Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 163 tematów w tym forum

1. Kolumny do Denon-rcd-cx1

• 10 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  2. Kolumny do Denon1500ae

• 18 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  3. kolumny do Denona PMA 1500EA

• 10 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
  4. Kolumny do Denona PMA-500AE 1 2

• 37 odpowiedzi
    • 17,5k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  5. Kolumny do DF 107

• 8 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
  6. Kolumny do Diora WS442

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
  7. Kolumny do drum'n bass. 1 2 3 4

• 83 odpowiedzi
    • 11k wyświetleń
  8. Kolumny do Dual CV 1460

• 4 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 9k wyświetleń
  9. Kolumny do Electrocompaniet

• 9 odpowiedzi
    • 5,7k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 697 wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 407 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 308 wyświetleń
  10. Kolumny do H/K

• 21 odpowiedzi
    • 8,4k wyświetleń
  11. Kolumny do Harman Kardon PM645

• 4 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Jeszcze większa integracja urządzeń z siecią. Jestem sceptyczny do trendu w którym to idzie. Póki jest to darmowe i pomocne to ok. Ale centra obliczeniowe będą musiały kiedyś zacząć zarabiać kasę żeby te superkomputery zaczęły się zwracać finansowo i zaczęły zarabiać na utrzymanie tych centrów obliczeniowych oraz pracowników którzy te centra utrzymują w ruchy. Przecież to wszystko się psuje i trzeba utrzymywać w ruchu przez 24 h na dobę.  Wszędzie piszą tylko o froncie AI czyli od strony użytkownika ,a nie od tyłu. Nic o superkomputerach które napędzają sztuczną inteligencję a szkoda. Dobrze byłoby wiedzieć ile procesorów ma taki superkomputer, jaka jest jego moc obliczeniową, z jaką szybkością dokonywane są obliczenia, które są podstawą sztucznej inteligencji. 
    • CXN100 SE offers limitless access to high-resolution music, seamless connectivity, and breathtaking digital clarity, now with HDMI eARC for added flexibility. With expertly tuned circuitry and an upgraded DAC, it delivers pure, powerful sound without compromise.
    • Wjeżdżam z aktualizacją, praktycznie wszystko przeorałem to się pochwalę. Od jakiegoś czasu już nosiło mnie, żeby wstawić coś lepszego, więc jak trafiła się okazja to tak zrobiłem. Po kolei: 1. Zrobiłem po swojemu adaptację akustyczną, która ostatecznie obejmuje: - dywan przed kolumnami - coś tam daje, nie testowałem - absorbery 120x60x10cm PT80 za kolumnami i centralnym z przodu - zmniejszyły się dołki SBIR, jest lepsze kopnięcie - na suficie dyfuzory EPS Thomann 8 szt. 60x60cm - te zrobiły największą robotę, scena mocno urosła, wysokie tony złagodniały, ale niestety przy okazji wokalista schował się za kocem - na tylną i boczną ścianę drewniane lamele na HDF, dosyć szerokie pasy na wysokości odsłuchu - scena jeszcze bardziej urosła i znacznie zmniejszył się efekt zmiany fazy przy ruszaniu głową - kolumny odsunięte 70-100cm od ściany - jeszcze testuję najlepszy kompromis, ale ogólnie daje to lepsze kopnięcie - ostateczny wynik pogłosu T30 to 0,5-0,6s dla basu, 0,3s dla średnicy kończąc na 0,23s przy 10KHz 2. Zmieniłem suby na 2x SVS SB3000 Revolution. Mimo, że miałem już starego SB3000 i pierwotnie miałem po prostu dorzucić drugiego, to niestety przyjechał dziabnięty i musiałem odesłać. Ostatecznie sklep zaproponował dopłatę do nowego modelu lub zwrot kasy. Zdecydowałem się przetestować i dopłaciłem, co okazało się dobrym strzałem, więc niedługo potem dokupiłem drugą sztukę. Na moje ucho różnice względem starego SB3000: - gra od najniższych poziomów głośności, idealnie nadaje się do cichego plumkania wieczorem, stary tutaj niedomagał - gra liniowo wraz ze zmianą głośności na amplitunerze, stary po podkręceniu zaczynał dominować - bas jest lżejszy i miększy - lepiej integruje się z kolumnami - zbiera zakłócenia i