Fafniak Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 6 minut temu, terracan1929 napisał: Raz jeszcze, bo jak widzę nie doleciało. Ja też napiszę jeszcze raz Ciekawe jest to że przypisujesz natychmiast łykanie propagandy bo ktoś nie wchodzi w ostrzejsze dyskusje z rodziną. Serio ? To że woli aby na rodzinnym spotkaniu panowała przyjazna atmosfera niż ideowa napierd...ka, to oznacza łykanie propagandy lub o zgrozo wspieranie "tych złych" ( bo dla każdej ze stron będzie to inna grupa) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 8 minut temu, Fafniak napisał: To że woli aby na rodzinnym spotkaniu panowała przyjazna atmosfera niż ideowa napierd...ka Myślę, że każdy tak woli, ale siedzenie przy rodzinnym stole i unikanie niewygodnych tematów, to jest coś, czego jestem jeszcze mniejszym fanem. Wolę rozmawiać otwarcie niż chodzić wokół pewnych problemów na paluszkach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 Kłócić się można i często tak jest że jesteśmy z kimś skłóceni ale w życiu i w rodzinie bywa różnie - w obliczu tragedii rodzina potrafi się jednak pojednać i to jest na plus. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 Nie mógłbym pokłócić się z najbliższymi o politykę. Proste. Tak ostro, rzecz jasna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 (edytowany) Rodzina i polityka to trudny temat. Ja akurat, na swoje szczęście, nie mam wśród swoich bliskich wyborców PiS. Ale moi koledzy już tak i współczuję im. Nie są w stanie nawrócić rodziców, mogą ich tylko zranić, co mija się z celem. Więc przy wigilijnym stole unikają tematu jak mogą. Edytowano 17 lutego 2022 przez Rafał S Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 Też mogę rozmawiać na każdy temat, nie ma dla mnie tematów tabu. Co nie zmienia faktu, że nie mam zamiaru się wykłócać z kimś, szczególnie z rodziny, na tematy polityczne, czy jakiekolwiek inne. Przedstawię swój punkt widzenia na dany temat, i tyle. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 3 minuty temu, Rafał S napisał: Rodzina i polityka to trudny temat. Ja akurat, na swoje szczęście, nie mam wśród swoich bliskich wyborców PiS. Ale moi koledzy już tak i współczuję im. Nie są w stanie nawrócić rodziców, mogą ich tylko zranić, co mija się z celem. Więc przy wigilijnym stole unikają tematu jak mogą. Starych drzew się nie przesadza. Jednak nowy światopogląd jest dla starszego pokolenia czym mocno abstrakcyjnym. Wydaje się że ostatnie 30-40 lat to jest bardzo duża różnica w patrzeniu na świat. Nawet biorąc pod uwagę dostęp do mediów, internet - przepaść w sposobie komunikacji, priorytetów, postaw, zachowań. Raczej łatwiej będzie dogadać się obecnemu pokoleniu z tym za 30 lat... - o ile technologia mocno się nie zmieni (roboty?) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 5 godzin temu, nowy78 napisał: Prawdopodobnie od ostatniej Twojej pensji została odliczona zaliczka na podatek dochodowy, w której nie uwzględniono ulgi wynikającej z kwoty wolnej od podatku. Ta wynosi teraz 30000, co w rozliczeniu miesięcznym daje (30000*17%)/12 = 425 zł. Otrzymałeś więc zwrot. Jest to teraz problem ogólnokrajowy 🤣 Dziękuję. Mniej więcej trzyma się to kupy. Tylko pytanie czy to już jest moja kasa czy w ujęciu rocznym okaże się że "oddawaj matkom Brajanków i Alanków bo głosują na nas" 7 godzin temu, Butler napisał: Może ulgę dla klasy średniej Ci podliczyli... Ja wypełniłem wniosek o nie branie jej pod uwagę. Powinie się noga w jakimś miesiącu, nie osiągnę 68 412zł w skali roku i co bym zyskał to w pitach przy przyszłym rozliczeniu bym musiał wszystko zwracać. Też wypełniłem ten wniosek. Muszę kadrową dopytać choć i tak w ostatnim czasie mało kto ją rozumie o czym do nas mówi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 7 godzin temu, Wito76 napisał: Tylko pytanie czy to już jest moja kasa czy w ujęciu rocznym okaże się że "oddawaj matkom Brajanków i Alanków bo głosują na nas" Tak, to już Twoja kasa O ile w przypadku pomniejszenia podatku ze względu na kwotę wolną od podatku nie ma haczyków (chyba), o tyle wspomniana przez @Butler'a ulga dla klasy średniej już tak. Może się zdarzyć, że w poszczególnych miesiącach (nie wszystkich, jeżeli ktoś jest np na granicy i ma niestałe dochody) pomniejszy zaliczkę na podatek, ale przy rozliczeniu rocznym dochody nie zmieszczą się w przewidzianych widełkach. Wtedy wszystkie ulgi z miesięcy, w których były stosowane trzeba będzie zwrócić 🤪 A jak o podatkach, to czy ktoś się może zastanawiał nad logiką obecnie płaconej składki zdrowotnej? Bo mnie np bardzo dziwi kompletny brak szumu/sprzeciwu w tej kwestii. Może w skrócie (dla tych, którzy jeszcze się nad tym nie zastanawiali 😜). W tej chwili płacimy 9% składkę zdrowotną (przy rozliczaniu podatku na zasadach ogólnych), która w ogóle nie jest odliczana od podatku. Nie stanowi również kosztu uzyskania przychodu, jak ma to miejsce w przypadku składek na ubezpieczenie społeczne. Jeżeli tak, to podstawą obliczania podatku jest nasz dochód, który następnie zostaje pomniejszony o składkę zdrowotną. Płacimy zatem podatek także od rzeczonej składki. Podatek od podatku - czyli jednak się da. Sku....wo niepojęte 🤬 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 35 minut temu, nowy78 napisał: Tak, to już Twoja kasa O ile w przypadku pomniejszenia podatku ze względu na kwotę wolną od podatku nie ma haczyków (chyba), o tyle wspomniana przez @Butler'a ulga dla klasy średniej już tak. Obawiam się (bo to nie jest 425zł) że to jakiś haczyk jest. Złożyłem deklarację, że nie chcę korzystać z ulgi a wygląda to tak, że jednak na chama korzystam z niej i w ujęciu rocznym okaże się że trzeba będzie oddać. Z drugiej strony sam już nie wiem co lepsze. Mieć co miesiąc wypłatę pomniejszoną czy za rok zwrócić większą (bolesną) kwotę. Z tym że te z sufitu wzięte np. 5k do zapłaty skarbowemu biorąc pod uwagę inflację będzie mniej warte niż dzisiaj. Nie ogarniam tego, zresztą mało kto ogarnia. Możliwe też, że jak to kolega z pracy powiedział zostałem rozliczony przez dział płac dwutorowo i jeśli jestem w plecy to mają mi wyrównać. Tylko znowu pytanie, co za rok przy PIT37 wyjdzie. Oddać po frajersku kasę, za którą można by mieć np fajne Usher'y będzie bolało. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 10 godzin temu, nowy78 napisał: W tej chwili płacimy 9% składkę zdrowotną (przy rozliczaniu podatku na zasadach ogólnych), która w ogóle nie jest odliczana od podatku. Nie stanowi również kosztu uzyskania przychodu, jak ma to miejsce w przypadku składek na ubezpieczenie społeczne. Jeżeli tak, to podstawą obliczania podatku jest nasz dochód, który następnie zostaje pomniejszony o składkę zdrowotną. Płacimy zatem podatek także od rzeczonej składki. Piotrek , nikt z księgowych nie nazywa tych 9% składką , łącznie z pracownikami skarbówki z którymi tydzień temu rozmawiałem . Jest to kolejny podatek i tyle. A najlepsze jest to , że tak naprawdę nie jest to podatek celowy mimo ładnej nazwy. Więc bezkarnie w odróżnieniu od kasy z tzw. funduszu sprawiedliwości można tą kasę wydać np. na kolejne bilbordy i możemy im skoczyć. A zresztą , skoro można w państwie jedną wypowiedzią w mediach zarządzić podwójny system podatkowy to czemu nie płacić podatku od podatku ? " Nie mam Pana płaszcza i ..... " . Smutne czasy , ale chyba nie dla wszystkich bo poparcie dla polskiego ładu jak mówią sondaże ogromne i suwerenowi się podoba . A to co się nie podoba to przecież wina .......no wiesz kogo . 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 9 godzin temu, Wito76 napisał: Oddać po frajersku kasę, za którą można by mieć np fajne Usher'y będzie bolało. W Skarbówce też są ludzie. Jak wytłumaczysz, że to na Ushery, to może nie każą oddawać kasy. Ale licz się z tym, że wtedy jakiś urzędnik będzie chciał Ci wcisnąć swoje własne (stan "biurowy"). 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 9 godzin temu, Wito76 napisał: Obawiam się (bo to nie jest 425zł) że to jakiś haczyk jest. Złożyłem deklarację, że nie chcę korzystać z ulgi a wygląda to tak, że jednak na chama korzystam z niej i w ujęciu rocznym okaże się że trzeba będzie oddać. To po prostu dowiedz się "we firmie" o co kaman.... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 (edytowany) 21 minut temu, tomek4446 napisał: A zresztą , skoro można w państwie jedną wypowiedzią w mediach zarządzić podwójny system podatkowy to czemu nie płacić podatku od podatku ? Mimo wszystko, zaraz po wyrażeniu swojego niezadowolenia (powyżej), znalazłem w internetach pismo z dnia 16.02.2022 w tej właśnie sprawie, wystosowane przez Rzecznika Praw Obywatelskich do Pinokia. Wprawdzie to jeszcze o niczym nie przesądza, ale przynajmniej złagodziło nieco mój gniew, a tym samym poprawiło komfort wypoczynku 🤪 Edytowano 18 lutego 2022 przez nowy78 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 40 minut temu, nowy78 napisał: poprawiło komfort wypoczynku Jaaak to WYPOCZYNKU ! To ja w robocie ciężko haruję ...... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Apropo, dostałem wczoraj pismo z ZUSu, bo przez Polski Gad księgowa się walnęła i są błędy w złożonej dokumentacji. Jestem ścigany z urzędu kur#a! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Chodzą słuchy , ze posłowie PIS-u boją się chodzić korytarzami sejmowymi , a Nowogrodzką omijają szerokim łukiem , by przypadkiem za moment nie zostać Ministrem Finansów. I taka dygresja , jak nisko upadł status budżetu Państwa, skoro raz są dodatkowe emerytury / to naprawdę kuriozum , emeryci po prostu powinni mieć rewaloryzację i tyle , co to za wynalazek ? / a raz nie. Kurna budżet to sztywna kasa , planowana na rok z góry , a tu nie chodzi o drobne . Mam dziwne wrażenie , że już nikt nad tym nie panuje i jesteśmy takim " bananowym" państewkiem z orientacją wschodnią i zapędami dyktatorskimi . 1 minutę temu, Dzik napisał: Jestem ścigany z urzędu kur#a! Zapisz się gdzie trzeba to się umorzy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Budżet to teraz czubek góry lodowej. Tworzy się kolejne, niezliczone fundusze pod powierzchnią wody. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Mi się wydaje że ten Polski ład to tylko chwilowe, zanim odpowiednie osoby nie nachapią się lewych miliardów. W bałaganie i zamieszaniu łatwiej się kradnie.. tak słyszałem heh 😛 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 5 godzin temu, Fafniak napisał: To po prostu dowiedz się "we firmie" o co kaman.... Tak będzie oczywiście najprościej tylko nasza wszechwiedząca Sylwia jest na kwarantannie i nie będę jej do domu dzwonił, poczekam te parę dni. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Dnia 18.02.2022 o 10:11, Dzik napisał: Budżet to teraz czubek góry lodowej. Tworzy się kolejne, niezliczone fundusze pod powierzchnią wody. Jest jeszcze jedna kwestia nie związana z wojną , mimo narracji rządu. Jestem po rozmowie z profesorem ekonomii UŁ. Złotówka leci na łeb , na szyje. W zasadzie tylko złotówka. Forint spadł,reszta walut się zachwiała, ale my jesteśmy najlepsi. Wojna stała się się katalizatorem przyjrzenia się gospodarce i finansów Polski. Nie bez znaczenia jest fakt , że nie otrzymaliśmy kasy z UE. Dodruk forsy też dał sygnał , że dzieje się niedobrze, skoro drukuje się kasę bez pokrycia w PKB. Obraz który mi ten człowiek przedstawił jest tragiczny. Ukrywanie stanu budżetu poprzez fundacje i socjal ponad miarę można zatuszować wewnątrz kraju , na zewnątrz się nie da. Nie ma nic gorszego , niż wychodzenie z kryzysu inflacyjnego. To cholernie powolny proces i jeszcze nikt nic mądrego nie wymyślił. Zwykle stosuje się podniesienie stóp procentowych o 0,5 % gdy jest wahnięcie , my mamy do czynienia z zapaścią . Podniesienie o 1% jest też na krótka metę i działa tylko jako plaster . A działa tylko wtedy, jak się drastycznie ograniczy wszelkie wydatki socjalne , czego jak na razie widzę przeciwieństwo w działaniach rządu. Facet przewiduje , że powielamy 1:1 wzorzec Turcji. Podnoszenie stóp procentowych zarżnie gospodarkę , nie podwyższanie spowoduje dalszy spadek złotego, a więc ogromny wzrost cen. Niepewność inflacyjna i kursowa zawsze zatrzymuje inwestycje. Sam właśnie zrezygnowałem z umowy na 1,3 mln. nie da się podpisać czegoś na sztywną kwotę, jak koniec realizacji będzie za rok. Nikt nie ma pojęcia, ile to będzie za rok kosztować i czy nie dołoży do interesu. Większość firm które mają kontrakty długoterminowe już szykuje drakońskie podwyżki , by się zabezpieczyć. Jak staną całkiem inwestycje rozpoczniemy proces cofania cywilizacyjnego. Nie wiem dlaczego nikt nie przekazuje społeczeństwu jakiś planów gospodarczych na przyszłość. Kraj funkcjonuje z dnia na dzień. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Upsss🤪 WP Wiadomości: Wrze po wizycie Tuska w Budapeszcie. Poszło o zdjęcie. https://wiadomosci.wp.pl/wrze-po-wizycie-tuska-w-budapeszcie-poszlo-o-zdjecie-6747638053505760a Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 21 minut temu, Fafniak napisał: Upsss🤪 Cholera, jak w nadchodzących wyborach wygra na Węgrzech demokratyczna opozycja, to znowu będzie "wina Tuska";) 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 marca 2022 Udostępnij Napisano 19 marca 2022 Okazuje się że uścisk dłoni przemienia faszyzujące partie w opozycję demokratyczną Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 19 marca 2022 Udostępnij Napisano 19 marca 2022 13 minut temu, Fafniak napisał: Okazuje się że uścisk dłoni przemienia faszyzujące partie w opozycję demokratyczną Jeżeli chcesz kogoś przekonać, że Tusk chętniej faszyzuje i obraca się w pro-putinowskich okolicznościach od Kaczyńskiego, to znajdź jakieś forum dla ludzi upośledzonych umysłowo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts