Ola z @Redakcja AUDIO, Paulina, @Amarok, @MarcKrawczyk, @Kraft, @tomek4446, @kaczadupa, @Kraft, @Bogusław Kożyczkowski, @MMarek, @Matt Daemon, @elektron6, @seba3002, @Arko55, @slaw0001, @lpomis.

Proszę o wiadomość jeśli o kimś zapomniałem :)
Wolnych miejsc szybko ubywa, powoli zbliżamy się do limitu, decydujcie się więc w miarę szybko :)

AudioConnect-01.thumb.jpg.266a21a5ed41e469f4db0067333e8a55.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano
3 minuty temu, J4Z napisał:

a co to za paczki nie zdjęciu?

Monitory to Diapason Adamantes, mniejsze podłogówki z przodu to budżetowe Jean Marie Reynaud Lunna. Natomiast te paki z tyłu są też dla mnie zagadką. Nie mam pojęcia :|