potrafi brumić - w końcu doszedłem, że to HDMI komputer-TV-ampli i teraz kminię jak to rozwiązać, wolałbym uniknąć izolatorów RCA... Stary sub przy tym samym podłączeniu jest bezgłośny - na upartego, z uchem 20cm od suba słychać pracę jego zasilacza 3. Zmieniłem amplituner na Onkyo TX-RZ70. Jakie to wielkie i ciężkie bydle w porównaniu do NR6100... Ogólnie to tak: - wentylator nap***la cały czas, mimo że na najniższych obrotach, to go słychać z 3m, gdzie mój komp, który ma kilkanaście wentylatorów jest niesłyszalny... Ogólnie nie ma to znaczenia kiedy coś gra, no ale denerwuje fakt, że księgowy przyoszczędził 3 zł na wentylatorze, także po gwarancji pewnie rozkręcę i wstawię cichszy. - brzmienie zrobiło się pełniejsze, trochę odżyła średnica, lepsza dynamika - bas z subów stał się potężniejszy, nie wiem jak to określić, jest takie kinowe rąbnięcie, ale kontrolowane i szczegółowe 4. W ciemno zmieniłem kolumny na zestaw 5.0 Focal Aria Evo X N1 + Center, bo trafiłem nówki w fajnej cenie. Na pierwszy rzut ucha nic specjalnego, już nawet myślałem, że się ich pozbędę, ale... Im dłużej ich słuchałem tym bardziej polubiłem. W porównaniu do Pylon Pearl: - mają ciut węższą scenę, ale za to trójwymiarową, holografia dźwięku po prostu mnie kupiła. Pearl gra płaską, szeroką ścianą. - czystość i separacja dźwięków wyraźnie lepsza - bardzo lekkie brzmienie dołu i średnicy, ale wysokie bez adaptacji pewnie by się wwiercały w ucho w połączeniu z RZ70 - braki w niższej średnicy, werbel nie ma ciała, chociaż to może być też kwestia mojej akustyki, tak czy siak Dirac to naprawia - zgranie z subami praktycznie od razu po wyjęciu z pudełka - dźwięk jest bardzo naturalny, jakby to grało na żywo, idealnie to słychać przy różnego rodzaju stukach/pukach. Z Pearl było wiadomo, że to dźwięk z głośnika - dialogi z centralnego nieporównywalnie bardziej naturalne i pełne niż Pearl Center - Pearl grają bardziej efektownie 5. Z innych pierdół: - listwa Taga Harmony PF-1000 v.2 - testów nie robiłem, bo dla mnie to audio voodoo. Co ciekawe po wpięciu TV w filtrowane gniazda zniknęły delikatnie rozjaśnione pasy w ciemnych scenach, więc na plus, a myślałem, że taki urok matrycy. Na minus to, że księgowy znów poskąpił na dołączonym kablu i dał kabel zasilający 0,75mm. Wymieniłem na porządniejszy 1,5mm dla świętego spokoju. - kable do frontów i centralnego zmieniłem z Chord C-ScreenX na Melodika MDSC25 - na szybko różnic nie usłyszałem, ale ponownie, dla świętego spokoju poszedł większy przekrój - bass shakery w kanapie robią robotę, oglądając film bez nich, czuć że czegoś brakuje - Minx Min12 jako atmosy spisują się idealnie jak na swój rozmiar 6. Dirac. Dopiero się tym bawię, ale już wiem, że powyżej 500 Hz Diraca nie wpuszczam, bo spłaszcza scenę Arii, mimo że brzmienie wydaje się bardziej poprawne. Szlag mnie trafia przy ustawianiu suba. Przykładowo jeśli na sucho w amplitunerze fronty i sub mają poziom 0, to w apce SVS muszę suby ustawić mniej więcej na -25dB, żeby mieć tą samą głośność. Problem potem jest taki, że w Dirac przy ustawianiu poziomów, wtedy sub jest praktycznie 25dB ciszej niż kolumny, więc muszę suwakami kolumny dać prawie na sam dół, a suba odwrotnie. Lub w Dirac zostawić suwaki na 0, a w apce SVS suba ustawić na 0dB, czyli max, no ale chyba nie o to chodzi. W każdym razie, później jak wgrywam już testowo krzywą Dirac z +3dB na basie to realnie bas jest podbity w kosmos o 15dB względem reszty pasma i muszę tak czy siak ręcznie ściszyć suba w apce SVS czy amplitunerze. Dodam, że mam licencję DLBC. Ogólnie jak sobie sam ściszę te suby po pomiarach to bas faktycznie jest fajnie wyprasowany jednym kliknięciem, nawet trochę lepiej niż moja wcześniejsza ręczna, kilkudniowa zabawa NR6100, REW i apką SVS.   Podsumowując, cała zmiana wyraźnie na plus, muszę teraz tylko dopiąć temat kalibracji Dirac i pozbyć się starych sprzętów
    • Cześć. Spróbuj przyciskiem AMP na pilocie. Powinno rozwiązać problem.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...