Fafniak Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Używane : Gramofon - tak CD - jak najbardziej Wzmacniacz - tak DAC - tu jest problem i sprawa dość złożona, da się używkę kupić ale sensowność takiego zakupu jest bardzo różna Kolumny - tak Jak tak popatrzymy to wydawałoby się że wszystko używane można mieć. Tyle że dochodzą elementy które mogą mocno wpłynąć na decyzję: - dostęp do rozsądnego serwisanta (dotyczy wszystkich sprzętów) - funkcjonalność nowych przetworników, wzmacniaczy - wygląd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Amatorszczyzna, znaczy ja - 100% nówki. Bardzo cenni i pożądani, ponieważ gdyby nie oni, nie byłoby używek . 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Od zawsze kupowałem tylko nówki i to nie tyczy się tylko sprzętu grającego. Może to się zmieni. Od jakiegoś czasu przeglądam używane kolumny na OLX i na HiFi. 😉 5 minut temu, MMarek napisał: Amatorszczyzna, znaczy ja - 100% nówki. Bardzo cenni i pożądani, ponieważ gdyby nie oni, nie byłoby używek . W punkt 😀. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 13 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Ja mam takie podejście do sprzętu, ze nie kupuje nowego. Gdybym miał na prawdę jakiś kosmiczny budzet na audio to może wtedy tak, ale nie zależnie czy jest to 5 tysięcy czy 50 po prostu wśród używanych za te pieniądze dostane znacznie wyższej klasy sprzęt. Kolejny plus jest taki, ze jak mi się znudzi to mogę go zawsze odsprzedać (często za więcej niż kupiłem). Natomiast jestem pedantem i kupuje tylko sprzęt od osób, które maja oryginalne pudełka, a sama zabawka jest w nieskazitelnym stanie. W ten sposób przez to całe hobby miałem już od groma różnych gratów i ani razu bez żadnej wpadki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Wolę kupować nowe rzeczy, jeśli chodzi o sprzęty audio czy komputerowe, ale akurat ostatnio zakupiłem parkę używanych - powiedzmy, bo to demo, kolumn do kina w śmiesznej wręcz cenie, więc grzechem byłoby nie brać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 12 minut temu, mateolo2 napisał: W ten sposób przez to całe hobby miałem już od groma różnych gratów i ani razu bez żadnej wpadki. Oczywiście, ale jak ktoś nie ma auta i nie ma jak sprawdzić sprzętu u sprzedawcy a i sprzedający nie jest naszym Kolegą z forum to może być taka jazda, że do końca życia nie kupimy już nic na odległość z olx-ów itp. Pojechać, sprawdzić, tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 13 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 (edytowany) No to może mam szczęście, ale kupiłem już tyle sprzętów używanych z wysyłka bez sprawdzania i zawsze 10/10. Oczywiście biorę pod uwage, ze zawsze może być ten pierwszy raz. Edytowano 13 sierpnia 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Masz szczęście 2 godziny temu, MMarek napisał: Amatorszczyzna, znaczy ja - 100% nówki. Bardzo cenni i pożądani, ponieważ gdyby nie oni, nie byłoby używek . Marek, Ty mów całą prawdę, kupiłeś nowe ale w takiej cenie, że używki są droższe. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 20% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Około 50%. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 U mnie sprzęt nowy ( końcówki serii ) Po obliczeniach wyszło: 18% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Pierwsze ~ 40%, drugie ~ 5%, trzecie wyjdą ~ 30%. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 ~30% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 22% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 1%-70% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 ~35% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 U mnie na dziś 95% klamotów to Custom-nówki. Za niedługo nawet streamer będzie Custom. Finansowo/odsprzedawalność totalna klapa zatem. Zawsze byłem kiepskim księgowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Ja wolę nie liczyć. Zgubiłem rachubę po 100tys.😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 6 minut temu, moss napisał: Ja wolę nie liczyć. Zgubiłem rachubę po 100tys.😀 Cóż za historia ... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 Gramofon nowy, wzmacniacz używany, cd używany, streamer demo, kolumny nowe to chyba taki dopiero w połowie ze mnie audiofil? Kolumny w zależności jak liczyć to od 31% do 37% wartości całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 7 godzin temu, tomek4446 napisał: To też jest ciekawe . Zwykle jest tak , że " starzy" audiofile mają sprzęt w 90 lub 100 % używany , u nowych , coś takiego nie wchodzi w rachubę . Musi być nówka. Ich protestiere! 😉 DAC - 12 lat Kolumny - 9 Wzmacniacz - 7 Transport - 5 Czyli, jakby na to nie patrzeć, używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 U mnie kolumny to około 60% wartości zestawu. Mam na myśli czas gdy kupowałem kolumny i wzmacniacz wówczas nie wymieniałem CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 5 godzin temu, Asia napisał: Pierwsze ~ 40%, drugie ~ 5%, trzecie wyjdą ~ 30%. 5% Serio? To w ogóle fizycznie możliwe? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 50 minut temu, Adi777 napisał: 5% Serio? To w ogóle fizycznie możliwe? Ja odpowiem !!! Mogę ? Serio i jak grają ! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 13 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2022 30% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts